Feromonen en hun invloed op aantrekkingskracht

Feromonen en hun invloed op aantrekkingskracht Feromonen spelen vaak onbewust een rol in de jacht tussen mannen en vrouwen. Lees meer over het fenoneem feromonen: hun functie, verschillende soorten, hun geur en hoe je ze kunt manipuleren.

Feromonen

Het woord 'feromooon' komt uit het Grieks en betekent gedragen of stimuleren. Feromonen zijn kleine organische moleculen (stoffen) die mensen en dieren af kunnen scheiden. Deze stof heeft een structuur die lijkt op een hormoonstructuur. Feromonen worden meestal afgescheiden via de huid, vaak op de warmere, behaarde plekken, of via het haar. Via de lucht komen ze bij andere mensen (of dieren) terecht. Als deze de feromonen inhaleren kunnen ze al effect hebben bij een kleine hoeveelheid.

Functie van feromonen

Feromonen brengen, net als hormonen, boodschappen over binnen het lichaam. Daarnaast functioneren ze ook als boodchapper tussen twee wezens van dezelfde 'soort'. Bij mensen en zoogdieren beïnvloeden deze hormonen de seksuele communicatie. De feromonen die ons lichaam uitscheidt hebben dus invloed op de hormoonhuishouding van het andere geslacht.

Meerdere soorten feromonen

Er zijn meerdere soorten feromonen. De meestgenoemde feromonen zijn de seksuele feromonen; deze vallen onder de groep 'releaser-feromonen'. Hiernaast zijn er nog verschillende soorten feromonen waar dieren en mensen mee communiceren, bijvoorbeeld: eilegremmende feromonen, verzamelferomonen, alarmferomonen, agressieferomonen en seks- of voortplantingsferomonen. Alle feromonen hebben dus een bepaalde functie. Niet elke 'soort' heeft evenveel feromonen. Hoe lager de diersoort, hoe meer feromonen het gebruikt. Mensen gebruiken dus niet veel feromonen.

Aanmaken van feromonen

Feromonen maken we aan in klieren en in de hypofyse. De hypofyse is een belangrijke klier bij het reguleren van de hormoonhuishouding. De hypothalamus zit vlakbij de hypofyse en speelt ook een belangrijk rol bij de aanmaak van feromonen. De hypothalamus regelt namelijk humeur, stress, emoties, gewicht, slaap-, dag- en nachtritme van de mens en stuurt veel organen aan. Mannen maken krachtigere en geconcentreerdere feromonen aan dan vrouwen.

Geur van feromonen

Feromonen hebben niet zo'n sterke geur; daarom ruiken we ze niet in kleine hoeveelheden. Mannen maken vier verschillende soorten voortplantingsferomonen aan. Androstenone en androstenol zijn hiervan de belangrijkste. Als mannen seksueel opgewonden zijn, verhogen ze de productie van deze feromonen. De structuur van androstenone is een steroïdestructuur, net als het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Alleen in grote hoeveelheden ruikt de helft van alle mensen dit hormoon; het ruikt dan naar urine. De geur van androstenol lijkt in grote hoevelheden op de geur van muskus; om die reden wordt muskus veel gebruikt in de mannelijke cosmetica. Vrouwen vinden sommige feromonen altijd goed ruiken. Andere feromonen ruiken voor vrouwen alleen prettig tijdens de ovulatie. Er is vaak ook een verschil tussen mannen en vrouwen; feromonen die vrouwen lekker vinden ruiken, zijn voor mannen soms erg vies om te ruiken. Bij feromonen is er daarnaast ook nog sprake van smaak; daarover valt niet te twisten.

Waarneming van feromonen

Het 'ruiken' van feromonen gebeurt via het Vomeronasaal Orgaan (VNO) in de neus. Het is niet echt ruiken omdat er vaak sprake is van een beperkte hoeveelheid feromonen. Het VNO registreert feromonen en stuurt vervolgens een signaal naar de hypofyse. Via de hypofyse beïnvloeden de feromonen het organen en gedrag.

Kunstmatige feromonen bij dieren

Dieren gebruiken meer feromonen dan mensen. Sinds enkele jaren worden er steeds meer producten op de markt gebracht die het gedrag van dieren beïnvloeden. Zo is er het product 'Feliway' voor katten, dit 'vermindert het gevoel en uitingen van stress'. Katten die via een verdamper Feliway inhaleren worden rustiger, voeligen zich thuis en vertonen minder symptonen van stress. Voor de honden is er ook een dergelijk product; Dog Appeasing Pheromone (D.A.P.). Dit heeft een soortgelijke invloed op honden. Daarnaast zie je bij dit product ook dat een hond met een D.A.P.-halsband om een gunstige invloed heeft op andere honden. Hierbij functioneren feromonen dus als boodschappers binnen het dier en als boodschappers tussen het dier.

Kunstmatige feromonen bij mensen

Ook voor mensen komen er steeds meer producten op de markt. Zo worden er feromonen toegevoegd aan parfums. Deze feromonen zorgen dan voor een grotere aantrekkingskracht op het andere geslacht en bijvoorbeeld betere resultaten tijdens belangrijke gesprekken. Het is belangrijk om hierbij in de gaten te houden dat niet alleen feromonen een rol spelen bij menselijke aantrekkingskracht; aantrekkelijkheid bestaat uit veel meer factoren. Met feromonen geef je het echter wel een zet in de goede richting.
© 2009 - 2024 Mgirly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Got2b Date Magneet gel met feromonenGot2b Date Magneet gel met feromonenIs dit dan eindelijk de oplossing voor single mannen die geen date kunnen krijgen? Got2b heeft een gel op de markt gebra…
Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht, wat is aantrekkelijk?Aantrekkingskracht tussen mensen is rationeel niet te verklaren. Aantrekkingskracht is vooral een chemisch proces. Welke…
Feromonen: Verleid, versier en verover met lokstoffenFeromonen: Verleid, versier en verover met lokstoffenIn Sex and the City marineert de wulpse Samantha haar spijkerbroek in feromonen, voordat ze de stad in gaat. Feromonen w…

mijn kijk opNarcisme in relatiesNarcisten zijn meestal niet in staat tot het behouden van een gezonde relatie. Velen hebben een roerige geschiedenis van…
Vrouwen die hun uiterlijk opeens drastisch veranderenVrouwen die hun uiterlijk opeens drastisch veranderenVrouwen die opeens extreem veel afvallen of heel veel gaan sporten, hun kapsel volledig veranderen, zich een andere kled…
Bronnen en referenties
  • www.feromonenx.nl
  • www.diergeneesmiddelen.com
  • www.feromonenparfum.nl
Mgirly (13 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.