Solo seks: eindelijk de schaamte voorbij

Solo seks: eindelijk de schaamte voorbij Seks solo ofwel masturbatie, het lijkt wel zo ongeveer het laatste taboe op seksgebied. Het imago: surrogaat. Stiekem, en een beetje morsig. Zeker onder vrouwen is solo-seks bepaald niet vanzelfsprekend, omringd door schaamte en ontkenning. Hoe zit het nu echt met 'seks solo'? Jezelf seksueel plezier geven doe je in het geniep, even snel, uit noodzaak als er geen bedgenoot voorhanden is. Zoiets als niezen, en klaar. Dat is een beetje het idee wat rond zelfbevrediging heen hangt. Je zou solo-seks of met een nogal klinisch woord, masturbatie, een van de laatste taboes kunnen noemen. Vreemd, want verder is ongeveer elk seksueel onderwerp bespreekbaar. Privé of liefst in een talkshow met een half miljoen kijkers. De reden is misschien dat we seks met een ander kunnen zien als een vorm van prestatie. Met hoeveel partners heb je je lakens gedeeld, hoeveel uur duurde je langste seks-sessie? Seks solo is daarentegen alleen voor je eigen plezier. En dat betekent blijkbaar een negatiever imago. Plus dat het surrogaat lijkt voor seks met een partner. Masturbatie komt meer voor bij singles. Vooral vrouwen zijn geneigd ermee te stoppen als er een man in hun leven verschijnt. Maar, een opmerkelijk feit: volgens seksuologen hebben juist mensen die binnen hun relatie masturberen, de beste sekslevens. Lees verder, want hier komen een paar eye openers over de voordelen van zelfbevrediging voor seks met een partner.

Voordeel 1: je ontdekt wat voor jou het lekkerst is

Niemand kent jouw lijf zo goed als jijzelf. Als je alleen bent, ben je ook het meest ontspannen. Een grote pré voor seksuele ontdekkingsreizen. Zonder publiek kun je op je gemak uitzoeken hoe je het het lekkerst vindt. Welke plekken, hoe snel, lichte of stevige aanpak. Teksten als ‘iets meer naar boven, schat’ komen pas als je zelf ondervonden hebt dat ‘iets meer naar boven’ jou in de zevende hemel brengt. Veel vrouwen die tijdens seks of nooit een orgasme krijgen, krijgen het tijdens zelfbevrediging wel. Weet je eenmaal hoe je het het lekkerst met jezelf doet, dan kun je ook hem laten weten hoe hij jou de hemel intilt. Misschien zie je jezelf niet echt een seks-gebruiksaanwijzing van punt 1 tot 10 geven, maar dat hoeft ook niet. Als hij in de goede richting zit, spreekt jouw ‘Jahaaa…’ natuurlijk al boekdelen. Of je kunt subtiel zijn hand sturen. Net als jij op subtiele aanwijzingen van zijn kant let als je hem ‘onder handen neemt’, doet hij dat ook.

Voordeel 2: je leert aan jezelf toekomen

Van zelfbevrediging kun je leren ,want het blijkt je vaak een lekkerder orgasme te geven dan seks samen. Waarom? Het sleutelwoord is ‘gezond egoïsme’. Je doet namelijk zonder bijgedachten precies wat jij lekker vindt en dat is bij seks lang niet altijd zo. Met name dat eerder genoemde prestatie-idee kan tijdens seks tegen je werken. Schok horror als hij niet komt, betekent dit dat hij liever Erica Terpstra in zijn bed vindt dan jou? En andersom, als hij jou geen hoogtepunt weet te bezorgen, zullen zijn ego en Pieterman dan voorgoed verschrompelen?
Dat wordt nog versterkt door een neiging die veel vrouwen hebben: niet aan jezelf denken maar vooral aan iemand anders, in dit geval aan zijn plezier. Zodat je aan jezelf nauwelijks toekomt.
Schaamte is nog zo’n seksbederver. Lekkere seks betekent schaamteloos zoeken naar je eigen genot. De tijd nemen die je nodig hebt, de plekken (laten) stimuleren die je nodig hebt. Wist je dat tegenover de pakweg twee tot tien minuten voor zijn orgasme, tot 45 minuten kunnen staan voor het jouwe? Die tijd neem je rustig solo… en vervolgens flitst als je met hém bent, de gedachte door je heen: ‘zou het hem niet te lang duren?’ Sommige vrouwen proberen hun natuurlijke geluiden (piep, hijg, steun) te beheersen ‘in gezelschap’, omdat ze opeens genant lijken. Of vinden het niet kunnen dat ze nogal spastisch bewegen als het hoogtepunt nadert.
Allemaal killing voor de bedpret. De jouwe maar ook de zijne. Want logisch dat hij niets liever wil dan dat je van genot smelt in zijn armen. Herken je het bovenstaande scenario? Dan ben jij misschien een té zorgzame bedgenoot. Het advies: probeer halverwege uit te komen. Het lekkere egoïsme van zelfbevrediging plus het streven naar elkaars plezier. Grote kans dat je hoogtepunten solo, nieuwe hoogtepunten voor twee worden.

Voordeel 3: je kunt prima seksperimenteren

Goede seks wordt alleen maar beter door het nodige ‘voorwerk’. Het is niets minder dan een kunst, en solo erop oefenen bepaald geen straf. Bovendien voorkom je minder geslaagde situaties als ‘Nou eh, hou maar weer op, dit is het blijkbaar niet voor mij’. Als jij een culinair hoogstandje voor twee gepland hebt, is er immers ook geen betere voorbereiding dan een paar keer oefenen op datzelfde diner voor één. Zo zou je het verband tussen zelfbevrediging en seks ook kunnen zien. En (voorspelbaar) onderzoek wijst uit dat we meestal in sekspatronen vastroesten. Altijd je beproefde Pasta con Vongole maken, lekker en snel klaar, om de vergelijking maar eens voort te zetten. Probeer als het ware eens een Indonesische rijsttafel – bijvoorbeeld met deze ideeën. Werk je meestal kort en goed naar een hoogtepunt toe, dan zou je je een keer niet op je orgasme kunnen concentreren maar op de aanraking zelf. Misschien heb je ook zin om de seks-snelweg privé eens voor een landweggetje te verwisselen. Go slow…. En is één pretplek je focus, dan zou je jezelf voor de verandering ergens anders aan kunnen raken. Onderbuik, borsten, billen, binnenkant van je dijen. Voetzolen, voor mijn part. Een mens heeft niet voor niets zulke lange armen. Elke geweldige vondst is weer ‘hotte’ info voor je bedgenoot.

Zelfbevrediging betrekken bij je seksleven

Zelfbevrediging werkt niet alleen dóór in seks samen, het is ook op allerlei manieren bij seks te betrekken. Bijvoorbeeld door zelf met je hand af te maken wat hij begonnen is. Dat wordt nog weleens aangeraden door seksuologen, als je bij je bedgenoot moeilijk klaarkomt en dat toch belangrijk vindt. Ook handig als je graag een orgasme wilt terwijl hij in je is. Het zogenaamde vaginale orgasme, dat wil zeggen klaarkomen alleen omdat hij in je is en daarbij je clitoris ‘buitenspel’ houden, is voor het merendeel der vrouwen een zeldzaamheid of zelfs onmogelijk. Het is een veel haalbaardere kaart om jezelf én hem een handje te helpen door jezelf te stimuleren. Het vraagt durf plus wat oefening in wat je doet en in welke positie, maar het kan. Er zijn nog meer mogelijkheden. Het kan erg opwindend zijn om in elkaars bijzijn ‘de hand aan zichzelf te slaan’. Of stel dat je niet helemaal in de zevende hemel bent gekomen tijdens seks, en dat totaal niet erg vindt – maar na het vrijen wel graag even zelf voor een orgasme zorgt. Mogelijkheden te over om je seksleven met doehetzelven wat ‘spicier’ te maken.

Hoe en waarmee doen we het?

 • 73%: met je handen, liggend op je rug
 • 5,5% : met je handen, op je buik liggend
 • 4%: met een kussen
 • 3%: geen aanraking, maar dijen samendrukken
 • 2%: met de douchekop
 • 1,5%: door penetratie (vibrator e.d.)
 • 11%: anders
(Bron: The New Hite Report)

Opmerkelijke feiten

 • Sommige exotische stammen masturberen gezellig in groepsverband.
 • Er wordt wat afgeschreven over zelfbevrediging: bijvoorbeeld door de klassieke dichter Abu Nawas (gedicht), schrijfster Marjan Berk (verhaal) en zanger Prince (song ‘Darling Nikki’).
 • 'Verzamelaars’ kwamen tot 420 mannen-termen voor masturberen en maar 4 voor vrouwen.
 • In 1898 werd de ‘ziekte’ masturbatie besproken in het Engelse boek ‘Treatise on diseases’.
 • Volgens Egyptische mythologie creëerde de god Orisis alle levende wezens in een masturbatiesessie. De hele schepping ontsproot uit het resultaat van die intieme ontmoeting met zichzelf...

Meer lezen?

Seks moet je leren, Rik van Lunsen
Masturbatie en eigen liefde, Betty Dodson
Sex for one, Betty Dodson
For yourself, Lonnie Barbach
Hite Report, Shere Hite

(Engelstalige) sites over o.a. soloseks:

www.a-womans-touch.com
www.sexualhealth.com
www.thriveonline.com

Het knelpunt: “heb je niet genoeg aan mij?”

Zelfbevrediging kan een moeilijk onderwerp binnen een relatie zijn, tenzij je besluit het helemaal voor jezelf te houden. Hij kan denken dat je niet aan je trekken komt bij hem, dus noodgedwongen aan jezelf geeft wat je nodig hebt. Jij weet dat dat idee onzin is, hij blijkbaar nog niet.Wees open en doe wat moeite om hem de waarheid te laten weten: seks solo is niet beter of slechter, het is anders, met verwijzing naar de in dit artikel genoemde punten.

Het Grote Misverstand

Er zijn een paar akelige misverstanden rond solo-seks. Dit zijn de belangrijkste:

Aan je eigen lijf zitten is iets om je voor te schamen.

Bewust of onbewust, jezelf aanraken is nog altijd verbonden met schaamte. Dat begint in je jeugd. Ouders, instanties en school, ze vallen over elkaar heen in hun ijver om je te vertellen over condooms of pil, de eerste keer, soa’s. Maar over masturbatie hoor je ze opeens veel minder. Ook als volwassene blijft dat zo. Al eens iemand op een verjaardag of feestje dit onderwerp gewoon, zonder rode-oren-grapjes, horen aansnijden? Op die manier blijft het taboe in stand. Er wordt niet over gepraat dus lijkt het abnormaal, terwijl bijna iedereen het doet. Seksuologe Sanderijn van der Doef: “Als je het doet, ben je niet abnormaal, niet zielig en niet oversekst. En als je er zin in hebt, ook niet. Integendeel, ik vind het juist goed dat vrouwen het ook doen als ze een relatie hebben, het heeft zoveel voordelen.”

Door masturbatie ‘verbruik’ je je zin in seks samen

Ook onzin. Solo seksueel actief zijn kan jouw zin in seks met partner juist groter maken. Seks is een vicieuze cirkel, hoe meer je ermee doet, hoe meer je ermee wilt blijven doen.

Je doet het fout, het werkt bij jou raar, je bent anders dan ‘normaal’

Er zijn er niet veel meer, maar sommige bedpartners weten je het idee te geven dat je raar bent als je masturbeert. maar ook als je manier afwijkt van zijn idee. Bijvoorbeeld: je hebt uitgevonden dat manier A en niet B voor jou het beste werkt. Leuk dat hij bij zijn ex de engelen uit de hemel liet vallen door haar clitoris stevig ter hand te nemen. Maar als jij in de ‘privésfeer’ ontdekt hebt dat je door de grond gaat van ellende als je maar naar je pretknop wijst, kan dat. Of andersom. De ene vagina is de andere niet. We verschillen in ‘model’, dikte van schaamlippen, positie van clitoris enzovoort. Sorry voor hem, maar wat je ook ontdekt van je eigen lijf, jij hebt gelijk.

Hoe vaak doen we het met onszelf?

 • 'Nooit' antwoordt 45% van de vrouwen in een enquête, tegenover 18% van de mannen
 • Minder dan 1x per maand antwoordt 29% van de vrouwen, tegenover 19% van de mannen
 • 1 tot een paar meer per maand antwoordt 19% van de vrouwen, tegenover 30% van de mannen
 • 1 tot een paar keer per week is het antwoord van 7% van de vrouwen, tegenover 28% van de mannen
 • Elke dag antwoordt 1% van de vrouwen, en 4% van de mannen
 • Meermalen per dag antwoordt 0% van de vrouwen, en 1% van de mannen

(Enquetecijfers uit Rapport Seksualiteit in Nederland, NISSO)
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Masturberen op het werkUit onderzoek is gebleken dat 2 op de 10 vrouwen regelmatig masturbeert op het werk. Gewoon op de wc tijdens werktijd of…
Masturbatie bij mannen en vrouwenMasturbatie is het seksueel stimuleren en prikkelen van zichzelf, door een actieve aanraking van de eigen geslachtsorgan…
Is masturberen gezond? Voordelen & nadelen van masturbatieIs masturberen gezond? Voordelen & nadelen van masturbatieIn de eenentwintigste eeuw is masturberen niet langer een activiteit met een “geurtje”. Jezelf prikkelen en tot een orga…
Ontspanning helpt vrouwen aan een beter orgasmeVeel vrouwen hebben problemen met klaarkomen. Deze problemen beïnvloeden niet alleen het eigen seksleven. Ook dat van de…

Wie heeft er nog tijd voor een liefdesleven?Wie heeft er nog tijd voor een liefdesleven?Het is een vreselijk scenario, maar daarom niet minder reëel. Op een ochtend schrik je wakker en beseft dat er in je bed…
Wat seks met de mens doetWat seks met de mens doetSeks is tegenwoordig overal. Op tv, op straat, in films en ga zo maar door. Het wordt daarmee bijna een wegwerpartikel,…
Bronnen en referenties
 • NISSO: rapport 'Seksualiteit in Nederland'
Reactie

Speedyrene (infoteur), 18-03-2010 #1
Interessant, ondanks dat velen dat niet zouden toegeven. Reactie infoteur, 19-03-2010
Dankjewel, en helemaal mee eens. Het artikel wordt ook vrij veel gelezen. en dat lijkt me goed zolang mensen zich minder schamen over oorlog voeren dan over seks - zij het met anderen zij het met jezelf.

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.