Wie heeft er nog tijd voor een liefdesleven?

Wie heeft er nog tijd voor een liefdesleven? Het is een vreselijk scenario, maar daarom niet minder reëel. Op een ochtend schrik je wakker en beseft dat er in je bed al weken niets spannenders gebeurt dan slapen. Maar ja, werk, hobby’s, vrienden, huishouden, afspraken, wie heeft er nog tijd voor zoiets lichtzinnigs als een liefdesleven? Nou, jij dus. Want je kunt hééle creatieve oplossingen bedenken om te voorkomen dat je liefdesleven ten onder gaat….
Over het belang van seks kun je twisten. Amerikanen kozen in een enquete van Durex voor een uurtje shoppen met andermans creditcard boven een hemels uurtje met hun geliefde. (Het was trouwens wel een gold-card dus wees eerlijk, zo’n keuze is moeilijk.) En een beter voorbehoedsmiddel dan géén seks bestaat niet. Dat is in moeilijke economische tijden een grote plus, want onlangs kwam weer zo'n onderzoek uit waaruit bleek dat kinderen handenvol geld kosten... deskundigen durven nu zelfs te adviseren om 'dus' twee keer over dergelijke gevolgen van seks na te denken! Maar natuurlijk blijft er wel iets te zeggen voor een liefdesleven. Een vibrator kan niet de beroemde arm om je heen slaan na een zware dag – gelukkig maar, als je erover nadenkt - , en als je een relatie hebt wil de zaak nog weleens lelijk verkillen als ‘het’ er niet meer van komt. Bovendien verbrandt seks 6 calorieen per minuut, dus een Nuts is redelijk gauw weg. Laten we het dus toch maar blijven doen. Maar hoe?

Oplossing 1: agenda-seks

Een simpele kwestie van time management. Klinkt wat bot, werkt wel. Marieke, journaliste: “Mij doe je geen plezier met eindeloze bed-sessies. Mijn vriend krijgt gewoon een afgebakend stukje van mijn tijd. Snel, goed en grondig, zo heb ik het graag. Toen hij pasgeleden in het weekend maar één kwartiertje bij mij was, heb ik de kleren van zijn lijf gerukt en gepakt wat ik nodig had. Dat we zo weinig tijd hadden, en hij allang weer ergens anders had moeten zijn, maakte me alleen maar enthousiaster. Ik geloof dat zijn mobiele elf keer is gegaan in dat ene kwartier, haha.”
Ook Desiree heeft goede ervaringen met agenda-seks: “Vooral toen we een paar jaar geleden allebei nog thuis woonden, hadden we het hartstikke druk. Hij zijn eigen bedrijf, ik een baan als verpleegkundige en fanatiek aan het sporten. We zagen elkaar vooral in het weekend, maar eigenlijk gaf dat vaste scenario ons seksleven een extra dimensie. Het was vaak: metéén samen weg uit huis, lekker uit eten, en dan ergens een hotelletje boeken - dé plek voor ons seksleven! Niemand die je stoorde, en steeds een andere omgeving om het te doen. Dan bleef het niet bij één keer. De volgende morgen nog even van elkaar genieten, een uitgebreid ontbijt, en dan werd alles weer normaal voor een week”. Wat wil een mens nou nog meer?

Agenda-seks voor singles

Singles hebben dan weer geen rompslomp van een relatie, maar wel hun behoeften. Een in principe single-vriendelijke vorm van agenda-seks is de minnaar. Hij komt en gaat op afspraak en neemt slechts een afgebakend brokje tijd in beslag. Gwen, office manager: “Over mijn liefdesleven kunnen we kort zijn: het is er niet. Tijdgebrek is inderdaad een factor. Ik speel weleens met de gedachte aan een minnaar. Dat is ook wel makkelijk, minder complicaties”. Hoewel? Dat dankzij een strakke regie je seksleven onder controle is, is zowel voordeel als nadeel. Om maar iets te noemen, je staat machteloos bij onverwachte hormoon-oprispingen.

Oplossing 2: dan maar een keer niet naar.. (vrienden, stad, sportclub)

Wil je een omelet, dan moeten er eieren kapot. Ofwel: wil je een liefdesleven, dan sneuvelt soms iets anders. Annemarie, tekstschrijver, met relatie: “Aan de ene kant merk ik natuurlijk dat seks ons intiemer maakt met elkaar, nog afgezien van het feit dat het gewoon fijn is. Maar aan de andere kant denk ik soms als we op een vrije dag aanstalten maken: zullen we het nou wel doen? Vaak komen we dan pas de deur uit als het schemert, en een strandwandeling is ook erg leuk.”
Niet iedereen tobt met zulke keuzes. Monique, reisleider, single, is best tot wat opoffering bereid: “Ik moet zeggen dat het makkelijker is zonder man. Als je het zo druk hebt, gaat je libido er toch al niet op vooruit. Ik vind een man ook niet per se noodzakelijk voor een leuk leven. Maar als ik iemand tegenkom die echt bijzonder is, máák ik tijd, hoe dan ook.”
Je samen avond aan avond hermetisch opsluiten in de slaapkamer, dan maar, met het nummer van de Pizzalijn? Pro: Een uur seks verbrandt minstens evenveel calorieën als een uur steppen, dus waarom jezelf de deur uitslepen. Contra: Als je dit overdrijft, weet je totaal niet meer wat er gaande is in het uitgaansleven, op de sportschool, met vriend(inn)en.

Oplossing 3: een ‘soort van’ seks

Denk creatief, denk virtuele seks. De cyberseks-clubs schieten als paddestoelen uit de grond. Wie een beetje handig is met Internet, zit in no time tot over de oren in de seksuele affaires waar geen banale zaken als het zoeken van een condoom, geschikte plek en tijd aan te pas komen. Schrijver Michael Wolff in zijn Web-artikel Friends & Lovers: “Chatten verschilt niet eens zoveel van een singles-bar. De doelen die mensen hebben, zijn vaak hetzelfde. Alleen is het goedkoper, veiliger en je hoeft je niet af te vragen wat je aan moet trekken voor je date”. Vergeet niet te vermelden dat het sneller gaat, meneer Wolff, en op momenten kan dat het uitkomt. Iets wat ook opgaat voor die goeie ouwe telefoonseks. Even aan je trekken komen tussen het werk door en hi-ho Silver, je stort je met frisse energie op je klussen. Minpuntje als je uit bent op enige soort van exclusiviteit: geen hond weet met hoeveel anderen hij cyber- of telefoonsekst.

Oplossing 4: gewoon even niet

Raad eens? Volgens geruchten is er toch echt leven na een tijdje helemáál geen seks! Dezelfde Annemarie nog een keer: “Als ik een jaar geleden zei dat ik best weer eens een vent wilde, vroegen vrienden waar ik hem wilde laten: zo ergens tussen twee en drie op zondagmiddag? Ik werkte voor mezelf, ik schreef een roman, ik had vrienden en deed een studie. Het leek realistisch gezien geen haalbare kaart. En hoe langer ik zonder zat, hoe minder behoefte ik nog aan seks had. Nu ik weer iemand heb, krijg ik soms trouwens inderdaad het zuur van het geregel. Maar het is de moeite waard.”
Soms doet het hectische bestaan de hartstocht van beide kanten zelfs opdrogen. Geloof het of niet, er zijn mensen die beweren dat ze desondanks een geweldige relatie hebben: “Aan het eind van een drukke week willen we allebei gewoon lekker slapen!”, roept een vertwijfelde Lydia. Dat is dan geen probleem, tenzij het seksuele beest in een van beiden alsnog wakker wordt. De pro van even geen seks is, dat je geen gedoe aan je hoofd hebt. Contra is dat de lichamelijke en geestelijke invloeden op de lange duur nog onvoldoende onderzocht zijn. Wie weet sterft er na een x aantal jaren iets af, of zo.

Tot slot

Natuurlijk kunnen we de oplossing (?) uit het begin van dit verhaal niet helemáál achteloos opzij schuiven: de liefdevolle relatie met jezelf, al dan niet gedeeld met technische hulpmiddelen. Op televisie, Internet en in bladen wordt bijvoorbeeld de pretstaaf regelmatig aangeprezen als je beste vriend. Onsterfelijk is de aflevering geworden van Sex and the City, waarin Charlotte een vibratorverslaving opdoet die iedere gedachte aan een minnaar doet verbleken. Harige Hannibal, Lange Leo of Rubberen Romeo… Vaak met regelbare versnellingen, behoeft geen tijdverslindend voorspel, vindt je ’s ochtends, ‘s middags of s’avonds altijd even aantrekkelijk en laat zich zonder klagen na gebruik in de hoek leggen. Soms, als je met je tong op je schoenen vanuit je werk de wasserette inrent terwijl je mobiele zich een rolling rinkelt en je al hollend uitrekent hoeveel pasta je nodig hebt voor zes personen, lijkt zo’n oplossing opeens best aanlokkelijk….

Seks of geen seks? De pro's en contra's

Alle grappen terzijde, heeft seks gewoon een hoop voordelen. Psychologe Lilien Macnack: “Zelfs als je moe bent, is er iets voor te zeggen. Leuke dingen geven energie. Bovendien slaap je er lekker op, het kan heel ontspannend zijn. Zelfs als je zonder zin begint, kun je het gaandeweg krijgen. Kortom, als het er nooit van komt, is het zonde het daarbij te laten. Okee, je hebt een druk leven, er wordt veel van je verwacht. Maar realiseer je dat je niet in alles perfect hoeft te zijn. Bedenk wat je prioriteiten zijn: wat zijn de dingen die je echt moet of wil doen? Maak het jezelf niet te moeilijk. Misschien kun je die afwas een dag laten staan, of iets anders even laten zitten. Als je zo’n makkelijkere houding niet gewend bent, kun je dat best trainen.
Heb je een relatie, dan onderscheidt seks je relatie van een soort broer-zusverhouding. Het verstevigt je band met iemand. Je deelt iets zeer intiems dat heel teder kan zijn, heel wild of emotioneel. Je kunt je afvragen: hoe belangrijk is seks voor onze relatie? En als het antwoord ‘belangrijk’ is, dan is iets als ‘agenda-seks’ helemaal geen gekke oplossing. Zeker in een langere relatie komt het nou eenmaal niet altijd vanzelf.
Of je als single seks erbij laat zitten, is ook een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden. Heb je veel seksuele behoefte, of weinig? Hoe is je moraal, je opvoeding? Er zijn mensen die liever wachten tot ze een relatie hebben, maar er zijn er ook die regelmatig losse vriendjes hebben of een minnaar. Als dat je bevredigt, is dat uiteraard prima; als je maar een condoom gebruikt, natuurlijk.
Een opzienbarend seksleven wordt je trouwens wel een beetje opgedrongen, door de tv, de reclame.Het gemiddelde wordt sterk overdreven. Je kunt echt het gevoel krijgen dat je iets mist of niet ‘klopt’. Maar blijf vooral bij jezelf, bedenk waar jij en je eventuele partner behoefte aan hebben. Genoeg mensen genieten een keer per maand van seks en vinden het okee. Totaal geen probleem dan, toch?”
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belangrijke tips voor een goed liefdeslevenBelangrijke tips voor een goed liefdeslevenEen relatie zonder seks is praktisch onmogelijk. Er zullen altijd irritaties gaan komen en de relatie zal zeker onder dr…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Tips voor een goed sekslevenWat er tussen de lakens afspeelt is belangrijk. Het liefdesleven is heel goed in een gezonde relatie, de moeite waard om…

Je seksverleden: wat vertel je - en wat niet?Je seksverleden: wat vertel je - en wat niet?Sommige gespreksonderwerpen liggen moeilijk. Je seksuele verleden bijvoorbeeld is bij uitstek zo’n gevoelig onderwerp. W…
Wat seks met de mens doetWat seks met de mens doetSeks is tegenwoordig overal. Op tv, op straat, in films en ga zo maar door. Het wordt daarmee bijna een wegwerpartikel,…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.