Ontspanning helpt vrouwen aan een beter orgasme

Veel vrouwen hebben problemen met klaarkomen. Deze problemen beïnvloeden niet alleen het eigen seksleven. Ook dat van de partner lijdt eronder. En behalve de invloed op het seksleven kan het op de lange termijn ook invloed hebben op het dagelijkse leven van de vrouw en zelfs op het zelfvertrouwen. Kortom, het is een groot probleem. Vaak is ontspanning de oplossing, en dat kun je leren!

Waar komt het vandaan?

Problemen met klaarkomen kan een aantal redenen hebben. In de meeste gevallen is gebrek aan ontspanning de grote boosdoener. Maar gebrek aan ontspanning heeft weer ontzettend veel oorzaken:
  • Stress (werk, privé, het maakt niet uit wat voor een stress)
  • Problemen met de partner
  • Weinig zelfvertrouwen (denk hierbij vooral aan ontevredenheid over het eigen lichaam)
  • Faalangst

Ook pijn tijdens het vrijen is een grote boosdoener. Vaak kom je dan in een cirkel terecht. Eén keer pijn hebben bij het vrijen betekend vaak dat je de volgende keer bang bent om weer pijn te hebben bij het vrijen. Terwijl dat vaak helemaal niet zo hoeft te zijn uiteraard. Maar als je iedere keer gaat liggen wachten tot de pijn begint dan krijg je uiteraard vanzelf problemen met klaarkomen. Eigenlijk komt dat dan ook weer neer op een gebrek aan ontspanning. Bij herhaaldelijke pijn is uiteraard een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Leer ontspannen

Ja, dat is het antwoord. Maar het is niet makkelijk. Leer eerst eens jezelf te ontspannen op momenten die niets met seks te maken hebben. Maar bijvoorbeeld als je 's ochtends aan de koffie zit. Concentreer je dan op het drinken van die kop koffie, geniet daarvan en ontspan daarbij. Probeer dit een aantal keer per dag te doen in verschillende situaties. Leer te ontspannen in normale situaties.

De tweede stap is natuurlijk ontspannen als het met seks te maken heeft. Maar dit doe je eerst zelf en alleen. Oftewel: masturbatie. Masturbatie is de ultieme manier om jezelf te leren kennen. Door middel van masturbatie leer je zelf wat je lekker vindt. De bedoeling is dat je eerst een rustige sfeer om je heen creëert. Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Als je wilt kun je eerst even een lekkere warm bad nemen. En als je je op je gemak voelt kunt je langzaamaan je eigen lichaam gaan verkennen. De hoofdgedachte is ontspannen en nog niet orgasme. Als je het lekker vindt kun je je uiteraard veel beter ontspannen. Als het niet wil lukken is het toch de bedoeling dat je je probeert te ontspannen. Oftewel net als met die kop koffie: concentreer je erop, geniet ervan, en ontspan je hele lichaam. Oefen dit regelmatig, leer ervan te genieten en als het goed gaat ga je steeds een stapje verder. Net zolang totdat het je lukt om in je eentje dat orgasme te krijgen.

En dan met de partner. Het is belangrijk dat je partner weet hoe jij je voelt en wat je probleem is. Alleen dan kan hij je namelijk helpen. Praat dus met je partner, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Een begrip volle partner zal je proberen te helpen, en dat is belangrijk als jij je moet leren ontspannen waar je partner bij is. Wellicht wil je partner je uitgebreid masseren of een lekker warm bad voor je laten vollopen. Al dit soort kleine trucjes zullen jou namelijk helpen. Ook sfeer is belangrijk. Steek kaarsjes aan en neem de tijd voor elkaar. Als het niet wil lukken is dat niet erg, het gaat erom dat je bezig bent met ontspannen, en dat moet je partner ook weten. Het orgasme staat heel even op de tweede plaats. Pas als jij je goed kunt ontspannen en er klaar voor bent kun je steeds verder gaan.

Cursus

Als je problemen blijft houden met je ontspanning kun je wellicht een cursus overwegen. Een cursus die los staat van seksualiteit. Hier heb je dan ook in het dagelijkse leven wat aan, want vaak kunnen vrouwen die zich heel slecht ontspannen dit goed gebruiken. Een cursus yoga bijvoorbeeld kan je heel goed helpen, maar ook leren mediteren kan goed helpen. Als je dan hebt leren ontspannen kun je dit zelf weer toepassen tijdens je seksleven.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Masturbatie bij mannen en vrouwenMasturbatie is het seksueel stimuleren en prikkelen van zichzelf, door een actieve aanraking van de eigen geslachtsorgan…
Weetjes over seksWeetjes over seksEr bestaat nog steeds geheimzinnigheid over het onderwerp seks. Veel mensen doen er tegenwoordig wel luchtig over, maar…
Tips voor een beter seksleven tijdens je relatieTips voor een beter seksleven tijdens je relatieEen goed lopende relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is belangrijk om de passie levend te houden in je r…
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…

Hoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaarHoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaarHoe zit het vrouwelijke orgasme nu eigenlijk inmekaar? Welke lichamelijke veranderingen vinden plaats in het lichaam van…
Stress en sex als ontladingHet noemen van stress en sex in één zin hoeft ons niet te verbazen, vanwege het feit dat de seksuele bevrijding, zoals i…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.