Weetjes over seks

Weetjes over seks Er bestaat nog steeds geheimzinnigheid over het onderwerp seks. Veel mensen doen er tegenwoordig wel luchtig over, maar dan vooral over hoe vaak en met wie ze het doen of hebben gedaan. Maar wanneer er een probleem is, zoals geen zin hebben of niet klaar kunnen komen, dan praat ineens niemand er meer over. De seksuele problemen die zich kunnen voordoen, bespreken we toch liever niet met anderen. Zelfs niet met onze artsen en gynaecologen.

Seks

Iedereen doet het, heeft het gedaan of gaat het ooit een keer doen. Elk mens dat ter wereld komt, is hier doordat twee personen seks hebben gehad. Seks is net als eten en ademhalen een onderdeel van het leven. Toch praten we gemakkelijker over onze voedselinname, ademhaling en eventuele problemen hiermee, dan dat we over seksuele problemen praten. Zelfs alcohol- en drugsproblemen worden gemakkelijker besproken dan seksuele problemen. Mensen willen liever lezen over seksuele problemen en dan kijken of het bepaalde onderwerp met hen te maken heeft. Hier een aantal weetjes over seks.

Waar of niet waar?

Niet waar: Mannen komen sneller klaar dan vrouwen

Wel waar. Vrouwen kunnen net zo snel of langzaam klaarkomen als een man. Er is geen aangeboren verschil wat dit betreft. Vrouwen zijn op dit gebied niet complexer dan mannen. Het tegendeel is waar, mannen blijken veel ingewikkelder in elkaar te steken. Mannen kunnen zelfs met viagra geen erectie krijgen wanneer hun partner hen niet langer opwindt. Het is meer een sociaal verschil waardoor het vaak wat moeizamer gaat bij de vrouw. Aan meisjes in de pubertijd worden risico’s verteld, die gepaard kunnen gaan met seks. Zoals het zwanger kunnen raken. Waardoor pas op latere leeftijd geleerd moet worden dat seks iets moois en fijns kan zijn. Jongens komen er meestal al op jonge leeftijd achter dat hun penis seksueel genot kan geven.

Niet waar: Vrouwen kunnen alleen een orgasme krijgen door penetratie

Wel waar. De clitoris speelt een grote rol in het orgasme van een vrouw en de meeste standjes stimuleren de clitoris niet of te weinig. Een vrouw kan net zomin klaarkomen door alleen penetratie, als een man klaar kan komen door het strelen van een testikel. Het is belangrijk dat de vrouw ontspannen is en niet ligt te piekeren waarom ze geen orgasme krijgt. Mocht er nooit een orgasme volgen op seksuele stimulatie van de clitoris, ook niet wanneer er sprake is van masturbatie, dan is het belangrijk een arts te raadplegen.

Niet waar: U heeft niet altijd zin in seks, dus bent u niet normaal

Wel waar. Elk individu is verschillend, dus ook de zin in seks verschilt van persoon tot persoon. Wanneer u nooit veel zin in seks hebt gehad, zal dat niet zo snel veranderen. In het begin van een nieuwe relatie is het altijd spannender om seks te hebben dan na een aantal jaren. Dus meestal is de zin in het begin hoger dan na verloop van tijd. Ook spelen verschillende factoren mee in de zin in seks. Wanneer een vrouw tientallen jaren aan de pil is kan dat de zin verminderen. Ook zal tijdens de menopauze de zin in seks af kunnen nemen.

Niet waar: Wanneer we ouder worden hebben we geen zin meer in seks

Wel waar. Leeftijd heeft niets te maken met de zin in seks, het is zelfs zo dat oudere mensen meer plezier in seks kunnen beleven. Aangezien ze zich er niet meer druk over hoeven te maken of ze zwanger raken. Ook letten ze er niet meer op of ze wel op hun voordeligst uitkomen in bepaalde standjes. Wel kan het zo zijn dat er op latere leeftijd meer problemen zijn en dat de dagelijkse beslommeringen de zin in seks wat naar de achtergrond duwt. Ook kunnen lichamelijke problemen zoals artritis de zin wat doen afnemen.

Niet waar: Wanneer u al lange tijd bij uw partner bent, moet u uw seksleven nieuw leven inblazen

Wel waar. Vaak krijgen we het idee dat we vaker seks moeten hebben of dat we het spannender moeten maken. We denken dat de sleur erin zit en dat er iets moet gebeuren om dat te vermijden. Wanneer dat het geval is dan kunt u er beter met elkaar over praten. Ga in geen geval ineens iets extreems doen zoals kinky kleding dragen, of voorstellen om aan partnerruil te gaan doen of iets in die geest. U brengt er uw partner waarschijnlijk alleen maar mee in verlegenheid. Praat erover en ga, als u er samen niet uitkomt, naar uw arts.

Niet waar: Er bestaan middelen waardoor u meer zin krijgt in seks

Wel waar. Er bestaan geen tovermiddelen om uw seksleven op peil te houden. De meeste onderzoeken richten zich op het seksleven van de man, wanneer het om middelen gaat. Er zijn verschillenden soorten kruiden die libidoverhogend kunnen werken. Zoals Ginkgo Biloba, die de toevoer van bloed naar de penis bevordert. Ook schijnen Muira Puama en Tribulis Terrestris te helpen met de erectie van de man. Een middel dat zowel voor mannen als vrouwen geschikt is, is Damiana. Van dit middel zegt men dat het de gevoeligheid van de zenuwen in de clitoris en de penis kan doen toenemen.

De arts raadplegen

Ga in geval van problemen altijd naar uw arts, hij of zij heeft geleerd om alles te weten over het menselijk lichaam. Denk nooit dat iets raar is of dat alleen u dit probleem heeft, het tegendeel zal blijken wanneer u met uw arts praat. Schaam u niet, seks is in geen enkel geval iets om u voor te schamen. Ga alleen of samen met uw partner, maar praat erover. Hoe meer mensen dit doen des te sneller zullen alle mythes over seks verdwenen zijn.

Tot slot

Het verhaal dat de meeste mannen elke dag seks hebben en de minder gelukkigen een keer per week, blijkt ook al niet waar te zijn. De meeste mannen tussen de achttien en vijfenveertig jaar hebben een keer per twee weken seks.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De positieve bijwerkingen van seksDe positieve bijwerkingen van seksBij relatief veel stellen is seks enig moment slechts een onderdeeltje van de relatie ... als het al een onderdeel is. T…
Leuke weetjes - Seksweetjes - Deel 2Leuke weetjes - Seksweetjes - Deel 2Seks is nog nooit zo grappig en interessant geweest als in deze reeks merkwaardige seksweetjes. Wist je bijvoorbeeld dat…
Te vroeg ejaculerenTe vroeg ejaculerenWeinig mannen hebben een goede controle over het moment van de zaadlozing. Bij veel gebeurt het dan ook weleens dat ze v…
Seksproblemen na beroerte komen veel voorVeel mensen die een beroerte hebben gehad krijgen daarna problemen in hun seksleven. Zeker 6 van de 10 personen heeft da…

10 tips voor een beter liefdesleven!10 tips voor een beter liefdesleven!Wil je een beter seksleven begin dan bij jezelf en kijk naar je eigen behoeften. Probeer te voorkomen dat je seksleven s…
Zitten we seksueel wel op een lijn?Zitten we seksueel wel op een lijn?Nou, daar kan je wel een boom over opzetten. Immers, waar de een heel duidelijk is en dit zegt ook naar de ander te zijn…
Bronnen en referenties
  • Healthy magazine januari/februari
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.