Zitten we seksueel wel op een lijn?

Zitten we seksueel wel op een lijn? Nou, daar kan je wel een boom over opzetten. Immers, waar de een heel duidelijk is en dit zegt ook naar de ander te zijn, blijkt dit bij nader inzien toch niet zo duidelijk. Op een of andere manier vinden we het toch nog een te gevoelig onderwerp om op voorhand duidelijkheid over te verschaffen. Vrouwen meer nog als mannen.

Duidelijk zijn

Waar, zeker de Nederlander, nogal eens met de grote mond vooraan staat, is hij/zij dat niet als het gaat om seks. Naast wat je wel en wat je niet wil, zijn er ook nog etiquette. Ook als het om seks gaat. Een aantal zaken bij elkaar gehaald door de studenten Harm Venniker en Didier Janzen, welke een leuke discussie teweeg gebracht hebben.

Waar gaat het zoal over?

Wie komt er het eerst klaar?

Vooropgesteld dat meestal de focus op het klaarkomen ligt. Bij voorkeur tegelijk klaarkomen, maar dat antwoord is iets te voor de hand liggend. Binnen een relatie die langer duurt weten partners het over het algemeen wel, maar bij een kortere relatie is dat meestal niet het geval. Meestal doet de vrouw er toch nog iets langer over en het is handig dat je je daarop richt. Behalve dat lang niet iedere sekspartner dit doet, kan je zelf ook duidelijk zijn als je er nog niet bent. Dat wil zeggen dat beide partners alert moeten zijn en je beide een rol kunt spelen in het uitstellen van het orgasme van de andere partner.
Meer vrouwen dan mannen geven het niet of nauwelijks aan en vinden het wel oké zo … wat dat ook mag zijn.

Faken

Bij dit laatste antwoord van het vorige item denk je dan als eerste aan faken. En er zijn nogal wat vrouwen die goed zijn in faken. De meeste vrouwen geven ook aan er nooit over te spreken, zelfs bij vriendinnen komt het maar beperkt ter sprake. Opmerkelijk is dat veel vrouwen, in alle leeftijdscategorieën, zeggen er echt geen moeite mee te hebben. Eerlijk zijn is belangrijk en dus moet je tegen je partner kunnen zeggen dat je het niet erg vindt om niet altijd een orgasme te krijgen. Maar uit navraag blijkt dat veel van deze vrouwen niet af en toe geen orgasme krijgt, maar heel vaak niet. De vraag is dan in hoeverre de balans er is op seksueel gebied. Er over praten durven sommige vrouwen simpelweg niet en andere geven aan dat het toch geen verschil zal maken. Voor deze vrouwen is dan de kous af, zo blijkt.

De mond

De mond is gevoelig en logisch dat deze in het liefdesspel een nadrukkelijke rol heeft, maar minder gewenst is toch het klaarkomen in de mond. Veel partners hebben er moeite mee sperma door te slikken, maar gek genoeg niet iedereen zegt dit ook. Vreemd eigenlijk, want het is je eigen mond en je laat toe dat er iets gebeurt wat je niet prettig vindt. Iets minder dan de helft van de partners geeft duidelijk aan als men eigenlijk niet gediend is van sperma in de mond. Sommige kunnen het op een nette manier “wegwerken” en dan is het ook opgelost, maar een aantal partners slikt het zeer ongewenst toch door. Gelukkig is het aantal partner wat hier duidelijk over is wel groeiende, al is het nog niet een onderwerp wat men eenvoudig aankaart, aldus enkele geïnterviewden.

Verbaal of non-verbaal?

De voorkeur gaat duidelijk naar non-verbaal, maar in geval van faken vinden enkele vrouwen dit toch lastiger. Het non-verbale staat voor echt, maar dat neemt niet weg dat een gil bij het klaarkomen prima is. Hele verhalen worden dan weer minder op prijs gesteld, maar ook hier is men over-en-weer weer niet helemaal duidelijk. Irriteer je je aan de man die maar bezig blijft het goed te doen (althans dat denkt hij) en te vragen wat je allemaal lekker vindt, dan wordt er subtiel een poging gedaan het af te remmen, maar echt duidelijkheid wordt er niet over gegeven. Bang voor gevoeligheden, is het grootste opstakel volgens drievierde van de geïnterviewden.

Tot slot

Er zo zijn er nog een aantal zaken die blijkbaar niet of maar deels uitgesproken worden, terwijl het zoveel misverstanden kan voorkomen. Op voorhand bang zijn voor gevoeligheden is erger dan er later achterkomen dan het allemaal net niet prettig genoeg was, omdat jij je mond gehouden hebt. Eerlijkheid en openheid ook op seksueel gebied is goed, dat beamen de meeste geïnterviewden ook. Dan heb je er ook beide het meeste plezier van. Gek genoeg handelen ze er (nog) lang niet altijd naar!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is A-seksualiteit?Wat is A-seksualiteit?A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben.…
Seksuele disfuncties: libidostoornissenSeksuele disfuncties: libidostoornissenHoewel (zeker van mannen) gedacht wordt dat men altijd zin in seks heeft, blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. De…
Misbruik van kinderen door andere kinderenMisbruik van kinderen door andere kinderenKinderen die door andere kinderen worden misbruikt. Hoe kan dat? In 2010 werd Nederland opgeschrikt door een kindermisbr…

10 tips voor een beter liefdesleven!10 tips voor een beter liefdesleven!Wil je een beter seksleven begin dan bij jezelf en kijk naar je eigen behoeften. Probeer te voorkomen dat je seksleven s…
Het spel der verleiding (in uiterlijkheden)Het spel der verleiding (in uiterlijkheden)Veel vrouwen weten maar al te goed wat ze moeten doen om het spel der verleiding te spelen, maar weinig vrouwen komen er…
Bronnen en referenties
  • Harm Venniker en Didier Janzen (HBO studenten)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 10-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.