Wat is A-seksualiteit?

Wat is A-seksualiteit? A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben. Tijdens het vrijen komen uit de hormonen niet de prikkels vrij die bij andere wel vrij komen. Het is iets waar niet vaak over gesproken wordt, maar wat zeker voorkomt. In dit artikel kunt u informatie lezen over A-seksualiteit.

Wat is A-seksualiteit

A-seksualiteit houdt in dat er geen behoefte aan seks is en dat men de opwinding niet voelt. Deze mensen kunnen veelal ook gewoon klaarkomen maar kunnen zich moeilijk aanzetten tot seks omdat zij niet opgewonden raken. Echter kan het ook zover gaan dat mensen ook al zijn ze in een relatie gewoon geen seks willen, voor hun is er dan ook vaak een discussie over het voortzetten van de relatie en het krijgen van kinderen.

Relaties

Er zijn verschillende relaties:
  • TYPE A wel drang naar seks, geen drang naar romantiek
  • TYPE B wel drang naar romantiek, geen drang naar seks
  • TYPE C zowel drang naar seks als drang naar romantiek
  • TYPE D noch drang naar seks, noch naar romantiek
Type B en D zijn beide A-seksueel type D valt ook onder A-romantisch.

Biologisch of psychisch?

Beide kunnen er iets mee te maken hebben echter als iemand bijvoorbeeld a-seksueel wordt dankzij een trauma dan is er nog kans dat dit over gaat als er een prettige ervaring op het gebied van seks komt. Hier gaat vaak wel een lange tijd overheen. De meeste a-seksuelen zijn dat echter al zolang zij dat kunnen herinneren, het is aangeboren net als mensen die op hetzelfde geslacht vallen.

De ontdekking

Al in de twintigste eeuw werd er een onderzoek in gedaan door Alfred Kinsey. Echter wou hij in eerste instantie uitzoeken hoeveel procent hetero en hoeveel procent homo was. Doordat sommige mensen aangaven geen seksuele opwinding te kennen vormde er een nieuwe groep, de a-seksuelen. Het is lastig te zeggen hoeveel mensen er a-seksueel zijn, er wordt immers niet vaak over gesproken. A-seksualiteit wordt weleens verward met het geen zin hebben omdat een relatie in een sleur raakt.

U staat er niet alleen voor

Er zijn verschillende forums waar u terecht kunt als u a-seksueel bent zoals AVEN(Aseksueel Voorlichtings en Educatie Netwerk). U kunt uw verhaal kwijt, vragen stellen en praten met lotgenoten. U staat er niet alleen voor en het hoeft geen fase te zijn.

Wees eerlijk

Als u wel liefdesgevoelens heeft maar toch a-seksueel bent is het vaak lastig een relatie aan te gaan. Er zijn gevallen waarbij men na een paar jaar uit kwam voor a-seksualiteit en dat mensen verkracht werden, scheidingen volgden en mensen hun kinderen daardoor uit het oog verloren. Wees daarom te allen tijde eerlijk, wie weet wilt u ook wel kinderen in de toekomst maar wilt u het zelf dan ook niet doen. Vroeg of laat zal de partner er toch wel achter komen dat u geen seksuele gevoelens heeft.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistSeksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialistWat is een seksuoloog? Wat doet een seksuoloog? Voor welke seksuele problemen kan je terecht bij een seksuoloog? Kan je…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Tips voor een beter seksleven tijdens je relatieTips voor een beter seksleven tijdens je relatieEen goed lopende relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is belangrijk om de passie levend te houden in je r…

Gember wetenschappelijk bekekenGember wetenschappelijk bekekenGember behoort tot de meest favoriete specerij­en. Over de hele wereld wordt de gemberplant gebruikt voor culinaire en m…
Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David Berkowitz, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://asexuality.org/du/index.php
  • http://www.asexuality.org/home/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.