Hoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaar

Hoe zit het vrouwelijke orgasme in elkaar Hoe zit het vrouwelijke orgasme nu eigenlijk inmekaar? Welke lichamelijke veranderingen vinden plaats in het lichaam van de vrouw als ze opgewonden raakt en klaarkomt.

De opwindingsfase

Als je seksueel geprikkeld wordt, dit kan zijn door het zien, ruiken of aanraken van een aantrekkelijke partner ontstaat er seksuele opwinding. Deze opwinding kan ook ontstaan door een seksuele fantasie of gedachte. Op dit moment gaat er meer bloed naar de vagina stromen die dan vochtig wordt. Als de opwinding toeneemt gaat er ook meer bloed naar de buitenste schaamlippen lopen waardoor de clitoris en de binnenste schaamlippen wat opzwellen en donkerder van kleur worden. Als de opwinding nog groter wordt, gaat de ademhaling en de hartslag sneller en word het diepste en langste deel van de vagina wijder.

Al een vrouw seksueel opgewonden raakt zijn de lichamelijke verandering bij de vrouw minder duidelijk zichtbaar als bij een man. Voor elke vrouw is de ervaring van deze lichamelijke verandering weer anders. Hoe snel deze veranderingen optreden verschilt per persoon en per situatie. Soms voelen vrouwen zich erg opgewonden, maar is de vagina nog droog, en soms is het omgekeerde het geval. Dan is de vrouw nog niet opgewonden, maar is de vagina wel erg vochtig.

Het orgasme

Bij een orgasme trekken de spieren rond de vagina zich een aantal keer samen. Dit ontstaat door de seksuele opwinding. Ook kan de baarmoeder zich samentrekken omdat de baarmoeder uit spierweefsel bestaat.

De vrouw kan op verschillende manieren tot een orgasme komen. De opwindingsfase is hier altijd bij nodig. Maar hoe lang die duurt verschilt van vrouw tot vrouw. Soms is de seksule spanning al erg hoog, en dan kan de opwindingsfase vrij kort zijn. Maar soms moet de seksuele spanning nog helemaal opgebouwd worden, en duurt hetwat langer.

De meeste vrouwen hebben een wat langere opwindingsfase nodig om tot een orgasme te kunnen komen. Maar in tegenstelling tot mannen kunnen vrouwen wel meerdere malen kort achter elkaar klaar komen. Er zijn ook vrouwen die vanuit het niets binnen een paar minuten tot een orgasme kunnen komen.

Om tot een orgasme te kunnen komen is stimulatie van de clitoris noodzakelijk, dit lukt vaak niet alleen door de gemeenschap zelf. Veel mensen denken dat de man en de vrouw tegelijk klaar moeten komen. Dit misverstand wordt vaak gehoord. Maar voor ieder persoon is de tijdsduur van de opwindingsfase heel verschillend, en zal de één misschien eerder klaarkomen als de ander. Er zijn ook veel vrouwen die zonder orgasme een bevredigend gevoel hebben na het vrijen.

De herstelfase

In de herstelfase verdwijnt het gevoel van opwinding snel of langzaam het lichaam. De vagina raakt minder doorbloed, en de zwelling van de schaamlippen en clitoris zakt af.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Masturbatie bij mannen en vrouwenMasturbatie is het seksueel stimuleren en prikkelen van zichzelf, door een actieve aanraking van de eigen geslachtsorgan…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt zowel bij de vrouw als bij de man voor. Pijn tijdens de seks…

Pijn bij het vrijenPijn bij het vrijenPijn bij het vrijen is voor veel vrouwen een bekend verschijnsel. Niet iedereen heeft er last van. Maar toch zijn er een…
Ontspanning helpt vrouwen aan een beter orgasmeVeel vrouwen hebben problemen met klaarkomen. Deze problemen beïnvloeden niet alleen het eigen seksleven. Ook dat van de…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.