Wicca een geloof, levenswijze of religie

Mensen zijn steeds meer op zoek naar een eigen geloof, religie of levenswijze die bij hen past. In deze artikel wordt een aantal punten uit de religie die wicca heet, uitgelegd. Hiermee wordt uitgelegd dat wicca, ook wel moderne hekserij genoemd, niet slecht of duivels is, maar een religie die zich op het goede van natuur, mens, dier en alles erom heen richt.

Wat is wicca?

Wicca is een religie/ een geloof/ een levenswijze is die bepaalde mensen volgen. Wicca wordt ook wel moderne hekserij genoemd. Laat je hierdoor niet afschrikken, want het heeft niets te maken met lelijke, slechte oude vrouwtjes die in een ketel met rare vloeistoffen staan roeren.

Wicca is wel een religie die zoals ander geloven, een lange geschiedenis heeft. Iedereen kent de heksen verbrandingen wel. Dit is een puntje van deze geschiedenis. Daar werden naast ‘gewone’ vrouwen die in die tijd even niet bij het volk pasten, ook daadwerkelijk wicca’s veroordeeld. Na de heksen vervolgingen heeft het een tijd stil gelegen en werd wicca alleen in het diepste geheim beoefend. Toen iemand durfde boeken over te schrijven werd deze religie ook wat meer openbaar gemaakt en nu is het een religie die veel beoefend wordt door verschillende mensen.

Wiccan’s mensen zoals jij en ik. Sommige kleden zich wat ‘anders’, maar anderen zitten gewoon in een spijker broek, of misschien wel in top merken kleding. Het gaat niet om hoe je eruit ziet, maar om hoe je er naar leeft. Wicca kan alleen uitgevoerd worden, solitair, maar kan ook in een groep, een Coven. Over de wereld zijn verschillende Covens bekend geworden. Binnen de solitaire wicca en de Covens moet je een jaar en dag wicca studeren. Als je 18 bent en voldoende gestudeerd hebt kun je binnen een Coven ingewijd worden. Solitair kun je ook jezelf na een jaar en dag inwijden. Wicca is een natuurreligie waar het voornamelijk om gaat dat je de natuur eert en behoudt. Plant, mens, dier en alles daar omheen. Een kruidenvrouwtje mag zich al een wiccan noemen.

Verder zit er bij de natuur een groot aantal die verschillende energieën aan sturen om de natuur te laten bestaan. Deze kun je op verschillende manieren eren. En nog een belangrijk iets zijn de vier belangrijke elementen Aarde, Lucht, Vuur en Water. Deze elementen is voor iedereen belangrijk in de natuur. Verder kun je zelf ook de energieën in de natuur sturen door spreuken op te zeggen om iemand te helpen, of jouw leven een beetje te vergemakkelijken.

KIJK WEL UIT:

Dit wil zeggen; wicca is een witte magie religie. Goede magie. De grootste regel die je in acht moet nemen voor je eraan begint is: Doe wat je wilt, maar doe niemand anders kwaad of pijn. Je mag dus alles doen, maar beïnvloed daarmee niemand om er pijn mee te doen. Er bestaan liefdes spreuken binnen de wicca waar een wiccan zelfs liever geen gebruik van maakt, of waarmee je moet oppassen omdat je daarmee ook beïnvloed.

De Goden

Er zijn vele verschillende Goden binnen de wicca. Ik kan ze niet allemaal opnoemen, maar ik kan er een paar bekende opnoemen. Er zijn binnen de wicca ook verschillende stromen, wegen die je kunt volgen. Ook deze kan ik niet allemaal vertellen, maar sommige maken gebruik van alleen Godinnen, de vrouwelijke vorm, (de Moedergodin) de meeste gebruiken de Godin en de God, de mannelijke, (de Gehoornde, de jager) vorm.

De Moedergodin staat voor het vrouwelijke in de natuur. Aarde die al het zaad van de planten opvangt en het weer laat ontspruiten en opgroeien.

De maan met haar verschillende fasen die voor de vrouw staan. Nieuwe maan: De maagd; staat voor een nieuw begin en (nieuwe) liefdes. Volle maan: Volwassen en zelfs zwanger vrouw; de krachtigste maan. Afnemende maan: De oude bes; het loslaten van nare dingen.

De God staat voor de vruchten die de aarde voortbrengt. Wordt ook wel als de zon gezien.

De verschillende jaargetijden hangen ook samen met de Goden. De winter, donkere helft van het jaar (november tot mei) wordt de hoogte punt van de god gezien en de zomer periode de tijd van de Godin. Dit is om alles in balans te houden. Maar dat betekent niet dat je, je niet tot de godin kunt wenden in de winter. Beide, Godin en God, zijn het hele jaar actief.

Iedereen kent de Godin van de liefde: Venus/ Aphrodite. Deze kunnen je helpen bij liefdes aangelegenheden.
Pan: Griekse God van de natuur en vruchtbaarheid.
Cernunnos: Grote jager, de gehoornde god van de dieren.
Cerridwen: De grote wijze moedergodin.
Lugh: de god van het licht. De God van de zon.

Elementen

De elementen kunnen worden aangeduid doormiddel van een pentagram. De pentagram is het teken van de wicca voor de vier natuurelementen en het vijfde element de kracht, de geest. Het kan ook jezelf aanduiden. Jij kunt ook het vijfde element zijn. Een pentagram is een vijfpuntige ster met een cirkel eromheen. 1 punt wijst omhoog. Het teken brengt kracht en bescherming aan iemand die het draagt. De pentagram wordt ook op het altaar gebruikt om de windrichting aan te duiden. De vijfde punt stelt vaak de goden voor die je nodig hebt bij het ritueel.

Aarde:

Aarde staat voor de windrichting noord. Een schaaltje aarde of een steen moet binnen de magie ook altijd in de noordelijke richting staan. Planeten die voor element aarde staan zijn: Venus en Saturnus. Het seizoen is winter. Het dagdeel is nacht. Sterrenbeelden zijn: Stier, Maagd, Steenbok.

Lucht:

De windrichting voor lucht is het Oosten. Het kan vertegenwoordig worden met wierrook of een veer richting het oosten. Planeten zijn: Uranus en Mercurius. Seizoen is: Lente en het dagdeel is: de ochtend. Sterrenbeelden zijn: Tweelingen, Weegschaal, Waterman.

Vuur:

Vuur staat voor windrichting zuiden. Het kan vertegenwoordigd worden door een kaars, brandende ketel of een kampvuur. Planeten: Zon, Jupiter en Mars. Het Seizoen is: zomer en dagdeel is: de middag. Sterrenbeelden zijn: Ram, Leeuw, Boogschutter.

Water:

Water staat voor de windrichting west. Het kan aangeduid worden door een kom met water erin. Planeten zijn: Maan en Neptunis. Het Seizoen is: herfst en het dagdeel is: de avond. Sterrenbeelden zijn: kreeft, Schorpioen, Vissen.

Magie

Voor Magie te beoefenen kun je al iets kleins doen om de natuur te eren zoals een tuin maken of gewoon een plantje planten. Ook kun je met magie spreuken gebruiken om energieën om ons heen een bepaalde richting op te sturen. Voordat je met magie begint moet je wel eerst heel goed gestudeerd hebben. En denk aan de hoofdregel: Doe wat je wilt, maar schaadt er niemand mee. Dus als je een spreuk op zegt of een ritueel begint, doe dit altijd met positieve gedachten. Ook is er de regel van drie die een aanvulling is op deze regel. Doe iets goeds met magie en je krijgt drie maal iets goeds terug, doe iets slechts krijg je het ook drie keer slecht terug.

Je kunt alleen al simpel een spreuk op zeggen om energieën de goede kant op te sturen, maar voor meer resultaat komt er meer bij kijken. Kleuren die je gebruikt, jaargetijde, elementen, maanfase, de dag van de week, en zelfs de plantensoorten. Ook kun je nog de astrologie bestuderen voor nog meer resultaat.

Een ritueel is vaak nog groter en wordt vaak meerdere dagen achter elkaar uitgevoerd voor meer kracht. Ook kan een ritueel zijn om een jaargetijde of een ander feest te vieren.

Bij deze feesten worden wisseling van de jaargetijden gevierd. Verder zijn er ook andere feesten het jaar door. Verder kun je met een ritueel bijvoorbeeld helpen iemand beter te worden, of positieve kracht geven voor iets moeilijks. Dat kun je natuurlijk ook bij jezelf doen om jezelf te helpen.
© 2007 - 2024 Jean1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wicca: Boek der SchaduwenTegenwoordig staat de natuurreligie Wicca, oftewel de moderne hekserij, weer erg in de belangstelling. De mondiale crisi…
Wat is een wiccan?Wat is een wiccan?Een wiccan is een heks die verbondenheid voelt met de natuur en het spirituele en die dit met behulp van rituelen en een…
Hardnekkige misverstanden over wicca en de nieuwe hekserijHardnekkige misverstanden over wicca en de nieuwe hekserijWicca is een neoheidense religie die ondanks haar wijde verspreiding en bekendheid vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd.…
Wicca: heksen soortenWicca: heksen soortenZo als bij ieder geloof zijn er ook in de wikka veel verschillende stromingen. Hieronder staan de grootste beschreven. D…

Meditatie, innerlijke rustMeditatie, innerlijke rustOm rust in je leven te hebben moet je onstpannen. Vaak weten we niet waar te beginnen want men heeft niet veel tijd meer…
Tulpa's - Voorwerpen creëren met gedachtenTulpa’s zijn voorwerpen of levende wezens die gecreëerd worden louter door het gebruik van gedachten, visualisatie, focu…
Bronnen en referenties
  • www.wicca.beginthier.nl http://hekserij.goedbegin.com/ Boek: hekserij zonder geheimen van: Raymond buckland
Jean1985 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.