Yin & yang én yoga

Yin & yang én yoga We kennen inmiddels allemaal wel het yin en yang – principe. Het zijn Chinese begrippen die twee tegengestelde krachten vertegenwoordigen die samen het geheel vormen en elkaar aanvullen. Yin en yang zijn dus complementair aan elkaar. Dit kan je verwerken in de yoga, want dit principe staat tevens voor in balans zijn en daar staat yoga in zijn algemeenheid voor.

Wat is yin en wat is yang?

Yin is het vrouwelijke en wordt in combinatie gezien met de donkere maan, die zich van de zon afkeert. Yang is het mannelijke en wordt in combinatie gezien met de heldere zon. Ze worden doorgaans in zwart en wit uitgebeeld en eigenlijk zitten ze samen “gevangen” in een cirkel.

Yin = vrouwelijk, onder, koud, water, maan, zwart, donker, vet, haat
Yang = mannelijk, boven, warm, vuur, zon, wit, spieren en bot, liefde


Hoe manifesteert het zich?

 • Het betreft een dynamisch proces dat nooit zal stoppen.
 • Yin en yang zijn verbonden aan elkaar en als deze dus in waarde vergroot (om wat voor reden dan ook) remt de ander af.
 • Niets is zonder beide, iets kan wel een meer nadrukkelijke kant hebben, maar waar yin dominant is, is yang ook aanwezig … en andersom.
 • Men gaat er vanuit dat alles in het universum verbonden is met de dynamiek van yin en yang – principe.

Vertaling naar yoga

Het bovenstaande wetende, gaat het er nu om hoe je dit kunt vertalen naar yoga oefeningen. Het begint dan in ieder geval bij oefeningen die je voor de ochtend (yang) en oefeningen die je voor de avond (yin) moet doen om in de “mood” van het moment te komen.

Immers, yang is licht, de dag, activiteiten en dat wil zeggen dat je oefeningen moet doen die je juist stimuleren gedurende de dag. Yin staat voor donker, de nacht en rust. Dat wil dus zeggen dat je oefeningen moet doen vlak voor het slapen gaan en je rustige yin-energie voor de nacht moet ontvangen.

Yang oefening rugrol

De rugrol is bij uitstek geschikt om het gouverneursvat (een belangrijke meridiaan) te stimuleren. Alert- en helderheid van geest is datgene wat het op zal leveren.
 • Ga op je rug liggen, trek je benen op en pak met je handen de knieholten vast.
 • Kin zoveel als mogelijk richting de borst brengen.
 • Ga nu rustig heen en weer rollen over je ruggengraat door je benen naar achteren te “gooien” (rol door tot je schouders de grond raken).
 • Span zoveel als mogelijk bij deze oefening ook de buikspieren aan.

Yang enkelklem

 • Ga rechtop zitten met een rechte rug en de benen gestrekt voor je.
 • Doe je voeten iets uit elkaar (niet meer dan op heupbreedte).
 • Pak vervolgens met je duim en wijsvinger je grote tenen vast (als je het niet halt, probeer dan zover als mogelijk te komen).
 • Op een inademing til je een been (gestrekt) op en beweeg het been iets naar buiten.
 • Volg het been met je ogen en laat het andere been gestrekt op de grond.
 • Adem nu een achttal keer goed voor naar de onderbuik.
 • Op een uitademing breng je het been weer in de oorspronkelijke stand en ga je door met het andere been.

“All in the eye of the beholder - Some of the most destructive forces in the world (Fire & Water), can also have the power of beauty.” Martin R. Lemieux

Yin en de waterstrekking

Goed voor de blaas- en nierenergie en is goed tegen angsten.
 • Ga rechtop zitten met een rechte rug en je benen gestrekt voor je.
 • Doe je voeten iets uit elkaar (niet meer dan op heupbreedte).
 • Op een inademing strek je je armen boven je.
 • Op een uitademing buig je met je bovenlichaam naar voren en pak je kleinste teentjes vast (bij voorkeur met gestrekte benen, maar ze mogen ook wel iets gebogen worden.)
 • Even vasthouden, want de combinatie van vingers en tenen moeten rust brengen. Ervaar dit.

Yin en het zenmoment

Neem voor deze oefening je tijd, alle spanning uit je lichaam en dat kost tijd … geef het die tijd! Het kan wel 15 minuten duren.
 • Ga op je knieën zitten en je billen op je voeten of ga in kleermakerszit zitten. Zorg dat je ontspannen zit.
 • Je handen leg je in een open houden (met de palm omhoog) in je schoot en je ringvingers en pinken raken elkaar.
 • Sluit nu je ogen en adem enkele diep en in alle rust door. Probeer je adem naar je binnenste, je kern (ongeveer in het midden van je onderbuik) te sturen.
 • Focus je op je ademhaling en iedere keer als je dreigt af te dwalen, focus je dan opnieuw op je ademhaling.
 • Volhouden tot je volledig ontspannen bent.

Tot slot

Er zijn erg veel yogaoefeningen, maar een paar in de ochtend en een paar in de avond en je hebt er al baat bij. Je hoeft niet altijd uren achter elkaar bezit te zijn om resultaat te boeken. Maar als je het doet, doe het dan in alle rust.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Yin en Yang?We hebben er de mond over vol, maar wat is “Yin en Yang” nu eigenlijk en wat kunnen we er mee? Het Oosterse Yin en Yang…
Feng Shui, Yin en YangFeng Shui, Yin en YangYin en Yang kunnen we zien in alles rondom ons heen. Het moment dat er licht valt op een voorwerp, is er zowel verlichti…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Yang Mei bessen - Wat is het? En waarom is het zo gezond?Yang Mei, ook wel Chinese Bayberry of Myrica rubra genoemd is een Chinees fruit dat barst van de vitamine C en anti oxid…

Een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energieEen verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energieHet verschil tussen een man en een vrouw is meestal zichtbaar. Zichtbaar bij de geboorte en bepaalt of er blauwe muisjes…
Wat meditatie kan betekenenWat meditatie kan betekenenMediteren is nog nooit zo populair geweest. Voor een groot deel heeft dat te maken met het gegeven dat we in een hectisc…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.