Wat meditatie kan betekenen

Wat meditatie kan betekenen Mediteren is nog nooit zo populair geweest. Voor een groot deel heeft dat te maken met het gegeven dat we in een hectische maatschappij leven en we toch op een rustige wijze “ons ding willen doen”. Het is een goed teken dat we ons niet meer op laten jagen en tot het randje óf er over gaan. Maar mediteren is niet iets wat je “effe” doet, het ligt allemaal iets genuanceerder. Ga er echter goed mee, dan maakt het je en stuk sterker als mens.

Wat zegt het woordenboek?

Van Dale zegt het volgende: ”zich concentreren op zijn innerlijk” en ”diep nadenken” en Encyclo zegt: ” bespiegelen” of ”bezinnen” of ”overpeinzingen houden” of ”in gedachten verzonken zijn”.

Het dekt allemaal de lading wel, maar feitelijk zegt het niet zo heel veel, bovendien zijn er verschillende vormen van meditatie, enkele voorbeelden zijn de versterkingsmeditatie of de aandachtsmeditatie. Hoe past meditatie nu in ons leven en wat kan het betekenen?

Zekerheden

De mens vindt de onzekerheid die het leven met zich meebrengt maar lastig. Het voelt “leeg” iets niet te weten en dus proberen we, soms tegen beter weten in, om zekerheid in te bouwen. We weten dat zekerheden in het leven niet afgegeven worden en dus is het niet meer dan een schijnzekerheid (denk aan gewoonte en routine).

Daar waar we proberen te leren om de accepteren dat er geen zekerheid is, slaan we een wankele weg in. Maar een die je wel verder brengt in het leven, want je leert zo langzaam te genieten van het moment en niet alleen maar bezig te zijn zekerheden te creëren. Open je ogen en accepteer de angst van het niet weten. Meditatie kan helpen om het toeval, als die er al is, in het leven toe te laten en te genieten van datgene wat je NU hebt.

Meditatiemoment

Laat in een meditatiemoment al die krampachtig vastgehouden zaken los en wat nu als je niets meer hebt dan je geliefden? Ervaar het belang van wat je wel hebt in je meditatie, het allerbelangrijkste de mensen waar je om geeft en voel als je uit je meditatie stapt wat je NU allemaal hebt.

Een andere bekende meditatie is in je bootje te gaan zitten en je gaat stroomafwaarts. Je bent heel krampachtig bezig je bootje in het midden van het water te houden. Dit gaat met al die onderstromingen erg lastig en dan laat je het gaan. Ervaar nu dat je bootje helemaal niet tegen oevers knalt, maar in de stroming meegevoerd worden en je lekker ontspannen rond kunt kijken en genieten van de natuur.

De wens is de voorbode van datgene wat je kunt realiseren. (Goethe)

Focus

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom wij onze focus verliezen, maar feit is wel dat we enorm geprikkeld worden in deze maatschappij. Dit maakt het focussen alleen mar moeilijker en begint eigenlijk al op de basisschool. Focus is belangrijk.
Een ander voordeel van je goed kunnen focussen is dat de energie (om je heen) heel rustig en stabiel overkomt. Je alertheid vergroot en je merkt meer op, dit kan je veiligheid weer vergroten.

Meditatiemoment

Mediteren op zich helpt je al om te (leren) focussen, maar als je het in een kalme en rustige omgeving doet, kan je het ook op een ontspannen manier invulling geven. Duik hiervoor je meditatiemoment in en aanschouw een mooi meer. Duik het meer in waar het water aangenaam voelt, lekker opgewarmd door de zon duik je omlaag en zie je onderin het water van alles schitteren. Het warme water voelt lekker en je ontspant en hoe lager je komt, hoe duidelijker het wordt (focus op die schittering). Op de bodem liggen mooie parels en je gaat er met je hand overheen, dan zwem je rustig terug naar boven met een blij gevoel over al die nieuwe, mooie en zuivere parels die je ontdekt hebt.

Problemen met mediteren

Ook dat kan gebeuren, je wilt er even voor gaan zitten en het lukt je niet goed in je meditatie te komen. Er kunnen verschillende redenen voor zijn:
  • Fysiek
  • Mentaal
  • Emotioneel

Fysiek

Denk hierbij aan bepaalde voedingsstoffen die je recentelijk tot je hebt genomen. Je hersengolffrequentie kan hoger zijn. Pepmiddelen kunnen dit veroorzaken en is bij de meeste mensen wel bekend, maar zoetstoffen kunnen het ook bewerkstelligen. Verlies van concentratie is een bekend verschijnsel.

Mentaal

Soms ben je in je hoofd opgefokt en daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Denk aan grote mate van opwinding, piekeren, frustraties of meerdere dingen tegelijk willen doen.

Emotioneel

Om emoties kom je niet heen, daar zal je doorheen moeten. Dus als die een rol spelen en je hebt ze verdrongen naar de achtergrond (waar ze toch een keer vandaan gehaald moeten worden), dan zal je deze toch ook beet moeten pakken. Het kan iets heftigs zijn wat je nooit verwerkt hebt of bijvoorbeeld je het een weinig berouwvol schuldgevoel.

Oplossen

Wil je zuiver kunnen mediteren, de focus hebben en in jezelf duiken, dan moeten deze obstakels “weggewerkt” zijn. Fysiek en mentaal wil vaak nog wel lukken als je er echt je best voor doet. Emotioneel kan het wel eens wat meer tijd kosten, maar het is ook in je dagelijks leven beter als je onverwerkte emoties oplost. Neem hier de tijd voor en probeer zo nu en dan in een meditatiemoment te stappen en kijk of het je lukt.

Tot slot

Mediteren kan veel opleveren, maar je moet het wel de tijd geven om er in te komen. Bovendien helpt iets meer in het leven staan als “go with the flow” ook. Je maakt het vooral jezelf zoveel gemakkelijker én lichter, daarnaast heeft het bijna altijd een positieve uitwerking in de direct omgeving.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe meditatie de psyche kan versterkenHoe meditatie de psyche kan versterkenAls je in staat bent het ‘zweverige’ van mediteren los te laten, ben je mogelijk ook in staat te bekijken in hoeverre me…
Wat alledaagse meditatiemomentenWat alledaagse meditatiemomentenDe een flierefluit door het leven en de ander worstelt zich er doorheen. Maar er zijn ook mensen die met behulp van medi…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Verblijf in Stiltecentrum BetlehemIn onze Westerse maatschappij is 'tijd' een belangrijk begrip. Er zijn allerlei dingen waaraan binnen een bepaalde tijds…

Yin & yang én yogaYin & yang én yogaWe kennen inmiddels allemaal wel het yin en yang – principe. Het zijn Chinese begrippen die twee tegengestelde krachten…
De bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geestDe bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geestVeel mensen hebben behoefte aan ontspanning. We rennen letterlijk door het leven en vergeten soms te ontspannen, hoe har…
Bronnen en referenties
  • A. Cornelisse - Niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.