De bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geest

De bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geest Veel mensen hebben behoefte aan ontspanning. We rennen letterlijk door het leven en vergeten soms te ontspannen, hoe hard dat ook nodig is. Ook zijn we ons niet altijd bewust van onze lichamelijke en geestelijke stress. Wie regelmatig de 'bodyscan' toepast, een methode die in Mindfulness wordt toegepast, zal echter aandachtiger en relaxter door het leven gaan. Een uitleg over deze effectieve oefening.

Wat is een bodyscan

Wie het woord bodyscan hoort, denkt al snel aan controles op Schiphol of veiligheidscontroles op andere luchthavens. Het is echter ook een manier om je te kunnen ontspannen en bewuster en aandachtiger in het leven te staan. Kort omschreven is het een heilzame oefening voor lichaam en geest. Door je goed op je lichaam te concentreren, kun je beetje bij beetje met meer rust door het leven gaan.

Mindfulness & meditatie

De bodyscan wordt regelmatig toegepast in de Mindfulnesscursussen. Mindfulness is een methode om aandachtiger in het leven te staan, minder te oordelen en de methode helpt ook om op een andere manier in het leven te staan. Het is een vorm van meditatie en het heeft raakvlakken met het boedhisme. Ook hier staat 'bewust leven' centraal.

Wat is het nut?

Door bewuster te leven en meer aandacht op je lichaam te vestigen, ben je meer in het 'hier en nu'. Hierdoor word je je bewust van je eigen lichaam en heb je stressreacties meer onder controle. Je concentreert je op lichamelijke sensaties. Hierdoor denk je minder (en neemt het piekeren automatisch af!) en wordt je lichaam meestal meer ontspannen. Dit is echter niet het doel van Mindfulness. Het gaat er in deze methode alleen om om aandachtiger te zijn en niet te oordelen over jezelf.

Waarnemen

Bij de bodscan staat 'waarnemen' centraal. Wat denk je? Wat voel je? Waar in je lichaam is er stress opgeslagen? Door heel je lichaam na te lopen en daar echt de tijd voor te nemen, word je je vaak pas bewust van wat er in je omgaat. Je scant je lichaam hierbij niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Van je tenen tot aan je kruin.

De bodyscan mindful toepassen

De bodyscan oftewel lichaamsscan kun je zittend of liggend uitvoeren. Het is belangrijk dat je echt de tijd neemt en een rustige omgeving uitzoekt. Het is goed om te bedenken dat falen of slagen niet bestaat. De bedoeling van de oefening is dat je deze zonder te oordelen uitvoert. Na afloop zie je vanzelf wel wat de oefening met je lichaam en geest doet.

Oefening uitvoeren

Stapsgewijs

Bepaal van te voren of je de oefening zittend of liggend wilt doen. Als je zit, is het belangrijk om rechtop te zitten, evt door hierbij een kussentje te gebruiken. Vervolgens concentreer je je op je ademhaling. Hierna ga je je lichaam 'scannen'. Je loopt je lichaamsdelen stapsgewijs af. De meeste mensen beginnen met hun teen en eindigen met de kruin.

Lijntje trekken

De oefening kun je effectief uitvoeren door een denkbeeldig lijntje om je lichaam te tekenen. De oefening werkt bij veel mensen het beste als deze begeleid wordt door een stem, bijvoorbeeld op cd. Dit heet dan de zogenaamde 'geleide meditatie'. Hier vertelt iemand je stap voor stap op welk lichaamsdeel je je moet focussen om een zo effectief mogelijk resultaat te verkrijgen.

Cd's filmpjes en audiobestanden

Zoals beschreven wordt de bodyscan veel op mindfulnesscursussen toegepast. Bij dergelijke trainingen krijg je vaak een map met tekst en uitleg. Soms wordt er een cd bijgevoegd waarop de bodyscan staat ingesproken. Dergelijke cd's zijn ook te koop bij winkels met een spiritueel karakter. Op YouTube staan ook filmpjes met tekst en uitleg en op internet zijn audiobestanden te downloaden.
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Het boeddhisme en de wetenschapHet boeddhisme en de wetenschapUit veelvuldig onderzoek naar mindfulness blijkt dat het niet zomaar een vorm van meditatie is. Maar dat er tal van voor…
Gezondheid en herbronnenGezondheid en herbronnenEén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel i…

Wat meditatie kan betekenenWat meditatie kan betekenenMediteren is nog nooit zo populair geweest. Voor een groot deel heeft dat te maken met het gegeven dat we in een hectisc…
Mooie meditatie momentenMooie meditatie momentenVoor de een is mediteren de ver van zijn/haar bed show en voor andere een prettig dagelijks ritueel. Waarbij het mooie v…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.mindfulness-dordrecht.nl
  • www.youtube.nl
  • www.in-balans-met-onrust.blogspot.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 21-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.