Mooie meditatie momenten

Mooie meditatie momenten Voor de een is mediteren de ver van zijn/haar bed show en voor andere een prettig dagelijks ritueel. Waarbij het mooie van mediteren is dat je helemaal zelf kunt bepalen waar je het voor “gebruikt”. Een voorwaarde is wel dat je de rust op kunt brengen om zo’n moment te doorlopen, maar dat kan ook net een mooi leertraject zijn.

Rust

We kennen het niet of nauwelijks nog… rust. We leven hectisch, we moeten – vooral van onszelf – zoveel kunnen, doen en uitstralen. Wat impliceert dat je meer in je 24 uur propt dan eigenlijk goed voor je is. Zolang je jong bent, herstel je snel en dan is een dergelijk leven nog wel even vol te houden. Maar als je ouder wordt, roept je lichaam je vanzelf terug. Beter is het om die balans al eerder op te zoeken, dat is niet duf of suf, dat is slim. Een uitspatting kan altijd, maar daar moet je dus wat tegenover stellen en dus niet zonder na te denken maar doorgaan.

"Luister naar je lichaam en betrek het bij je beslissingen."

Daarmee niet gezegd dat je - om rust te krijgen - moet mediteren. Mediteren kan echter wel een prima oefening / hulpmiddel zijn, jezelf te dwingen die rust te pakken en je geest even leeg te maken of “on hold” te zetten. Mogelijk haal je er, bij enige oefening, nog meer uit.

Meditatie momenten

Als je het niet sec voor je rust doet, maar gewoon even een moment van bezinning zoekt of je binnenste een beetje “op wilt ruimen”, dan zijn er allerlei oefeningen die je kunt doen en je welke je dat prettige, schone en goede gevoel kunnen geven. Ga lekker ontspannen zitten (op de grond, een kussentje of op de stoel), zorg dat “de omgeving” je niet kan storen en concentreer je. Als je je niet gemakkelijk kunt concentreren, dan kan je ook een brandende kaars voor je zetten, je focussen op de vlam en je ogen steeds verder dicht doen. Overigens kriebel je als je er iets jeukt, je hoeft geen standbeeld te zijn tijdens je meditatie. Enkele voorbeelden van meditatiesessies.

Beelden; lekker slapen

Als je op een prettige en ontspannen manier wilt slapen neem dan een meditatiemoment vlak voordat je gaat slapen en haal wat beelden tevoorschijn die je als positief en prettig ervaart. Dit kunnen zonovergoten natuurbeelden zijn, maar kunnen ook gezichten van je kindjes, je partner, je ouders waar je veel om geeft. Zolang het maar beelden zijn waar je je goed bij voelt en wat ontspannend werkt. Neem een beeld of enkele beelden en focus je daar enkele minuten op. Ga daarna slapen.

Stofzuiger; reinigen

Een beetje opruimen en reinigen aan de binnenkant kan, door je te focussen op een stofzuigermond die je aansluit op je hoofd en langzaam je hele lichaam van binnen leeg zuigt en opruimt. Pak het grondig aan en voel hoe de stofzuiger door je hoofd, afwisselend je armen, je romp en afwisselend je benen gaat en als het “opgeruimd” is, trekt de stofzuiger zich in alle rust terug. Vervolgens sluit je een soort stofzuigermond aan die je wit helend licht geeft en ervaar hoe dit je hele lichaam opvult en behalve schoon, voel je je ook comfortabel. Een niet te specificeren gevoel, gewoon prettig. Geniet er van.

Storm; verwerken ruzie

De meeste mensen zijn na een heftig meningsverschil nogal opgefokt en kunnen niet dat kwijt, wat ze willen. Deze meditatie kan helpen weer rustig te worden en je hersenen bij elkaar te pakken. Neem het beeld voor je dat je voor het raam staat en buiten stormt het, de regen slaat tegen het raam, de bliksem schiet door de lucht en de bomen hebben moeite overeind te blijven met die enorme wind. Het is heel heftig, maar omdat je binnen staat, voel jij je rustig. Dan neemt de storm langzaam af, beetje bij beetje en enig moment zie je de zonnestralen doordringen en je voelt je blij worden. De storm is gaan liggen en je hebt een rustig en prettig gevoel over je en je bent klaar dat raam te openen en die zonnestralen je huis in te halen.

Rugzak of buidel; opruimen

Bedenk je in een ontspannen omgeving met water, waar je je prettig voelt. Of dit de zee, een meertje of een rivier is, maakt niet uit. Je hebt een zakje of tasje bij je en daar zitten wat zaken uit het verleden in, die je op wilt ruimen… maar wat nog niet zo goed lukt. Ga lekker zitten en haal er één voor één de zaken uit je verleden uit. Bekijk ze, ervaar wat het met je doet en laat het gaan. Gewoon het water in en weg laten drijven. Als er een nog niet weg drijft, dan moet je er nog iets mee doen. Mogelijk kan je het nog niet laten gaan, probeer het dan op een later moment nog een keer. Laat het bevrijdend voelen wat wegdrijft.

Zonsondergang; afscheid nemen

De meeste mensen hebben moeite om afscheid van iets of iemand te nemen. We zijn verzamelaars, dat zit in de genen en dus hebben we de grootste moeite dit goed invulling te geven. Maar ga eens tijdens een zonsondergang mediteren met het gezicht naar de ondergaande zon (als het koud is, visualiseer je de zonsondergang) en voel hoe de dag langzaam uit je handen glijdt en wat dat met je doet. Een stukje ontroering dat er weer een dag voorbij is. Laat dit toe en laat het dan langzaam van binnen gaan borrelen, omdat er als vanzelf weer een nieuwe dag volgt. Voel wat deze gedachten met je doen.

Tot slot

Ieder heeft zo zijn moment om meditatie te gebruiken iets een plek te geven, een moment van bezinning. Maar als je niets specifieks hebt, laat hetgeen er op je meditatiepad komt dan gewoon toe. Zie maar wat zich aandient, want er dient zich altijd iets aan. Je hoofd leegmaken en nergens aan denken is bijna een utopie. Probeer jezelf niet te dwingen, dat werkt toch niet met meditatie. Ervaar na een meditatie ook de ontspanning in je lichaam en geniet er van.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…

De bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geestDe bodyscan: mindfulnessoefening voor lichaam en geestVeel mensen hebben behoefte aan ontspanning. We rennen letterlijk door het leven en vergeten soms te ontspannen, hoe har…
Iedereen kan mediterenIedereen kan mediterenWat ik meteen aan de koptekst toe moet voegen, is dat niet iedereen er al aan toe is. Wat weer wil zeggen dat de kans op…
Bronnen en referenties
  • Annemieke Cornelisse - www.niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.