Bezinning met Pasen

Bezinning met Pasen We gebruiken niet zelden de kerst en de oud/nieuwjaar-periode voor bezinning (als we het al doen), maar misschien is het meer zinvol om eens te kijken naar de paastijd als een periode voor bezinning. Het nieuwe seizoen breekt aan en we kunnen weer naar buiten en “ademen”. Misschien niet helemaal voor niets dat in het verleden de “grote schoonmaak” van de woning in deze periode plaatsvond. Waarom dan geen interne-grote-schoonmaak?

Waarom een interne grote schoonmaak?

Tja, wie volledig zuiver kan leven, heeft het niet nodig. Echter, tegenwoordig lukt het eigenlijk niemand meer om volledig zuiver te leven. Misschien een enkeling die zich af kan zonderen, maar dat is voor de meeste mensen niet weggelegd.
Je doet de hele dag indrukken op, er gebeuren de hele dag door zaken die meer of minder impact op je hebben en moet altijd beslissingen nemen over de meest uiteenlopende zaken. Het gaat niet altijd over de grootte van de impact wat iets op je heeft, want ook kleine dingen kunnen doorwerken in je systeem. Niet dat je er last van hebt of iets van merkt, maar het kan wel in je systeem gaan zitten. Je staat er vervolgens niet meer bij stil en dat is het dan.

Echter, als je een moment neemt om even achterom te kijken en alles nog eens – in alle rust - de revue te laten passeren en te overpeinzen, kan het je verder brengen. Zeker terugkijkend op zaken en op een moment dat de emotie eruit is, kan je meestal op een meer zuivere manier terugkijken op zaken. Om vervolgens deze (mogelijke) “lessen” voor de toekomst anders aan te pakken.
Denk hierbij aan:
  • Nieuwe inzichten op bestaande situaties
  • Bredere scoop voor de toekomst
  • Leermomenten gericht op toekomstige situaties
  • Leermomenten om achteraf nog iets te corrigeren

Hoe pak je dat aan?

Tijd en locatie

Het begint met tijd nemen. Als je er geen tijd voor neemt, dan kom je tot niets. Daarmee overigens niet gezegd dat je er hele dagen voor uit moet trekken, maar je komt alleen in alle rust tot het overdenken van zaken.
De tijd die je reserveert moet op een moment zijn dat je ook niet gestoord wordt, dus met jonge kinderen kan het avonduur misschien beter zijn. Maar iemand anders kan weer net iets beter in de ochtend zo’n proces doorlopen.

De locatie is volledig afhankelijk van de persoon, zolang er maar geen afleiding is en je er een rustig gevoel bij krijgt. De een kan prima overdenken als hij/zij met de hond in de natuur wandelt en de ander wil in de avonduren naar een heldere hemel kunnen staren en weer iemand anders kan zich volledig afsluiten in het park met spelende kinderen op de achtergrond. Dit alles heeft natuurlijk ook te maken met hoe goed of niet goed je je kunt concentreren.

"Those who are free of resentful thoughts surely find peace." Buddha

Proces

Maak er een proces van om niet te verzanden in allerlei gedachten die kriskras door je hoofd schieten. Voor iedereen werkt het anders, maar een tijdlijn werkt voor de meeste mensen. Dat kan aan de hand van je agenda zijn. Ga zover terug tot je iets in je agenda ziet wat je aandacht trekt en dat kan enkele maanden zijn, maar kan ook een jaar terug zijn.
Doorloop ieder proces opnieuw en stel jezelf enkele vragen, maar dan vanuit de derde persoon. Oftewel, ga boven het proces hangen en kijk naar jezelf en mogelijk andere mensen en stel jezelf dan enkele vragen om de overdenking op gang te brengen. Spreekt voor zich dat een dergelijk proces staat of valt met hoe eerlijk je naar jezelf bent.

Enkele voorbeeldvragen:
  • Heb ik zuiver in het proces gezeten of had ik andere gedachten, een dubbel agenda etc.
  • Heb ik het proces begrepen, snap ik datgene wat er allemaal heeft plaatsgevonden (achteraf gezien) goed genoeg om de beslissing(en) te nemen die ik heb genomen?
  • Had ik wat anders kunnen doen en zo ja wat?
  • Kan ik dit in de toekomst ook toepassen? (denk hierbij aan bijv. grote emoties die je ook in de toekomst zouden kunnen blokkeren)
  • Heb ik iets gedaan wat intrinsiek niet goed voelt en behalve de waarom vragen, speelt ook dat een “ja” de vraag oproept of dit nog “gerepareerd” kan worden?
  • Als ik niet een direct betrokkenen ben, had ik als derde persoon iets kunnen doen aan de ontstane situatie en zo ja, waarom heb ik dat niet gedaan?

Voelen

Als je een dergelijk proces doorloopt is het uitermate belangrijk om dicht bij je gevoel te blijven. Want behalve de antwoorden die jezelf geeft, reageert je lichaam. Als je lichaam reageert, is dat iets om mee te nemen in het bezinningsproces. Eerlijker dan dat kan je je antwoorden niet krijgen.

Tot slot

Hoe lekker is het om van binnen en van buiten het heerlijke lenteseizoen fris/zuiver in te gaan. Bovendien wordt je van een dergelijk traject doorlopen alleen maar wijzer. Het is immers ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op weg naar Pasen: bezinning en belijdenisOp weg naar Pasen: bezinning en belijdenisIn de traditie van het christelijk geloof zijn de 40 dagen voor Pasen een tijd van bezinning, verootmoediging en bovenal…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Hemelvaartsdag en PinksterenHemelvaartsdag en Pinksteren"Vrije dag of toch het gedachtegoed …” Voor de een is het een extra vrije dag en voor de ander zit er een diepere beteke…
Stille tijd op weg naar Pasen en bezinningStille tijd op weg naar Pasen en bezinningVolgens verschillende mensen is Jezus Christus niet de zoon van God. Jezus zou ook niet zijn opgestaan uit de dood. Petr…

Wat is de betekenis van zen-zijn?Wat is de betekenis van zen-zijn?De mens is altijd goed geweest in het ge- of zelfs misbruiken van termen, maar op een zodanige manier dat men het grote…
Rituelen: dagopening en avondsluitingRituelen: dagopening en avondsluitingWe zijn ons er niet altijd bewust van, maar we hebben meer rituelen dan we ons direct realiseren. Op zich niets mis mee,…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.