De kracht van de verbeelding. (Creatief visualiseren)

Het zou toch geweldig zijn om alles te krijgen en te bereiken wat je hartje ook maar begeert? ‘Gebruik je verbeelding en je wens kom uit’, zegt Shakti Gawain, schrijfster en paragnost. Ze schreef er een boek over: Creatief Visualiseren. In dat boek vertelt ze precies hoe je de verbeeldingskracht het best kan gebruiken om precies datgene te bereiken wat jij wil. Creatieve visualisatie kan je overal voor gebruiken, zegt Gawain. Het behalen van je diploma, een nieuwe auto, succes in je werk, een gezond lichaam of een mooi figuur. Alles wat je maar wilt. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is een duidelijk beeld vormen in gedachten van datgene wat je graag wilt hebben of bereiken. Beeld het je precies zo in zoals je wilt dat het in het echt gebeurt. Doe dit zo vaak als je kunt. Volgens Gawain kan deze visualisatie werkelijkheid worden als je hier maar echt in gelooft.

Hoe werkt het?

Om te beginnen is het belangrijk te weten dat ons universum niet uit verschillende materie bestaat maar uit energie, legt Gawain uit. Zoals wij dingen normaal gesproken waarnemen zijn we niet in staat om energie te zien. Maar als we een voorwerp van vaste materie uit zouden vergroten tot we de atomen van elkaar kunnen onderscheiden en deze atomen opnieuw weer zouden uitvergroten tot we niet meer verder kunnen, dan is energie het enige dat overblijft. Natuurkundig gezien bestaat alles en iedereen om ons heen uit precies dezelfde energie. Energie dat in verschillende snelheden trilt zodat materie van elkaar te onderscheiden is. Een gedachte is ook energie. Maar zo fijn en licht dat het met gemak kan veranderen. Materie is een dichte en compacte energie dat moeilijk kan veranderen en langzaam beweegt.

Aantrekken

Een belangrijk te onthouden energiewet is het volgende. Energie dat op een bepaalde snelheid trilt, heeft de eigenschap om andere energie dat op dezelfde snelheid trilt, aan te trekken. Als we iets willen maken of doen hebben we altijd eerst een idee in ons hoofd. Dit kan het bereiden van een maaltijd zijn, een nieuwe jeans kopen of bijvoorbeeld een referaat schrijven voor je studie. Het idee gaat altijd aan het doen vooraf. Een gedachte of idee in je hoofd hebben is, met andere woorden een energie in je hoofd hebben. Een energie dat op een bepaalde snelheid trilt en andere energie aantrekt dat ook zo snel trilt. Als een persoon de hele dag aan ziekte zou denken en dit zou blijven volhouden zal hij dus vanzelf ziek worden.

Vier stappen

Iets bereiken door middel van je verbeeldingskracht kan in vier stappen.
  1. Bepaal je doel. Stel: je bent al een poosje niet zo tevreden over je baan. Het botert niet zo tussen jou en je baas, je functie staat je niet aan en je hebt weinig creatieve ingevingen voor nieuwe ideeën. Je doel wat je nu wilt bereiken is dus plezier in en op je werk krijgen.
  2. Denk je een helder beeld in zoals je wilt dat het werkelijkheid wordt. Doe dit tijdens een meditatie. Ga op bed liggen of zitten in een gemakkelijke houding en ontspan je diep. Concentreer je een paar minuten op je ademhaling en gooi alle negatieve energie en zorgen denkbeeldig van je af. Denk bijvoorbeeld dat bij elke uitademing de negativiteit uit je lichaam stroomt en bij elke inademing positiviteit naar binnen. Als je helemaal tot rust bent gekomen begin je met het visualiseren. Denk je in dat je baas tevreden is over je werk. Zie voor je hoe je elke ochtend met veel plezier naar je werk rijdt. Visualiseer dat je het ene mooie idee na het andere bedenkt en zie dat je baas je een betere functie aanbiedt en je salaris verhoogt. Visualiseer ook de harmonieuze sfeer op de werkvloer. Kortom, je stelt je een ideaalbeeld van de situatie voor.
  3. Een belangrijk principe bij creatieve visualisatie is je dit beeld zo vaak mogelijk indenken als je kunt. Niet alleen tijdens een meditatie maar ook af en toe als je er toevallig aandenkt. Denk zo nu en dan aan het ideaalbeeld dat je in je hoofd hebt zitten. Zie het dan weer eventjes voor je zoals je het graag hebben wilt.
  4. Het laatste en belangrijke principe bij creatieve visualisatie is de positieve energie die je aan je ideaalbeeld geeft. Doe dit tijdens de meditatie en ook midden op de dag. Gebruik positieve verklaringen die Gawain bevestigingen noemt. Spreek jezelf telkens weer heel positief toe en doe in gedachten net alsof de situatie als is zoals je het uiteindelijk wilt hebben. Bevestigen in dit geval kunnen zijn: Wat is het heerlijk dat ik nu zo tevreden ben over mijn baan. Of: Moet je zien wat een vertrouwen mijn baas in mij heeft, hij geeft mij steeds meer verantwoordelijkheid. Of: Ik verzin allerlei goede ideeën voor ons nieuwe werkproject, het lijkt wel of ik meer inspiratie heb dan ooit. Beeld je in hoe relaxed en gemotiveerd je elke ochtend opstaat en naar je werk gaat. En geniet van de gedachten dat je veel plezier hebt met je collega’s. Deze bevestigingen zijn een heel belangrijk, onmisbaar onderdeel bij het visualiseren.

Belangstelling

Deze werkwijze houd je net zo lang aan tot je je doel bereikt hebt of tot je er geen zin meer in hebt. Het is heel normaal als je tijdens dit proces van gedachten verandert. Bijvoorbeeld omdat je betere ideeën hebt. Of omdat je vindt dat sommige aspecten niet reëel of belangrijk voor je zijn. Als je opeens niet meer zoveel belangstelling hebt bij je bevestigingen kan het zijn dat je misschien opnieuw moet gaan kijken naar je visualisatie. Wil je dit eigenlijk wel echt? Misschien heb je een andere baan in gedachten. Erken dit dan tegenover jezelf en pas je visualisatie aan op wat je echt wilt. Zeg dan tegen jezelf dat je je niet meer richt op je vorige doel en begin aan je nieuwe visualisatie.

Intentie

Volgens Gawain zijn er drie belangrijke elementen die beslissen hoe succesvol een visualisatie kan werken voor iemand. Deze elementen zijn verlangen, geloven en aanvaarden en ze vormen gezamenlijk de intentie. Hoe zuiverder en sterker je intentie is, hoe sneller je visualisatie werkelijkheid wordt.
  • Verlangen: Vraag letterlijk aan jezelf of jij echt in je hart wilt dat dit doel bereikt wordt. Hoe sterker het verlangen is, hoe effectiever je visualisatie zal zijn.
  • Geloven: Geloof je echt dat dit werkelijkheid kan worden. Zie je het voor je? Hoe meer jij gelooft dat dit werkelijkheid kan zijn, hoe groter je kans van slagen is.
  • Aanvaarden: Gawain zegt dat sommige mensen het proces om iets te bereiken belangrijker vinden dan het bereiken van iets zelf. Belangrijk is dat je wilt aanvaarden en hebben wat je zoekt. Vraag jezelf dus af: wil ik dit echt geheel en allemaal hebben?

Is je doel bereikt? Erken dat dan vooral tegen over jezelf. Geef jezelf en het universum een schouderklopje. Gawain vertelt dat mensen die hun doel bereikt hebben niet eens opmerken dat ze geslaagd zijn terwijl ze er zoveel aandacht aan besteed hadden. Het is daarom niet verkeerd om eens stil te staan bij wat je allemaal hebt gewild en bereikt in je leven

De roze luchtbel techniek

In het boek Creatief Visualiseren beschrijft Gawain meerder meditaties om op verschillende manieren je verbeeldingskracht te gebruiken. Deze is volgens haar erg eenvoudig maar heel effectief.

Ga gemakkelijk zitten of liggen. Sluit je ogen en adem diep, langzaam en natuurlijk. Ontspan je langzamerhand steeds dieper. Denk je iets in dat je graag tot stand zou willen brengen. Verbeeld je dat het al gebeurd is. Stel het je zo duidelijk mogelijk voor in je geest. Stel je nu een roze luchtbel voor. Stop je doel binnenin die luchtbel. Roze is de kleur die verbonden is aan het hart, en als deze kleurvibratie alles omgeeft wat je maar visualiseert, zal het je alleen datgene brengen dat een volkomen affiniteit heeft met je wezen. De derde stap is de luchtbel te laten gaan en je te verbeelden dat zij wegdrijft het universum in, nog steeds je visioen bevattend. Dit symboliseert dat je de visie emotioneel ‘laat gaan’. Nu is zij vrij rond te drijven in het universum en energie aan te trekken en te verzamelen voor haar manifestatie. Verder hoef je nu niets meer te doen en je meditatie is klaar.
© 2008 - 2024 Ingebeernink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welkom in de wereld van visualisatieWelkom in de wereld van visualisatie. Overal waar je om je heen kijkt zie je visualisaties, of het nu thuis is of op str…
De kracht van visualisatieDe kracht van visualisatieVoor de een werkt visualisatie als vanzelf en voor de ander is het een hele opdracht. Toch is dat vreemd, want de mens i…
Aphantasia: het gebrek aan verbeeldingskrachtJe hebt een vakantie geboekt naar een mooi tropisch land, waarop je je erg verheugt. Je ziet jezelf al lopen over die mo…
Geheugen: Beter onthouden door eenvoudige techniekenGeheugen: Beter onthouden door eenvoudige techniekenJe geheugen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Door enkele eenvoudige technieken toe te passen kun je veel zake…

Auroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeftAuroville, de experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid India, is een project waaraan mensen van vele landen meewerken. Zow…
Bronnen en referenties
  • Bron: Creatief visualiseren Shakti Gawain
Ingebeernink (5 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.