Auroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeft

Auroville, de stad waar de wereld behoefte aan heeft Auroville, de experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid India, is een project waaraan mensen van vele landen meewerken. Zowel in de stof als in de geest wordt hier baanbrekend werk gedaan.

Auroville, een belangrijk project?

De wereldberoemde antropologe Margaret Mead schreef ooit dat Auroville een uniek cultureel experiment vertegenwoordigt dat van historisch belang is. Het werk en de ontdekkingen ervan, zegt ze, zouden nauwgezet moeten worden opgetekend.

Wat is Auroville eigenlijk?

Auroville is een internationale gemeenschap, een stad in opbouw, gebaseerd op de ideeën van Sri Aurobindo en de Moeder, Mirra Alfassa. De bedoeling is onder meer de menselijke eenheid te realiseren.

Mensen uit alle landen en volkeren, zonder onderscheid van geloofs- of politieke overtuiging, kunnen hier samen leven en een wereld creëren op kleine schaal, waar ook bewust gewerkt wordt in functie van de spirituele evolutie van de mensheid.

Stedenbouwkundig

De stad bestaat uit verschillende dorpen of kernen, in verschillende bouwstijlen, aangepast aan hun specifieke doel en de klimatologische omstandigheden van Tamil Nadu. Het centrale punt is de Matrimandir, een kogelvormig gebouw met amfitheater gelegen aan een grote esplanade.

Van woestijn tot leefbare stad

De streek waar Auroville sedert 1968 wordt gebouwd, was door de staat onbewoonbaar verklaard. Onvermoeibaar irrigatiewerk van de pioniers heeft hier verandering in gebracht! Inmiddels werden reeds meer dan 1 miljoen bomen geplant.

Sociaal aspect van Auroville

Naast het samenlevingsexperiment van mensen uit tientallen verschillende landen, werd ook de locale bevolking in de stad geïntegreerd. Auroville is dus geen westerse kolonie in India. De Tamils worden betrokken in de vele projecten van Auroville.

Aanvankelijk waren de Tamils nogal schuw omdat ze vreesden dat de verkoop van hun land aan die buitenlanders hen werkloos zou maken. Integendeel zorgde Auroville voor heel wat menswaardige en eerlijk betaalde arbeidsmogelijkheden voor de locale bevolking.

Activiteiten

Naast het inrichten van het gebied, heeft Auroville werkplaatsen opgericht voor de vervaardiging van textiel, handcrafts, wierook, papier, enz.

Er zijn tevens uitgebreide beplantings- en landbouwactiviteiten. Kunst en kunstambachten worden eveneens in verschillende dorpen beoefend.

Oude baksteentechniek

De klassieke oude baksteentechniek wordt hier in ere hersteld, onderwezen en toegepast.

Scholen

Een internationale leefgemeenschap heeft ook kinderen en jongeren. Een aantal Aurovillebewoners brachten hun kinderen mee. Inmiddels zijn er al een aantal Auroville natives. Deze kinderen van settlers hebben in Auroville het licht gezien en voor hen is een wereld waar iedereen samenwerkt aan hetzelfde ideaal de natuurlijkste zaak van de wereld. Ten behoeve van al dit jonge volk moest natuurlijk in onderwijs worden voorzien. De scholen leren hun niet enkel de theoretische kennis, maar zorgen ook voor artistieke, sociale en spirituele ontplooiing.

Aankoop van land

Gezien de oppervlakte van het gebied tussen de dorpen, is het onmogelijk alle land daartussen in een keer op te kopen. Er bestaat een speciale afdeling die zich bezig houdt met het verwerven van fondsen voor de aankoop van land. Het probleem is dat speculanten de waarde van de terreinen in dit gebied begonnen te ontdekken. Ze kochten heel goedkoop land op om dit later tegen veel hogere prijs aan Auroville te verkopen.

Boodschap van Auroville voor India

Van overal in India komen studenten en politici om de technologieën van Auroville te bestuderen om ze in eigen streek toe te passen.

Boodschap van Auroville voor de wereld

Van overal in de wereld komen mensen naar Auroville om de evolutionaire ideeën te bestuderen, die aan de basis liggen van dit project, maar ook om ervaring op te doen in de samenleving van de Aurovillians.

Internationale contacten

Auroville onderhoudt contacten met departementen van de verenigde Naties, met vele universiteiten en hogescholen en met andere leefgemeenschappen in de wereld, zoals Findhorn in Schotland.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mirra Alfassa, de MoederMirra Alfassa, Parisienne, half Turks en half Egyptisch zou een blijvende stempel dragen in de wereld van de spiritualit…
Aurobindo, de Moeder en het supramentaleSri Aurobindo en zijn spirituele gezellin Mirra Alfassa, gekend als De Moeder zijn reeds jaren niet meer fysiek in deze…
Sri Aurobindo, de spirituele leiderOoit gekend als onafhankelijkheidsstrijder, is de Bengaalse Aurobindo Ghose nu wereldberoemd als filosoof, spirituele le…
Margaret Mead – AntropologeMargaret Mead was de bekendste antropoloog ooit. In de Verenigde Staten bereikte ze een ongekende status met haar boeken…

Uri Geller, bedrieger of niet?Uri Geller, bedrieger of niet?Vanaf 26 januari 2008 is Uri Geller te zien op de Nederlandse televisiezender SBS6. In 2007 maakte Uri Geller een comeba…
De kracht van de verbeelding. (Creatief visualiseren)Het zou toch geweldig zijn om alles te krijgen en te bereiken wat je hartje ook maar begeert? ‘Gebruik je verbeelding en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Deva1, Pixabay
Reactie

Ella Heielberg, 27-09-2010
Ben nieuwschierig hoe en wat rondom Auroville en hoe beweegt deze organisatie zich in de wereld van India en daarbuiten? Reactie infoteur, 11-01-2011
Auroville heeft een eigen website, waar je heel wat te weten kunt komen.

Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.