Hooggevoelig? Ga aarden en neem je ruimte!

Mensen die hooggevoelig zijn maken zich onbewust klein, het liefst verstoppen zij zich in een hoekje en overzien alles. Het liefst zijn ze ook onzichtbaar voor de rest, willen ze niet opvallen. Vanaf de kindertijd zie je dat dit al gebeurt. Toch is het niet altijd goed om 'onzichtbaar' te zijn, maar juist je ruimte te nemen..

Hooggevoeligheid en energie

Mensen die hooggevoelig zijn maken zichzelf vaak 'energetisch' klein. Dit houdt vaak in dat je niet goed 'geaard' bent, zoals men dat zo mooi zegt. Je staat niet met beide benen op de grond. Geaard zijn is goed voor jezelf want je voelt je beter en hebt ook veel meer energie!

Wat is aarden?

Het begon eigenlijk al bij onze voorouders, 'fysiek' contact met de aarde is net als zuivere lucht van belang voor de mens. Volgens de website van earthyourebody.nl is aarden:
"Dat de subtiele elektrische lading van het aardoppervlak de elektrische stabiliteit van ons lichaam handhaaft is recent wetenschappelijk aangetoond. Wanneer onze blote voeten in contact zijn met het aardoppervlak, wisselt ons lichaam deze helende energie uit met de aarde."

Tips bij het aarden

Helaas is het erg moeilijk om te aarden, als het je lukt is het vaak lastig volhouden omdat het niet prettig kan aanvoelen. Om dit te voorkomen is het handig om voor jezelf een aantal 'valkuilen' in acht te nemen. Hoewel het voor sommigen misschien 'zwevend' klinkt, is het niets meer dan naar je lichaam luisteren. Het heeft niets te maken met 'geloven'.

Neem een beslissing

Door te ''aarden'' verbind je jezelf met de plek waar je op dat moment bent, als je dat niet wil werk je jezelf enorm tegen. In een situatie dat je je ongemakkelijk of niet prettig voelt moet je een beslissing nemen: of je gaat er helemaal voor, of je gaat (fysiek) weg. Als dit niet zo gemakkelijk gaat moet je in je hoofd je 'mind setten' op het feit dat je er vrede mee zult moeten hebben nu je er toch bent. Als je blijft doen wat tegen je gevoel ingaat kost dit enorm veel (verspilde) energie. Goed aarden en de voordelen daarvan kan je dan wel vergeten.

Neem de ruimte!

Maak je niet meer klein, maar neem die ruimte in! Het voelt misschien ongemakkelijk en onveilig om 'er te zijn', maar je zult merken dat dit veiliger is dan jezelf verstoppen. Je kunt deze ruimte nemen door naar je onderbuik te ademen, jezelf te vullen met energie. Ook kun je het vinden door te gaan mediteren, je vindt jezelf terug! Je vindt enorm veel meditatietechnieken op youtube of via google.

Bescherm jezelf: tips

 • Bescherm jezelf tegen teveel prikkels, dit is echt van belang voor mensen die hooggevoelig zijn. Creëer voor jezelf bijvoorbeeld even een rustmoment. Een moment waarin jij rust neemt of het nu buiten is of binnen. Je hoort niets meer, en komt tot jezelf. Ga bijvoorbeeld een heerlijke wandeling maken, dit het liefst alleen.
 • Maak je ogen dicht, alles even donker te maken en jezelf even af te sluiten. Lees een boek of ga op bed liggen en doe je gordijnen dicht, kom even lekker tot jezelf. Als je weet dat je snel overprikkelt bent kun je voor jezelf ook een kwartier rust gunnen per dag.
 • Mediteer: Om de prikkels te verwerken kun je mediteren of even lekker rustig worden. Voor mensen die hooggevoelig zijn, maar ook ondernemend, kun je het beste lekker gaan wandelen om je hoofd leeg te maken.
 • Jezelf beschermen tegen andere energieën (van andere mensen) kan je doen door er niet recht naar toe te zitten, of om je bovenlichaam te beschermen met je arm over je bovenlichaam zodat je je bovenlichaam afdekt.

"Schoonmaken"

Naast manieren om jezelf te beschermen en om te aarden kan je je huis ook energetisch schoonmaken. Er zijn manieren om 'energetisch schoon te maken'. In huis hangen veel 'emoties'. Je hebt er ruzie, mensen komen over de vloer die niet zo prettig 'aanvoelen' of je hebt na een drukke dag veel contact gehad en je wil rust in je huis. Er zijn verschillende manieren om je huis energetisch schoon te maken namelijk:

 • Salie branden: Koop witte salie en steek hem aan, ga hiermee langs alle ruimtes in het huis en vooral de hoeken
 • Wierook branden: De rook neemt alle negatieve energie 'mee', als de wierook op is zet je alle ramen open zodat het er uit kan stromen
 • Bergkristal: Algemene reiniging en zorgt voor neutraliteit
 • Himalaya zoutlamp: Verspreid een oranje licht en maakt het huis schoon van dagelijkse vervuiling, daarnaast staan ze ook erg leuk bij het interieur

Zie het niet als waarheid, maar zie het als middel dat je kan ondersteunen als jij daar in gelooft!

Lees verder

© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen maakt vaak dat de kinderen het erg moeilijk hebben. Het woord hoogsen…
Hoogsensitief en hoogbegaafdHoogsensitief en hoogbegaafdEr lijkt een verband te zijn tussen hoogsensitief en hoogbegaafdheid. Is dit verband er werkelijk en zo ja, waar moet je…
HoogsensitiviteitHoogsensitiviteitEen HSP (Highly Sensitive Person) is iemand die gevoeliger is voor indrukken dan de meeste mensen. Deze mensen zijn vaak…
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…

Yogahoudingen tadasana (berghouding)Yogahoudingen tadasana (berghouding)Van alle staande yogahoudingen is tadasana de meest elementaire. Elke staande houding begint en eindigt met tadasana. De…
Yogahoudingen savasana (lijkhouding)Yogahoudingen savasana (lijkhouding)Savanasa is een klassieke en fundamentele ontspanningsoefening. Een yogahouding die in het teken staat van herstel, waar…
Bronnen en referenties
 • Earthyourebody.nl
Ince (31 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.