Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen maakt vaak dat de kinderen het erg moeilijk hebben. Het woord hoogsensitief klinkt weliswaar heel leuk, maar is het vaak niet. Hooggevoelige of hoogsensitieve mensen hebben namelijk veel eerder dan anderen last van van alles. Wat is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit eigenlijk en hoe kun je kinderen die dat hebben ondersteunen?

Hoeveel mensen zijn hooggevoelig?

Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 10 tot 15 mensen een Hoog Sensitief Persoon is. Van zo iemand zijn de zintuigen zo fijngevoelig afgestemd dat ze veel meer waarnemen dan niet hooggevoelige mensen. Iets wat anderen niet oppikken voelen hoogsensitieve mensen wel. Zelfs harde geluiden, sterke geuren, licht dat heel fel is en bepaalde aanrakingen komen bij zo iemand veel harder binnen dan bij een niet hoog sensitief persoon.

Afsluiten voor prikkels lukt niet bij hoogsensitieve mensen

Het afsluiten voor al deze signalen lukt hooggevoelige mensen ook vaak niet. Dat betekent dat ze dus voortdurend in een soort kermis zitten van allerlei zaken die op hen afkomen. Dit is heel vermoeiend en uitputtend. Het moderne leven met al zijn snelle ontwikkelingen, het nieuws dat 24 uur per dag te zien en te horen is, de moderne mobiliteit en communicatiemiddelen maken het er wat dat betreft niet gemakkelijker op.

Hoogsensitieve kinderen schrikken van geluiden, geuren, licht of van een bepaalde sfeer

Kinderen die hoogsensitief zijn ervaren dat al als baby. Ze kunnen voortdurend schrikken van geluiden of geuren, van licht of van een sfeer die in een huis hangt. De troost van ouders is dan van groot belang, want ander voelt het kind zich voortdurend in een soort stresssituatie.

Rust brengen

Rust is voor een hoogsensitief kind van het grootste belang. Hoogevoelige kinderen hebben vaak inslaapproblemen, terwijl slaap voor hen juist van het grootste belang is. Een rustig avondritueel dat steeds terugkeert is dan een goede manier om het kind de slaap in te laten gaan. Dat kan door een massage te geven, door rustgevende muziek te laten horen, of een mooi verhaal voor te lezen. Een wat ouder kind kan de dag verwerken door er over te vertellen of er een tekening over te maken.

Geen volle agenda voor hoogsensitieve kinderen

Een hoogsensitief kind moet niet te veel prikkels krijgen. Daarom is het goed om niet alles vol te plannen en het kind de nodige rust te gunnen. Een hoogsensitief kind moet ook niet te veel speelgoed tegelijk hebben om mee te spelen. Ook dat is teveel voor het kind. Twee of drie stukken speelgoed die zo nu en dan worden afgewisseld zijn meer dan genoeg voor een kind dat hooggevoelig is. Ook op school hebben kinderen last van hun aandoening. Andere kinderen vinden ze erg druk vinden en het kan hun concentratie beïnvloeden. Voor en na school rustige momenten creëren helpt het kind om alles te verwerken.

Voordelen van hoogsensitief zijn:

Hoogsensitief zijn heeft niet alleen nadelen overigens. Hooggevoelige kinderen en volwassenen hebben en zijn
  • Veel rechtvaardigheidsgevoel
  • Erg goed in sociale beroepen doordat ze anderen goed aanvoelen
  • Idealistisch doordat ze goed en kwaad goed onderscheiden
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HoogsensitiviteitHoogsensitiviteitEen HSP (Highly Sensitive Person) is iemand die gevoeliger is voor indrukken dan de meeste mensen. Deze mensen zijn vaak…
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…
Hypersensitiviteit een gevoelige eigenschapHypersensitiviteit een gevoelige eigenschapHypersensitiviteit word ook wel afgekort naar HSP. Het is geen aandoening maar een eigenschap, echter word men er mee ge…
Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?Hoogsensitiviteit, wat is het en kan het voor je betekenen?We horen en steeds meer over, mensen die hoogsensitief zijn. Behalve dat we er alerter op zijn en het dus lijkt alsof er…

Tips om voordelige kinderkleding te kopenKinderkleding kopen, ouders van kinderen moeten vaak ieder seizoen weer op jacht om de garderobe voor hun kinderen weer…
Discussies in het gezinSoms lijkt het erop, dat je kind niet meer wilt doen wat jezegt en zich niet aan regels wil houden. Vaak begint een kind…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 20-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.