Hypersensitiviteit een gevoelige eigenschap

Hypersensitiviteit een gevoelige eigenschap Hypersensitiviteit word ook wel afgekort naar HSP. Het is geen aandoening maar een eigenschap, echter word men er mee geboren en zal men er ook niet van af komen. Het komt vaak voor ook al weet niet iedereen die hooggevoelig is dat hij/zij zo prikkelbaar is.

Wat is hypersensisitiviteit

Hypersensitiviteit word ook wel afgekort naar HSP, dit staat voor 'Highly Sensitive Person’. Iemand met hypersensivititeit heeft geen ziekte maar het is een soort eigenschap, een HSP is namelijk zeer gevoelig voor prikkels zowel intern als extern.

Hoe komt men er aan?

De psychologe dr. Elaine N. Aron houd zich bezig met onderzoeken naar HPS mede omdat zij zelf de symptomen had en kwam met meer uitleg over deze karaktereigenschap in 1986. Eerder deed onder andere Pavlov onderzoek naar de reacties van de zintuigen en hierbij kwam ook overgevoeligheid naar boven, hij noemde dit fysieke en mentale overstimulatie. Waarschijnlijk heeft zo'n 20% van de bevolking last van hoog gevoeligheid. Hypersensitiviteit is een erfelijke eigenschap die dus al vanaf de geboorte aanwezig is.

Symptomen

Er zijn een heleboel symptomen te noemen, hierbij een paar meest voorkomende:
  • veel dromen en fantaseren
  • gevoeliger voor pijn, licht, geluid, kleur, smaak, temperatuur en weefsels van bijvoorbeeld een kriebeltrui
  • ze merken sneller lichaamstaal op en onderliggende bedoelingen
  • snel geëmotioneerd door muziek, kunst of een film
  • snel angstig en schrikachtig

Vaak komt een HSP over als een verlegen iemand. Voor sommige met HSP is het lastig om te werken door alle prikkels, zij kunnen het beste werken op een rustige plek. Het zijn vaak wel harde werkers die perfectionistisch zijn en steeds op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Behandeling

Een concrete behandeling is er nog niet onwikkeld, in ernstige gevallen word er medicatie voorgeschreven om men minder gevoelig te maken voor prikkels. Echter lost dit alleen symptomen op, sypersensitiviteit zal altijd een eigenschap blijven, daarbij zijn het vaak medicijnen met nare bijwerkingen. De dokter zal na aanleiding van de symptomen meestal ook niet direct denken aan hooggevoeligheid, ook omdat er nog niet zoveel over bekend is. Er zijn wel meerdere opties om te proberen zoals: reiki, yoga, psychiatrische hulp en speciale trainingen. Probeer te kijken naar de positieve kanten van hooggevoeligheid, vind rust en structuur in de dingen die u doet en zoek eventueel hulp om te leren omgaan met hooggevoeligheid.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Chronisch vermoeidheidssyndroomChronisch vermoeidheidssyndroomIedereen is wel eens erg moe, maar mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom hebben het ieder moment van de dag. Le…
Aandoening van eiwitstofwisseling: homocystinurieAandoening van eiwitstofwisseling: homocystinurieHomocystinurie is een aangeboren stofwisselingsziekte waarbij er een storing is met de afbraak van het aminozuur methion…
Maagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingMaagperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingEen maagperforatie is een ernstige aandoening waarbij er een scheurtje of gaatje in de maag zit. Deze aandoening vereist…

Kernramp Japan: gevolgen overdosis straling op gezondheidKernramp Japan: gevolgen overdosis straling op gezondheidDe straling in en rond de door de aardbeving en tsunami zwaar getroffen kerncentrales in het Japanse Fukushima, blijft n…
Juiste keuze uitvaartmuziekJuiste keuze uitvaartmuziekMuziek speelt een belangrijke rol bij een crematie of een begrafenis. Soms heeft de overledene zijn muziekvoorkeur vast…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogsensitief_persoon
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.