Wat betekent volle maan?

Wat betekent volle maan? Er worden nogal wat “kwaliteiten” aan een volle maan toegedicht. Hoewel het onderdeel is van de natuur en op die manier dus invloed uitoefent op de natuur én de mens, wordt het soms ook schromelijk overdreven en wordt er van alles opgehangen aan volle maan. Wat is waar en wat niet en doet beïnvloeding van de toegedichte kwaliteiten nog iets met je of kunnen we het ook gebruiken als zoiets als persoonlijke groei?

Betekenis volle maan

Strikt genomen is volle maan de stand van de maan ten opzichte van de zon. De maan staat dan, vanaf de zon gezien, aan de andere zijde van de aarde. Bij deze stand valt de verlichte helft van de maan samen met hetgeen we vanaf de aarde zien en deze is dan maximaal verlicht en nagenoeg rond.

De zogenaamde "bloedmaan" is wanneer de maan onder een totale maansverduistering een oranjerode kleur aanneemt. Dit licht zorgt voor een rood schijnsel, waardoor de maan min of meer donkerrood kleurt tijdens de verduistering

De letterlijke betekenis is goed uit te leggen, maar de figuurlijke betekenis is een stuk complexer. Volle maan komt in zoveel religies en culturen terug, dat er niet een eenduidige uitleg aan te geven is. Feit is wel dat er meestal een soort speciale rol is weggelegd voor de volle maan. Alleen kunnen we aan feitelijkheden niets vastleggen, want spreken we over een legende, is het bijgeloof of zijn het mythische verhalen? Mysterieus is het in ieder geval! En dan hebben we het nog niet over de rol die de maan heeft in de richting van de natuur … of is daar alles op gebaseerd?

Volle maan en de mens

De maan heeft invloed op de mens en of we dit nu toe willen geven of niet, dit gegeven heeft zich inmiddels wel bewezen. Kan je het feitelijk vastleggen zoals de meeste wetenschappers te werk gaan? Nee, maar daarmee is het nog niet, niet waar. Het ritme van de maan heeft invloed op de natuur (denk maar eens aan de getijden) en al het leven in de natuur. Als mensen uit het normale ritme zijn, dan kan bijvoorbeeld intunen op het ritme van de maan helpen. De mens maakt onderdeel van de natuur, al willen we dat gemakshalve nog wel eens vergeten.

Spirituele groei

Net zoals de aarde is ook de maan vrouwelijk en afstemmen kan bij vrouwen nog veel nadrukkelijker. Het kan je helpen in je spirituele groei en dat kan je bewerkstelligen door van alles bij te houden gedurende een bepaalde periode. Doe dat in een agenda of boekje waar ook de maanstanden in staan en ben vooral eerlijk naar jezelf. Je moet goed en eerlijk naar jezelf kijken, reflecteren en momenten vastleggen. Door dit traject intensief toe te passen, stel je jezelf in staat dichter bij jezelf, je gevoel, je (on)rust te komen. Kortom, de mens die je eigenlijk van binnen bent. De mens zonder beïnvloeding van buitenaf.

Energie

“Volle maan maakt mensen gek” valt her-en-der te lezen. Wat er echter aan de hand is dat volle maan mensen onbewust energiek kan maken en dat kan tot onrust leiden of mensen worden zonder concrete reden boos, bang of verdrietig. Sommige mensen slapen anders, niet zozeer slechter, maar ook hier kan onrust van invloed zijn. Hoe dichter je bij jezelf bent in alle facetten, hoe sterker de invloed van de volle maan op je kan zijn. Voor sommigen wellicht beangstigend, voor anderen bevrijdend. Het is maar net wat je toelaat.

Bron: Lee Seonghak, PixabayBron: Lee Seonghak, Pixabay

Cyclus van de maan

De cyclus van de maan kent 8 standen, te weten:
  • Nieuwe maan
  • Wassende maansikkel
  • Eerste kwartier
  • Wassende maan
  • Volle maan
  • Afnemende
  • Laatste kwartier
  • Afnemende maansikkel

De natuur haar gang laten gaan?

Door het eerder genoemde bijhouden, kan je na verloop van tijd zien dat er een patroon ontstaat. Het is niet eng, je kunt er zelfs je voordeel mee doen. Zo kan deze periode je alert maken dat je erg emotioneel bent en dat moment dus vermijden om belangrijke beslissingen te nemen. De vraag of je je moet laten leiden door de natuur, doemt dan op.

Behalve dat je best je eigen plan mag hebben, kan je nu eenmaal niet om de natuur heen en moet je je afvragen of je dat echt wilt. Ben je op z’n sterkst als je iets in je hoofd hebt wat kost-wat-kost moet, terwijl je lichaam tegenstribbelt? Behalve dat het dan een hele dobber kan worden, haal je mogelijk niet genoeg uit jezelf. Denk maar eens aan die man die tegen de stroom in aan het roeien is, hoe moeilijk heeft hij het?! De natuur, waar volle maan een duidelijk en concreet onderdeel bij is, kan een voordeel zijn als je de flow volgt.

Conclusie

Weerwolven en gekke heksen gedoe zijn verhalen om mensen angst in te boezemen, maar dat volle maan invloed op de natuur en dus ook de mens heeft, is een gegeven. Maak er gebruik, je kunt er je voordeel mee doen. Om dat te voelen, te ervaren, moet je dicht bij jezelf komen … en zie daar je eerste voordeel! Maak het niet zweveriger dan bij je past, laat slechts alle vooroordelen los en pas het toe op een wijze die bij je past.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer er geen maan om de aarde zou draaienWanneer er geen maan om de aarde zou draaienDe maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn. Alleen de aarde en ge…
Eb en vloed, fascinerende natuurEb en vloed, fascinerende natuurWe weten allemaal dat eb en vloed staat voor een hoge en dan weer lage waterstand. Behalve dat er nogal wat mensen zijn…
Gravitationele effecten: De getijden - Eb en vloedWie graag een dagje vertoeft aan de kust, zal zeker al gemerkt hebben dat er 2 getijden bestaan: eb en vloed. Maar wat z…
Maansverduisteringen: de bloedmaanMaansverduisteringen: de bloedmaanMaansverduisteringen ontstaan wanneer de schaduw van de aarde het licht van de zon blokkeert dat normaal door de maan we…

Kwaliteit van levenKwaliteit van leven“Wat is kwaliteit van leven?”… tja, zoveel mensen zoveel meningen. Iedereen denkt er vast weer anders over. Wat niet weg…
Een meditatieoefening voor beginnersMeditatie is een manier om je beter bewust te worden van wat zich binnen je lichaam afspeelt. Naast dat het voor bewustw…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 27-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.