Het begint met liefde voor jezelf

Het begint met liefde voor jezelf Of we staan er niet bij stil of we denken er niet echt over na, maar feitelijk is de basis van alle succes dat je in jezelf gelooft en van jezelf houdt. Dat klinkt mogelijk vreemd of minimaal niet alledaags, maar dat is het eigenlijk wel of zou het moeten zijn. Het gegeven dat er nog zoveel mis gaat bij zoveel mensen, heeft als een van de oorzaken dat mensen niet genoeg van zichzelf houden en zichzelf accepteren. Als je dit nu constateert bij jezelf, wat kan je dan doen dit proces te keren en wel die solide basis te vormen?

Begin bij het begin

Het begin is of lijkt eenvoudig, maar is dat het eigenlijk helemaal niet. Mensen kijken vaak niet genoeg naar zichzelf, tenminste als dit niet in de jeugd hebben meegegeven. In een nogal calvinistisch land, is dat niet vanzelfsprekend. We groeien op in een maatschappij waar je vooral veel “moet”, want dan kom je het verst in het leven. Op zich is daar niets mis mee, maar als je niet die basis legt met een tevreden gevoel over de persoon die je bent, kom je niet tot volle bloei.

Succesvol

Maar zijn succesvolle mensen dan altijd blij met zichzelf? Vaak wel en hoewel het lang niet altijd bewust gaat en er ongetwijfeld zaken zijn waar men niet tevreden over is, is men in totaliteit in rustig vaarwater met zichzelf.
Dat rustige vaarwater houdt in ieder geval in dat men de dingen doet die dicht bij hen staan en waar ze gevoel bij hebben. Hier ontstaat ook die wisselwerking, want als je de dingen goed doet sta je nog steviger in je schoenen. Iets kost wat kost nastreven kan uitmonden in een roeien tegen de stroom in. Het is doodvermoeiend en je komt nauwelijks verder. Daarmee niet gezegd dat alles je aan moet komen waaien. Het kan best zijn dat je ergens moeite voor moet doen, alleen zet je dan wel per saldo stappen vooruit.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Van jezelf leren houden

Het klinkt zo vreemd voor veel mensen, van jezelf leren houden. Maar feitelijk is dat de basis en als je niet voldoende om jezelf geeft, jezelf niet alles waard vindt kan je wel wat ondernemen om dit proces te keren. Je moet er in geloven en het echt willen, want ook voor dit proces geldt dat het allemaal niet als vanzelf gaat.

Visualisatie

Wat je kunt doen is een visualisatieproces opstarten. Dit doe je bij voorkeur op een rustige plek en op een rustig moment. Duik vervolgens diep in jezelf en duik een moment in je leven op waar je liefde enorm heftig (in positieve zin) ervaren hebt. Zo’n moment dat je als onvoorwaardelijk kunt beschouwen, mogelijk een moment met een jong kind. Op die leeftijd zijn kinderen ook nog onvoorwaardelijk. Maar het kan natuurlijk ook een ander moment zijn. Niet gezegd dat dit eenvoudig is, want soms moet je verschillende momenten boven tafel halen of heb je gewoon weinig echt heel liefdevolle momenten ervaren.
Het maakt niet uit over welke periode het gaat, al is het tientallen jaren geleden, zolang je het moment maar levendig voor de geest kunt halen én kunt voelen. Met name het voelen is in deze erg belangrijk. Je moet het ervaren alsof het je NU opnieuw overkomt. Dat intense gevoel.

Voel het, ervaar het en houdt het even vast. Natuurlijk gaat je leven gewoon door, maar probeer dit gevoel dagelijks op te roepen in een situatie die er toe doet of gewoon als je eigenwaarde / -liefde even het putje in gaat (om wat voor reden dan ook). Zeker in situaties waar het belangrijk kan zijn, is het zinvol het gevoel weer te visualiseren en te voelen. Je gaat het enig moment vanzelf uitstralen en dat heeft – onbewust – weer een effect op je omgeving. Zinvol tijdens een zakelijke bespreking, een sollicitatie, een date etc.

Ga er naar leven

Wil je het integreren in je leven, dan is het belangrijk dat het geen momenten zijn dat je die intense liefde ervaart, maar dat het altijd zo is. Langzaam maar zeker omgeef je jezelf met deze liefde en bent dan ook in staat om dit uit te stralen naar je omgeving. Daarmee zie je niet alles door een wazig roze bril, maar beoordeel je wel alles met liefde. Dan nog kunnen je woorden hard zijn als dat nodig is, maar wel vanuit die basis die goed en zuiver is.

Als je een dergelijk proces in je leven toelaat, is het belangrijk dat het een soort tweede natuur wordt en dan kan zo nu en dan een toetsmoment geen kwaad. Dit kan je zelf doen, maar je kunt het ook bespreekbaar maken in je omgeving. Mensen die op dezelfde golflengte zitten.

Tot slot

Aan jezelf werken is een proces wat altijd doorgaat, althans als je levensmotto is dat je altijd wilt blijven leren. Maar of je nu een leven lang wilt leren of niet, een stuk eigenwaarde/-liefde is een basis en is iedereen gegund.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigenwaarde: waardeer jezelf!Eigenwaarde: waardeer jezelf!Het gevoel van eigenwaarde kan je leven maken of breken. Ben jij tevreden met jezelf? Hoe groot is jou eigenwaarde? Hoe…
Welkom in de wereld van visualisatieWelkom in de wereld van visualisatie. Overal waar je om je heen kijkt zie je visualisaties, of het nu thuis is of op str…
Natuurlijke borstvergroting via creatieve visualisatieWist je dat je gewoon door te denken je borsten kan doen groeien? Je beeld je gewoon dagelijks in dat ze groter worden e…
Het fenomeen eigenwaardeHet fenomeen eigenwaardeOver eigenwaarde horen we steeds meer, het belang en waarom we eigenwaarde ook vaak foutief beoordelen. Maar als je het…

Yogahoudingen – padmasana (lotushouding)Yogahoudingen – padmasana (lotushouding)Padmasana, ofwel de lotushouding, is een klassieke meditatiehouding. Een asana die symbool staat voor de yogapraktijk. D…
Yogahoudingen – dandasana (stok- of stafhouding)Yogahoudingen – dandasana (stok- of stafhouding)Deze yogahouding lijkt makkelijk, maar de schijn bedriegt. De correcte uitvoering van dandasana vergt namelijk veel conc…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.