Wat zijn mudra’s en wat kunnen ze voor je doen?

Wat zijn mudra’s en wat kunnen ze voor je doen? De mudra is afkomstig uit de Indiase cultuur. Het gaat om symbolische houdingen van de handen. Aan een aantal houdingen van de handen worden helende krachten toegekend. Deze worden veelvuldig bij yoga en meditatie toegepast. Maar dat hoeft niet per se. Iedereen kan ze, indien hij of zij er de tijd voor neemt, toepassen in het dagelijks leven. Maar wat kunnen de verschillende mudra’s voor je betekenen?

Wat is een mudra?

De letterlijke betekenis van de mudra is ‘zegel’ of ‘gebaar’. Het komt uit de Indiase cultuur en er wordt een symbolische houding van de hand mee bedoeld. Er kan bij mudra’s met één hand of met beide handen gewerkt worden. Maar ook binnen de religie wordt het toegepast zoals te zien is op de talloze beelden en schilderijen. Mudra’s zijn terug te vinden in het hindoeïsme, boeddhisme, taoïsme en shintoïsme.

Bron: Brenkee, PixabayBron: Brenkee, Pixabay
Een van de meeste bekende is wel de naar elkaar toe gevouwen handen voor de borst. Het betreft hier ‘Namasté’ wat in het Sanskriet ‘buigen’ wil zeggen. Als iemand deze houding aanneemt dan zegt hij of zij feitelijk dat de persoon buigt (groeten en respect tonen dus). Behalve in India is dit in menig Aziatisch land een gebruikelijk Hindoeïstisch gebaar.
Verder zien we mudra’s ook veel in Indiase en Balinese dansen, maar de handen gevouwen houden tijdens het bidden is in feite ook een mudra. Zo dichtbij komt de mudra dus feitelijk.

Yogi

Volgens menig yogi zijn de handen sterker dan de houdingen die we met yoga innemen. De yogaleer zegt ons dat er uit de vingertoppen prana (te vertalen naar energie) stroomt. De verschillende vingers hebben allemaal een eigen betekenis, te weten:
  • duim – staat voor wilskracht (element: vuur)
  • wijsvinger – staat voor ego en expansie (element: lucht)
  • middelvinger – staat voor geconditioneerde energie en gericht op stabiliserende kracht (element: hemel)
  • ringvinger – staat voor het individu (element: aarde)
  • pink – staat voor intellect en zaken (element: water)

Het toepassen is er op gericht dat energie niet via de vingertoppen weg kan lekken tijdens de yogaoefeningen. Je energie wordt in je lichaam gehouden. De meridianen* van de dikke darm, de schildklier en de dunne darm beginnen in de vingers. De meridianen van de longen, de bloedsomloop en het hart eindigen daar.

* Meridiaan is letterlijk ‘netwerk van kanalen’. Vanuit de oosterse Geneeskunde heeft het lichaam een energetische structuur. De meridianen, die stromen door de zachte weefsels van het lichaam, integreren lichaam en bewustzijn op dezelfde manier als dat de lichamelijke anatomie de lichaamsvloeistoffen en de vastere weefsels integreert.

Mudra’s met betekenis

Men gaat gemiddeld uit van tien tot vijftien minuten per keer, waarbij het de voorkeur geniet om het twee tot drie maal per dag te doen. Bij sommige mudra’s wordt het gemakkelijk gemaakt, want deze kan je gewoon tijdens werk of school doen of zelfs tijdens het autorijden. Je kunt mudra’s met één hand doen, maar het werkt sterker als je beide handen gebruikt.

Vingers van één hand

Enkele van de meer bekende betreft de duim in contact brengen met de verschillende vingers, waarbij de overige vingers recht blijven.
  • De top van de duim en wijsvinger bij elkaar brengen staat voor: stimuleert de hypofyse, verbetert de kennis, verhoogt het geheugen en voorkomt slapeloosheid.
  • De top van de duim en de pink bij elkaar brengen staat voor: emotie in evenwicht houden, verlicht krampen, reguleert hormonale zaken.
  • De top van de duim en de ringvinger bij elkaar brengen staat voor: verhoging energieniveau, stimuleert zelfverzekerdheid.
  • De top van de duim tegen de top van de middelvinger staat voor: bewustwordingsmoment en meer geduld.
  • De duim leggen tegen een gevouwen wijsvinger staat voor: maakt rustig en kalmeert, helpt tegen stress en besluiteloosheid.

Bron: Terimakasih0, PixabayBron: Terimakasih0, Pixabay
Samenbrengen van handen
Behalve de eerdergenoemd namasté (gevouwen handen), kennen we eigenlijk ook allemaal wel de vingertoppen die tegen elkaar gezet worden. Menigeen houdt de handen zo tijdens een gesprek. Wat logisch is, want het vergroot het concentratievermogen. De open houding waar de vingers van de rechterhand in de opengevouwen linkerhand (in de schoot) liggen, staan voor een open respectvolle houding. Je staat open voor zaken.

“It is better to travel well than to arrive.” Quote toegeschreven aan Buddha

Conclusie

Het is een eeuwenoude wijsheid uit het oosten die voor steeds meer mensen in het westen ook ‘toegankelijk’ is. Open staan voor zaken is niet blindelings die weg volgen. Maar als je open staat voor andere culturen en hun gebruiken, dan kan dit verrijkend werken en haal je mogelijk “the best out of both worlds”.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – yoga mudraYogahoudingen – yoga mudraU zit in de lotushouding (padmasana). Langzaam en deemoedig buigt u voorover tot het hoofd de vloer raakt. Deze houding…
Yogahoudingen – yoni mudraYogahoudingen – yoni mudraYoni mudra is een techniek die gebruikt wordt voor het blokkeren van de zintuigen. Een methode die helpt om tot pratyaha…
Yogahoudingen – maha mudraYogahoudingen – maha mudraMaha mudra, of het 'grote zegel', wordt niet voor niets een machtige en edele mudra genoemd. In deze op het oog 'gewone'…
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…

Yogahoudingen – tolasana (weegschaalhouding)Yogahoudingen – tolasana (weegschaalhouding)Alle yogahoudingen zijn uiteindelijk gericht op meditatieve verdieping. In hatha-yoga vormen ze een aanzet om tot fysiek…
Yogahoudingen – ardha baddha padmottanasanaYogahoudingen – ardha baddha padmottanasanaArdha baddha padmottananana is een moeilijke evenwichtshouding, maar als u volhardt en toegewijd oefent zult u fysieke e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Leroys, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mudra
  • https://www.happinez.nl/homepage/algemeen-artikel/gebaren-van-betekenis.htm
  • http://www.acupunctuurdijkstra.nl/wat-zijn-meridianen/
  • https://www.eclecticenergies.com/nederlands/mudras/introductie.php
  • Afbeelding bron 1: Brenkee, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Terimakasih0, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.