Spirituele counseling, wat is het?

Spirituele counseling, wat is het? Het duikt steeds vaker op, de term ‘spirituele counseling’. Je ziet het voornamelijk als bedrijfsonderdeel van mensen die actief zijn binnen het alternatieve geneeskundige circuit. Wat houdt spirituele counseling feitelijk in, wat is het en wanneer kan het je helpen? Vragen die boven komen drijven als het om zaken gaat waar we niet zo bekend mee zijn. Hoewel het alternatieve geneeskundige circuit steeds meer ‘speelruimte’ krijgt, is de spirituele counseling nog relatief onbekend.

Betekenis spirituele counseling

Als we de term opknippen, komen we volgens Wikipedia uit bij het volgende: “De spiritualiteit is een bijzondere, maar niet noodzakelijk confessioneel begrepen religieuze levenshouding van een mens, die zich op het transcendente of immanente goddelijke Zijn concentreert, respectievelijk op het principe van de transcendente waarheid of hoogste werkelijkheid.” en Counseling is een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het raadgeven. Het doel van counseling is het helpen van mensen bij het oplossen of hanteren van problemen, het vinden van antwoorden op vragen, het benutten van ongebruikte mogelijkheden en/of het ontwikkelen van kennis en vaardigheden.”

Spiritualiteit moet je iets zeggen en/of je moet voldoende interesse hebben om je te verdiepen in de materie. Anders kan je niet veel met spirituele counseling. Immers, counseling is hulp bieden en dat werkt alleen als je ergens voor open staat of iets in de praktijk kunt met wat een hulpverlener je te bieden heeft.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Wat is dat in de praktijk?

Iedere hulpverlener zal zijn/haar eigen aanpak hebben, maar deze hulpverlener werkt eigenlijk nagenoeg altijd vanuit een holistische visie. De mens is in totaliteit degene die bij de hulpverlener komt en dat wil zeggen qua lichaam, geest én ziel. Dit moet in harmonie zijn en als hier een verstoring in is opgetreden ofwel je bent uit balans, dan kunnen er lichamelijke en/of geestelijke klachten uit voorkomen. Soms heel concreet en soms vaag.

Spirituele counseling is er dan voor om het pijnpunt boven water te krijgen aan de hand van wat het lichaam, de geest en de ziel zeggen. Dit laatste maakt het onderscheidend van de hulpverlener in de reguliere geneeskunst. Je moet verder inzicht krijgen in de problematiek én er moet uitzicht ontstaan. Je moet immers voldoende tools meekrijgen, zodat je er thuis verder mee aan de slag kunt.

Geen pasklare oplossing?

Er zijn nog steeds mensen die pasklare oplossingen denken te krijgen als ze met een geestelijk hulpverlener praten. Of deze nu uit de reguliere geneeskunst komt of uit de spirituele hoek. Alle geestelijke hulpverleners reiken je echter inzicht en uitzicht in de vorm van tools hoe de verstoring op te pakken, vorm te geven, te verwerken etc. Ieder mens moet met de eigen verstoring dus aan de slag. Een hulpverlener kan je slechts begeleiden en soms een beetje proberen te sturen in het proces.

“If you have a dream, don’t just sit there. Gather courage to believe that you can succeed and leave no stone unturned to make it a reality.” Roopleen

Opleiding

Er zijn verschillende instituten die opleidingen verzorgen voor dit type hulpverlener, maar de naam is niet beschermd en een opleiding is niet verplicht. Iedereen kan zich dus in feite spiritueel counselor noemen. Dat maakt het niet gemakkelijk om de juiste te vinden. Echter, een opleiding staat ook niet garant voor een bekwaam hulpverlener. Goede referenties en zelf ervaren is meestal dé manier om aan een goede hulpverlener te komen.

Vanwaar de spirituele invalshoek?

De spirituele invalshoek zit hem met name in het gegeven dat er ‘meer mens is’ dan het oog ziet (denk hierbij aan lichaam, geest en ziel als geheel). Het zijn vaak onbewuste processen die op de achtergrond een rol spelen. De vraagstukken kunnen heel divers zijn en zullen soms overeenkomen met die van een hulpverlener in het reguliere geneeskundig circuit en soms ook helemaal niet.

De aanpak bij spirituele counseling verschilt dus met die van de reguliere hulpverlener. Dus is het aan degene met het vraagstuk/de verstoring, waar hij/zij het meest aan heeft. Welke aanpak je ook verkiest, het is altijd een pad dat je uiteindelijk zelf moet bewandelen en waar een hulpverlener slechts met je mee kan lopen om je doel te bereiken.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Het uitgangspunt dat een mens meer is dan het oog ziet, is belangrijk tijdens het proces. Niet zelden gaat het hier om vraagstukken die van een andere aard zijn dan in het reguliere gezondheidscircuit. Te denken valt aan:
 • De zingeving van het leven.
 • Ergens op een punt vast zitten vanuit het verleden.
 • Het niet verkrijgen van antwoorden op levensvraagstukken.
 • Een negatieve cirkel in het leven doorbreken.
 • Niet te herleiden plotselinge depressie klachten.
 • Uit balans zijn.
 • Begeleiding bij (paranormale) gevoeligheid of hoogsensitiviteit.
 • Verhoging van de levenskwaliteit.

Wat doe je er mee?

Als je ergens mee zit waarvan je denkt dat spirituele counseling je kan helpen, dan is het goed vooraf duidelijke afspraken te maken. Men gaat immers van je verwachten dat je met hetgeen je meekrijgt tijdens een sessie, iets doet. Maar dan moet je wel exact weten wat de hulpverlener precies zegt. Soms wordt iets je meegegeven als vraag en daar zal je dan zelf, in de praktijk, mee aan de slag moeten. Zoals een situatie anders benaderen dan je gewend bent. Een andere keer kunnen het wat overdenkingen zijn en weer een andere keer verschillende uitgangspunten en moet je bekijken waar je je in de praktijk senang bij voelt.

Kortom, vergewis je ervan dat het een duidelijk gesprek is waar je van elkaar exact weet wat je kunt verwachten. Het spreekt voor zich dat dit ook het snelst tot resultaat zal leiden.

Tot slot

Als je in de overtuiging bent dat spirituele counseling voor je kan werken, dan is het goed iemand te zoeken die qua persoon bij je past. Er zijn enorm veel mensen in deze hoek actief en net zoals in het reguliere geneeskundig circuit moet iemand bij je passen. Dat is heel belangrijk in de hulpverlening. Anders gaat het proces niet werken. Soms kan een referentie voor je werken en soms moet je zelf ondervinden in een eerste sessie of deze persoon iets voor je kan betekenen of niet. Maak er dus op voorhand duidelijke afspraken over. Ga het proces serieus in en probeer alles zo concreet als mogelijk te maken.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spirituele datingsites: Een spirituele date die bij jou pastSteeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit en kiezen voor de meer bewuste levensstijl die daarbij past. En bij een…
Boekrecensie: Eenvoudig spiritueelrecensieBoekrecensie: Eenvoudig spiritueelBoeken met een spirituele insteek gaan als warme broodjes over de toonbank, maar de kwaliteit laat nogal eens te wensen…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…

Door meditatie betere concentratieDoor meditatie betere concentratieMediteren is sinds eind 20ste eeuw behoorlijk ingeburgerd. Mensen kijken niet meer op als zelfs topmensen in het zakenle…
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Catharina77, Pixabay
 • http://www.niiraja.nl/behandelingen/spirituele-counseling/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Counseling
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spiritualiteit
 • http://www.ronaldnieuwenhuizen.nl/spirituele%20coaching%20counseling%20en%20therapie.htm
 • http://www.notos.info/spirituele-counseling/
 • http://www.praktijkjaro.nl/coaching-en-counseling-wat-is-het-verschil/spiritueeltherapie-2/
 • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.