De libel als totemdier en symbool van transformatie
De libel is een dier dat door velen bijzondere krachten wordt toegedicht. Van Japan tot Zweden komt de libel voor in verhalen en tradities en bij de indianen op het Amerikaanse continent geldt ze als totem. Als totemdier staat de libel voor transformatie en de gave om je aan omstandigheden te kunnen aanpassen. Als de libel in je leven verschijnt, wordt van je gevraagd om na te denken over illusies en slechte gewoonten en om speelser in het leven te staan. De libel staat voor de diepere betekenis van het leven, dat wat onder de oppervlakte te vinden is.
Wat zijn totemdieren
Een totemdier, ook wel krachtdier genoemd, is een dier dat persoonlijke symbolische betekenis heeft. De eigenschappen die aan het dier worden toegedicht, staan voor karaktereigenschappen en vaardigheden die je bezit en/of moet leren in dit leven. Elk dier heeft een bijzondere boodschap en kan je bepaalde krachten geven. De totemdieren stammen uit de tradities van de indianen (Native Americans), waar iedere familie zijn eigen totem had. Deze totem werd gezien als de mythische vertegenwoordiger en beschermgeest van de stam. Inmiddels heeft het concept zich weider verspreid als onderdeel van een bredere spirituele ontwikkeling.
In wezen kunnen alle dieren een totemdier zijn. Ieder dier heeft zijn unieke eigenschappen die op een bepaald moment in het leven naar voren kunnen komen. Zo kan een totemdier, zoals bij de Native Americans, vanaf de geboorte bij je zijn, maar kan het ook symbool staan voor een bepaalde fase in of onderdeel van je leven. Volgens de traditie komt een dier op je pad op het moment dat je het nodig hebt. Het totemdier helpt je te ontdekken welk deel van jezelf je moet ontwikkelen en geeft je kracht om deze veranderingen door te maken. Een totemdier kies je niet zelf, het dier kiest jou en zal je ook weer verlaten als het niet meer nodig is. Om te ontdekken welk totemdier op dit moment voor jou relevant is, wordt aangeraden om goed op dieren te letten. Zijn er dieren die je de laatste tijd vaker ziet of tegenkomt? Een dier waar je bijzondere interesse voor lijkt te hebben? Ook meditatie kan helpen om je totemdier te achterhalen.
De symboliek van de libel
De libel behoort tot de insectenorde Odonata en wordt gekenmerkt door twee paar vleugels, een lang slank achterlijf en grote ogen. Libellen zijn doorgaans te vinden bij (vooral) stilstaand water. De oudste vorm van de libel dateert terug tot het Carboon, zo'n 320 miljoen jaar geleden. In de huidige vorm zijn Libellen zo'n 150 miljoen jaar geleden, in het Jura-tijdperk, ontstaan. Sindsdien zijn zij nauwelijks veranderd. De libel wordt al duizenden jaren in culturen over de hele wereld gebruikt als symbool.
Japan
In Japan staat de libel voor kracht, moed, licht en geluk. Het werd door de Samoerai gebruikt als symbool voor kracht, wendbaarheid en overwinning. De libel is een vermaard jager en zou zich nooit terugtrekken. Ze vliegen nooit achteruit. Volksgeloof dicteert dat de libel de ziel van een overledene voorouder is die is teruggekomen om zijn geliefden te bezoeken. Japan wordt zelf ook wel het eiland van de libel (Akitsushima) genoemd, door de vorm van het land die aan het dier doet denken.
China
In de Chinese traditie wordt de libel gezien als een kind van de wind. Het staat voor speelsheid en verandering, maar ook voor geluk, welvaart en harmonie. Door haar naam (qingting), dat op het Chinese woord voor puur lijkt (qing), wordt de libel ook wel als symbool voor reinheid of zuiverheid gezien. Door zijn beweeglijkheid staat de libel voor Chinezen ook voor instabiliteit en zwakte. In Feng Shui, waar de libel een minder vaak gebruikt symbool is, wordt de libel gezien als brenger van geluk, nieuwe inzichten en een nieuwe start. Het is een symbool voor welvaart, kracht, verandering, wijsheid en vrede. De libel zou de ziel van de draak in de moderne wereld zijn en daarmee het drager van het ultieme geluk dat bij de draak hoort.
Europa
In Europa heeft de libel van origine niet zo'n goede naam. In Zweden werden ze gezien als instrument van de duivel om zielen te wegen, in het Engels werden ze in verband gebracht met het kwaad en pijn, bij de Roemenen, Spanjaarden en Denen komt ze in verhalen voor als paard van de duivel en in Portugal en Noorwegen worden ze ook wel ogenprikkers genoemd. In de Keltische traditie wordt de libel echter in verband gebracht met het feeënrijk, waarbij de libel als paard voor feeën zou dienen, of zelfs een vermomde fee zou zijn. In sommige verhalen worden zij in verband gebracht met de kracht om de waarheid te zien. Ze zouden magisch zijn en zich tussen verschillende dimensies kunnen bewegen.
Indianen
Voor de Native Americans is de libel een symbool voor geluk, snelheid en puurheid. De libel kondigt verandering aan. Bij de Dakota/Lakota staat de libel voor illusies en fata morgana's omdat hun vleugels zo snel bewegen dat je ze niet kunt zien. De Lakota riepen de libel aan als ze hun vijand in de war wilden brengen. De Hopi indianen zien de libel als brenger van geluk, vruchtbaarheid en overvloed. Bij de Maya's staat de libel voor de god van creativiteit, Ix Chel, alsmede de drager van de ziel van overleden voorouders.
De libel als totemdier in jouw leven
Als de libel als totemdier in je leven verschijnt, sta je op het punt een transformatie door te maken. De libel verandert in zijn level van kleur en zo ook maakt ieder mens groei door. Door anders naar jezelf te kijken en je leven anders in te richten, kun je een metamorfose doormaken die je dichter bij je echte zelf brengt.
Nieuwe kansen
Doordat de libel alle kanten op kan bewegen, staat ze voor de eindeloosheid van mogelijkheden in het leven. Het totemdier libel vraagt je om niet in beperkingen te denken en te realiseren dat deze beperkingen soms door jezelf opgelegd worden. De vlucht van de libel staat voor vooruitgang, maar ook voor flexibiliteit. Omarm de luchtigheid van de libel, pas je aan aan omstandigheden en neem zaken niet te zwaar op.
Doorbreken van illusies
De libel staat voor spirituele groei en het doorbreken van illusies. Niet alles is zoals het lijkt en zo kun je je afvragen of hoe jij je nu voordoet wel in lijn is met wie je echt bent of wil zijn. Misschien zijn er gewoontes die je moet doorbreken om jezelf te kunnen zijn. Gewoontes die je jezelf hebt opgelegd of die door omstandigheden ontstaan zijn. Emoties spelen een grote rol, zeker als het emoties zijn die je niet toelaat, of die gebaseerd zijn op gedachten die niet overeenkomen met de werkelijkheid. De libel biedt je een nieuw perspectief en de kracht om je leven van een afstandje te bekijken. Daarbij moedigt de libel je aan om je eigen kleuren te laten zien en je licht te laten stralen.
Positiviteit
Positieve gedachten horen bij de libel. Met een libel als totem is het dus ook niet de bedoeling om zware, donkere en heftige veranderingen op te zoeken. Het doel is juist om op een speelse en vrolijke manier je emoties te onderzoeken en authenticiteit na te streven. In alles is positiviteit te vinden, ook al moet je soms goed zoeken. Een libel leeft niet lang en staat daarmee ook symbool voor het vol omarmen van het leven. Probeer er alles uit te halen wat erin zit. Dankbaarheid voor al het moois dat op je pad komt en de lessen die je leert, helpen je hierbij.
Kracht
De libel is niet alleen een licht en elegant dier, het is ook een krachtig dier. Met haar kleine lijf en dunne vleugels hoeft ze maar 30 keer per minuut te klapperen om op dezelfde plek te blijven waar andere dieren, zoals muggen en vliegen, wel 600 tot 1000 vleugelslagen per minuut nodig hebben. De libel bereikt zo haar doel om simpele en doeltreffende wijze. Als totemdier vraagt de libel je jouw kracht te vinden. Kracht in lichtheid, balans tussen emoties en gedachten en verandering.