Engelen en aartsengelen volgens new age

Engelen en aartsengelen volgens new age Engelen en aartsengelen, ze duiken op in verschillende religies, maar ze passen ook in de new age-beweging. Wat ze vooral gemeen hebben is dat ze vrij van tijd en ruimte zijn, niet te definiëren. Wat zijn engelen en aartsengelen eigenlijk voor wezens binnen de new age-beweging, wat is het verschil tussen beide typen engelen en wat is hun ‘rol’ op aarde?

Definitie engelen en aartsengelen

Engel is volgens de woordenboeken “een lichaamloze, onsterfelijke geest, beperkt in kennis en macht”, “een hoger wezen dat de materie heeft overwonnen” en “boodschapper van god”.

Aartsengel is volgens de woordenboeken “een hemelgeest in een rang boven een engel”, “bijzondere engel met een hoge rang” en ”een aantal engelen die een bijzondere plaats innemen.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Religie of new age?

Religie

Engelen en aartsengelen komen in ieder geval in de volgende religies voor, te weten:
 • het jodendom
 • het christendom
 • de islam

Volgens deze religies zijn engelen en aartsengelen door god geschapen. De verschillende religies hanteren overigens niet allemaal dezelfde aartsengelen (sommige overlappen elkaar). Zo kent de islam er maar drie, het jodendom kent er vijf en het christendom kent er zeven. Ze hebben wel vergelijkbare ‘rollen’ in de religies.

New age

New age is een in de 20ste eeuw ontstane westerse spirituele beweging. Eind jaren zestig begin jaren zeven van de vorige eeuw, ontstond een andersdenkende en -handelende beweging (hippies). Ze luidde het nieuwe tijdperk in waar 'liefde' en 'licht' de nieuwe woorden waren voor de eigen spirituele groei die men door wilde maken.

Binnen deze nieuwe ontwikkeling, die zich uiteindelijk pas aan het einde van de 20ste eeuw volledig nestelde, passen ook engelen en aartsengelen. In feite zijn het de engelen en aartsengelen zoals we deze ook in religies terugzien, alleen is er een wending aan gegeven. De engelen en aartsengelen passen in het new-age-plaatje om je bewustwording te vergroten en je vervolgens spirituele groei te laten maken. Vanuit die optiek zijn de aartsengelen aldus beschreven.

Vleugels of toch niet?

Zoals de definitie al zegt, betreft het een lichaamloos wezen en dus is de engel met vleugels, met harpen of speren ontsproten aan de menselijke geest in een desperate poging vorm te geven aan het wezen (zoals ook bijgaande foto's). Echter, het is feitelijk nergens op gebaseerd. Dit geldt voor de invalshoek vanuit religie maar ook new age.

Rol engelen en aartsengelen

Engelen en aartsengelen worden altijd als geestelijke wezens vol liefde, licht en vreugde weggezet. De verschillende rollen worden als volgt uitgelegd:
 • De engelen zijn de boodschappers van god* én er zijn er veel van.
 • Aartsengelen zijn er niet zoveel, maar worden als ‘leider’ en ‘hoofdboodschapper’ van de engelen neergezet.

* God is in deze een verzamelnaam voor de aanstuurder van wat er is na het overgaan. Dat kan god zijn zoals in een religie, maar kan ook een andere ‘almachtige’ zijn.

Bewaken

De engel bewaakt de mens een beetje, maar kan met name iets ondernemen inzake de gebeden van diezelfde mens. Je kunt de naamloze engelen die altijd om je heen zijn, als het ware aanroepen. Ze doen niets uit zichzelf, want vrije wil is belangrijk. Dit kan zowel in gebed, hardop sprekend, mediterend of in losse gedachten. Deze engelen zijn bij je van je geboorte tot je dood en de meeste mensen hebben er twee bij zich. Als je heftige zaken hebt meegemaakt, kan het zijn dat er meerdere engelen om je heen zijn. Denk bij heftige zaken aan bijvoorbeeld een bijna-doodervaring of een ernstig ongeluk.

De aartsengelen zijn specifieke bewakers van de mens en aartsengelen hebben wél een naam. Bij bepaalde beroepen zoals verpleegkundige, ambulancepersoneel of politieambtenaar kunnen er aartsengelen je ‘begeleiden’, zoals Rafael of Michael. Al met al heeft de aartsengel een meer bijzondere positie.

Bewustwording

Je hoeft dus niet specifiek een aanhanger van een religie te zijn om engelen aan te roepen. New age geeft er een andere, meer vrije, uitleg aan. Een die de verantwoording voor het 'gebruik maken' bij de persoon neerlegt. Zo kan je een engel tijdens een specifieke opdracht met je meedragen en hem dan zo nu en dan in je geest laten passeren. Maar je kunt ook een duidelijker reminder nemen zoals een engeltje aan een ketting of een engel in huis. In dat laatste geval word je er dan aan herinnerd als je er bijvoorbeeld langs loopt. Feitelijk is het een vorm van communiceren. Met behoud van eigen verantwoording vraag je om een soort hulp c.q. bijstand.

Sommige mensen zijn erg gevoelig en kunnen plots, als vanuit het niets, een zucht wind over de huid voelen rollen en dat kan de engel zijn. Anderen zien in de ooghoek een soort flits en dat kan ook een teken zijn dat de engel er is. Maar ook als je niets waarneemt, zal die engel die je aanroept er nog steeds zijn.

De aartsengelen

Zoals gezegd zijn er talloze engelen en ze zijn eigenlijk anoniem te noemen. De aartsengelen hebben wel een naam en een duidelijker ‘functie’, te weten:

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Ariel
Ariel betekent zoveel als ‘leeuw van God’. Ze is moedig en krachtig en beschermt de elementen aarde, water en lucht. Als beschermer van de elementen kan je haar aanroepen, maar ook voor extra moed en zelfverzekerdheid. Dieren in nood helpt ze samen met aartsengel Raphael. Verder ondersteunt ze genezers of leraren en kan ze een rol spelen bij zaken die rond het milieu spelen.

Raphael

Raphael betekent zoveel als ‘god geneest’. Hij is een erg krachtige healer en hij helpt graag mensen die in een proces van genezing zitten. Raphael kan je desgewenst ook begeleiden bij je eigen spirituele reis naar geestelijke groei. Hij laat zaken bij je binnenkomen via dromen, plotseling ontstane ideeën en intuïtief.

Azrael

Azrael betekent zoveel als ‘hij die God helpt’. Als je om wat voor reden dan ook verdriet hebt, kan deze aartsengel je met heel veel geduld ondersteunen. Ook kan deze engel je tijdens het overgaan ondersteunen.

Chamuel

Chamuel betekent zoveel als 'hij die God ziet’. Als je op persoonlijke gebieden vragen hebt over het doel van het leven, relaties en vriendschappen of zelfs je professionele loopbaan, dan kan je bij Chamuel terecht. Deze aartsengel helpt je het fundament onder je te versterken.

Jophiel

Jophiel betekent zoveel als ‘schoonheid van God'. Zij is degene achter het kunstzinnige leven. Ze geeft je desgewenst inspiratie, maar ook de moed gas terug te nemen tijdens hectische periodes in het leven. Zo kom je weer tot het zien van de schoonheid van het leven en dat geeft ruimte om weer geïnspireerd te worden.

Gabriel

Gabriel betekent zoveel als ‘God is mijn kracht’. Gabriel helpt in de ‘gezinssituatie’. Denk hierbij aan zwangerschappen of het ongewenst uitblijven hiervan, maar ook adoptie. Tevens kan ze je op creatief vlak ondersteunen, ondersteunt ze schrijvers en journalisten. Volgens de bijbel was zij het die Maria vertelde dat ze een zoon zou krijgen.

Bron: TheDigitalArtist, PixabayBron: TheDigitalArtist, Pixabay
Haniel
Haniel betekent zoveel als ‘glorie van God’. Deze aartsengel kan je helpen je spirituele ontwikkeling meer vorm te geven en tevens ondersteunt hij natuurlijke geneeskrachtige remedies.

Michael

Michael betekent zoveel als ‘hij die is als God’. Hij heeft een belangrijke taak, namelijk ‘het verlossen van de wereld en de mensen van deze wereld van angst’ en hij ondersteunt de zogenaamde lichtwerkers. Hij kan je versterken als je geestelijk en/of lichamelijk uitgeput bent. Hij geeft moed en helpt je je toch te blijven focussen.

Jeremiel

Jeremiel betekent zoveel als ‘genade van God’. Hij helpt onder meer zielen die pas overgegaan zijn met het overzien van hun leven. Echter, ook als je nog leeft en je hebt inzicht nodig hoe je leven verlopen is tot op heden en hoe je verder moet, kan hij je bijstaan. Tevens kan hij je helpen je balans in het leven te vinden.

Raguel

Raguel betekent zoveel als ‘vriend van God’. Hij is min of meer de coördinator onder de aartsengelen. De aartsengelen moeten goed met elkaar samenwerken. Tevens kan hij je ondersteunen als je last hebt van te weinig zelfrespect of als je je terneergeslagen voelt. Hij kan je kracht en harmonie brengen.

Uriel

Uriel betekent zoveel als ‘licht van God’. Hij kan voorspellend werken, kan warrige situaties helder maken en wordt gezien als de meest intelligente aartsengel. Hij werkt als aartsengel erg sterk op de achtergrond en zal je het gevoel geven, dat je alles zelf bedacht hebt.

Raziel

Raziel betekent zoveel als ‘geheim van God’. Hij werkt in God zijn nabijheid en weet veel. Hij kan helpen om esoterische zaken te begrijpen, maar hij kan je ook helpen je eventuele paranormale gaven verder te ontwikkelen. Bovendien kan je hem aanroepen als 'begeleider' tijdens je reizen.

Zadkiel

Zadkiel betekent zoveel als ‘rechtvaardigheid van God’. Deze aartsengel kan je helpen om mededogen te hebben, veroordelingen los te laten en je ego in normale proporties (terug) te zetten. Hij kan je helpen bij allerlei emotionele aspecten.

Uitzondering op de regel zijn twee aartsengelen die ooit mens geweest zijn, te weten:
 • Metatron. Deze aartsengel heeft een speciale band met kinderen en helemaal met nieuwetijdskinderen.
 • Sandalphon. Deze aartsengel is het ‘doorgeefluik’ richting God van onze gebeden (in welke vorm dan ook).

Tot slot

Wat je insteek voor het vertrouwen en geloof in engelen en aartsengelen ook is, het kan je steunen op momenten dat je het nodig hebt. Dat iedereen weer anders denkt over engelen en aartsengelen is prima. Dit neemt niet weg dat deze ‘rollen’ die voor nogal wat mensen het leven ingeslopen zijn, veel mensen daadwerkelijk helpen in allerlei dagelijkse processen.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Engelen om je heenmijn kijk opDe Engelen om je heenEngelen worden tegenwoordig niet meer alleen in de sfeer van de religie genoemd waar ze met name worden beschouwd als de…
De acht verheven aartsengelen – RafaëlDe acht verheven aartsengelen – RafaëlIn het vroege christendom waren engelen net zo 'populair' als nu. Ze werden en worden beschouwd als ‘entiteiten’ die God…
De acht verheven aartsengelen – SandalfonDe acht verheven aartsengelen – SandalfonHet woord Sandalfon is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘broer’. Sandalfon is een van de acht verheven aartsengelen…
De acht verheven aartsengelen – ZadkiëlDe acht verheven aartsengelen – ZadkiëlIn het christendom verzinnebeeldt de aartsengel Zadkiël de ‘rechtschapenheid van God’. Hij is de engel die voorkwam dat…

Yogahoudingen – eka pada bakasana IYogahoudingen – eka pada bakasana IEka pada bakasana I, ofwel de 'eenbenige kraanvogelhouding', is een oefening voor de gevorderde yogi. De aanblik ervan s…
De Hindoegodin Saraswati: beschermster van taal en cultuurDe Hindoegodin Saraswati: beschermster van taal en cultuurDe Hindoegodin Saraswati werd geboren toen de wereld een chaos was. Alles was nog vormloos en in een eindeloos vloeiende…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Darksouls1, Pixabay
 • https://www.engelencursus.nl/aartsengelen
 • https://www.nieuwetijdskind.com/de-aartsengelen/
 • https://www.spiritplaza.org/engelen/aartsengelen.html
 • https://deaardeengel.wordpress.com/2014/12/08/wat-zijn-engelen-en-aartsengelen/
 • https://nl.esdifferent.com/difference-between-angel-and-archangel
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: TheDigitalArtist, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.