Hartchakra, het belang van stromende energiebanen

Hartchakra, het belang van stromende energiebanen Iemand die zich op wat voor manier verdiept in spiritualiteit en/of in natuurgeneeswijze is ongetwijfeld bekend met chakra’s, dat er meerdere chakra's zijn en dat ze allemaal een andere ‘functie’ hebben. De chakra welke betrekking heeft op het hart en de hartstreek, heeft een uitgesproken betekenis. Hoewel het voor een bepaalde groep mensen een gegeven is, is het niet aantoonbaar in het lichaam. In ieder geval niet zoals de traditionele geneeskunde zaken feitelijk heeft vastgelegd. Voor degenen die het als een gegeven zien, hebben chakra's betrekking op het zogenaamde ‘energielichaam’. Hoe werkt dit en hoe los je mogelijke blokkades op?

Chakra’s: de oorsprong

Voor de een is het een kwestie van geloven dat chakra’s, zoals beschreven, bestaan. Voor de ander is het niet aantoonbaar en daarmee onzin. Het is immers niet een wetenschappelijk feit, zoals dit wel het geval is bij de westerse medische wetenschap. Dat neemt niet weg dat dit metafysisch concept wel degelijk een functie heeft. Het komt voort uit de traditionele Indiase cultuur en een chakra is de term voor de plaats in het lichaam waar het zogenaamde wiel draait, waar energie verplaatst wordt ofwel waar energie stroomt. Energie moet stromen, anders treden er blokkades op. Chakra, in het Sanskriet cakram, wil dan ook cirkel of wiel zeggen.

Chakra's binnen de new-agebeweging

Het aantal chakra’s dat men hanteert is niet overal hetzelfde. Men gaat doorgaans uit van een vijf tot negental chakra's in het lichaam. De meest bekende versie in het westen is de versie die via de new-agebeweging tot ons is gekomen. Het gaat hier om zeven chakra's, met als uitgangspunt dat deze chakra’s gezamenlijk de verantwoording dragen voor het activeren en actief houden van belangrijke lichaamsfuncties zoals:
  • alle zintuigen
  • ademhaling
  • bewegen
  • stofwisseling

Volgens Wikipedia is de exacte definitie van een chakra als volgt:” Een chakra is een centrum van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en afgeeft. Het woord chakra verwijst naar een ronddraaiend veld van activiteit die door de belangrijkste zenuwknopen van de ruggengraat stroomt. Er zijn zes van deze wielen die een reeks energievelden vormen van het stuitje tot het midden van het voorhoofd en een zevende chakra dat zich boven het lichaam bevindt. De zes belangrijkste chakra's komen overeen met de basistoestanden van hoger bewustzijn.”

Bron: Sciencefreak, PixabayBron: Sciencefreak, Pixabay
De zeven chakra’s zijn volgens de new-agebeweging als volgt:
  • Eerste chakra is de wortelchakra, net onder het stuitbeen. Rood van kleur.
  • Tweede chakra is de sacraalchakra en zit ter hoogte van het heiligbeen. Oranje van kleur.
  • Derde chakra is de juweelchakra en zit ter hoogte van de navel. Geel van kleur.
  • Vierde chakra is de hartchakra en zit ter hoogte van de hartstreek. Groen van kleur.
  • Vijfde chakra is de keelchakra en gesitueerd ter hoogte van de hals. Blauw van kleur.
  • Zesde chakra is de oogchakra en zit in het midden net boven de ogen (ook wel derde oog genoemd). Indigo van kleur.
  • Zevende chakra is de kruinchakra en zit bovenop het hoofd. Violet van kleur.

Hartchakra, hoe werkt het?

De hartchakra, in het Sanskriet heet het anahata, staat voor onvermoeibaar, onbeschadigd en onkwetsbaar. De chakra zit op een cruciale plaats, in de hartstreek op het borstbeen. De chakra weet de drie onderste chakra’s met de drie bovenste chakra’s te verbinden. Ofwel het instinct in contact te brengen én te houden (energie moet stromen) met het hogere bewustzijn.

Fysieke aspecten

Fysiek is het te koppelen aan essentiële lichaamsfuncties zoals het hart, de longen en de daarmee gepaard gaande ademhaling. De chakra’s zijn in balans als je een diepe en ontspannen ademhaling hebt en je bloedsomloop stabiel is (geen enorme pieken en dalen).

Gegeven het feit dat we in de westerse maatschappij veel ‘in het hoofd’ zitten en de bloeddruk niet zelden te hoog is, gaat het hier om een chakra dat grote invloed op de mens kan hebben. Stress en minder goede voeding zijn belangrijke risicofactoren in deze.

Mentale aspecten

Chakra’s hebben naast fysieke aspecten ook nog mentale aspecten die van invloed kunnen zijn op de mens. De hartchakra heeft betrekking op je zachtheid, meelevendheid en vriendelijkheid naar je omgeving.

Bij een goed functionerende hartchakra voel je je fit en ben je naar je medemens tolerant. Dat wil zeggen dat je niet over je heen laat lopen, maar ook niet bij het minste of geringste hoog in de boom klimt. Als de energie bij de hartchakra niet goed stroomt, dan is de kans groter dat je je terugtrekt, bovendien verklein je de kans op mededogen jegens de ander. Verder kan je een beetje kribbig overkomen en is de kans op het hebben van een kort lontje aanwezig. Bovendien heb je moeite te accepteren dat mensen om je geven.

Je kunt overigens ook een teveel aan energie hebben. In dat geval kan je bitter en jaloers gedrag vertonen en ben je bovenmatig kritisch naar anderen. Dit kan op den duur weer doorslaan in oververmoeidheid en dat kan weer leiden tot weinig energie. Je moet dit proces actief doorbreken om er uit te komen.

Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Hoe kan je de hartchakra (weer) in evenwicht brengen?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je hartchakra (even) uit evenwicht is. Het is van belang dit te herstellen. Het evenwicht herstellen begint met je te realiseren dat je nu niet helemaal in evenwicht bent. Deze eerste stap is een belangrijk begin. Heel eenvoudig, maar wat zeker een bijdrage levert, is het dragen van de kleur groen in de hartstreek. Dat hoeft niet per definitie kleding te zijn, een groen steentje zoals jade of groene amethist kan ook al voldoende zijn. Overigens is rozenkwarts ook uitermate geschikt om te dragen.

Natuur

Wat een goede invloed op het weer in evenwicht brengen van je hartchakra is, is de natuur opzoeken. Feitelijk is regelmatig in de natuur vertoeven voor iedereen goed, maar zeker als je je hartchakra weer in evenwicht wilt brengen is dat een aanrader. De natuur heeft namelijk een rustgevend effect op mensen, het is goed tegen stress en laat je weer ademen. Je gaat als vanzelf dieper in- en uitademen en daarmee haal je de natuurlijke omgeving binnen. Je krijgt langzaam weer ruimte in je hoofd. Zodra je hartchakra weer begint te draaien c.q. je energiebanen weer gaan stromen, herstel je langzaam. Sommige mensen voelen letterlijk als hun energie weer gaat stromen, anderen moeten naar een professional om de energie weer te laten stromen. In beide gevallen moet uiteraard het uitgangspunt zijn dat je geloof hebt in de aanwezigheid en werking van chakra's.

Tot slot

Als je met je chakra’s bezig bent of gaat, dan is het goed je de rol van ieder chakra eigen te maken. De hartchakra heeft in het lichaam een cruciale rol in het verbinden van de hoger en lager gelegen chakra’s. Het evenwicht is uitermate belangrijk om je goed te voelen.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Je vierde chakra, het hartchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het vierde chakra het hartchakra wordt genoemd. Het vierde chakra heeft lichame…
De zeven hoofdchakra'sDe zeven hoofdchakra'sIn ons lichaam zijn zeven hoofdchakra’s en 40 secundaire chakra’s te vinden. Sommige mensen kunnen deze chakra's zien do…
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…

Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)Yogahoudingen – pincha mayurasana (gevederde pauwhouding)Pincha mayurasana (gevederde pauwhouding) is een yogaoefening voor gevorderden. Beginners zullen voor de beheersing erva…
Yogahoudingen – eka pada bakasana IYogahoudingen – eka pada bakasana IEka pada bakasana I, ofwel de 'eenbenige kraanvogelhouding', is een oefening voor de gevorderde yogi. De aanblik ervan s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peter-Lomas, Pixabay
  • http://www.marjanka.nl/Energie/ch-4.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chakra
  • https://www.stamcel.org/html/chakra4.htm
  • Afbeelding bron 1: Sciencefreak, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 22-08-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.