De kracht van edelstenen

Bijna iedereen onder ons is in het bezit van een edelsteen. Maar beseffen we ook dat bijvoorbeeld die diamant of robijn een helende kracht heeft. Alle half- en edelstenen kunnen zowel lichamelijke als geestelijke kwalen genezen. Ook heeft iedere steen een andere werking op ons lichaam en geest. Heb je het gevoel dat het je ontbreekt aan energie? Of heb je lichamelijke of geestelijke problemen? Dan kan een geschikte edelsteen misschien voor een oplossing zorgen. Edelstenen zijn zeldzame mineralen die zowel energie geven als een helende kracht hebben. Voorbeelden daarvan zijn diamant, robijn, saffier, aquamarijn en smaragd. Ook halfedelstenen die slechts gedeeltelijk de mineralen van edelstenen bevatten, hebben dezelfde invloed op het lichaam, de geest en de omgeving.

Een steen? Maar welke?

Het is perfect mogelijk om een edelsteen louter op intuïtie te kiezen, maar het kan ook anders. De edelstenen kunnen bijvoorbeeld astrologisch onderverdeeld worden. Iedere steen heeft een aantal eigenschappen daardoor past de ene beter dan de andere bij een sterrenbeeld. Voor alle sterrenbeelden bestaan er een aantal specifieke edelstenen.

In de volgende lijst kan je enkele voorbeelden lezen, uiteraard zijn er ook nog andere mogelijkheden:
 • Ram: bergkristal, robijn, rode jaspis, aquamarijn,...
 • Stier: saffier, rozenkwarts, smaragd, agaat,
 • Tweelingen: tijgeroog, citrien, jade, bergkristal,
 • Kreeft: aventurijn, smaragd, onyx, maansteen,
 • Leeuw: chrysoliet, turkoois, bergkristal, diamant,
 • Maagd: zirkoon, jaspis, carneool, agaat,
 • Weegschaal: toermalijn, topaas, jade, opaal,
 • Schorpioen: granaat, bloedsteen, fluoriet, carneool,
 • Boogschutter: gele topaas, lapis lazuli, sodaliet, turkoois,
 • Steenbok: rookkwarts, onyx, tijgeroog, robijn,
 • Waterman: turkoois, amethist, maansteen, valkenoog,
 • Vissen: opaal, hematiet, jaspis, aquamarijn,

Geneesmiddel

Doordat de stenen allemaal een andere helende kracht bezitten, is het ook mogelijk om een steen te kiezen die een probleem kan behandelen. Het dragen van edelstenen tegen geestelijke of lichamelijke klachten is een zeer oude geneeswijze. Men wist al heel vroeg dat stenen een geneeskrachtige invloed uitoefenen op het denken en voelen. Ze worden ook gebruikt om negatieve invloeden tegen te gaan.

Lichamelijke problemen:

 • Gezondheid: lapis lazuli verlicht de pijn bij migraine, verlaagt de bloeddruk en is heilzaam bij slapeloosheid en duizeligheid.
 • Kneuzingen: bronziet werkt ontkrampend en geeft innerlijke rust.
 • Knieproblemen: jade, de steen beschermt ook tegen ongeluk.
 • Huiduitslag: aventurijn helpt ook bij ontstekingen en allergieën.
 • Hoofdpijn: amethist, de steen wordt het kalmeringsmiddel van de natuur genoemd. Hij helpt ook bij slapeloosheid en nachtmerries.
 • Keelpijn: chrysoberyl bevordert de genezende kracht van het lichaam en helpt bij aandoeningen van de borstholte en de lever.

Geestelijke problemen:

 • Aanpassingsvermogen: chrysopraas bevordert ook de geestelijke groei en helderheid van geest. De steen stimuleert een positieve kijk op het leven en helpt dwangmatige gedachten en handelingen te overwinnen.
 • Angst: amber is een krachtige reinigende steen die negatieve energieën en pijn absorbeert en daardoor evenwicht brengt.
 • Concentratie: sodaliet, de steen helpt bij het verwerken van mentale en emotionele verwarring en kan zo de concentratie bevorderen.
 • Depressie: citrien helpt niet alleen depressies overwinnen, maar geeft oook energie en levensvreugde.
 • Zelfwaardering: rozenkwarts bevordert (eigen)liefde, creativiteit, fantasie, zelfrespect en volwassenheid. De steen trekt liefdes- en vriendschappelijke relaties aan.
 • Zelfvertrouwen: granaat bevordert ook de wilskracht en levensvreugde in crisissituaties.
 • Relatie verbreken: Onyx, deze steen helpt ongewenste banden met het verleden te doorbreken.

Ook voor de ongemakken die niet in deze lijst opgenomen zijn, bestaan er één of meerdere stenen.

Kleur

De werking van de edelstenen kunnen anderzijds ook samengevat worden per kleur. De warme kleuren stimuleren en activeren, terwijl de koele kalmerend werken. De neutrale helpen bij het zoeken naar evenwicht. Alle kleuren en hun belangrijkste werking op een rijtje:
 • Wit zorgt voor helderheid en reinheid. Het versterkt ook de huidige situatie. (bijvoorbeeld bergkristal en diamant)
 • Geel is de kleur van de wijsheid, levenswarmte en bescherming. Het werkt opbeurend en versterkt de lichaamseigen afweer en het immuunsysteem. (bijvoorbeeld citrien, gele fluoriet barnsteen en topaas)
 • Oranje staat voor genezing en vitaliteit, maakt iemand vrolijk en onbevangen. (bijvoorbeeld carneool, zonnesteen en vuuropaal)
 • Rood bevordert de seksualiteit en libido, ook gevoelens worden intenser, zowel positief als negatief. Er is verschil in werking tussen felrood en zachter rood. Helderrood is versterkender voor de heerszucht en de macht en niet geschikt voor opvliegende mensen. (bijvoorbeeld robijn, rode jaspis, granaat en hematiet)
 • Groen maakt het hart sterker, gevoelens vrij en leidt ze naar buiten. Het prikkelt ook de activiteit van lever en gal. (bijvoorbeeld malachiet, groene toermalijn, smaragd en jade)
 • Blauw prikkelt de activiteit van de nieren, werkt kalmerend en lost angst op. Het is de kleur van de hoop en de rust. (bijvoorbeeld saffier, sodaliet en lapis lazuli)
 • Violet versterkt de werking van de longen en de hersenprestatie. Deze kleur werkt daarnaast bevrijdend en wordt gebruikt om op een hoger geestelijk niveau te komen. (bijvoorbeeld amethist, paarse fluoriet, charoiet en kunziet)
 • Zwart zorgt dat de krachten van de geest omgezet worden in daadkracht. Het kalmeert de energiestromen, werkt pijnstillend en versterkt de geestelijke weerstand. Zwart maakt het ook mogelijk om in onze gejaagde wereld toch geconcentreerd te blijven functioneren. Voor sombere mensen is deze kleur ongeschikt. (bijvoorbeeld onyx en obsidiaan)

Werking

Na de aankoop van een edelsteen is het belangrijk om die eerst te zuiveren voor je hem begint te dragen. De gemakkelijkste methode om dit te doen, is door de steen enige tijd onder stromend water te leggen. Bij het reinigen van stenen zorgt u dat ongewenste vibraties uit de steen gehaald worden. Daarom is het noodzakelijk om de steen tijdens het gebruik ook regelmatig af te spoelen. Naast de reiniging moet de steen ook opgeladen worden. Zo geef je hem de kans om energie over te brengen. De eenvoudigste manieren hiervoor is hem voor 24 uren in het zonlicht leggen of in het licht van een volle maan. Let bij het zuiveren en opladen wel op de gevoeligheid voor water en hitte van bepaalde stenen. Het is daarnaast ook mogelijk om de edelsteen te programmeren. Dat wil zeggen dat een steen voor een bepaald doel wordt ingezet. Geef aan een steen maar één opdracht, anders wordt de kans op slagen enorm verkleind.

De steen werkt het best als hij in voortdurende wisselwerking met het energieveld van de drager kan zijn. Daarom is het ideaal om hem te dragen op de plaats waar het probleem zich stelt. Bij sommige kwalen is dat niet mogelijk. Doe de edelsteen dan aan een hanger en draag hem op je huid. Daarnaast kan je de steen ook bovenop je kleding dragen. Zo kan je jezelf beschermen tegen negatieve invloeden uit je omgeving. Af en toe een knuffelsteen in de hand nemen is ook een goede oplossing.

Edelstenen geven het lichaam de kracht en energie om zichzelf te herstellen. De therapeutische werking van edelstenen berust op de energietrillingen van deze stenen. Door hem te dragen wordt het menselijk aura, dat ook uit energietrillingen bestaat, positief beïnvloed. Een ziekte of klacht wordt meestal veroorzaakt door een afwijkende frequentie in de trillingen van een orgaan of plaats in het lichaam. Door het dragen van een bepaalde steen kunnen de klachten verdwijnen of toch aanzienlijk verminderen.

De edelsteentherapie biedt geen absolute garantie op genezen, maar omdat de stenen geen bijkomende ongemakken veroorzaken, verdienen ze een kans. Of niet?
© 2008 - 2024 Evelienvantomme, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Een gouden of zilveren ring met een edelsteen is een populair en kostbaar bezit. Er zijn veel soorten edelstenen, van he…
Stenen, sterrenbeelden en kleurentherapieEdelstenen kunnen worden gebruikt om mee te helen, maar kunnen ook persoonlijk zijn toebedeeld door het karakter van die…
De diamant, koning der edelstenenDe diamant, koning der edelstenenDe diamant met zijn verblindende, nooit tanende schoonheid en zijn eeuwigdurende waarde behoort tot de meest bekende, me…

Stromingen binnen het boeddhismeOnder de noemer boeddhisme vallen verschillende stromingen. Na het overlijden van de historische Boeddha is zijn leer ve…
De waarzegkaarten van Mlle Lenormand: korte betekenisHet orakel van Mlle Lenormand is een heel populair waarzegsysteem waarmee we gebeurtenissen en feiten uit het verleden h…
Evelienvantomme (7 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.