Priorij Emmaus: devotie op een 17de-eeuws landgoed

Priorij Emmaus: devotie op een 17de-eeuws landgoed Of je nu echt religieus bevlogen bent, alleen op zoek naar stilte en bezinning of in alle rust wilt werken en studeren, je bent welkom op de Priorij Emmaus in Maarssen. Op het 17de-eeuwse landgoed Doornburgh aan de Vecht is het leven sereen, sober en vriendelijk. De tijd staat er echter niet stil. Onlangs werd bekend dat de priorij is gesloten. Gezocht wordt naar een nieuwe bestemming. Priorij Emmaus is vanaf 1 april 2017 als klooster gesloten, als museum op buitenplaats Doornburgh is het weer open.

In de verte vaart een sloep met vrolijk lachende en drinkende mensen over de rivier. Uit een nabijgelegen huis klinkt het geluid van een juichende menigte in een sportstadion. Een wat vreemde gewaarwording als je in een klooster verblijft, maar Priorij Emmaus is dan ook aan de rand van het dorp Maarssen gelegen, in een dichtbevolkt stukje Nederland. Meestentijds is het er overigens rustig en stil en waan je jezelf midden in de natuur. De koeien van het landgoed liggen loom in de wei, hazen dartelen over het veld en in de vijver geven zorgzame meerkoeten hun schril piepende jongen lekkere hapjes. Dan luidt de klok van de kerk op het terrein. Het is tijd voor een van de vier dagelijkse diensten.

Spiritueel leven

De ongeveer vijftien zusters die de communiteit vormen van Kanunnikessen van het Heilig Graf leiden een nadrukkelijk spiritueel leven. In tegenstelling tot in vele andere kloosters wordt hier geen bier gebrouwen en maken de zusters geen kaarsen, kaas of hosties. Hun belangrijkste taak naar buiten toe is het ontvangen, begeleiden en verzorgen van gasten. Dat kunnen kerkgangers uit de omgeving zijn, mensen die deelnemen aan een cursus, gespreksgroep, meditatie of lezing en gasten (individueel en in groepen) die enkele dagen blijven logeren.

Verblijf

Groepen gasten (al dan niet gemengd) verblijven in het koetshuis bij de poort of in Huize Doornburgh, het prachtige en stijlvolle landhuis op het terrein. Op Doornburgh is ook regelmatig plek voor individuele gasten, zowel mannen als vrouwen. In de priorij zelf, waar de zusters wonen, logeren alleen individuele vrouwelijke gasten. ‘Van deze laatste gasten verwachten wij dat zij zoveel mogelijk deelnemen aan het kloosterleven en de dagelijkse diensten bijwonen,’ legt gastenzuster Mirjam uit. ‘Wie verblijft op Doornburgh of in het koetshuis is ook van harte welkom in de kerk, maar dat is meer vrijblijvend. Zolang gasten onze leefregels respecteren en onze priorij niet beschouwen als een goedkope bed & breakfast staan wij voor praktisch iedereen open. En meestal selecteert zich dat vanzelf uit. Wie op vakantie is en zich heerlijk wil uitleven, zal zich bij ons minder snel thuis voelen. In het weekend gaat de poort bijvoorbeeld al om 21.00 uur dicht.’

Dagindeling

Het leven in de priorij vindt in alle rust zijn weg langs een aantal vaste activiteiten. Om 7.30 uur vindt de eerste dienst plaats. Daarna ontbijt je met andere gasten in de gasteneetzaal. De zusters zelf eten in hun eigen refter, in stilte of tijdens het luisteren naar muziek dan wel het voorlezen van artikelen uit krant of tijdschrift. Rond het middaguur wordt de eucharistie gevierd of (als er geen priester aanwezig is) de middagdienst. Na de warme maaltijd is er tijd om wat te lezen of te studeren, te wandelen of een gesprek te voeren (op aanvraag mogelijk met een van de zusters). Tussen de lezingendienst van 17.30 uur en de (prachtig in het Gregoriaans gezongen) vespers en completen om 19.30 uur gebruik je het souper.

Moderne priorij

De kerk en de gasteneetzaal vind je in de priorij zelf, een gebouw dat dateert uit 1966, maar in al zijn moderniteit toch herinnert aan eeuwenoude kloostercomplexen. Het is ontworpen door architect Jan de Jong van de Bossche School en verspreidt in al zijn soberheid een adembenemend gevoel van devotie en spiritualiteit. Brede gangen met hoge plafonds, waarin de tinten wit, grijs en bruin domineren, robuuste houten meubelen en spaarzaam aangebrachte beelden, schilderijen en ornamenten. De ruimtes zijn gegroepeerd om de op een middeleeuws pandhof gelijkende binnentuin, compleet met een door pilaren afgezette pandgang. De lichtinval is prachtig en sfeervol.

Diensten

Tijdens de diensten in de kerk word je uitgenodigd actief deel te nemen. Gasten zitten net als de zusters in de koorbanken en nemen deel aan het beurtelings zingen van de regels en het hardop bidden dan wel be-amen van het gebed. Dit alles is, net als het ter communie gaan, vrijblijvend. Wil je liever in stilte aanzitten en luisteren, dan is dat geen probleem. Deze attitude, de vriendelijke aandacht en de mooie omgeving van dit landgoed maken een verblijf in Priorij Emmaus tot een inspirerende gebeurtenis.

Meer informatie

  • Diependaalsedijk 17
  • 3601 GH Maarssen
  • 0346 – 56 21 46
  • bellen: ma-vr 9-12 uur
  • circa € 40 per etmaal (volledig verzorgd)

Nota bene

  • Een van de rustigste plekjes op het landgoed is de vlakbij de vijver en wat moeilijk te vinden begraafplaats van de priorij. Neem plaats op het bankje en geniet van de stilte!
  • Hoewel de cursussen en lezingen doorgaans christelijk van signatuur zijn, kun je hier ook terecht voor een cursus Mandala tekenen, een niet typisch christelijke vorm van creatief mediteren.
© 2009 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kringlopen in Eindhoven: adressen en openingstijdenKringlopen in Eindhoven: adressen en openingstijdenVoor wie van kringlopen en het snuffelen tussen tweedehands spullen houdt is Eindhoven absoluut een aanrader. In de lich…
Kringlopen in Utrecht: openingstijden en adressenKringlopen in Utrecht: openingstijden en adressenUtrecht heeft een aantal zeer goed lopende kringlopen. Dat komt mede door de relatief jonge bevolking. Er wonen veel stu…
Wandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatWandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatBen je graag samen met anderen actief en wil je wel eens kennis maken met het leven in een klooster? Dan is een korte va…
Hierden, een dorp op de VeluweHierden, een dorp op de VeluweHierden is een dorp in de gemeente Harderwijk in de provincie Gelderland. Het ligt in het noorden van de Veluwe en telt…

De Abdij van Postel: inspiratie in het groenDe Abdij van Postel: inspiratie in het groenIn de Kempense bossen langs de grens tussen Nederland en België vind je de Abdij van Postel. Hier zoeken Norbertijner br…
De ontwikkeling van Hatha YogaHatha Yoga is één van de vele vormen van de duizenden jaren oude Yoga traditie. Hatha Yoga is op het lichamelijke gerich…
Bronnen en referenties
  • "Langs spirituele pekken". Tips voor mystieke, meditatieve en spirituele activiteiten in Nederland en Vlaanderen". Kosmos Uitgevers.
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 02-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.