De Abdij van Postel: inspiratie in het groen

De Abdij van Postel: inspiratie in het groen In de Kempense bossen langs de grens tussen Nederland en België vind je de Abdij van Postel. Hier zoeken Norbertijner broeders al eeuwenlang inspiratie in de schoonheid van het goddelijk bestaan. Je kunt een kijkje nemen op het terrein, kaas, kruiden, bier kopen en een dienst bijwonen in de Romaanse kerk. Maar je kunt ook blijven logeren en nader kennis maken met de levenswijze in deze biddende gemeenschap. De Abdij van Postel werd in 1140 opgezet als priorij (‘dochter’) van de Norbertijnenabdij van Floreffe. De Orde der Norbertijnen was kort daarvoor in het Franse Prémontré gesticht door Norbert van Geffen. In die tijd vormde de Kempen een dunbevolkt gebied, waar reizigers doorheen trokken, onderweg van Den Bosch naar Leuven of van Antwerpen naar Keulen. Er was behoefte aan een herberg, die een veilig onderkomen bood, en die taak namen de broeders in Postel op zich. Gastvrijheid geven en een dienstbare rol spelen in de gemeenschap was en is een van de kenmerken van de Norbertijnen. Zij zijn minder dan Benedictijnen en Trappisten contemplatief (naar binnen gekeerd), al speelt bidden en het vieren van de eucharistie ook hier een belangrijke dagelijkse rol.

Gastvrijheid

Postel en omgeving is populair bij toeristen, die vrijelijk het abdijterrein mogen betreden. De achter op het terrein gelegen kerk is een parochiekerk en de weg erheen is daarom openbaar. Maar de toegankelijkheid is ook een vorm van gastvrijheid. Net buiten de poort bevindt zich Gasthof de Beiaard, waar je onder meer Postelbier en Abdijkaas kunt bestellen. Deze zijn ook te koop in de Abdijwinkel, net als de producten uit de uitgestrekte kruidentuin van de abdij, zoals geneeskrachtige tincturen. Je kunt tevens een kijkje nemen in de kruidentuin zelf.

Gastenkwartier

Sla je linksaf naar het gastenkwartier en ga je door de deur naar binnen, dan wacht je de rust, de stilte en het gastvrij onthaal van het echte klooster. Je mag er blijven slapen, krijgt dagelijks drie maaltijden plus het in België gebruikelijk ‘vieruurtje’ en betaalt daar een bescheiden bedrag voor. ‘Wel vragen wij van onze gasten dat zij minimaal één dienst per dag bijwonen en dat zij respect tonen voor onze levenswijze en de stilte die hier heerst,’ vertelt pater Benny die de taak vervult van gastenpater. ‘Zo willen we voorkomen dat mensen hier alleen maar met vakantie komen en mogelijk ons leven verstoren.’ Het gastenkwartier is een aparte vleugel van het klooster, dat verder niet toegankelijk is voor gasten. Wel eet de gastenpater ’s avonds met de gasten mee en kun je, als je dat wilt, een persoonlijk gesprek aanvragen.

Kerkdiensten

Driemaal daags, om 6.45 uur (morgenofficie), 11.30 uur (eucharistie; op zondag om 10.00 uur) en 18.00 uur (avondofficie), vindt in de mooie sobere kerk een dienst plaats. De broeders zitten in het koor, de parochianen en gasten op stoelen voor het altaar. Er is meer afstand dan wanneer je als gast ook in de koorbanken plaatsneemt. Daardoor kun je de dienst anoniemer bijwonen, wat prettig is voor mensen die niet katholiek zijn opgevoed en de regels niet kennen. Tussen de diensten door is het ook fijn om in de kerk te zitten en te genieten van de stilte. Of van de koorzang die afkomstig is van een cd. Dat laatste is een maatregel waar niet alle broeders blij mee zijn, maar die werd genomen in de hoop dat toevallige passanten even hun mond houden als ze de kerk binnenlopen. Na de laatste dienst gaat de deur op slot en kunnen alleen de vaste bewoners, in echte stilte, de kerk bezoeken.

Wandelen

Blijf je als gast enkele dagen, dan kun je in de omgeving mooie wandelingen maken. Bij de poort gaan vijf rondwandelingen van start, in lengte variërend van 3 tot 13 kilometer. Zoek je in de abdij wel rust en stilte, maar wil je niet teveel tijd in je eentje doorbrengen, dan kun je inschrijven op bezinningsweken en –weekenden. Meestal een echte retraite, maar soms ook een combinatie van retraite, meditatie, gesprekken en uitstapjes in de omgeving. Een ‘retrantie’ in de termen van de Abdij van Postel!

Meer informatie

  • Abdijlaan 16
  • 2400 Postel/Mol (België)
  • 0032 – 14 – 37 81 21
  • website abdij

Nota bene

  • Lakens en handdoeken zijn niet inbegrepen bij de prijs. Je kunt ze wel huren.
  • Wil je als gast toch iets meer zien van het klooster zelf? Ga dan mee met een rondleiding, waarbij je de toonzaal van de rijk van incunabelen (handschriften) en eerste drukken voorziene bibliotheek bezoekt en een diavoorstelling krijgt van het klooster (zaterdag 14.00 uur, juli-augustus).
© 2009 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De abdij ruïne van San GalganoDe abdij ruïne van San GalganoTijdens je vakantie in Toscane zou een bezoek aan de abdij ruïne van San Galgano zeker niet mogen ontbreken. Het unieke…
Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…
De Acht Zaligheden: DuizelDuizel is een dorp in de Noord-Brabantse streek De Kempen. Het maakt onderdeel uit van de Acht Zaligheden, acht Kempisch…
Plaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëPlaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëAbdij Averbode, Kerk Holset, Kapucijnerklooster en Mariapark Meersel-Dreef, Franciscanerklooster en Kruiswegpark Moresne…

De Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheidDe Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheid‘Stilte is een gewaardeerde bewoner. Wil hier rekening mee houden.’ Met deze woorden in de welkomstbrief benadrukken de…
Priorij Emmaus: devotie op een 17de-eeuws landgoedPriorij Emmaus: devotie op een 17de-eeuws landgoedOf je nu echt religieus bevlogen bent, alleen op zoek naar stilte en bezinning of in alle rust wilt werken en studeren,…
Bronnen en referenties
  • "Langs spirituele pekken". Tips voor mystieke, meditatieve en spirituele activiteiten in Nederland en Vlaanderen". Kosmos Uitgevers, 2006.
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 12-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.