Plaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en België

Plaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en België Abdij Averbode, Kerk Holset, Kapucijnerklooster en Mariapark Meersel-Dreef, Franciscanerklooster en Kruiswegpark Moresnet-Chapelle, Abdij Tongerlo, Abdij van Val Dieu en Klooster Wittem zijn enkele van de vele plaatsen, die de mogelijkheid bieden om tot rust en bezinning te komen. Plekken om te bidden, (even) stil te zijn of om gewoon (weer) tot jezelf te komen. Stilte en spiritualiteit zijn op deze plaatsen heel gewoon. Ook kan je er terecht voor pelgrimage en retraite.

Plekken voor stilte en spiritualiteit in Zuid-Limburg

Klooster Wittem

In het redemptoristenklooster Wittem, naast het dorp Partij in Zuid-Limburg, wordt de heilige Gerardus Majella vereerd. Het complex bestaat ondermeer uit een kerk (de kloosterkerk), een kloosterbibliotheek, een kloostertuin en een aantal kapellen (een devotiekapel ter ere van Gerardus, een devotiekapel ter ere van de Moeder van Altijddurende Bijstand en de Smartenkapel), een grafkelder en een zeer goede religieuze boekhandel (Boekhandel de Wegwijzer). Klooster Wittem is een leefgemeenschap van paters en broeders redemptoristen. Naast de dagelijkse gebeden en weekendvieringen, organiseert het klooster verschillende activiteiten, zoals gespreksgroepen, een praatprogramma 'Kloostergasten' op zondagmiddag, tentoonstellingen en cursussen.
Er worden vele bedevaartstochten of pelgrimages van en naar Klooster Wittem georganiseerd.

Redemptoristen Klooster Wittem
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
Tel. (0031) (0) 43 450 1741


Kerk in Holset

In het kerkje van Holset, vlakbij Vaals (bekend van het Drielandenpunt) in Zuid-Limburg, kan je terecht voor helend water voor de ogen en huidziekten. De parochiekerk ligt op een heuvel in het centrum en is gewijd aan de heilige Lambertus van Maastricht en Genoveva van Parijs. In het dorp staan enkele leuke cafés om wat te eten en te drinken.

Kerk Holset
Holset 64
6295 ND Holset


Plekken voor stilte en spiritualiteit in België - Abdijen

Abdij van Averbode

De norbertijnenabdij van Averbode ligt ongeveer in het midden op de lijn tussen Antwerpen (circa 57 km) en Maastricht (circa 65 km). Het indrukwekkende complex ligt prachtig gelegen in het bosrijke gebied tussen Westerlo, Aarschot en Diest. Het kloostercomplex bestaat ondermeer uit een abdijkkerk, abtskwartier, bezinningscentrum, gastenverblijf, een jongerenverblijf, een hoeve, een drukkerij en een boekhandel in het voormalig koetsenhuis. Het is mogelijk om de abdij te bezoeken (rondleiding in groepsverband of zondagsbezoek) of om individueel of met groepen in het klooster te verblijven. Dit regel je met de gastenpater. Je kan dan aansluiten bij het gemeenschapsgebed en daarnaast ook een eigen programma doen. In het gastenkwartier zijn prachtig ouderwetse slaapkamers met een grote houten (2-persoons) ledikant en een bureau, maar ook moderne nette (1-persoons) kamers. Er is een gemeenschappelijke was- en toiletruimte. De gasten eten in een aparte eetzaal.

Abdij Averbode
Abdijstraat 1
B-3271 Averbode
Tel. (0032) (0)13 78 04 40
Fax. (0032) (0) 13 78 04 39


Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo

Ongeveer 75 km van Breda (via Baarle-Nassau en Turnhout) ligt de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo. In het jaar 1130 kwamen de eerste Norbertijnen naar Tongerlo. Na een turbulente geschiedenis bestaat het complex nu ondermeer nog uit een abdijkerk, bibliotheek, conventsgebouwen, abtshuis, tiendschuur met permanente tentoonstelling, schaapskooi, oude hoeve, watertorentje, abdijboekhandel ‘De Oude Linden’ en het Da Vinci-museum met een replica van het Laatste Avondmaal. Deze replica is sinds 1545 in bezit van de abdij. Na afspraak is dit museum te bezoeken. Het hele jaar kan je in de abdij terecht voor een rondleiding. De abdij heeft een gastenkwartier voor gasten met behoefte aan bezinning, stilte, tot zichzelf komen, gesprek, aanleunen bij het ritme van leven en bidden van de abdijgemeenschap, etc.

Norbertijnenabdij Tongerlo
Abdijstraat 40
B-2260 Tongerlo
Tel. (0032) (0)14 53 99 00
Fax. (0032) (0) 14 53 99 08
Kijk ook eens naar het artikel Ervaringen met de Abdij van Tongerlo.


Abdij van Val Dieu

De cisterciënzerabdij van Val Dieu (ongeveer 24 kilometer van Maastricht) ligt in de gemeente Aubel in het land van Herve, gelegen aan het riviertje La Bel. Het complex omvat ondermeer een enorme basiliek, een park, een brouwerij, een winkel (met abdijbier en abdijkaas, devotiekaarsen, Jezus-kruizen, beeldjes, boeken, etc.), een gezellig restaurant en een toeristenbureau. Er zijn rondleidingen in de abdij en brouwerij mogelijk. De abdij heeft een aantal hotelkamers voor pelgrimgangers en mensen op retraite en verhuurt zalen. De gemeenschap van de abdij vindt haar inspiratie ondermeer bij de heilige Benedictus en Benardus. In de buurt van het klooster kan je prachtige wandelingen maken.

Abdij van Val-Dieu
Val-Dieu 227
4880 Aubel
Tel. (0032) (0) 87 69 28 28


Plekken voor stilte en spiritualiteit in België - Kloosters

Franciscanerklooster en Kruiswegpark Moresnet-Chapelle

Ongeveer 7 kilometer van Vaals ligt het Mariabedevaartsoord Moresnet-Chapelle met een bedevaartskerk, franciscanerklooster en een kruisweg. De gewelven en de muren van de grotten uit puimsteen zijn van buiten prachtig bekleed. De figuren zijn van zandsteen of brons. Door de bijzonder mooie sierplanten, zoals rododendrons, en mooie bomen is het een genot om in het plantsoen te lopen. Voor alle staties (afbeeldingen) staan fraai gesmede hekken. Vooral de Kalvarie-berg, met Jezus en de twee medekruiselingen aan het kruis en daaronder enkelen die hem lief hebben, is erg indrukwekkend. Ook naar het Kruiswegpark Moresnet-Chapelle worden bedevaartstochten georganiseerd.

Franciscanerklooster en Kruiswegpark Moresnet-Chapelle
Place Arnold Franck 1,
B-4850 Moresnet-Chapelle
Tel. (0032) (0) 87 78 61 58
Fax. (0032) (0) 87 78 61 05


Kapucijnerklooster en Mariapark van Meersel-Dreef

In het dorp Meersel-Dreef (circa 11 km van Breda) ligt het noordelijkste punt van België. Het dorp is gelegen aan het riviertje de Mark, dat ontspringt uit de Zandvenheide in Merksplas (circa 24 km ten zuidoosten van Meersel-Dreef), nabij Turnhout. Hier staat het kapucijnerklooster van Meersel-Dreef. De Kapucijnerkerk, die door de nog aanwezige paters en broeders Kapucijnen - navolgers van Franciscus van Assisi - wordt geleid, doet dienst als parochiekerk voor de gemeente en is de hele dag open voor gebed en rust. In een deel van het klooster is het Franciscaans Belevingscentrum geopend. Het is mogelijk om te overnachten en zo 'verblijvend' mee te leven als gast met de gemeenschap.

In het Mariapark is een Kruisweg, een aangrijpende Lourdesgrot (Mariagrot), kapelletjes en een grote - bekende - beeldentuin, met beelden van verschillende heiligen. Naast het klooster ligt een leuke speeltuin en in de Café-parochiezaal ‘Bij de paters’ kan je wat eten en drinken. In de buurt kan je mooie wandelingen maken.

Fraterniteit Meersel-Dreef
Dreef 38-40
2328 Hoogstraten
Tel. (0032) (0) 3 315 70 30
Fax: (0032) (0) 3 315 08 69

Lees verder

© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het slinkend belang van stilte in ons levenStilte maakt geen deel meer uit van ons dagelijks leven. Velen onder ons kunnen zich niet meer voorstellen op wat stilte…
Dag van de StilteDag van de StilteDe Dag van de Stilte is in 2011 in het leven geroepen. In een wereld die steeds drukker wordt is elke stilte te koestere…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
De Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheidDe Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheid‘Stilte is een gewaardeerde bewoner. Wil hier rekening mee houden.’ Met deze woorden in de welkomstbrief benadrukken de…

Ervaringen met de Abdij van Tongerlo: een rustweekendErvaringen met de Abdij van Tongerlo: een rustweekendWat staat u te wachten bij een verblijf in een abdij of klooster? Elke abdij en elk klooster is anders. Het is als een f…
Zielenreizen: contact met je innerlijkZielenreizen: contact met je innerlijkSteeds meer mensen worden zich bewust dat er meer tussen hemel en aarde is dan “het aardse” alleen. Het zielenreizen vor…
Bronnen en referenties
  • Van der Plas, M., Abdijen in de Lage Landen en de mensen die er wonen, Lannoo/Arbor, Tielt/Baarn, 1989
  • Rona, J., Langs Kloosters en Abdijen: Routes in Nederland en België, Kosmos, Utrecht, 1993;
  • Zwijgers, T., Spirituele plekken, Kosmos, Utrecht, 2006;
  • Informatiefolders
  • Eigen bezoek en verblijf
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.