Ervaringen met de Abdij van Tongerlo: een rustweekend

Ervaringen met de Abdij van Tongerlo: een rustweekend Wat staat u te wachten bij een verblijf in een abdij of klooster? Elke abdij en elk klooster is anders. Het is als een familie. Een broeder of zuster blijft zijn of haar hele leven in dezelfde abdij- of kloostergemeenschap. Een weekend bij de Norbertijnen of Witheren in Tongerlo biedt u de stilte en de regelmaat, waar u ook ouder door zou worden. Een indruk van deze ervaring met een rustweekend in de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo. Lees ook een lekker recept voor Sabayon met Tongerlobier.

Aankomst Abdij Tongerlo

Als u aankomt, is het complex overweldigend. Een kleine introductie is daarom op zijn plaats:

Nieuwe gasten dienen zich voor 21:00 uur te melden bij de gastenpater (Ivo). Om de gastenpater bij aankomst te spreken, gaat u naar de portier (Pablo) in het Bisschopshuis (1547). Dit is - vanaf de Ingangspoort (14e en 15e eeuw) gezien - bij de laatste (bruine) deur aan de rechterkant van het complex. Rechts van de Abdijkerk (1852 – 1858).
Als u met de auto komt, neemt u de ingang aan de linkerzijde van het abdijcomplex (2e weg rechts vanaf Tongerlo). U kunt dan op het binnenplein parkeren voor het Ontmoetingshuis (1927).

U krijgt een sleutel voor uw kamer en voor de buitendeuren. De buitendeuren zijn beveiligd en sluiten automatisch om 22:00 uur. Ze gaan dan niet meer open voor de volgende ochtend. Zorgt u er dus voor dat u op tijd binnen bent.

Vrouwelijke gasten krijgen een kamer boven de Ingangspoort en mannelijke gasten bij het Vlaams torentje (1479). Voor de dames is er een douche onder een (Middeleeuwse) trap en voor de mannen is het iets luxer. In het Abtshuis (1728) bevinden zich enkele gezinskamers.

In een folder, die klaarligt op uw kamer, heet de gemeenschap u van harte welkom. Zij hoopt dat u in de abdij de nodige rust, bezinning en ontspanning zult vinden.

Drie gemeenschappelijke gebedsmomenten en uren van de maaltijden

Alhoewel “u vrij bent”, wordt het gewaardeerd als u als gast deelneemt aan de drie gemeenschappelijke gebedsmomenten, de scharnierpunten in het leven van de Norbertijnen. Bij het morgengebed (lezingendienst + lauden) en het avondgebed (vespers) mag u als gast – net als de broeders – plaatsnemen in het koorgestoelte. Dit is als het ware onder het “Engelenkoor” en als u naar boven kijkt, ziet u allemaal heiligen (in de glas- en loodramen).

De eucharistieviering vindt plaats bij het altaar, waar de broeders zitten. De gasten en kerkgangers zitten dan in de zaal.

Na de gebedsmomenten zijn de maaltijden in de gastenrefter. Deze zijn vrij ongedwongen, waarbij – na enige tijd – ook een gastenbroeder aanschuift. De broodmaaltijden zijn sober en de warme maaltijd met licht bier “wel lekker”. Tussen 15:30 en 16:30 uur staat er voor de gasten koffie en koek klaar in de refter.

De jonge fraters hebben ook nog een programma, waaraan u kunt deelnemen als gast.

Op kamers in de abdij

De kamers zijn netjes, hebben een (tweepersoons)bed, een bureau, bureaustoel, leunstoel, tafeltje en een wastafel met warm en koud water. Een schone handdoek en washandje hangen klaar. Of u heeft prachtig uitzicht op de Abdijkerk of op het omliggende complex en de omgeving. Wel een punt om rekening mee te houden: de verwarming slaat in de winter automatisch om 21:00 uur af en gaat om circa 06:45 uur weer aan.

’s Avonds na de maaltijd is het stil. Heel erg stil. Er is geen radio of televisie en de broeders hebben zich teruggetrokken in hun eigen cellen. Een stapel boeken of een ander plan is aan te bevelen. Er is een kleine rokerige lees- en praatruimte voor de gasten, maar dat trekt ’s avonds niet echt. De lange gangen zijn donker. De lichten kunnen daar aan, maar vergeet die dan niet weer uit te doen. Naast deze ruimte is een kleine kamer, waar ondermeer een koelkastje met biertjes van eigen merk ‘Tongerlo’ en van Primus en jus d’orange staat. Tegen betaling - achteraf - kunt u iets te drinken nemen.

’s Ochtends iets voor half zeven luiden de klokken voor het ochtendgebed. Als u hierbij wilt zijn, dient u precies om 06:40 uur in het koorgestoelte aanwezig te zijn, omdat de broeders precies om 06:45 uur aan de dienst beginnen. Na de dienst om circa 07:45 uur lopen de eerste joggers al over het binnenplein. Dit blijkt de gewoonste zaak van de wereld en ook dat er mountainbikers rondcrossen. Echt uitslapen is er dus niet bij, temeer daar het ontbijt om 08:00 uur begint.

Bijzonderheden Abdij Tongerlo

Het kraanwater in de abdij komt uit een eigen bron met ijzerrijk water. Het is hetzelfde water als in Spa. Omdat het (drinkbare) bronwater voor koffie maken etc. niet geschikt is door de zwavelgeur, is er ook een aparte gemeentelijke waterleiding.

Geestelijke verzoeken kunt u met of via de gastenpater bespreken.

Erg mooi is het beeld van het Kind Jezus in de kerk, waarbij ook bedevaarders individueel of in een groep kunnen bidden.

In de winter staat “De Grote Beer” (het steelpannetje) precies boven de abdij. God stort daar vast zijn liefde voor de broeders en alle andere mensen in.

Recept voor Saboyon met Tongerlobier

In het Spar Magazine Kook stond in het nummer van november 2010 een lekker dessert voor Sabayon met Tongerlobier voor 4 personen, dat in 10 minuten klaar is.

Benodigd: 4 eidooiers – 4 eierdopjes suiker – 4 eierdopjes donker Tongerlobier (of ander Abdijbier) – 4 bolletjes Spar Frozen Selection frangipane-ijs (of ander ijs) – hazelnoten.
  1. Doe de eidooiers, de suiker en het bier in een sauspan en zet op een laag vuurtje;
  2. Roer met een klopper in ‘achtvorm’ tot er schuim opkomt. Zet het vuur nu hoger;
  3. Blijf verder achtjes kloppen tot de sabayon dik, licht en warm is;
  4. Schep het ijs in glazen. Overgiet met sabayon. Werk af met gehakte hazelnoten;
  5. Serveer onmiddellijk.
© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëPlaatsen voor stilte en spiritualiteit in Limburg en BelgiëAbdij Averbode, Kerk Holset, Kapucijnerklooster en Mariapark Meersel-Dreef, Franciscanerklooster en Kruiswegpark Moresne…
Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…
De abdij ruïne van San GalganoDe abdij ruïne van San GalganoTijdens je vakantie in Toscane zou een bezoek aan de abdij ruïne van San Galgano zeker niet mogen ontbreken. Het unieke…
De Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheidDe Abdij van Tongerlo: stilte en gezelligheid‘Stilte is een gewaardeerde bewoner. Wil hier rekening mee houden.’ Met deze woorden in de welkomstbrief benadrukken de…

Mediteren en chakra’sMediteren en chakra’sDit kan je zo breed trekken als je wilt, maar feit is dat de groep mensen die op andere manieren tot rust komen, tot zic…
Langzaam haasten: goed voor lichaam en geestEen paradox? Langzaam haasten vraagt niet om een tegenstelling, maar om een samengaan. Het gaat hierbij om beheersing, e…
Bronnen en referenties
  • Eigen verblijf
  • Folders Abdij Tongerlo
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 29-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.