Mediteren en chakra’s

Mediteren en chakra’s Dit kan je zo breed trekken als je wilt, maar feit is dat de groep mensen die op andere manieren tot rust komen, tot zichzelf komen of juist buiten zichzelf treden, andere manieren zoeken dan de westerse maatschappij te bieden heeft. Een eenvoudige maar effectieve wijze kan mediteren zijn. Als je dan je gezondheidstaat (lichamelijk en geestelijk) mee wilt nemen is het relatief eenvoudig om met je chakra’s aan de slag te gaan.

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s moet je zien als energiecentra in je lichaam. Delen van je lichaam komen als het ware samen, zie het als een trechter. Vergelijk het met het zenuwcentrum van de Nederlandse Spoorwegen, met dien verstande dat daar nog wel eens wat treinen niet op tijd lopen en als je lichaam functioneert zoals het hoort te functioneren, alle treinen op tijd rijden.
Zo heb je er zeven van in je lichaam en allemaal hebben ze een duidelijk ‘groep’ in je lichaam waar ze voor staan.

Ieder chakra bestaat uit twee delen, een deel aan de voorkant van je lichaam (gevoel) en deel op diezelfde plaats aan de achterkant van je lichaam (wilskracht). Ze moeten synchroon lopen en als dat het geval is, is je chakra in balans.

Welke chakra’s zijn er?

Er zijn zeven chakra’s die allemaal een andere functie hebben, met zoals gezegd een voor- en een achterkant.

Chakra 1 – kleur rood

Het stuitcentrum bepaald de fysieke energie heeft en in de werkelijkheid (het hier en nu) wil leven. Hier hoort ook een fysieke gezondheid bij. Het sekscentrum is uiteraard van belang als het gaat om liefde voor de ander en een goed seksleven als onderdeel van het gehele leven.

Chakra 2 – kleur oranje

Betreft het gebied van de buik en staat met name voor het emotionele gedeelte van je leven. Je geest staat immers direct in contact met je gevoelswereld en voel je vaak – onbewust – in je buik. Dit chakra houdt de balans in open staan voor gevoelens zonder er door overspoelt te worden.

Chakra 3 - kleur geel

Dit betreft het middenrifgebied en wordt ook wel ‘healingchakra’ genoemd. Dit heeft te maken met de fysieke rol in helingprocessen van het lichaam.

Chakra 4 - kleur groen

Deze chakra betreft het hartgebied. Als dit chakra goed werkt zullen we meer dan genoeg liefde voelen voor andere mensen en dieren. ‘open je hart’ zoals men het zegt, is eigenlijk open jezelf en je zult de mens zien zoals deze werkelijk is (goed en slecht). Verder heeft dit chakra een rol in je ego-verhaal. Je hebt levenstaken en bij een goed functionerende chakra zal deze openstaan en sta jij dus open voor het volbrengen.

Chakra 5 – kleur blauw

Dit betreft je keelgebied en draait om je persoonlijke behoefte. Hoe sta je in het leven, positief of negatief. Dat wil zeggen, bij een positief of negatief functionerende chakra trek je dat aan. Het gelijke trekt immers het gelijke aan. Verder is het andere gedeelte de beroepschakra en staat voor eigenwaarde ten opzichte van de maatschappij en je beroep. Staat deze chakra open dan liggen de prettige uitdagingen op je pad, maar zie je de bekende beren op de weg is de kans groot dat je het verbloemd met een bepaalde trots, misschien een vorm van faalangst. Zorg dat deze chakra open is en het gaat allemaal net even iets gemakkelijker.

Chakra 6 – kleur indigo

Het betreft je hoofd, het verwezenlijken van wat er in je hoofd zit. Als deze open is, sta je positief in het leven ten aanzien van wat je wil, wat je kan en welke kansen je wilt grijpen.

Chakra 7 – kleur paars (soms staat deze ook als wit aangeduid)

Dit is het gebied op je kruin en verbind de stoffelijke mens met het spirituele. Als deze chakra open staat dan verbind je met het grootste gemak je huidige leven met het spirituele, zonder zweverig te worden.

Controleer je chakra’s

Mediteren kan alleen in ontspannen toestand. Begin bij het mediteren altijd met een de prettige zithouding. Rechte rug en bij voorkeur een open houding. Je benen in kleermakerszit of als dit niet goed lukt, leg je benen licht gebogen ontspannen voor je neer. Reguleer je ademhaling door een aantal rustige diepe buikademhalingen te nemen en via de mond uit de ademen. Maak tegelijkertijd je hoofd leeg. Als een ontspannen muziekje hierbij helpt mag dat (kabbelende beekjes, het geluid van een walvis of een zacht deinende zee).

Hartjes, bloemen of wat je maar wil…

Als je ontspannen bent en je lichaam voelt soepel ga dan je chakra’s een voor een af. Dit kan door bijvoorbeeld te visualiseren. Hou je van hartjes, bedenk dan de kleuren in hartvorm, maar een mooie bloem die van kleur verandert mag ook.
Begin bij de rode en zet de bloem, het hart of wat dan ook in een doosje voor je, ga naar oranje en zet die ook in een doosje. Ga ze zo allemaal af en bekijk dan of ze allemaal even groot zijn. Als dat zo is dan plaats je ze een voor een terug in het lichaamsdeel waar je ze vandaan gehaald hebt. Als ze nog niet even groot zijn, dan maak je ze even groot en plaatst ze dan terug.

Als het ritueel klaar is voel je nog even of je ze ook goed teruggeplaatst heb en ga door met mediteren of ontwaak en kom heel langzaam en in alle rust op gang.

De dag rustig beginnen met mediteren

Voor iedereen maar zeker voor de druktemakers onder ons, is op deze manier op gang komen een prima manier om de dag in alle rust te beginnen. Door te mediteren dwing je jezelf om alle rust te nemen. Het werkt echter alleen als je het serieus neemt … en de tijd neemt.

Meer info of hulp

Een verantwoord adres is www.niiraja.nl
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Wat is een chakra?Wat is een chakra?Wat is een chakra en hoeveel heeft een persoon er? Het antwoord hierop is 7, en dat is voor iedereen hetzelfde. Ieder me…
Chakra: van tsjakka met je chakra! Geluk door chakraEen chakra is een ronddraaiend veld van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en weggeeft. Je hebt zeven…
Ervaringen met de Abdij van Tongerlo: een rustweekendErvaringen met de Abdij van Tongerlo: een rustweekendWat staat u te wachten bij een verblijf in een abdij of klooster? Elke abdij en elk klooster is anders. Het is als een f…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.