Geesten: Werkelijkheid of fictie?

Messen die rond vliegen, een woonkamer die ijskoud wordt, tafels en bedden die opgestild worden, fluisterende stemmen of een koude windvlaag die langs u heen gaat. Een voor een goede scènes om in een horrorfilm thuis te horen. Toch is er meer tussen hemel en aarde dan sommigen denken, tenminste: als we de verhalen moeten geloven.

Geesten in fictie

Wie kent de klassiekers niet? The Exorcist en The Amityville Horror. Bekend van de films, toch waren dit oorspronkelijk geen films, maar verhalen die waar gebeurd zijn.

The Amityville Horror

De filmklassieker uit 1979 verteld het verhaal van de familie Lutz die een huis gaat bewonen waar het spookt. De film zit vol schrikeffecten en heeft alles wat een goede horrorfilm moet hebben. Toch is het verhaal van het huis waar gebeurd. De familie Lutz heeft het huis verlaten, zoals we kunnen zien in de film en als we kijken in de documentatie van het verhaal zou het echt wel eens waar kunnen zijn.

De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal en het boek van Jay Anson (1977). Het verhaal gaat dat de familie Lutz in 1975 naar 112 Ocean Avenue verhuisd. Dertien maanden voor de familie er komt wonen heeft de vorige bewoner, Ronald DeFeo Jr. zes familieleden doodgeschoten en daarna zichzelf. De familie hield het 28 dagen uit voordat ze het huis ontvluchtten.

Nu lijkt dit verhaal te zijn opgeblazen (en misschien ten behoeve van sensatie), maar meer informatie is te vinden op: http://www.amityvillemurders.com/.

The Exorcist

In 1973 kwam een film uit die menig mens in de bioscoop deed misselijk maken. Veel mensen vielen bewusteloos van de beelden die vertoond werden, maar toch was het een film. Veel ophef was er over het feit dat de film op waarheid gebaseerd zou zijn en dit bleef in het midden. Een klein meisje raakte bezeten door een demon.
De film is gebaseerd op het boek van William Peter Blatty dat in 1971 uit kwam. Blatty baseerde zijn verhaal op een waar gebeurd verhaal dat zich eerder had afgespeeld. In 1949 las hij in de krant: ‘Priester bevrijdt jongen die door duivel bezeten zou zijn.’

In 1991 kwam er een boek uit van Thomas B. Allen. Allen is journalist die een onderzoek heeft gedaan naar de feiten van het verschijnsel van The Exorcist. In ‘Bezeten door de Duivel’ verteld Allen het ware verhaal dat op feiten gebaseerd is. Een jongen was bezeten door de duivel en maakte de meeste vreemde dingen mee. Dus de schuivende tafels, de koude kamers en dergelijke kunnen echt, aldus het boek.

Zo zijn er nog vele films uitgebracht en veel verhalen verschenen die over geesten en bovennatuurlijke krachten gaan, maar allemaal zijn ze fictief.

Geesten in werkelijkheid

Maar die verhalen komen ergens vandaan, net als William Peter Blatty zijn verhaal heeft gebaseerd of waar gebeurde feiten.

Onnatuurlijke dood

Het is algemeen bekend er in de oudheid veel brute moorden zijn gepleegd – te denken aan verbranding van heksen en slachtpartijen om overwinningen te vieren. Veel verhalen stammen uit het verleden en zou volgens velen een reden zijn dat overledenen nog steeds op de plaats zijn waar ze gestorven zijn. Veel kastelen en oude huizen zijn hier het bewijs van.

Veel mensen die op een onnatuurlijke dood zijn gestorven vinden niet het ‘licht’ en blijven in ons midden. Deze mensen moeten veelal geholpen worden om het licht te vinden – de zogenaamde uitdrijvers.

Mensen die begaafd zijn voelen of zien geesten en communiceren met ze, op sommige plaatsen kunnen mensen die er sceptisch tegenover staan geesten of energievelden zien (orbs). Deze energievelden zijn mooi op foto’s weer gegeven.

Glaasje draaien en boodschappen

Geesten die als mens normaal zijn gestorven hebben het ‘licht’ gevonden. We kunnen daarbij onderscheid maken tussen goede en kwade geesten. Dit heeft alles te maken met hoe die geest als persoon was. De kwade geesten weten zich veel vaker tussen de goeden te mengen en komen bijvoorbeeld tijdens het glaasje draaien naar voren. Zij beantwoorden de vragen die gesteld worden en nemen je in de maling.

Glaasje draaien is onder tieners een erg geliefde bezigheid. Men heeft wat drank op en is melig en besluit glaasje te draaien, niet wetende dat ze daarmee een heleboel ellende op de hals kunnen halen. Deze mensen kunnen zich niet afsluiten en, vooral kwade geesten, kunnen bij hun blijven. Wanneer je drank op hebt, slaperig bent of koorts hebt, ben je ook het meest fatbaar voor deze fenomenen.

Niet alleen komen geesten tijdens het glaasje draaien. Sommige geesten hebben hun rust gevonden, maar komen op aarde om als beschermengel op te treden. Dit gebeurd meestal bij geliefden. Zij geven soms tijdens een begrafenis een teken dat ze er zijn (mensen die hier gevoelig voor zijn ervaring dit ook) en zullen altijd een oogje in het zijl houden. Dit zijn de goede geesten die je proberen te helpen en boodschappen door geven. Eigenlijk zijn deze geesten of energievelden altijd om ons heen.

Tot Slot

In Nederland kennen wij vrij veel plaatsen waar het ‘spookt’ en dit kan zelfs in uw huis het geval zijn. Veel meer verhalen zijn bekend uit Schotland en Engeland. Waarschijnlijk heeft dit veel te maken met de geschiedenis. Toch wil ik iedereen, die hier meer over wil weten, adviseren een kijkje te nemen op de website van TGH (The Ghost Hunter). Hij is een Nederlander die begaafd is en zelfs kan uitdrijven. Hij heeft interessant materiaal op zijn website staan.

Ik heb beknopt uitgelegd wat geesten zijn en ik denk dat ze wel gelijk bestaan. Zelf geloof ik niet in een God die ons na onze dood opvangt en is dit nog het meeste bewijs dat er meer is na de dood. Natuurlijk weet ik ook dat velen die dit lezen sceptisch zijn en het beschouwen als een verhaal over zombies, buitenaardse wezens of weerwolven, maar deze vorm van ‘fictie’ komt denk ik wel heel dicht bij de waarheid.
© 2009 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Films over geestenGeesten zijn al sinds de oudheid vaak het onderwerp van verhalen en mythen. Met de komst van de film is dit niet verande…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Wales - Kastelen met spokenWales - Kastelen met spokenDaar waar andere landen uitpakken met speciale evenementen naar aanleiding van Halloween gaat het er in Wales het ganse…
Met geesten communicerenMet geesten communicerenEr zijn vele manieren om met geesten te communiceren. Veel mensen gaan ze proberen op te roepen en kunnen later stemmetj…

Telekinese: kan ik dat ook?Telekinese: kan ik dat ook?Als je bij dit artikel bent gekomen weet je vast al wel wat telekinese is. Simpel gezegd is het de mogelijkheid om voorw…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.