Paragnost: helderziende

Paragnost: helderziende Een paragnost of een helderziende is iemand die via buitenzintuigelijke waarnemingen gedachten en gevoelens van andere personen kan opvangen. Dit kan gaan om levende of om dode mensen (geesten). Of een paragnost ook daadwerkelijk hiertoe in staat is, valt te betwisten. Veel paragnosten maken gebruik van cold reading of hot reading. Een bekende Nederlandse paragnost is Jomanda. Char is bekend van de Nederlandse tv.

Paragnost

Een paragnost maakt gebruik van zijn zogenaamde zesde zintuig: via buitenzintuigelijke waarnemingen komt een paragnost iets te weten over andere mensen. Zo kan een paragnost gedachten, gevoelens, herinneringen, of visualisaties van een persoon opvangen. Een magnetiseur is iemand die door middel van handoplegging energie kan doorgeven. Een magnetiseur is in dit geval vaak een paragnostische genezer. Een paragnost kan ook dienst doen als een medium. Hierbij communiceert hij met de geest van overleden personen. Een bekend tv-medium is Char. Een andere benaming voor paragnost is een helderziende. Er moet gezegd worden dat het nooit wetenschappelijk bewezen is dat dit ook daadwerkelijk kan.

Paragnost vinden

Via verschillende websites zijn paragnosten te vinden. De vraag is of deze paragnosten wel betrouwbaar zijn. Meestal ziet de website er niet al te professioneel uit. Bovenaan ziet men een 0800-nummer, waar men ongeveer 80 cent per minuut voor betaalt. Het oogt allemaal niet heel betrouwbaar en het lijkt alsof deze paragnosten vooral op het geld uit zijn. Wat in werkelijkheid ook vaak zo is. Het is vaak ook maar de vraag of aan deze websites ook daadwerkelijk een paragnost verbonden is.

André van Well

Volgens paragnost André van Well (André De Hoed) kan je het best de paragnost persoonlijk zien. André van Well is vooral bekend vanwege zijn deelname aan het tv-programma het zesde zintuig. Hij heeft een eigen praktijk in Zwolle. Volgens hem zal een goede paragnost je verzoeken zo weinig mogelijk te vertellen. Terwijl een oplichter juist zo veel mogelijk van jou zou willen weten. Ook zegt hij dat er veel mensen zijn die zich voor paragnost uitgeven, maar dat helemaal niet zijn. André is van mening dat er een hoop mensen alleen maar uit zijn op het geld en zich daarom voordoen als paragnost. Zelf probeert hij altijd zo integer mogelijk te handelen. Hij vraagt wel geld, maar dat ziet hij als vergoeding voor de inspanningen die hij maakt. Tenslotte moet André ook zien rond te komen. Ook bij André van Well zal daarom de vraag rijzen of deze wel daadwerkelijk paragnost is. Dit vanwege het feit dat er nog nooit een paragnost een misdrijf heeft weten op te lossen en het ook nooit wetenschappelijk is bewezen.

Telefonische consulten

Er zijn paragnosten die wel goede telefonische consulten bieden. Volgens André van Well zal een goede paragnost jou nooit langer dan noodzakelijk aan de lijn houden en zal ook nooit ongevraagd over zichzelf gaan vertellen. Een goede paragnost zal geen lange stiltes laten vallen, wat een oplichter wel zal doen. Oplichters doen dit om zo informatie van de beller op te kunnen vangen. Wanneer men alleen maar een achtergrondmuziekje hoort en men moet blijven wachten, hang dan alsjeblieft op. Grote kans dat de paragnost gewoon zijn krant zit te lezen en ondertussen wat achtergrondinformatie probeert op te vangen. Hoe vaak gaan we namelijk niet tegen onze partner praten terwijl we in de wacht staan? Volgens de website paranormaal.blog.nl gebeurt dit echt. Normaal gesproken zal een echte paragnost binnen 20 seconden informatie van jou doorkrijgen. Maar zelfs een goede paragnost zal niet uit zijn op het geld. Indien met geld vraagt voor de bewezen diensten, mag men zich afvragen of deze persoon wel daadwerkelijk mensen wil helpen of alleen maar geld of beroemdheid wil hebben.

Genezing

Uit onderzoek van het CBO blijkt dat 9% van de gebruikers van alternatieve geneeswijze op zoek gaat naar een paranormaal genezer. Of het tot verbetering zal leiden, moet men zich eerst van te voren afvragen. Uit een onderzoek van Attevelt blijkt dat 85% van de cliënten zich beter voelden. Ze hadden meer energie, minder pijn en konden beter functioneren. De mensen vertoonden ook een toename van spieractiviteit en angstige of hyperactieve patiënten voelden zich kalmer. Het kan niet wetenschappelijk bewezen worden of zij werkelijk beter waren, of dat hier sprake is van het placebo-effect. Psychiater Frits Milders beschrijft dit als het placebo-effect. Dit treedt op doordat men zich psychisch goed voelt en dit een positieve uitwerking heeft op het lichaam. Tijdens een consult met een paranormaal genezer kan men meer vertrouwen krijgen waardoor men zich sterker van geest gaat voelen.

Vermissingen en misdrijven

Soms worden paragnosten ook gebruikt voor het opsporen van vermiste mensen en het oplossen van misdrijven. Vaak geven deze paragnosten ongevraagd hun advies of informatie, de politie zelf zal zelden een paragnost benaderen. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat slechts in een paar procent van alle vermissinggevallen een paragnost de juiste plaats aangewezen heeft. Er worden soms door paragnosten namen genoemd of personen aangewezen die met een misdrijf of een vermissing te maken zouden hebben. Die informatie bijkt bijna altijd onjuist. Het programma het zesde zintuig speelt hierop in door paragnosten de kans te geven misdrijven te beschrijven of op te lossen.

Bekende paragnosten

  • Robbert van den Broeke: Nederlander, bekend van TV. Was in 2004 vaak te zien in verschillende programma's. Werd in 2006 ontmaskert toen bleek dat hij zijn informatie van het internet haalde. Dit omdat hij bepaalde informatie van een website haalde, waarvan hij de spelfouten die er stonden ook precies zo uitsprak.
  • Jomanda: Nederlandse vrouw, krijgt hulp van haar overleden vader zegt ze. In 1991 werd Jomanda beroemd na haar tv-debuut bij Tineke de Nooij. Via de tv of radio kon ze flessen kraanwater instralen. Jomanda weigerde het ingestraalde water te laten testen op de werking ervan. In 2001 kwam Jomanda met een tv programma waarop mensen via een duur 0900 nummer konden bellen met haar. Echter bleek dit bedrog: van te voren was het programma al opgenomen en de zogenaamde bellers waren medewerkers van Yorin. De mensen die thuis belden, waren dus voor niks hun geld kwijt. In 2001 stierf Silvia Millecam aan de gevolgen van kanker. Millecam onderging geen chemokuur omdat Jomanda haar had gezegd dat het een bacteriële infectie bedroeg. Ronald ter Heegde, voormalig assistent, bekende in 2009 dat Jomanda informatie van derde over Millecam verkreeg en deze doorgaf aan Millecam zelf, zogenaamd via paranormale wegen verkregen.
  • Char: Amerikaanse spiritiste. Bekend van het programma op rtl4. Treedt in de programma's op als medium en praat met de geesten van overleden mensen. Char maakt gebruik van Cold reading, dit is het aflezen van oa lichaamstaal. Ook maakt Char gebruik van informatie via het internet.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een medium?Char, Robert van den Broeke, Jomanda... slechts een kleine greep uit het enorme aanbod van mensen die zich een medium no…
Paranormaal begaafd of oplichterij?Paranormaal begaafd of oplichterij?Iemand die paranormaal begaafd is, zou bovennatuurlijke verschijnselen waarnemen die niet wetenschappelijk verklaard kun…
Char, het medium, een oplichtster?Char, het medium, heeft in vele landen waaronder Nederland een tv-show waarin ze met de dode kennissen van de gasten pra…
Zo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineZo vind je de beste paragnost, helderziende of medium onlineEr zijn tientallen personen online die beweren paranormaal begaafd te zijn. Maar hoe maak je de juiste keuze om tussen a…

Nederlandse spirituele lerarenNederlandse spirituele lerarenWie zich spiritueel wil ontwikkelen, kan veel baat hebben bij spirituele leiders en leraren. Deze hebben reeds een bepaa…
Regressietherapie: Verwerken van problemen uit het verledenRegressietherapie is een methode om los te komen van trauma uit het verleden. Dat is belangrijk omdat dingen die je vroe…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Char_Margolis
  • http://paranormaal.blog.nl/paragnost/2008/07/02/van-den-hurk
Reactie

Greeneyes (infoteur), 25-03-2010 #1
Ik heb al meerdere keren mijnn kaarten laten leggen
klopt er dan iets van wat ze zeggen of moet ik dit allemaal niet geloven, ze zeggen steeds allemaal hetzelfde?
enkele jaren terug werd me ook veel voorspeld en echt waar tweetal weken nadien kwam alles uit Reactie infoteur, 25-03-2010
Hoi Greeneyes.
Dat is heel moeilijk te zeggen of je het moet geloven of niet. Allereerst gelooft men aleeen wat men wil geloven, de mens heeft hierin een selectief brein. Verder word met kaarten leggen vaak een ruime betekenis gegeven. Als voorbeeld: "je zult deze week een bekende tegenkomen". En die week ontmoet je ook daadwerkelijk een bekende. Dan geloof je natuurlijk dat de voorspelling waar was. Echter, ook zonder die kaarten was je een bekende tegen gekomen, want de buurvrouw, je collega, familie, het zijn allemaal bekenden. Wanneer je naar eenp aragnost gaat, moet je erop letten dat je niet teveel over jezelf vertelt. De paragnost zou ook geen vragen hoeven stellen. Een echte paragnost legt de kaarten zonder jou vragen te stellen over je leven en komt met duidelijke details. Let hier dus goed op, want er zit nogal veel kaf tussen het koren.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 01-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.