Nederlandse spirituele leraren
Wie zich spiritueel wil ontwikkelen, kan veel baat hebben bij spirituele leiders en leraren. Deze hebben reeds een bepaald traject afgelegd en kennen de valkuilen. Zij hebben meestal ruime ervaring en zijn grote inspirators. Ook de spirituele leraren blijven zich ontwikkelen en verder groeien. Er zijn veel stromingen op het gebied van spiritualiteit om tot inzichten en groei te komen. Wanneer de leerling klaar is, verschijnt de Meester.
Spirituele ontwikkeling is heel persoonlijk en iedereen die op het spirituele pad komt, zal zijn eigen weg moeten zien te vinden. We kunnen en moeten zelfs veel zelf doen maar een spirituele Meester of leraar kan van onschatbare waarde zijn. Zeker als we op een punt zijn gekomen dat we vastlopen, of te lang blijven hangen in een bepaalde fase. De kennis en wijsheid van spirituele leraren kan ons uit de impasse helpen, enorm inspireren en niet zelden op een hoger plan brengen.
Djihi Marianne
Zij noemt zichzelf een gids en de naam Djihi die haar gegeven werd betekent: compassie. Djihi heeft een 20 jaar lange ervaring in het yogaonderwijs en de advaita traditie. In 1997 maakte zij tijdens een satsang haar sprong in het bewustzijn, waarmee haar zoektocht naar bevrijding ten einde kwam. Nu geeft zij zelf ook satsangs waarin ze tracht anderen wakker te schudden.
Satsang betekent letterlijk (Sanskriet voor sat = waar/waarheid, sanga = gezelschap) bijeenkomsten van mensen die naar de waarheid willen luisteren. Meestal is dat de waarheid van een spirituele leider, ook wel goeroe genoemd. Maar lang niet alle spirituele leraren zien zichzelf als goeroe.
Djihi Marianne geeft ook
Kashmir yoga, dit is een meditatieve vorm van yoga.
Douwe Tiemersma
Dr. Douwe Tiemersma heeft biologie en filosofie gestudeerd in Amsterdam. Nadat hij een bijzondere ontmoeting had met Sri Nisargadatta Maharaj in Bombay, door wie hij ook werd ingewijd, houdt hij vanaf 1980 satsangs. Douwe Tiemersma was tevens de medeoprichter van het magazine InZicht, wegen van radicaal zelfonderzoek. Nu leidt hij het Advaita-Centrum in Gouda.
Advaita betekent
non-dualiteit. Wij leven thans in de dualiteit: zwart-wit, heet-koud, vroeg-laat, liefde-haat, dag-nacht, stil-luid, hard-zacht, enz. Alles heeft zijn tegenstelling. In de non-dualiteit (dit is een state of mind) spelen deze tegenhangers geen rol meer. Alles is hier, alles is nu, alles is harmonie. En volgens Douwe Tiemersma is non-dualiteit de grondeloze openheid.
Hij heeft de volgende boeken geschreven:
- Non-dualiteit - de grondeloze openheid (2008)
- Management en non-dualiteit - De spiritualiteit van ongescheidenheid in werk, bedrijf en organisatie (2008)
- Openingen naar Openheid - non-dualiteit herkennen (2008)
- Mediteren leren - jezelf en de wereld herkennen als Openheid (2002)
- Naar de Openheid (2002)
- Pranayama - adem en levensenergie kennen, ontplooien, loslaten (2003)
- Psychotherapie en non-dualiteit (2008)
- De elf grote Upanishaden - tekst en toelichting (2008)
Han Marie Stiekema
Han Marie Stiekema is een veelzijdige Nieuwe Leraar die al meer dan 40 jaar aan te weg timmert om mens en aarde te verlichten. In 1972 begon deze arts zijn praktijk als natuurarts. In 1977 had hij in Poona, India (via Bhagwan Shree Rajneesh, ook bekend als Osho) zijn grote Verlichting met als gevolg 10 jaar ononderbroken gelukzaligheid.
De Grote Moeder heeft zich over hem ontfermt en hij is haar trouwe dienaar. Met grote devotie heeft Han Marie Stiekema zijn leven aan Haar gewijd. De Grote Moeder omarmt alle spirituele en religieuze tradities. Uit Haar wordt alle leven geboren en keert daar ook weer terug.
Han Marie Stiekema is getrouwd met drs. MeiMei (van Chinese afkomst) die de
Guasha-therapie in Nederland heeft geïntroduceerd. Samen hebben zij ongelofelijk veel werk verricht in binnen- en buitenland. De laatste jaren is Han Marie Stiekema bezig met het onderzoek naar- en de verspreiding van de Groene Man.
De Groene Man is het symbool voor natuur en vruchtbaarheid. Zijn gezichten zijn veel in houtsneden en schilderingen te vinden, veelal in oude kerken in heel West-Europa en in India. De Groene Man kan ons helpen met de natuur in verbinden te komen of te blijven. Zeker in deze roerige tijden is dat heel hard nodig. We zijn aardig vervreemd geraakt van onze eigen natuur en de natuur om ons heen.
Han Marie Stiekema heeft een zeer uitgebreide website met al zijn werken. Een van zijn projecten is Healing The Planet, te beginnen met een Nieuwe Spiritualiteit.
Hans Laurentius
De volgende veelzeggende tekst is afkomstig van de website van Hans Laurentius zelf:
Wanneer je realiseert wat je bent (meestal door in te zien wat je niet bent) komt er een eind aan het lijden, ontdek je je Eenheid met de Universele Helderheid die de Bron van alles is. Wanneer je gezien hebt dat het zoeken in de buiten-wereld niet tot vrijheid en geluk leidt en dat zoeken in de binnen-wereld ook niet tot vrijheid en geluk leidt, wordt het tijd om je energie te richten op het enige dat je verlangen waard is: Verlichting, het Realiseren van je Oorspronkelijke Natuur. Pas dan kan het leven gevierd worden, de zoektocht is eindelijk ten einde.
Hans Laurentius dankt zijn
Zelfrealisatie aan de leer van het
non-dualisme (Advaita). Zijn grote inspiratiebronnen waren Shri Nisargadatta Maharaj en Shri Ramana Maharshi, maar ook Alexander Smit, Poonjaji, Osho en Krishnamurti.
Na elf jaar satsangs gegeven te hebben is Hans Laurentius sinds april 2009 ermee gestopt. Voorlopig geeft hij alleen individuele sessies.
Boeken van Hans Laurentius:
- Zelfrealisatie, het spirituele energetische pad (1999)
- De vreugde van verlichting (2000)
- Zelfherinnering ruimte voor volledigheid , ruimte voor volledigheid (2004)
- Een herfst vol satsangs (2005)
Jan van Delden
‘Hoe komt het dat ik niet weet wat liefde is?’ vroeg hij de gepensioneerde EEG topambtenaar Wolters Keers, die in zijn vrije tijd
Advaita onderricht gaf. ‘Omdat liefde het enige in de wereld is dat je nooit kunt vinden. Dat ben je’, antwoordde hij. De opmerkelijke Haagse leraar Jan van Delden wilde als kind al de wereld beter maken en begon als maatschappelijk werker. Ondanks dat hij zich letterlijk te pletter rookte, dronk en werkte bleef hij naar de diepere zin in het leven zoeken. Eind jaren zeventig kwam hij in aanraking met Advaita, hij koos Wolters Keers als leraar. Na diens dood in 1985 trok Jan van Delden zich terug in het huidige Advaita Centrum La Rousselie. Sinds het begin van deze eeuw stelt hij zich beschikbaar voor zoekers.
Wie Jan van Delden kent, kent zijn
Stoelendans. Via de stoelendans kan hij de mensen zijn boodschap duidelijk maken. Hij is auteur van:
- Terug van Nooit Weggeweest; de reizen van Odysseus belicht (2003)
- Zelfrealisatie, de stoelendans....inclusief 2 DVD's (2008)
Jan van Delden geeft cursussen in Frankrijk en is voor lezingen regelmatig in Nederland.
Meer spirituele leraren en hun bijeenkomsten zijn op deze
agenda te vinden.