Spirituele leraren in Nederland

Spirituele leraren zijn mannen en vrouwen die een bepaalde staat van wijsheid hebben bereikt, ook wel Verlichting genoemd. Boeddha is een van de bekendste spirituele leraar. Spirituele leraren kennen als het ware de weg die wij allen eens zullen moeten gaan, willen wij werkelijke innerlijke vrede en geluk ervaren. Er leiden vele wegen naar Rome, zo ook in het land van spiritualiteit. Iedere leraar heeft zijn eigen weg gevonden en wil deze graag doorgeven aan mensen die naar verlichting zoeken.

Amma

Amma is een buitengewoon toegewijde vrouw uit Zuid-India die bekend staat als oneindig liefdevol en onzelfzuchtig. Ze werd al met een glimlach geboren en met deze glimlach verwarmd ze nog steeds ieders hart.
In 1987 maakte ze haar eerste wereldreis. Tot die tijd beperkte ze zich, met haar missie om spiritualiteit te verspreiden, tot haar geboorteland. Er kwamen en komen haar aanzienlijk grote aantallen mensen en volgelingen bezoeken in haar ashram (klooster) in haar geboorteplaats. Ook zijn er ondertussen talrijke sociale instituten opgericht zoals:
 • Een weeshuis
 • Een opvanghuis
 • Een bejaardentehuis
 • Een speciaal hospitaal
 • 35 scholen
 • 4 computer instituten
 • Een verpleegsteropleiding
 • Een management instituut
 • 25.000 huizen voor daklozen
 • Financiële hulp voor meer dan 50.000 arme mensen

Amma ontmoeten

In 1998 kwam Amma voor het eerst naar Nederland, sindsdien is zij 10 keer (2009) in ons land geweest.
Heel veel mensen gaan graag naar Amma’s Darshan, wat letterlijk betekent: een visioen van het goddelijke. Tijdens een Darshan bijeenkomst verwelkomt en omhelst Amma alle bezoekers met al haar liefde. Iedereen vindt raad en troost bij haar.
Ook dit jaar (2010) kan men haar weer ontmoeten en wel in het weekend van 25-27 juni, op de locatie van BuitenJan nabij Veldhoven.
Tevens is Amma op zoek naar een plek om een Nederlands Amma Centrum te vestigen.

Divyael

Deze innemende spirituele leraar en healer is geboren in Singapore, maar leeft en werkt al meer dan 30 jaar in Europa. Zijn thuisbasis is Preston (Engeland).
Sinds 2007 komt Divyael ook regelmatig naar Nederland. Zijn Engels is goed verstaanbaar, zelfs voor mensen die de Engelse taal niet zo goed beheersen.

Divine Consciousness

Divyael werkt vibrationeel, dat wil zeggen met bepaalde energieën. Deze energieën helpen mensen die bij hem komen, oude zaken los te laten en om op een hoger niveau te komen. Het is een heel bijzondere ervaring en iedereen wordt erdoor geraakt. Deze ‘Ontwaker’ is ook een Magnified Healing Master Teacher die samenwerkt met de Opgestegen Meesters en Aartsengelen.

Genpo Roshi

Zenmeester Dennis Genpo Roshi is geboren in Brooklyn (New York) en heeft de zen training in de VS beoefend en onderwezen tussen 1972 en 1978. Sinds 1982 verrijkt hij Europa met de aloude Oosterse zen traditie. Zen komt uit het boeddhisme en heeft ten doel om via meditatie tot verlichting/zelfrealisatie te komen.

Bekend van Genpo Roshi is het Big Mind Process dat hij in 1999 ontwikkelde. In dit proces worden technieken uit de Westerse psychologie (Voice Dialogue) gecombineerd met het Zen-Boeddhisme. De Big Mind methode is zeer effectief en erop gericht om mensen te laten ervaren wat het is om een vrij, rijk en ontwaakt leven te leiden. Het is een originele en toegankelijke manier van zelfontdekking en persoonlijke bevrijding.
Genpo Roshi is tevens de abt van het Kanzeon Center in Utah (VS). Ook in Den Haag is een Kanzeon Zen Centrum, en regelmatig geeft Genpo Roshi Big Mind Big Heart trainingen op Ameland.

Nederlandstalige boeken van Dennis Genpo Merzel
 • 24/7 Dharma (2001)
 • In dit boek stelt hij indringende vragen zoals: Waarom lijden wij? Wat is onze ware natuur? Hoe kunnen we onszelf bevrijden van angst en stress?
 • Big Mind Big Heart, Vrij functioneren door zelfonderzoek: een praktische methode’ (2008)
 • Het oog slaapt nooit; naar de kern van Zen (1993)
 • De weg van de mens; Zen en het pad van de bodhisattva (2007)

Ramtha

Hoewel Ramtha normaliter niet naar Nederland komt (wel naar Europa), wil ik u deze bijzondere leraar niet onthouden. Zijn leringen zijn ingrijpend en spectaculair, omstreden en verguist bij de tegenhangers en zeer geliefd bij de aanhangers.
Wie is Ramtha?
Ramtha is een goddelijk wezen dat 35.000 jaar geleden geleeft heeft in het lang geleden verdwenen Lemurië. Hij manifesteert zichzelf en zijn boodschap via JZ Knight, een Amerikaanse vrouw (channeling). Via en met haar heeft hij de School of Enlightenment opgericht.
Zijn boodschap komt voort uit de zorgvuldig bewaarde kennis van de Scholen van Oude Wijsheid.

Ramtha’s lessen gaan over de fundamentele vragen van het menselijke bestaan, over leven en dood, de ziel, goed en kwaad, de wereld, onze relatie tot anderen, de aard van ruimte, tijd en werkelijkheid. Zijn taal is bijzonder krachtig en direct.
Regelmatig worden er bijeenkomsten in een aantal delen van Europa georganiseert.
Ramtha was een van de geïnterviewden in de film ‘What the bleep do we (k)now!?’.
Er zijn diverse boeken van hem verschenen in verschillende talen. In Nederland zijn vooral bekend:
 • Het Witte Boek (2006 Ned. Vertaling)
 • Het Creëren van Realiteit (2008 Ned. Vertaling)

Rananda

Deze toegewijde spirituele leraar en grote inspirator komt uit Amerika. Hij verblijft regelmatig in Nederland en geeft hier ook diverse bijeenkomsten. Zijn grote liefde voor de Schepper en voor Jezus heeft hij vertaald naar: ‘Het Grote Werk van Liefde’ ofwel Magnum Opus Ministries Nederland, afgekort MOM-NL. In 2003 richtte Rananda MOM-NL op en samen met Suzanne Moran inspireert hij groepen mensen die op zoek zijn naar de diepere zin van hun bestaan en onderwijzen zij vanuit hun eigen (Verlichtings) ervaringen.

Rananda’s gedachtegoed wordt gevoed door dezelfde boodschap van Jezus die ook in de ‘Cursus in Wonderen’ uitgedragen wordt. Rananda brengt deze cursus tot leven, hij belichaamd als het ware dit grote werk. Heelheid en Liefde staan centraal in het werk van Rananda.

Enkele activiteiten die je kunt verwachten bij MOM-NL:
 • Herinneringsbijeenkomsten met Rananda (satsang), Onderwijs aan de hand van 'Een Cursus in Wonderen'
 • Samen delen in de Gouden Christusenergie
 • Alle blokkades om tot het innerlijk weten van de Aanwezigheid van Liefde te komen, los te laten

Meer spirituele leraren en hun bijeenkomsten zijn op deze agenda te vinden.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse spirituele lerarenNederlandse spirituele lerarenWie zich spiritueel wil ontwikkelen, kan veel baat hebben bij spirituele leiders en leraren. Deze hebben reeds een bepaa…
Spirituele datingsites: Een spirituele date die bij jou pastSteeds meer mensen zijn bezig met spiritualiteit en kiezen voor de meer bewuste levensstijl die daarbij past. En bij een…
Boeddhistische spirituele gidsenHet boeddhisme, een van ´s werelds oudste religies, heeft een rijke mythologie met een groot aantal spirituele entiteite…
Mooji: hedendaags spiritueel leraar en guruMooji: hedendaags spiritueel leraar en guruMooji is een hedendaagse spirituele leraar die het zelfonderzoek "self-inquiry" centraal heeft staan. Hij staat in de li…
Paragnost: helderziendeParagnost: helderziendeEen paragnost of een helderziende is iemand die via buitenzintuigelijke waarnemingen gedachten en gevoelens van andere p…
Bronnen en referenties
 • www.amma.nl
 • www.divineconsciousness.nl
 • http://www.kanzeon.nl
 • http://www.mom-nederland.nl/Rananda.html
 • Boek: Het Witte Boek van Ramtha
 • Boek: Het Creëren van Realiteit van Ramtha
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 13-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.