Stoppen met Blowen

Stoppen met Blowen Stoppen met blowen is lastig. Voor iedereen voelt stoppen anders. Als je wel gewoon sigaretten rookt dan heb je in ieder geval geen last van het stoppen met tabak roken want de nicotine die in tabak zit werkt lichamelijk verslavend. De geestelijke verslaving van het wiet of hasj roken is een hobbel die op andere manier overwonnen moet worden dan alcohol- of tabaksverslaving. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De wil om te stoppen

Ten eerste moet er de wil zijn om de gewoonte om hasj of wiet te roken af te leren. Je kunt als blower redenen opsommen waarom je wilt stoppen. Deze redenen kunnen financieel van aard zijn maar ook sociaal of medisch. De meeste mensen worden suf van blowen en vertonen een minder actief leven. Dat is voor een paar dagen geen probleem maar als je jarenlang dagelijks rookt dan kan het zo zijn dat de mate van inactiviteit groteske vormen aanneemt. Eens in de week een joint opsteken is misschien niet eens ongezond maar is een teken dat er van verslaving niet of nauwelijks sprake is. Toch kan het zo zijn dat je naar dat moment erg toeleeft zodat het andere levensgenietingen overschreeuwt. Dit artikel is bedoeld voor de wiet- of hasjroker die daar ontevreden over is.

Dagelijks roken

Als de dagelijkse blower ineens stopt met roken is de kans 100% dat de stopper in de blowloze dag een enorme hyperactiviteit ten toon spreidt. Deze golf van energie die door zo´n persoon stroomt is het gevolg van het niet-roken van wiet. Roken op zich is namelijk een zeer energieverslindende gebeurtenis voor het lichaam. Daarnaast geeft het blowen een soort extatisch gevoel, een euforie. Wanneer met het blowen wordt gestopt dan blijft dit gevoel uit maar het lichaam en de geest worden zich bewust van andere gevoelens die niet zo zeer in de extatische sfeer liggen doch meer in de uitvoerende sfeer, de praktijk van het dingen realiseren. Tijdens de staat van hyperactiviteit gaat de pas geboren niet-roker allerlei zaken aanpakken die daarvoor bleven liggen. Dat is een belangrijk proces bij de handhaving van het niet-blower zijn. Doordat er dingen worden gedaan kan de overtuiging dat men blijvend moet stoppen met het blowen zich vastwortelen.

Hyperactiviteit

De neiging is namelijk erg groot om minder te blowen in plaats van te stoppen. Immers: nadat er allerlei zaken zijn aangepakt en gedaan blijft de hyperactiviteit de niet-blower vergezellen. De verleiding om deze activiteit in te dammen door het roken van een joint kan heel groot worden. Deze verleiding tackelen is één van de mooiste uitdagingen die het leven van een zojuist gestopte blower kent. De kunst van het niet-blowen is vooral de eerste dagen van het stoppen het lastigst uit te voeren. Je moet je toch op de één of andere manier op iets anders richten. Het lezen van een boek kan al genoeg zijn. Blowers hebben vaak geen zin om te lezen. Als een blower gestopt is en een boek gaat lezen dan laat hij of zij zich graag door het verhaal meeslepen zodat de verleiding te roken wordt genegeerd. Uiteindelijk zal aan het einde van de dag de zojuist gestopte in slaap vallen doordat hij vermoeid is geraakt van de leesactiviteit.

Mate van wietconsumptie bepaalt moeilijkheidsgraad stoppen

Natuurlijk heeft de grootte van de wietconsumptie een invloed op de moeilijkheidsgraad van het stoppen. In de regel geldt dat hoe groter de consumptie was, des te lastiger het is om te stoppen. Sommige mensen blowden veel en gebruikten daarnaast ook alcohol of andere zaken. Zij kunnen wellicht iets makkelijker stoppen maar komen ook eerder in een valkuil terecht. Het drinken van alcohol leidt er namelijk toe dat grenzen sneller overschreden worden waardoor de kans groot is dat de gestopte blower zijn oude gewoontes gaat herhalen. Puur rationeel is alcohol een harddrug en wiet een softdrug. Deze rationele overweging kan bij mensen tot het idee leiden dat je net zo goed kunt blijven blowen want het is toch maar een softdrug. Dat maakt het extra moeilijk om te blijven stoppen.

Vervang het niet door alcohol

Het drinken van alcohol in plaats van wiet roken is sterk af te raden. Mensen die dat proberen hebben hoogstwaarschijnlijk een probleem in de sociale of persoonlijke levenssfeer en willen dit wegduwen door het gebruik van bewustzijnsverplaatsende middelen. De ene drug door de andere vervangen is geen goede optie om van het blowen af te komen. Wat wel een goede manier is om te genieten van wat je allemaal doet in plaats van het roken. Dat is voor iedereen verschillend omdat iedereen weer andere interesses heeft. De een zal meer aandacht aan het samenzijn met de partner besteden. De ander geniet van sportieve fietstochten en wandelingen. Een derde zal cursussen gaan doen. Misschien wordt het ineens tijd om te gaan schilderen, klussen of wat dan ook. In elk geval is het belangrijk dat de stopper iets kan doen wat hem interesseert. Blowen betekent voor een groot deel dat je leven zich in je fantasie afspeelt. Wanneer deze dagdromerijen wegvallen dan kun je niet blijven stil zitten. De stopper moet voor zichzelf gaan inzien wat de alternatieven zijn.

Lezen als alternatief

Het lezen van een boek is een doeltreffend alternatief wat voor veel stoppers een goed middel is. Door het lezen van een boek duik je in de fantasiewereld van de schrijver wat misschien wel het dichtst bij de dagdromen komt. Over dromen gesproken: vrijwel iedere blower zal ervaren hebben dat de nachtelijke dromen afwezig zijn! Hoe dat precies komt, daarover is weinig bekend maar het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het feit dat de wiet een soort droomtoestand oproept als je wakker bent. Om je ergens van bewust te zijn is energie nodig. Bewust dromen komt waarschijnlijk niet voor bij blowers omdat ze hun energie in hun dagdromen hebben gestopt. Voor deze aanname is wetenschappelijk onderzoek nodig. Het herkrijgen van nachtelijke dromen kan een motivatie zijn om niet meer door te gaan met blowen.

Vliegvakantie

Een goede methode die voor vrijwel iedereen werkt is op vliegvakantie gaan naar een onbekend land waar je niet mag blowen. Door de vliegreis is je hele systeem van slag af en beleef je niet zelden op de eerste vakantiedag een hele lange dag. De kans is immers erg groot dat je in een ander land aankomt waar de dag pas net begint, of waar de dag relatief lang voortduurt. Hierdoor word je een beetje moe. Als je daarbij in een nieuw land zit, doe je heel veel nieuwe indrukken op. Je hebt veel te verwerken. Dat maakt het veel gemakkelijker om de neiging tot wiet roken op te heffen. Bovendien weet je de weg niet naar de plaatselijke dealer en heeft het zoeken daarnaar allerlei mogelijk gevaarlijke kanten waardoor je er geen zin in hebt. Daarom is de vakantie het uitgelezen moment om te stoppen met blowen. Degene die tijdens de vakantie stopt zal bij thuiskomst wel een tweede golf van rookneiging over zich heen krijgen. Na een vakantie pak je al je oude gewoontes in je thuisland weer op. Wanneer daartoe ook de rookgewoonte behoort dan is de kans groot dat je niet slaagt in het blijvend stoppen met blowen.

Actie!

Een actieve vakantie waarin je van alles leert en doet is sterk aan te raden voor de blower. Diepzeeduiken, vlieglessen, ballonvaart, lokale muzieklessen, je kunt aan allerlei soorten ondernemingen denken die je wellicht nog nooit eerder hebt uitgevoerd. Hierdoor word je belevingswereld uitgebreid en doe je allerlei nieuwe belevenissen en interesses op. Niet onbelangrijk is het feit dat je veel nieuwe mensen leert kennen. Dus stap op gehuurde bootjes, bussen en brommers. Of haal een motorrijbewijs in Thailand of een microlight vliegbrevet in Australië of doe een klimcursus in Zwitserland. Zoek en doe iets wat je aandacht voor 100% nodig heeft. Hierdoor heeft je oude rookgewoonte helemaal geen tijd om aandacht te krijgen.

Heel je leven

Helaas is het niet mogelijk om elke dag vakantie te vieren. Iedereen zal dus uiteindelijk in zijn dagelijkse leven een weg moeten vinden om te genieten van het leven zonder afhankelijk te zijn van de inname van externe middelen die tot gevolg hebben dat ze het grootste deel van je tijd en aandacht opslokken. Je partner, familie, buren, collega´s, vrienden en kennissen kunnen daarbij goed helpen. Maar het is vooral de instelling bij jezelf die jou doet slagen in je wens te stoppen. Ga dus bij jezelf na welke handelingen of nieuwe gewoontes er bij jou voor zorgen dat je niet meer wilt roken. Deze gewoontes dienen van blijvende aard te zijn in de zin dat je dat wel heel je leven zou willen doen. Voor de één is dat een studie, voor de ander is het een band oprichten en lekker muziek maken. Je kunt ook jezelf richten op het onderhouden van een website of je kunt je storten op je werk.

Vrienden...

Een belangrijk gegeven is dat de blower zichzelf automatisch omringt met blowende vrienden en kennissen. Hierdoor wordt het stoppen aanmerkelijk bemoeilijkt. Het zou niet voor het eerst zijn dat een gestopte blower door een blowende vriend wordt overgehaald om ´niet zo flauw te zijn´. Dat is een gevaarlijke redenering waar je niet aan ontkomt. Daarom kan het geen kwaad om in de eerste twee tot vier weken van het stoppen helemaal geen blowende medemensen te zien. Pas na een paar weken ben je als stopper sterk genoeg om de verleiding van het gezellig samen blowen te weerstaan en is het mogelijk om weer af te spreken met rokers. Dat lijkt een simpele tip maar in de praktijk is het erg lastig. Mensen, vooral vrienden, kunnen heel verbaasd zijn en reageren misschien alsof je totaal gek bent geworden. Dat is voor hen een logische reactie; je had hetzelfde gedaan als de situatie omgekeerd was. Na enkele weken kan de blowende vriend of vriendin heel goed het verschil zien in je gedrag en vaak ook uiterlijk. Roken heeft een grote impact op lichaam en geest waardoor zelfs uiterlijke kenmerken snel kunnen veranderen. Het hoofdhaar bijvoorbeeld kan er mooier zijn gaan uitzien. Haar van rokers is meestal wat doffer. Ook de huid heeft een voordeel van het minder toegediend krijgen van vrije radicalen, stoffen die vrijkomen bij het roken, waardoor het gezicht een gezondere uitstraling krijgt. Aan zojuist gestopte niet-rokers wordt niet zelden meegedeeld dat hun gezicht meer kleur heeft. De huid is minder grauw. Dat kunnen belangrijke motivaties zijn om het stoppen vol te houden maar deze verschijnselen doen zich pas na een paar weken voor.

Slapen

Slapen wil iedereen lang en goed doen. De dagelijkse wietroker is nogal eens in de veronderstelling dat hij vast niet kan slapen zonder wiet. Dat klopt natuurlijk niet want je kunt juist langer wakker blijven doordat je hebt geblowd. Het is maar waar je je op instelt. Wat slapen betreft moet je je daar eigenlijk geen zorgen om maken. Het is namelijk zo dat je als je pas gestopt bent minder slaap nodig hebt. Je kunt gewoon lezen in plaats van slapen, net zo lang totdat je je ogen niet meer open kunt houden. Mocht het echt zo zijn dat je te weinig slaapt, bedenk dan dat je gemakkelijk met iets minder slaap toe kan in de eerste dagen van het stoppen. De hyperactiviteit doet het eventuele slaaptekort teniet. Het is in feite andersom; blowers slapen langer dan noodzakelijk.

Niet stoppen met stoppen

Andere motivaties om het vol te houden zijn een betere conditie. Je hebt meer lucht. Ook het toegenomen reukvermogen en daarmee je verhoogde smaak is een goede reden. Eten wordt lekkerder gevonden. Verder neemt het draaien, roken en het high-zijn veel tijd in beslag die je over hebt om allerlei dingen te doen. De zin om dingen te doen is soms totaal vergaan bij blowers zodat ze hun leven in apathie verslijten. Zelfs al geldt dit maar gedeeltelijk voor jou dan kan het nog steeds als extra aanleiding gelden om niet te stoppen met het stoppen met blowen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Is cannabis tegenwoordig sterker dan vroeger?Is cannabis tegenwoordig sterker dan vroeger?Is cannabis tegenwoordig sterker dan vroeger? Als je cannabis koopt, in de vorm van wiet of hasj bijvoorbeeld, dan weet…
Hoe een joint te draaienJoints draaien is voor sommigen een gemak, maar anderen weten nog niet precies hoe ze dit moeten aanpakken. Het is goedk…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…

Gameverslaving, de duistere kant van gamenGameverslaving, de duistere kant van gamenElke dag spelen miljoenen mensen wereldwijd computergames. In de virtuele fantasiewereld van de computergames liggen suc…
Tips: stoppen met rokenTips: stoppen met rokenDat roken ongezond is weten we allemaal. Er bestaat een bewezen verband tussen roken en longkanker. Wat minder bekend is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rexmedlen, Pixabay
  • http://www.groeienvoorbeginners.be/2010/01/40-voordelen-van-stoppen-met-blowen-deel-1/comment-page-1/
  • http://partyflock.nl/topic/903020:Stoppen_met_blowen.html
  • http://forum.dutchbodybuilding.com/f43/log-stoppen-blowen-24053/
  • http://www.dokter.nl/index.php/Alcohol-drugs-roken/40615-ik-wil-zo-graag-stoppen-met-blowen.html
Reacties

Lis, 12-08-2016
Wij hebben net besloten om na dit zakje te stoppen met weed roken. Ik wilde al stoppen, maar had het nog niet tegen mijn man gezegd. Tot hij er net zelf mee kwam. Toen heb ik inderdaad gezegd dat ik wilde stoppen. Toen was het heel makkelijk. Als jij stopt stoppen we samen. Reactie infoteur, 22-08-2016
Samen stoppen gaat inderdaad makkelijker.

Bjorn, 22-04-2016
Hier ben ik weer. Ben nu 4 dagen gestopt met weed roken. Er is geen drang om te gebruiken. Krijg veel steun van gezin en vrienden hoewel er altijd aantal zijn die het ander denken… Maar juist dat is mijn kracht om door te zetten. En het gaat mijn lukken voel het aan alles ik weet ook wel dat het nog maar 4 dagen is. Heb ook niets van mijn oude gewoonte moeten laten vallen. Zal mijn blowende vrienden ook nog onder ogen komen. Maar wat ik wel ondervind is dat er van hyperactiviteit geen sprake is. Ben vermoeider dan voordien misschien dat de 25j blowen ervoor iets tussen zit… Dromen ook nog altijd niets… Hier wacht ik wel stiekem op. Moet wel zeggen leef bewuster kom meer onder de mensen, stop me niet weg als ik high ben en mijn zoon heeft een nuchtere papa. Ik wil verder iedereen aanmoedigen die de stap wil zetten zou het zelfs fijn vinden moeten er een aantal geïnspireerd worden om een nuchter leven te leiden.
Grtz Reactie infoteur, 24-04-2016
Het blowen brengt het lichaam in een andere energiestroom. Als je terug schakelt kan het enige tijd (weken tot maanden) duren voor de energie weer goed stroomt. Het is het beste als je ook stopt met roken. Het roken van planten kost het lichaam veel energie.

Wat de hyperactiviteit betreft is het ook een enorm verschil of je nu hasj, binnenwiet of buitenwiet hebt gerookt. Als je binnenwiet rookte, rookte je ook allerlei gifstoffen en lichaam en geest doen er dan langer over om te herstellen als je stopt. Hasj en buitenwiet hebben dit probleem minder.

Dromen komen na weken weer terug. Vergeet niet dat de THC 30 dagen in je bloed blijft, Dromen zijn ook energie en je hebt jarenlang deze energie vervormd en op andere manier gebruikt; dat duurt eventjes allemaal voordat het is hersteld.

Bjorn, 10-04-2016
Hoi ben een verslaafde weed roker doe dit al minstens 25j
Elke week rij ik 2x naar coffeeshops dat kost me iedere x 50/5gram plus naftkosten
Vrij kostelijk 100/week 400/maand +- 5000euro/jaar
Nu ben ik zopas vader geworden
En wil stoppen wil meer tijd in mijn gezin steken
Ben in die 25j al 2x gestopt 1x zelfs een jaar maar door mijzelf en druk in mijn vriendenkring toch weer begonnen
Zat toen zelfs tussen mijn blowende vrienden
Toen kwam de weedpas maar al snel dealer gevonden en vrijwel later is de ingevoerde weedpas weer verdwenen
Nu wil ik graag stoppen eerste plaats voor mijn eigen, gezin, financieel.
Maar kom zo vaak in verleiding weed is zo makkelijk verkrijgbaar dat het echt een gevecht gaat worden tegen mijzelf Reactie infoteur, 11-04-2016
Probeer het niet als een gevecht te zien. Vechten maakt de vijand sterker. Het is een gewoonteverandering.
Het is vooral goed om niet ermee bezig te zijn maar jezelf te dwingen om andere bezigheden te gaan doen. Meer tijd in je gezin steken moet je gewoon doen. Uit je bericht komt bij mij naar voren dat daar de grote oplossing ligt voor jou. Financieel is belangrijk maar samen dingen ondernemen is nog belangrijker.

Anoniem, 15-02-2016
Hallo,

Na ong. 10 jaar blowen ( met vele en grote tussenpozes ) en de afgelopen drie jaar is het zo erg dat ik samen met mijn partner dagelijks ong. €20,- oprookte.

Vorige week besloten om te stoppen. Dit was natuurlijk niet de eerste en ik worstelde al erg lang met de gedachte maar omdat mijn partner al 15 jaar non-stop blowd en ikzelf snel terugval is dit makkelijker gezegd dan gedaan…

Deze keer gaat het erg goed, de eerste vier dagen waren het ergst omdat we beide niet te genieten waren, emotioneel en voelde me echt enorm ellendig. Sinds afgelopen vrijdag gaat het bij mij al stukken beter, ik voel me ook extreem gemotiveerd! Het hevige zweten en het niet kunnen slapen 's nachts vind ik wel echt naar, maar probeer er vanalles aan te doen! Ontspannende muziek, kamillethee etc. Het zal nog wel even duren voordat de afkickverschijnselen weg zijn, maar de positieve dingen die ik nu ervaar zoals gelijk dingen op -en aanpakken bevalt me prima!

Mijn partner heeft het wat zwaarder, en daar hebben we nu zelf een afbouw-plan voor 'verzonnen' hij mag om de dag voor het slapen gaan een joint roken maar wel ver uit mijn buurt! En dat drie weken lang, dan 2 weken om de twee dagen en dan nog een week 2 avonden en dan is het hopelijk voor hem ook afgelopen! Ik ben ook inmiddels bijna 5 maanden gestopt met sigaretten roken, en dat ging me erg makkelijk af!

Vorig jaar toen we op vakantie gingen hebben we het ook geprobeerd, het klopt wat ze zeggen dan gaat het erg makkelijk! Zelfs geen last van afkickverschijnselen, helaas heb ik 't toentertijd maar een maand volgehouden! Ik denk dat ik er nog niet 100% achterstond, maar nu wel!

Ik hoop ook dat mijn partner doorzet en het hem ook gaat lukken, samen staan we sterk! De redenen waarom ik wil stoppen zijn als volgt ik voel me vaak: moe, lui, slaperig, angstig, vergeetachtig en dan ben ik nogal druk van oorsprong en een echte horecatijger, maar de momenten thuis was ik nooit wat waard! Op mijn vrije dag zit ik het liefst thuis met mijn vriend de hele dag te blowen, eten, tv te kijken en te poetsen andere dingen liever niet! Daar lijden mijn sociale contacten erg onder! Nog niet te spreken over het financiële plaatje. Mijn werk heeft er tot voor kort eigenlijk nooit onder geleden en werk al fulltime in de horeca sinds mijn 17e ( inmiddels ben ik 24 ), nu ineens vergeet dingen ( erg vaak ) ben continu gestresst en kon niet meer afschakelen thuis! Ik wijd veel van mijn 'problemen' aan het blowen, vandaar mijn grote motivatie

De reden dat ik hier wat schrijf is dat ik elke dag reacties en verhalen van gestopte blowers lees en dat helpt mij enorm, vandaar dat ik hoop dat als iemand dit leest zich ook gemotiveerd voelt, of iig weet dat je niet de enige bent die een heftige periode doormaakr!

Blijf doorzetten en moed houden,
Straf jezelf vooral niet als je de fout ingaat maar denk gewoon, morgen probeer ik het weer!

Groetjes x Reactie infoteur, 16-02-2016
Mooi verhaal. Wat mij ook heeft geholpen is het drinken van kruidenthee. Gewoon tijm, rozemarijn, daarvan thee zetten en dan merk je dat deze kruiden hele lichte positieve gevolgen geven voor je stemming, gemoedsrust en positieve instelling. Dat soort gevoelens merk je niet als je blowt, want dan wordt alles overschreeuwd door dat ene kruid.

Deef, 13-01-2016
Hallo,

na 25 jaar gesmoked te hebben. Waarvan de 1e 20 jaar een onsje per maand en de laatste 5 naar 1 a 2 joints per dag, heb ik toch besloten om helemaal te stoppen.
Leuke ellende dit, kouwe rillingen, onrustig, beetje paniekerig en wel zo gruwelijk moe. Slecht slapen, geen concentratie, vaag hoofd, vrij snel geirriteerd en algemeen belabberd gevoel.
Heb ook geen zin om mijn hobby gitaren te doen. Dat vind ik wel erg balen. Muziek was mijn passie, nu is t maar een item.

Bahbah Reactie infoteur, 19-01-2016
Ja balen. Je moet er doorheen. Je kan wat leverondesteunende kruidenthee drinken. Dan ontgif je sneller en raak je dat rare gevoel waarschijnlijk ook sneller kwijt. Mariadistel is een optie als je een leverreiniging wilt doen. Medische handelingen kun je het best onder leiding van een arts of een natuurtherapeut laten doen. Je kunt ook elke dag alfalfa eten. Na een paar dagen moet dan de vermoeidheid minder zijn. Voor concentratie bestaan allerlei kruiden. Je kunt valeriaanthee drinken voor de concentratie. Ook panax ginseng, kolanoot en rhodolia word je scherper van. Er is nog een tip: sommige mensen hebben minder last van rookzucht als ze thee drinken getrokken van laurierbladeren. Die gitaar komt vanzelf weer terug. Nu kun je beter een nieuwe hobby aannemen en niet denken aan het verleden(cq stoned gitaar spelen). Ga lekker wandelen in de frisse buitenlucht o.i.d.

Tom, 19-11-2015
Goedendag,

Ik heb 16 jaar geblowd en dat met verschillende periode's van 5 a 6 joints per dag en heb het afgebouwd naar 1 en daarna een halve per dag.
ik ben nu een krappe 2 maanden gestopt met blowen en denk de ontwenningsverschijnselen achter de rug te hebben volgens mij maar niet volgens de dokter. Ik slaap nu goed in wat in het begin lastig ging, krijg meer trek en zit goed in m'n vel. Ik moet er geeneens meer aan denken om een pret sigaret op te steken.

Ik heb last van dat m'n lichaam gevoelloos raakt eerst gaat tintelen net alsof het slaapt en daarna word het verdoofd, het begon met m'n voet en daarna verspreide het zich, m'n benen, onder rug, kont en armen later kwam het bovenste deel van m'n rug er bij nadat het ging tintelen werd het verdoofd. Hoe meer ik beweeg hoe meer het verdoofd raakt.

Is dat een bekend probleem van stoppen met wiet roken?
Ik kan er niks over terug vinden op internet en denk dat de dokter mij verkeerd geïnformeerd. (Zoethoudertje totdat de bloeduitslag komt)

Groeten Reactie infoteur, 06-12-2015
Lijkt me niet dat dit iets te maken heeft met stoppen met blowen. Ik heb nog nooit eerder van deze symptomen gehoord icm met stoppen met blowen. Het klinkt meer iets om mee naar een neuroloog te gaan. Het kan bv een beknelde zenuw zijn maar vlak ook de mogelijkheid niet uit dat het een bijwerking is van eventuele medicijnen die je gebruikt of hebt gebruikt.

Anoniem, 13-07-2015
Goeie dag,

Een boel interssante dingen staan hier! Realistisch kijk op de zaken.
Zelf ben ik nu ook gestopt met blowen. Na 5 jaar s avonds 3 a 4 pret shaggies. Kleine vloei dus. Viel mee. 😇😉
Ben begin dit jaar gaan minderen. 2.5 maand terug gaan halveren en nu 1,5 maand niets aanferaakt. Ook geen behoefte. Vind t heerlijk om nuchter te zijn. Maar ik merk wel dat ik nog wat stressig/angstig ben. 3x de deur checken, peukies 4x uittrappen, zijn de samen wel ECHT dicht en kan nog wel eens te lang geobsedeerd zijn door een vlek of kras op de muur oid. Haha.
Zal een kwestie zijn van sterker in je schoenen leren staan en de boel relativeren en er lak aan hebben.
Hoe snel wordt dit minder? Praat je dan over weken of maanden?

Groet! Reactie infoteur, 14-07-2015
Eerder maanden dan weken. Bij velen vindt er zelfs na een aantal jaar nog steeds een neiging om weer te beginnen plaats.

Willem, 13-01-2015
Hallo! Eerlijk gezegd herken ik mezelf helemaal niet in dit artikel. Ik ben nu een paar dagen gestopt, maar daarvoor rookte ik (met een onderbreking van 2 jaar) 15 a 20 jaar dagelijks tussen de 0,5 gram (in het begin) en 2,5 gram (op het laatst) wiet. Maar 100% kans op een enorme hyperactiviteit? Was het maar waar… ik voel me al dagen compleet futloos en zelfs het kleinste klusje lijkt al teveel. Ik was juist van plan om allerlei zaken die ik waren blijven liggen aan te pakken, dat was ook een belangrijke motivatie voor me, maar dat lukt nu al helemaal niet. Ik had ook een leuke hobby opgepakt om me op te gaan storten, maar ik heb er nu gewoon de concentratie niet voor en dat is heel frustrerend.
Dromen deed ik toen ik blowde ook wel, alleen moest er overdag iets zijn wat me aan een droom herinnerde, dan wist ik het weer. Nu droom ik wel veel meer en ik wordt er knettergek van. Als het nou leuke dromen waren, okee, maar het zijn juist onaangename dromen waarvan het nare gevoel de hele dag blijft hangen.
Vliegvakanties, duiklessen, allerlei dingen ondernemen, tja dat zou geweldig zijn. Maar mijn blowverslaving heeft me als een arme sloeber achtergelaten, dus deze dingen zijn op dit moment allemaal geen optie.
Ik heb me ook nooit omringd met blowende vrienden en kennissen, want het hele blowwereldje staat me totaal niet aan. Blowen was voor mij een eenzame bezigheid, ter compensatie van het gebrek aan sociale contacten, om de stress die mijn rotbaan elke dag weer opleverde na het werk van me af te kunnen laten glijden, gewoon om in ieder geval nog iets leuks te hebben.
Angst om niet te kunnen slapen speelde ook een grote rol, en het verhaal van Daphne in reactie #13 herking ik wat dat betreft: je kunt het je gewoon niet veroorloven om pas om 4:30 in slaap te vallen als de wekker om 6:00 gaat. Maar ik moet zeggen dat die angst bij mij niet helemaal terecht was. Maar ik slaap nu veel langer, word ook niet meer tussentijds wakker 's nachts, maar toen ik nog blowde werd ik toch echt een stuk meer uitgeslapen wakker dan nu.

Nu is het ook wel zo dat blowen voor mij meer een symptoom van mijn problemen was dan de oorzaak, al hield het de problemen ook wel in stand. Het frustrerende is alleen wel dat ik me het afgelopen jaar toch zeker drie keer bij de huisarts heb gemeld voor hulp, maar die hulp focuste zich dan altijd weer alleen op het blowen, niet op de achterliggende problemen. Ik dacht "als dit de enige hulp is die ik kan krijgen, dat dit maar… Ik ben nu voor de tweede keer de zogenaamde leefstijltraining aan 't doen, de eerste keer in een groep en dat was drie keer niks omdat ik gewoon niks had met mijn groepsgenoten, geen herkenning of raakvlakken of wat dan ook. En nu individueel, maar ook dat helpt me nauwelijks omdat het alleen maar symptoombestrijding is.

En ik ga tóch positief afsluiten: ik ga gewoon volhouden, ondanks de moeiten! Ik hou me maar gewoon voor dat het tijdelijk is en dat het iets is waar ik doorheen moet en dat het me eerder ook gelukt is. Want stoppen met blowen is misschien niet DE oplossing voor mijn problemen, doorgaan met blowen helpt me uiteindelijk ook niet verder. Wat dat betreft is het wel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt!

Iedereen heel veel sterkte en hou vol! Als jullie weer last hebben van nare ontwenningsverschijnselen, bedenk dan maar: hier zit er nog één! ;) Reactie infoteur, 15-01-2015
Sterkte! Misschien moet de extra activiteit zich nog ontwikkelen; het is een algemeen verschijnsel bij iedereen die stopt met blowen maar uitzonderingen zullen altijd blijven bestaan.

Dennis, 16-12-2014
Beste Redactie,

Ik ben 28 jaar.Ik heb de afgelopen 14 jaar elke dag een 1,5 a 2 gram wiet per dag gerookt en heb tijdens die periode veel nare gebeurtenissen meegemaakt. Met een joint heb ik altijd de nare dingen kunnen vergeten en kunnen ontspannen. Ik heb nu besloten om nu definitief te stoppen met blowen en ben 18 oktober 2014 cold turkey gestopt. Vervolgens ben ik twee weken gestopt en heb op 1 november tijdens een feestje weer een hele joint gerookt. Vervolgens een week erna, op 8 november, weer een joint gerookt. Daarna weer een week later, op 15 november, weer een joint gerookt. Sindsdien heb ik niet meer geblowd. Nu zo'n 4 weken dus. Ik heb veel last gehad van moeilijk slapen, depressiegevoelens, paranoia, onrustig, zweten 's nachts, heetgebakerd, dromen, Gejaagdheid/onrustig, geen druk aankunnen, korte pijnsteekjes door het hele lichaam, hoofdpijn boven de ogen en extreme vermoeidheidheid. Inmiddels zijn de meeste klachten weg of verminderd. Echter ben ik nog steeds erg moe en merk dat ik ook nog wel onrustig kan zijn. Ik heb wel het idee dat het onrustig zijn minder wordt. Ook heb ik nog regelmatig last van pijn/druk boven mn ogen en kan ik moeilijk tegen stressvolle siuaties. Kunnen jullie mij vertellen of dit nog met mijn lange wietverslaving te maken heeft en wanneer ik erop kan rekenen dat ik me weer volledig lekker te voel? Ik hoor graag van jullie.

P.s. Ook al lukt het me nu aardig om eraf te blijven, ik ga alsnog gebruik maken van een verslavingszorgprogramma om er ook echt af te blijven.

Grtjes Reactie infoteur, 03-05-2015
Ja die verschijnselen kunnen zeker met de wietverslaving te maken hebben. Vermoeidheid kun je tegen gaan door afentoe een tweewekelijkse ginsengkuur te doen; dat ondersteunt de werking van lichaam en geest.

Rob, 19-11-2014
Beste allemaal,

Mijn naam is Rob en ik ben 20 jaar. Na 3 jaar lang geblowd te hebben ben ik inmiddels 3 weken gestopt. De eerste twee jaren blowde ik af en toe, zo'n 2 a 3 dagen in de week. Totdat ik op mijn 19de van school af ging en op mezelf ging wonen. Het laatste jaar ben ik elke dag gaan blowen, bijna 3 gram per dag. Ik kon door blijven gaan.

Na een interventie van mijn familie ben ik gestopt, achteraf gezien was ik te verslaafd om zelf te stoppen. Nadat ik ontzettend veel heb gelezen op allerlei websites ben ik hier terecht gekomen en wou ik graag mijn verhaal delen. Ook in de hoop dat iemand hierop reageert en mijn tips kan geven. Ik probeer het kort te houden maar kan jullie vertellen dat ik de afgelopen 3 jaar nauwelijks wat heb uitgevoerd. Ik heb me familie veel schade aangedaan, al me vrienden verloren en ben op het nippertje geslaagd voor me opleiding.
Achteraf gezien was blowen gewoon puur een uitweg voor me problemen, ik verplaatste het naar de achtergrond totdat ik de volgende dag weer wakker werd en angst/stress aanvallen kreeg. Ook heb ik ontzettend veel last gehad van psychische bijwerkingen, ik werd angstig en paranoïde. Ik had nooit verwacht dat cannabis dat met je kon doen, het begon allemaal zo onschuldig, ik dacht tenslotte altijd dat het goed was, lekker ontspannen, puur natuur, en beter als alcohol. Helaas pure onzin, iig wel voor mijzelf.

Na mijn eerste 2 weken stoppen met blowen had ik vreselijke last van hoofdpijn, zweten, chaotisch, slaap problemen en nachtmerries. Ik zit nu net in mijn derde week en kan jullie vertellen dat het stukje bij stukje beter gaat, ik droom weer (minder nachtmerries), heb minder last van hoofdpijn maar ben nog steeds niet helemaal fit. Ik voel me chaotisch af en toe en voel me soms down / chagrijnig. Gelukkig woon ik nu weer bij mijn ouders die mij erg steunen, ook ben ik via de huisarts in contact gekomen met victas, echter duurt het nog 5 weken voordat ik daar überhaupt terecht kan.

Ik probeer me sterk te houden en door te gaan maar had niet verwacht dat het zo lastig zou zijn. Ook heb last van verlengingen naar een jointje, waanbeelden van (1 jointje kan toch wel, of later als ik uit huis ben dan gewoon 1 keer per week). Het lijkt wel een soort duivel. Ik probeer nu elke dag hard te lopen, dat vind ik erg prettig. Hopelijk ben ik snel weer de oude ik en vooral weer lekker scherp, actief en vrolijk. Geen idee hoelang het nog gaat duren.

Groetjes Reactie infoteur, 20-11-2014
Allereerst gefeliciteerd met het stoppen op zich en het doorkomen van de eerste 2 weken. Die zijn het moeilijkst.

De lichamelijke verslaving stopt vrij snel. dat gedeelte ben je al voorbij. Waar je nu mee te maken hebt is de geestelijke verslaving. mensen die 20 jaar lang hebben geblowd zullen daar waarschijnlijk de rest van hun leven last van houden, van die gedachten 'eentje kan toch wel… ' Datzelfde geldt overigens ook voor mensen die gestopt zijn met alcohol.

Omdat jij relatief kort verslaafd bent geweest is er een redelijke kans dat de psychische verslaving weer over kan gaan.

Hardlopen is natuurlijk gezond maar kan ook tot een verslaving leiden.

Klaas, 29-10-2014
Hoi allen. Ik ben een man van 37 jaar en aankomend vader. Over 3 maanden verwachten m’n vriendin en ik ons eerste kind en dat heeft nogal wat zaken in gang gezet, waardoor ik meer dan ooit besef dat ik een goed voorbeeld voor m’n aanstaande zoon wil zijn.
Na ruim 20 jaar vrijwel dagelijks blowen en roken en diverse stoppogingen waar ik slechts 1 van beide “zondes” aanpakte (dus wel stoppen met blowen, maar blijven roken of andersom), heb ik dan ook een week geleden eindelijk de knoop doorgehakt om met beiden te stoppen. Cold turkey, van de 1 op de andere dag. 
Ik voel me sterk en weet zeker dat het me gaat lukken, maar makkelijk is het niet. Omdat ik dus zowel met blowen ( gemiddeld 2 hasj joints per dag) als met roken ( ca. 10 sigaretten per dag) ben gestopt, loop ik tegen diverse ontwenningsverschijnselen aan die ik van tevoren niet had verwacht.
Een kleine opsomming:
- Ik heb ineens een dikke keelontsteking (na 3 dagen stoppen);
- Ik heb last van bloedneuzen en in de ochtend heb ik donkerbruin (bijna zwart) slijm, gatver!;
- Ik ben “vaag”. Hoewel ik bruis van de energie, ben ik er met m’n hoofd steeds niet helemaal bij. Omdat ik een best zware baan heb als manager in een middelgrote organisatie, ben ik bang dat ik steken ga laten vallen. Ik zit erover te denken om meer koffie te gaan drinken (nu max 2 per dag), maar mezelf kennende heb ik dan over een paar maanden een volgende verslaving om aan te pakken;
- Ik ben licht ontvlambaar. Als niemand me tegenspreekt gaat het goed, maar de minste vorm van opmerkingen of kritiek maken me woedend. Anger issues die nu pas boven water komen?;
- Ik ben onrustig. Heb de hele dag het gevoel dat ik moet hardlopen of een joint moet roken. Omdat ik gestopt ben met het laatste, begin ik m’n dag nu maar met een ochtend run met de hond;
- M’n ogen branden / prikken de hele dag. Alsof er shampoo in zit. Ik draag geen lenzen ofzo, iemand hier tips voor?;
- Heb een hele droge mond en neus. Alsof ik in de woestijn heb gelopen. Meer mensen hier ervaring mee?;
- Ik heb het idee dat ik gigantisch uit m’n mond ruik. Vreemde smaak. De hele dag kauwgom kauwen helpt wel iets, maar dat is ook nogal “not done” bij klanten. Blijft dit zo? Iemand ervaring?;
- Ik val slecht in slaap en ben om het uur wakker. Had dit al wel verwacht, maar hoop toch dat het snel over is. Komt ook m’n “scherpheid” op het werk niet ten goede.

Op m’n werk kan ik het hier niet over hebben. Sterker nog: behalve 1 collega (die zelf ook blowt), weet niemand dat ik een verstokte blower ben(geweest). Ik stuur dagelijks 20 mensen aan en zou zelf iemand ontslaan als ik zou merken dat ie (tijdens werktijd) stoned was. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dat zelf regelmatig heb gedaan tot een jaar of 2 geleden. Ik kreeg alleen nooit rooie ogen, waardoor niemand het door had.
Een lang verhaal kort: het valt me zwaar en ik hoop dat al de symptomen die ik noem snel over zijn.
In elk geval weet ik wel zeker dat ik op de goede weg zit en dat ik over een paar maanden als kersverse vader kan zeggen dat ik een niet roker en blower ben. Ik wens alle mede stoppers succes en sterkte! Reactie infoteur, 29-10-2014
Mooie reactie! Alle verschijnselen zullen langzaam vanzelf verdwijnen. Dingen als mondgeur komt omdat je smaakpapillen niet meer overdonderd worden door tabak en wiet; je gaat meer proeven. Scherpheid kun je verbeteren met ginseng of rhodolia. Yerba mate is ook een goede koffievervanger en je wordt er scherper/wakkerder van ( wel het pure kruid als thee gebruiken)

Lichte ontvlambaarheid. Wel eens van de assassijnen gehoord? Zij waren de meest gevaarlijke strijders uitr de oudheid, ze vechten alleen als ze nuchter waren na een periode hasj te hebben gerookt. Van hun naam komt het woord assassin. Hasj roken verkropt allerlei negatieve gevoelens die naar buiten komen als je stopt. Keelontsteking kan komen doordat de lever minder overuren draait; nu kan de lever eindelijk stoffen naar buiten laten komen. Lever staat in verbinding met keel. Hierdoor jan ook de mondgeur komen. Tegen mondgeur is muntthee goed en alerlei groene kruiden. Op een kruidnageltje sabbelen wil ook helpen.

Daphne, 29-10-2014
Hello :) ik blow elke dag 1 joint (voorgedraaide) puur omdat ik heeeeel slecht slaap. Ik slaap niet in en blowen helpt doordat ik mn gedachten niet vast kan houden. en daardoor in slaap val. Als ik dus geen blow heb slik ik wat kalmerende pilletjes plantaardig of drink ik kamille thee. maar nee een uur later zit ik weer op de bank soms huilend uit frustratie. Want ik vind dan de slaap pas tegen de ochtend. En ik moet natuurlijk gewoon weer aan het werk! Wat moet ik hier nou mee? Meerdere keren bij de huisarts gestaan, psycholoog geweest. Blabla. Maar niemand helpt me eigelijk erger nog er word gedaan alsof het niets voorstelt.!? Dus tja. ik huppelde daar door ook weer vrolijk naar de shop.
Ik was toen twee weken met slapen loze nachten gestopt. En ja ik heb het ook ervaren ik had een super power energie kon weer beter denken! Werken! Plannen maken.
Daar door weet ik dat ik beter af ben zonder.
Maar wat doe ik dan met mijn slaap probleem? Ik vind je uitleg trouwens super! Verhelderend en zeker waarheid :) groetjes Reactie infoteur, 29-10-2014
Er zijn zeer veel mogelijke oorzaken van slecht slapen
-slecht eten waardoor de maag rammelt
-veel licht in de slaapkamer, door de gordijnen heen waardoor geen melatonine, het slaaphormoon wordt aangemaakt,
-tekort aan fosfor, zink, magnesium,
-Problemen waaraan men blijft denken,
-Onrust,
-Koffie drinken na 18.00 uur
-Suikerrijke voeding eten na 20.00 uur
-die dag laat zijn opgestaan
-Veel t.v. kijken in de avonduren

Over het algemeen kun je zeggen dat het goed is om gezond te eten en niet te veel suiker.
-Gebruik Keltisch Zeezout, waar alle mineralen in zitten.
-Vul je dag met allerlei activiteiten die je moe maken.
-Maak voor het slapen gaan een avondwandeling.
-Sport overdag.
-Maak een fietstocht.
-Gebruik 's aonds eventueel valeriaanthee van pure valeriaan(biologische winkel),
-Gebruik saliethee of salie met melk,
-Ga vlak voor het slapen een tweetal minutenlang gaan de hele dag na en denk erover wat je goed en minder goed hebt gedaan. Sluit daarna de dag af en bedenk dat er morgen weer een dag is waarop je de minder goed gegane dingen kunt verbeteren.

Foggy, 25-10-2014
Ik blow al 15 jaar 5gr per dag. Heb ook al 15 jaar angststoornissen. Heb geprobeerd ineens volledig te stoppen maar dat gaat niet, voel mij psychiatrisch patiëntje… angst, frustratie, beven en zweten zo erg dat ik bed niet uitkom en geen mensen durf te zien. Kan ik niet langzaam afbouwen zonder die verschijnselen bvb van 10 joints geleidelijk naar 1 en dan volledig stoppen. Moet toch verschil zijn cold turky van 1 joint ipv 10? Reactie infoteur, 26-10-2014
Er zijn twee dingen: angst en psychische wietverslaving( plus de lichamelijke tabaksverslaving).

Angst is een soort stress. Dat kun je onder andere tegen gaan door adaptogenen zoals ginseng en rhodolia. Angst kan worden veroorzaakt door het eten van vlees. Er zitten urinezuur, aminen en hormonen in vlees. Vooral de aminen en hormonen komen vrij vlak voordat het dier wordt geslacht. Het kent dan angst en als je deze hormonen opeet kan dat voor angstgevoelens in de mens zorgen.

De wietverslaving kun je inderdaad eerst afbouwen naar een joint per dag. maar dan moet je wel sterk in je schoenen staan. Als je 10 joints bent gewend is de verleiding erg groot om na een joint er nog een te roken. Door eerst dagelijks één joint te roken, voor een paar weken of maanden maak je het een beetje gemakkelijker om van je verslaving af te komen, op het eerste gezicht. Mar eigenlijk is deze methode een soort toegeven aan het feit dat je er niet helemaal zonder kan.

De beste manier is eigenlijk om te realiseren dat je zo zat bent van je verslaving dat je denkt: en nu ga ik *!@^&#! stoppen.

Sebas, 18-10-2014
Ben al dikke week gestopt van 4 a 5 x per dag, stoppen was nooit echt probleem, ben 34 heb 11 jaar relatie met nu 3 kinderen, 2 jaar terug relatie bijna op de klippen, gelijk gestopt, veel energie, veel dingen aangepakt, samen met partner in relatietherapie geweest, en zelf ook alleen in therapie geweest, zeer sterk uit gekomen, wel van alleen weekends biertje naar ook af en toe doordeweeks bier drinken gegaan, moest ik eerder niet veel van hebben maar toch lekker begonnen te vinden, na enkele weken om spanning werk te doorbreken naar 1 x per week na werkweek 1 joint gaan roken om te ontstressen, dit vond partner ook goed mits 1 x per wk bleef, helaas steeds vaker weer excuus gevonden, nu 2 jaar later terug bij af, wel stemmetje van ' kijk uit' anders, maar meer stemmetjes welke het goed praten, onbewust wel geweten, maar blijkbaar niet in de hand, nu is de bom weer gebarsten, bewust gedacht alles zit goed, en gaat goed, omgang met partner beter dan voor die 2 jaar etc, nu lijkt relatie niet meer te redden, wel het laatste wat ik verwacht hadden, partner zover heen dat ze zichzelf helemaal heeft afgesloten van haar gevoel, nooit 'bewust' (willen) zien dat dit haar zoveel verdriet/tekort deed, gelijk gestopt met blowen, geen probleem.toch partner geen geloof dat ik niet zal terugvallen, begrijpelijk, hoe graag ik me ook wil bewijzen, hoe garandeer ik haar en mezelf dat ik niet zal terugvallen cq. Dat ik het ooit onder controle zou kunnen krijgen na 20 jaar het onderwerp goedgepraat te hebben en als een bij mij horend iets beschouwd te hebben, verslavingshulp zoeken lijkt voor haar enige optie wat ik kan doen, ook al is niet zeker of dat relatie red, haar gevoel hersteld.wil heel graag mij bewijzen en haar gevoel voor mij herstellen, maar verslavingsinstituut als je al gestopt bent…? Controle erover/ het volhouden/niet terugvallen Hoe kun je dat garanderen/doen? Na 20 jaren iets onschuldig te hebben gevonden en niet ernstig (mits met mate) het omtoveren in je hoofd naar schuldig/ernstig/ boosaardig Hoe doe je dat?, is dat nodig? Wil mijn relatie echt niet kwijt, ben al gestopt, geen probleem, maar hoe sluit je 'de stemmetjes' af, zijn daar instanties/ manieren voor. mijn gevoel zegt me dat verslavingsinstituut niet goed zal zijn… Maar wil ook niet langer teleurstellen, wil goede partner/ vader zijn… zijn er aub nog tips/ tricks welke echt kunnen helpen mij weer sterk genoeg te maken zonder verlangens te krijgen…? Reactie infoteur, 19-10-2014
1. Het opschrijven!
2. Storten op iets anders, iets wat je eigenlijk altijd wilde maar nooit hebt gedaan.
3. Lezen.
4. Fietsen.
5. Surfen, kitesurfen, mountain biken, een actieve sport beginnen!
6. Op een bijzondere vakantie gaan ( je spaart immers geld uit omdat je niet…)
7. Het enige bewijs dat je kunt geven om niet terug vallen is: daadwerkelijk niet terug vallen. Het is best moeilijk om dit alleen te doen. Hulp vragen is niet erg; het kan een teken van kracht zijn. Dan geef je toe dat je ergens aan wilt werken. Veel mensen denken dat ze iets zelf kunnen oplossen maar weinigen kunnen dat echt. Hulp vragen is erkennen dat wij mensen niet sterk genoeg zijn om alles alleen te doen. Deze erkenning is een vorm van kracht. Je hebt wel ondersteuning van je partner nodig. Na een geruime tijd zoals enkele maanden, moet ze toch gaan zeggen: ok, ik geloof dat je het kan!

Je kunt ook een kuur doen met kruiden of gezond eten in de vporm van veel verse groenten en fruitr en gezonde thee. Dat kan de afvalstoffen in je lichaam verminderen. Je hele systeem is overhoop geraakt door het blowen; dat overschreeuwt alle gevoelens. Om het systeem te normaliseren zou je brandnetelthee kunnen drinken; dat is goed voor de nieren, of een kuur kunnen doen met mariadistel; dat is goed voor de lever. Als deze twee beter werken en de afvalstoffen sneller uit je lichaam voeren, neemt de behoefte aan blowen sneller af.

Tijdelijk wat ginseng of rozenwortel gebruiken kan de geest aanscherpen, want door het blowen leef je soms in een illusie dat je scherp bent en dat gevoel kun je missen.

Marielle, 15-09-2014
14 jaar geleden ben ik begonnen met blowen, ik was twaalf. Twee jaar geleden werd ik zwanger en probeerde ik te stoppen met blowen. Dat lukte me toen niet en ik heb, op de eerste maand na, elke dag van mijn zwangerschap een joint gerookt. Ook heb ik zeven maanden borstvoeding gegeven terwijl ik blowde (alleen savonds, als hij sliep). Mijn zoontje is een heel lief, vrolijk, sociaal, slim en gezond ventje geworden, huilde alleen als hij honger had. Toch wil ik nog steeds stoppen met blowen, waarom lukt het me toch niet? Mijn man blowt ook en stopt vaak wel met me mee, maar helaas besteden we meer tijd met elkaar over te halen naar de shop te gaan dan dat we elkaar overhalen om niet te gaan. Verdorie nu moet het maar eens afgelopen zijn! Reactie infoteur, 15-09-2014
Mooi voor jullie dat de zoon geen nadelige gevolgen heeft opgelopen!

Ja blowen is een lastige verslaving. Je bent vooral psychisch verslaafd. Maar de tabak maakt je ook lichamelijk afhankelijk. Wat echt kan helpen is: opgaan in een boek. Soms helpt het om laurierthee te drinken, gewoon thee van één laurierblad, dan heb je iets minder de neiging om te roken. Wat voor mij heel goed heeft geholpen is op een grote, lange vakantie gaan, buiten Europa, bv naar Afrika. Dan doe je zo veel nieuwe indrukken op dat de neiging om te roken verdwijnt. Op den duur geniet je van de dingen die je jezelf ontneemt door blowen;je gaat beter ruiken, eten proeft lekkerder, je hebt meer heldere dromen, je merkt meer subtiele gevoelens want de wiet overschreeuwt alle gevoelens en je stinkt zelf niet meer zo naar wiet. Wel is het lastig om thuis te komen en niet weer te beginnen; dan moet je sterker zijn dan je oude rookgewoonte.

Damian, 24-08-2014
Ik besloot te stoppen na ongeveer vijf jaar elke twee dagen een nieuwe vijf gram zak te halen. Ik besloot te stoppen door een ruzie met me vader, en omdat ik het al een tijdje zat was. Ik heb toen de avond ervoor één hele dikke laatste joint gerookt en sinds dien niets meer. Dat is nu ongeveer 11 dagen geleden. Ik heb wel zin gehad maar mezelf het niet toegestaan, ik ga nog steeds met mijn blowende vrienden om en sla hun aanbieding gewoon af. Ik ervaar geen stress, of wat dan ook. Eigenlijk is het enige waar ik last van heb mijn ADHD. Elke keer als ik die iriterende energie opwelling ervaar ga ik sporten. Reactie infoteur, 25-08-2014
Wauw Damian wat goed! De eerste tijd is het meest lastig, vooral de energie opwelling want ik denk dat ADHD en stoppen met blowen elkaar kunnen versterken. Het is erg mooi dat je in die opwellingen tijd wat nuttigs gaat doen!

Clauw, 14-07-2013
Ik heb 3 jaar stevig geblowd, en ben er een tijdje achter dat ik definitief wil stoppen met blowen want het haalt alleen maar het slechte in me naar boven. Ik zie om me heen dat andere blowers ook niet veel bereiken, ik vind het om eerlijk te zijn een beetje nietsnutten. De meeste blowers doen alles voor een joint, sommige kopen liever wiet dan avondeten! Ze zeggen wel altijd: wiet is niet verslavend, dat heb ik zelf in het begin ook gezegt. ach het is niet verslavend, ik raak er nooit verslaafd aan totdat het blowen een grote rol in mijn leven ging spelen en ik heel veel dingen heb opgegeven hierdoor. zoals werk/school en MEZELF! Je hebt in principe nergens meer oog voor behalve dat ene lekkere jointje waar je zo van ontspant.
Blowen is in principe geen probleem als je sterk in je schoenen staat, maar vele onder ons staan niet sterk in hun schoenen ookal beweren ze van wel!

Ik heb zelf veel samen met mijn eigen zus geblowt, totdat zij besloot hiermee te stoppen. Het haalde in haar ook alleen maar het slechte naar boven, ze kreeg door het blowen dagelijks hele erge woede uitbarstingen, deze waren zo erg dat het woonplezier in huis gewoon weg was. Ze werd er onzeker door, vergeetachtig, paranoide, agressief en ga zo maar door.
Ikzelf had heel erg last van alles opkroppen door het blowen, als ik ergens mee zat stak ik gewoon een jointje op om even relaxt te zijn. terwijl diezelfde problemen de dag erna net zo hard weer op mijn bordje terugkwamen, maar dan stak ik net zo hard weer een jointje op! Hierdoor ben ik na 3 jaar emotioneel nogal naar de knoppe gegaan. Ik heb daardoor ook last van angsten gekregen, was een emotioneel wrak en werd er onzeker van.

Mijn zus is nu ongeveer 2 maanden gestopt met blowen, en ze is bijna van al die dingen af waar ze last van had onder het blowen. Dit motiveerde mij om ook te stoppen met blowen, omdat ik zag dat zij van zoiets vertrapt naar zoiets moois ging in het leven! Ik ben niet gestopt omdat zij ook is gestopt, ik ben gestopt omdat ik ook wilde dat mijn leven wat meer kleur zou krijgen zoals bij haar.

Stoppen moet je sowieso voor jezelf doen, en niet omdat je ''samen'' gaat stoppen. dit heeft geen zin. Je moet voor jezelf een reden hebben om er echt mee te stoppen anders werkt het gewoonweg niet!

Als je emotioneel problemen hebt dan zal je het de eerste dagen best moeilijk krijgen want veel dingen die je hebt weggestopt door het blowen komen opeens weer allemaal terug, in gedachten of in dromen. ik kreeg nare nachtmerries met herinneringen uit het verleden die ik weg had gestopt. Ik vind het best moeilijk dat dit op mij af komt, maar ik ben er wel blij mee. Ik hoop alles nu een plekje te kunnen geven en het niet op te kroppen of proberen te vergeten :)

De hoofd reden dat ik gestopt ben met blowen is omdat ik weet dat er zoveel meer in mij zit dan dat suffe meisje zijn die altijd alleen maar blowt, en hierdoor lui is en niets denkt te kunnen bereiken!
Want ik weet dat ik genoeg kan bereiken, en dat kan iedereen. Je moet alleen zelf inzien dat dit zo is en jezelf niet zo onderschatten…
In de meeste mensen zit zoooveel meer dan ze denken.

Het leven is nou eenmaal niet zo gemakkelijk, je moet het voor jezelf mooi maken.
Dat kan een ander niet voor je doen, en zeker DRUGS niet! Dus laat het je leven niet beinvloeden… je moet zelf je leven beinvloeden en niet iets of iemand :)

~~~~
'' if you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or objects.'' - Albert Einstein

''Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!''
~~~~

Iedereen die probeert te stopppen met blowen, GELOOF IN JEZELF :) niet in de weedz! :p Reactie infoteur, 17-07-2013
Goed gezegd! Bedankt voor het delen van je verhaal. Ik hoop dat het waardevol is voor andere blowers die willen stoppen.

Joshua, 07-02-2013
Stoppen met blowen mag dan wel uiteindelijk gezonder zijn… maar toen ik stopte 2 jaar geleden zag ik het leven zo erg niet meer zitten dat ik mijn auto tegen een boom aan liet klappen. Nu is mijn been verbrijzeld en kan ik nooit meer normaal lopen. 2 jaar later ben ik maar weer begonnen, en sinds ik weer blow heb ik die waardeloze bijkomende dingen wel; geen zin om iets te doen, het kost veel te veel geld, en dommer maakt het DUIDELIJK, en vergeetachtig etc etc. Toch heb ik de keuze gemaakt om weer te blowen. Waarom?: Omdat het leven al naar genoeg is, en ik wil gewoon mijn joint kunnen roken als ik uit mijn werk kom om alle narigheid in de wereld weer snel te vergeten. Ik ben toen ik 25 was verslaafd geweest aan harddrugs… het afkicken van harddrugs beviel mij beter als afkicken van wiet. Het beste is gewoon NOOIT proberen! Als je het probeert en je vindt het lekker heb je in feite een levenslang probleem erbij gekregen.

Ik wil mensen niet aanmoedigen om weer te gaan blowen, absoluut niet. Maar voor MIJ werkt het beter ipv medicatie waar je hersendood van bent. Maar als je het nooit gedaan hebt, blijf er met je tengels vanaf. Reactie infoteur, 07-02-2013
Het klopt helemaal dat reguliere medicatie veel schadelijker is dan wiet. Medicatie kan leiden tot suïcidaal gedrag. Er zijn daarnaast allerlei plantaardige medicijnen die depressies tegen gaan zonder bijwerkingen. Er zijn eveneens plantaardige medicijnen die verslaving tegen gaan; denk aan de geneeskracht van noni.

Linda, 28-01-2013
Hey hallo!
Ik ben sinds 1 januari gestopt met blowen en heb jammer genoeg nu al voor de vierde keer gezondigd. Voorheen heb ik jaren lang dagelijks 5 joints gerookt, de laatste 1,5 jaar ben ik al zonder al te veel moeite terug gegaan na 5 joints in de week. Toch wil ik heel erg graag van deze maffe nutteloze verslaving af, stoned zijn ben ik echt beu. Het probleem is alleen dat ik de smaak van een wietjointje gewoon zo ontzettend lekker vind dat ik de smaak zo mis en daardoor het stoppen steeds weer op geef…

Is er niet toevallig een soort tabak op de markt welke een wietsmaak heeft? Dat zou echt ideaal zijn om van mijn domme verslaving af te komen!

Ik wil echt heel erg graag stoppen… als iemand een idee zoals dit heeft of ander alternatief… let me know! Reactie infoteur, 29-01-2013
Hoi Linda!
Er bestaat zoiets als THC-loze wiet, dat is wiet van een cannabisplant die voor de karton industrie wordt gebruikt. Misschien is dat wat voor je. Verder zou ik willen vragen: in hoeverre mis je echt alleen de smaak, als het om de verslaving gaat? Er zijn legio mensen die allerlei redenen verzinnen om door te gaan met blowen zoals:
1. het is gezond want het wordt medicinaal gebruikt,
2. het is niet slechter dan alcohol,
3. het maakt me relaxed en ontspannen,
4. het smaakt zo goed,
5. het is maar een softdrug dus ongevaarlijk,
6, het leven is zwaar, daarom heb ik het nodig,
7, ik geniet ervan en genieten is goed,
8, het is een onschuldige gewoonte en geen verslaving,
9, als je stoned bent dan heb je een andere kijk op de wereld en daar leer je van,
10, mijn vrienden doen het ook dus ik doe mee.
Deze redenen kunnen soms sterker wegen dan de wil om te stoppen. Je kunt het zo zien: de verslaving zelf vecht terug tegen het feit dat je wilt stoppen, De verslavingsgewoonte heeft zelfhandhavingsdrang en voegt redelijk klinkende argumenten aan je geest toe om je over te halen om te blijven roken. De verslaving is als het ware een gedachten-krachtenveld geworden wat de roker in bedwang poogt te houden en iemand die dit inziet wilt zich ervan bevrijden. Dat kan een hele strijd zijn. In jouw geval is het misschien een idee om vaarwel te zeggen tegen de lekkere smaak. Want deze lekkere smaak zorgt ervoor dat je smaakzintuig lekkere voeding minder goed kan proeven. Als het echt om de lekkere smaak gaat dan zijn er wel lekkerdere dingen dan wietrook, toch? Dit is overigens geen kritiek. Ik heb zelf lang geblowd en werd geleefd door dezelfde redenering,
Groet Tom008

Onbekende, 30-12-2012
Beste mensen, Na 31 jaar 3 tot 5 gram wiet per dag gerookt te hebben waarvan 15 jaar met verdamper ben ik nu gestopt omdat ik vreselijke angstaanvallen kreeg en durfde en kon niet meer slapen.Ik gebruikte het omdat ik mij daar altijd prettig bij gevoeld heb en er juist heel goed van kon slapen met fijne dromen, alles was ook leuker als je stoned was.
De eerste weken had ik de bekende afkick verschijnselen:Vreselijke nachtmerries, niet aanwezig zijn, rillingen, hitteaanvallen, depressies, slaapproblemen, snel geïrriteerd, etc.Nu na ca.2 maanden nog steeds last van hoofdpijn, duizelig, vermoeidheid, uitgedroogde neus gevoel tot in je hersens! Ik wil iedereen waarschuwen voor deze vreselijke drug, de verslaving is nog vele malen erger dan tabaksverslaving, ik spreek uit ervaring en ja ik zei het vroeger ook altijd:wiet is een onschuldig plantje, nou vergeet het maar! Het zijn gewoon harddrugs. Reactie infoteur, 30-12-2012
Beste onbekende,
Bedankt voor je reactie! Je afkickverschijnselen zijn extreem. Het is waar dat het plantje in de afgelopen 30 jaar veel sterker is geworden. Er worden extreem heftige chemische groeimiddelen gebruikt. Sommigen zeggen dat er speedachtige substanties over de wiet worden gesprayd om het verslavender te maken. Mijn vermoeden is dat de heftige afkickverschijnselen door chemicalién komen.

Veel succes met wietvrij blijven. Tegen hoofdpijn, duizeligheid en voor meer helderheid kan ik je ginkgothee aanraden van een biologische winkel.

Mike, 23-06-2012
Nu bijna 2 maanden gestopt met blowen, maar de zin blijft op sommige momenten enorm. Vooral in de avond als ik bijvoorbeeld een drukke dag heb gehad. Over het algemeen verloopt alles goed en heb ook geen stressmomenten meer in de avond dat er niks is. (Op sommige avonden na dan) Ik heb ruim 15 jaar elke avond geblowd en heb het idee dat het iets is wat heel mijn leven bij me blijft, al hoop ik het niet. Ik vraag me af of die enorme zin die er af en toe is nog lang blijft en ooit weg gaat. Slapen doe ik op zich aardig maar val nog steeds niet lekker snel in slaap. Ik hoop dat het over gaat. Reactie infoteur, 24-06-2012
Hi Mike,
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de enorme zin om te blowen na een jaar een stuk minder is. Maar er zijn nog steeds momenten dat ik denk, ach, waarom niet? Het is een zo sterke gewoonte/verslaving geworden dat je het nog even bij je moet meedragen. Toch slijt het langzaam weg en wordt de ´roep´ om te roken steeds zwakker. Als ik niet kan slapen dan lees ik een boek in bed, dan val ik soms binnen 2 bladzijden in slaap met het leeslicht nog aan.

Gebruiker, 13-05-2012
Ik ben nu een paar dagen van de wiet af na jaren lang dagelijks gebruikt te hebben. Ik rookte atijd na 21 uur als de kids op bed lagen en de dag aan het einde was. Heerlijk een joint voor het slapen en de boel de boel laten. Nu inmiddels een klein weekje wiet vrij en ik bruis van de energie. Ik kan lekker slapen en heb zin om van alles te ondernemen. Ik kan andere alleen maar aanbevelen ook te stoppen of eens een weekje te stoppen en zo te ervaren hoe het is. Ik heb nu ruim 17 jaar geblowd en heb de laatste maanden steeds minder wiet in mijn joint gedaan. Nu vanaf dag 1 helemaal geen last gehad met stoppen, eerder lag ik uren wakker in bed. Mensen suc6! Reactie infoteur, 14-05-2012
Het is heel herkenbaar dat je na het stoppen ineens een enorme berg energie hebt en van alles onderneemt.

Manuel, 13-04-2012
Geachte, Ik ben manuel 25 jr en ik ben bezig om te stoppen met blowen. Mijn vraag is; hoelang duurt het ongeveer gemiddeld bij mensen dat het blowen in je hoofd zo blijft trekken dat neemt toch wel af? Ik ben nu een paar dagen gestopt maar ergens blijf ik er in me hoofd toch wel meebezig denk ik. Groetjes manuel Reactie infoteur, 13-04-2012
Hoi Manuel, Goed besluit. Het kan vrij lang duren voordat het ´er naar toe getrokken worden´ stopt. Je lichaam heeft het niet nodig maar je blijft er wel aan denken. Dat heet geestelijke verslaving. Eigenlijk kan je pas zeggen dat je gestopt bent als je op zijn minst één of twee maanden niet hebt geblowd. Er blijft minstens een maand na de laatste joint THC in je bloed zitten. Je hersens hebben een tijd lang teveel THC gehad waardoor ze zelf vergelijkende stoffen, die in kleine hoeveelheden in ieders hersenen voorkomen, niet meer produceren. Dat natuurlijke productieproces moet weer op gang komen. Pas na geruime tijd, zeg een jaar, stopt ´het ermee bezig zijn´ pas echt. Tenminste dat is mijn ervaring. Tot die tijd heb je nog regelmatig de neiging om te denken: ¨Ach, die ene joint maakt toch niets uit.¨ Veel succes!

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 09-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.