Tips: stoppen met roken

Tips: stoppen met roken Dat roken ongezond is weten we allemaal. Er bestaat een bewezen verband tussen roken en longkanker. Wat minder bekend is dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen roken en slokdarmkanker. Roken kan ook een chronische obstructieve aandoening van de luchtwegen veroorzaken, COPD. Er bestaan twee vormen: longemfyseem en chronische bronchitis. Stoppen met roken is in alle gevallen het devies.

Stoppen met roken

Toch is het eenvoudiger gezegd dan gedaan. We hebben het over een hardnekkige verslaving aan nicotine die je niet zomaar in je eentje het hoofd kan bieden. Dat is geen schande, maar houd er wel rekening mee. Je moet vooral zelf willen stoppen wil het een kans van slagen hebben. Ook je omgeving moet erachter staan. Als jij stopt met roken maar je partner blijft lekker doorpaffen is de slagingskans kleiner maar niet onmogelijk.

Hulpmiddelen

Er bestaan verschillende hulpmiddelen die je helpen om van deze ernstige verslaving af te komen. Het zijn voornamelijk nicotinevervangende middelen met weinig bijwerkingen. Denk aan nicotine-kauwgum en -pleisters. Verder zijn er zuigtabletten en oplostabletten voor onder de tong. Voor meer informatie zie de websites van Stoppen met Roken en het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG).

Ontwenningsverschijnselen

Voordat je stopt met roken moet je wel met een paar dingen rekening houden. Het duurt ongeveer drie tot vijf dagen voordat de nicotine uit het lichaam is verdwenen. In die periode heb je ook het meeste last van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen bestaan uit humeurigheid, hoofdpijn, rusteloosheid, slapeloosheid, ongeduld of je slecht kunnen concentreren. Je kunt ook last krijgen van koude rillingen en tintelingen, of toenemende eetlust en vertraagde stoelgang. Heel vervelend allemaal maar absoluut ongevaarlijk.

Tips

Als je besloten hebt om te stoppen met roken kunnen een aantal tips je helpen het makkelijker te maken. Ze houden allemaal verband met het aanpassen van de levensstijl en het doorzettingsvermogen. Uiteindelijk gaat het om het resultaat en dat is nooit meer roken. Zet desnoods een en ander op papier, zowel de voor- als nadelen.

Contract

Beter nog is een contract met jezelf af te sluiten. Maak een officieel document met je handtekening om het contract te bevestigen. Dit lijkt belachelijk maar zo'n contract werkt confronterend op zwakke momenten. Het staat immers zwart op wit. Het maakt je sterker in het afkicken.

Lichaamsbeweging
Lichamelijke activiteiten zorgen ervoor dat de hersenactiviteit verandert en het verlangen naar roken vermindert. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn want een kwartiertje lopen voor het ontbijt of na de lunch doet wonderen. Je blijft niet alleen van de rokers vandaan maar lichaamsbeweging verbetert de stemming en helpt bij het gewichtsverlies. Mensen die stoppen met roken hebben vooral in het begin de neiging meer te gaan snoepen of eten als alternatief.

Stressoren

Mensen grijpen eerder naar een rokertje wanneer ze gestrest zijn. Probeer daarom stressvolle situaties zoveel mogelijk te mijden. Zien roken is doen roken. Als stress onvermijdelijk is probeer dan een vervanger te vinden voor de sigaret. Je kunt beter op een houtje bijten of een nepsigaret opsteken die in ieder geval geen nicotine bevat.

Kauwen

Een andere remedie om de behoefte aan een sigaret te onderdrukken is kauwgom. Er is ook nicotinekauwgom verkrijgbaar. Niet alleen de nicotine is de oorzaak van de verslaving maar ook de gewoonte iets in je hand en mond te hebben. Roken heeft te maken met rituelen, met handelingen. Zorg voor een plaatsvervanger als kauwgom of een glas water waar je regelmatig een paar slokken van neemt.

Volhouden

Iedereen die stopt met roken heeft momenten om het bijltje erbij neer te gooien. Geef niet toe want dan heb je voor niets deze lijdensweg ondergaan en kun je weer van voren af aan beginnen. Je moet echt afstand nemen van een dagelijkse routine en dat is zwaar. Daarom is het goed om de redenen nog eens met jezelf door te nemen waarom je bent gestopt met roken. Probeer je hierop te focussen. Denk aan het contract dat je met jezelf hebt afgesloten. Draag het bij je totdat het afkicken echt achter de rug is.

Tot slot

Belangrijk is om te weten dat de ontwenningsverschijnselen maar een paar dagen duren. Lichamelijk ben je er snel van af maar psychologisch niet. Roken is immers een manier van leven met rituelen en handelingen. Daar zit nou juist het probleem. Stop met roken op het moment dat je goed bent voorbereid en het aan kunt. Iedereen kan het maar moet wel het juiste moment uitkiezen.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Roken, nicotine en tabakRoken, nicotine en tabakRoken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een…

Stoppen met BlowenStoppen met BlowenStoppen met blowen is lastig. Voor iedereen voelt stoppen anders. Als je wel gewoon sigaretten rookt dan heb je in ieder…
Verslaving bij jongeren voorkomen vanuit bijbels perspectiefVerslaving bij jongeren voorkomen vanuit bijbels perspectiefEr zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken gedaan wat de beste methode is om alcoholmisbruik of verslaving onder jong…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tarabiscuite, Pixabay
  • Wikipedia
  • Foto's: DeviantArt
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.