Symptomen en behandeling van dengue of knokkelkoorts

Wie op vakantie gaat in een gebied waar een tropisch klimaat heerst moet goed op de hoogte zijn van de risico's. In meer en meer warme landen bestaat het gevaar op knokkelkoorts of dengue, een ziekte die je kan oplopen door een muggensteek. Ze kan hondsdolheid veroorzaken en het niet behandelen van de ziekte kan dodelijk zijn. Dengue of knokkelkoorts is de snelst groeiende ziekte ter wereld die door muggen verspreid wordt.

Inhoud


Oorzaak van dengue of knokkelkoorts

De tijgermug (zie foto) is de grote verspreider van knokkelkoorts. De ziekte wordt overgedragen wanneer iemand gestoken wordt door een mug die reeds een ander persoon met de ziekte stak. Het virus 'kruipt' in het bloed van het menselijk lichaam en kan dus enkel opgespoord worden door bloedonderzoek. De gevaarlijkste periodes om gestoken te worden door een tijgermug zijn de eerste uren na dageraad en de laatste uren voor zonsondergang.

Verspreiding van dengue of knokkelkoorts

Elk jaar geraken er meer dan 50 miljoen mensen besmet door deze ziekte die voorkomt in meer dan 100 landen. Het risico is het grootst nabij de tropen in stedelijke gebieden. Vorig jaar werden er echter ook twee gevallen in Frankrijk ontdekt. Dit komt omdat de tijgermug zijn natuurlijke habitat kan te verlaten 'dankzij' de opwarming van de aarde.

Symptomen van dengue of knokkelkoorts

Iemand die gestoken is door een mug die het virus draagt zal dat niet meteen gewaar worden. Pas twee tot veertien dagen later zal de ziekte uitbreken. In de eerste fase is men misselijk en geeft men over, gepaard hiermee gaan ook hoesten, keelpijn en verandering van smaak. In de tweede fase wordt het pas gevaarlijk. De tweede fase kan je herkennen door puntvormige donkerrode vlekjes op het lichaam, bloeden van de neus, bloeden van tandvlees. Wanneer deze tweede fase zich voordoet kan dit lijden tot een shock, bewusteloosheid en uiteindelijk de dood. Wanneer de tweede fase van de ziekte zich voordoet spreekt men over dengue hemorragische koorts.

De koortsfase

 • Hoofdpijn
 • Pijn aan de ogen
 • Bloeden uit de neus
 • Plotse koorts
 • Spierpijnen
 • Pijn in de knokkels of gewrichten
 • Overgeven
 • Uitslag
 • Rugpijn
 • Diarree

De kritieke fase

 • Lage bloeddruk
 • Opgezwollen buik
 • Inwendige bloedingen

De herstelfase

 • Verandering van bewustzijn
 • Jeuk
 • Epilepsieanvallen
 • Trage hartslag

Behandeling van dengue of knokkelkoorts

Medicijnen

Er bestaan vooralsnog geen medicijnen tegen dengue of knokkelkoorts. Ook een vaccin om preventief de ziekte te voorkomen is onbestaande. Iemand die getroffen is door het virus kan wel koortswerende middelen nemen om de symptomen te bestrijden. Maar wat vooral belangrijk is, is dat het slachtoffer voldoende drinkt. Wie echter dengue hemorragische koorts heeft dient opgenomen te worden in het ziekenhuis. Zonder behandeling is da kans op sterfte 1 op 10.

Na genezing

Wie herstelt van een infectie is levenslang immuun voor dengue. Dit geldt echter niet voor andere types knokkelkoorts. Wie éénmaal besmet geweest is door dengue en later een ander type knokkelkoorts krijgt heeft veel meer kans op een fatale afloop.

Voorzorgsmaatregelen

Wie naar een land trekt met tropisch klimaat neemt best zijn voorzorgsmaatregelen. Zo is kleding die het lichaam zoveel mogelijk bedekt zeker niet uit den boze, denk dan vooral aan lange mouwen en broekspijpen. De onbedekte lichaamsdelen kunnen dan weer makkelijk beschermd worden door insectwerende middeltjes. In de slaapkamer kunnen er ook voorzorgsmaatregelen tegen dengue genomen worden. Een muskietennet dat doordrenkt is met antimuggenvloeistof en muskietengaas voor de ramen en deuren zal zeker helpen.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Aziatische TijgermugEen muggenbeet zit je al helemaal niet op te wachten, maar een beet van een tijgermug is wel het laatste wat je wilt. De…
Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?De inheemse Nederlandse muggen brengen geen ziekten over, maar af en toe zien we in Nederland ook exotische muggen zoals…
Tijgermug (Aedes albopictus)Iedereen krijgt er zomers mee te maken. Net als men in slaap valt een zoemend geluid of nog erger, 's ochtends wakker wo…
Tijgermug in Nederland, wat te doen?Tijgermug in Nederland, wat te doen?De tijgermug komt normaal alleen in Azië voor maar wordt in de zomer ook soms in Nederland aangetroffen. Niet zo fijn, w…

Glucose en glucose-testersGlucose en glucose-testersGlucose meten we om te zien of onze bloedsuikerspiegel binnen de referentiewaarden ligt, onder meer als diabetes mellitu…
Ons oog een complex orgaan: bij- en verziendheid behandelenOns oog een complex orgaan: bij- en verziendheid behandelenOns oog is een uiterst complex zintuig, waarmee dan ook heel wat kan mis gaan. Bij- en verziendheid zijn ongetwijfeld de…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.