Veranderingen in de zwangerschap

Veranderingen in de zwangerschap Als je zwanger bent krijg je gegarandeerd te maken met een reeks stormachtige veranderingen in het lichaam dat zich uit in allerhande kwalen en symptomen. Extreme vermoeidheid en misselijkheid, duizeligheid, aambeien en pijnlijke borsten zijn maar voorbeelden van de 'gezonde' ziekte die zwangerschap heet. Wat zijn de meest voorkomende verschijnselen en hoe ontstaan ze?

Vermoeidheid en je 'anders' voelen

Het kan al in de eerste weken ontstaan: Een allesoverheersende moeheid. De hormoonhuishouding die totaal is gewijzigd na de bevruchting is de oorzaak van het vreemde gevoel dat de meeste vrouwen ervaren in het begin van de zwangerschap en daardoor 'instinctief' weten dat ze in verwachting zijn. Een sterk veranderd hormoonpeil en hormoonbalans vraagt veel aanpassing van het lichaam en dit kost veel energie. De vermoeidheid kan zo erg zijn dat het dagelijkse bezigheden belemmert. De extreme vermoeidheid in het begin wordt later in de zwangerschap minder maar dan kan de dikke buik er voor zorgen dat je slechter slaapt. Het hoort er helaas allemaal bij.

Bloedarmoede

Je maakt tijdens de zwangerschap ruim een liter extra bloed aan en dat is een aanslag op je lichaam. Het is gebruikelijk dat je HB-gehalte in het bloed tijdens de zwangerschap met regelmaat wordt gecontroleerd. HB staat voor hemoglobine en dit is een eiwit dat het ijzer opslaat in de rode bloedlichaampjes. Een laag HB is verantwoordelijk voor een tekort aan zuurstof in de weefsels waardoor je last krijgt van moeheid, duizeligheid en kou. De uitgangswaarde ligt meestal boven de 7 maar komt de waarde tijdens de zwangerschap lager dan de uitgangswaarde te liggen dan is er sprake van bloedarmoede en worden ijzerpillen voorgeschreven. Bloedarmoede komt tamelijk vaak voor bij zwangerschap. Veel ijzerrijke voeding ( elk voedsel dat groen of rood is ) kan ook helpen het HB-gehalte op peil te houden.

Bandenpijn

Door het groeien van de baarmoeder kan er een pijnlijk gevoel in de liezen, onderin de buik en rug ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door het oprekken van de banden waaraan de baarmoeder in de buikholte is opgehangen. Een zeurderig gevoel is niet ongewoon tussen de twaalfde en twintigste week. Na de twintigste week kunnen de banden die door het lieskanaal lopen gaan opspelen. Plotselinge bewegingen geven dan spontane steken links- of rechtsonder in de buik. Er is weinig aan te doen behalve voldoende rust nemen en onverwachte bewegingen vermijden.

Aambeien

Aambeien komen vaak voor tijdens zwangerschap als het gewicht de druk in de buik laat toenemen en er gemakkelijk uitstulpingen kunnen ontstaan van de bloedvaatjes in de endeldarm en in de buurt van de sluitspier van de anus. Het zijn gezwollen bloedvaten die erg kunnen jeuken en pijnlijk kunnen zijn. Obstipatie verergert de zaak nog eens. Met veel koud water spoelen kan helpen ze in de hand te houden, mocht er toch trombose in een aambei ontstaan en dit is te merken door toenemende pijn en een onmogelijkheid om nog te zitten, dan is dit onder plaatselijke verdoving te verwijderen. Na de zwangerschap zullen aambeien weer verminderen of zelfs verdwijnen.

Pijnlijke borsten

Een van de eerste verschijnselen van zwangerschap, behalve de misselijkheid is het pijnlijke, gespannen, strakke, zware en opgezette gevoel in de borsten dat ontstaat door de sterke toename van zwangerschapshormonen. Het is eigenlijk precies hetzelfde gevoel dat kan optreden in de twee weken voor elke menstruatie, met dit verschil dat er nu dus geen menstruatie volgt en de pijn in de borsten voorlopig blijft en zelfs toeneemt. Een nieuw verschijnsel kan zijn dat ook de tepels en tepelhoven die een donkerbruine kleur hebben gekregen, veel gevoeliger zijn dan anders. Aanraken kan zelfs echte pijn doen, evenals aan de zijkanten van de borsten. De gevoeligheid verdwijnt meestal na een week of tien.

Gewichtstoename

Gemiddeld kom je in de hele zwangerschap zo'n twaalf kilo aan. In de eerste drie maanden is deze gewichtstoename dikwijls niet meer dan anderhalve kilo of val je zelfs een paar kilo af in het geval van zwangerschapsbraken. Naarmate de zwangerschap vordert, komt er relatief steeds meer gewicht bij, in de laatste weken wel 400 gram tot een pond per week. Dit extra gewicht is een optelsom van het gewicht van de baby, het vruchtwater, placenta en vruchtvliezen, de hoeveelheid bloed van de moeder, borsten en baarmoeder. Daarnaast de opslag van vet en het vasthouden van vocht. Een kritieke grens ligt bij een gewichtstoename van in totaal negen kilo wat in dat geval betekent dat het geboortegewicht van het kind ook lager is dan normaal.

Duizeligheid

Veranderingen in de bloedvaten, bijvoorbeeld bij te snel opstaan, kunnen ervoor zorgen dat een zwangere vrouw duizelig wordt. Er kan dan even een tekort aan bloed en dus zuurstof in de hersenen ontstaan. Normaal herstelt het lichaam zich daar snel van, maar tijdens zwangerschap is de reactie van de bloedvaten soms een paar seconden vertraagd. Naast duizeligheid kun je ook sterretjes gaan zien of tintelingen in het hoofd krijgen. Het lijkt beangstigend maar is normaal mits het incidenteel is. Verergert het verschijnsel, raadpleeg dan de arts of verloskundige.

Afscheiding

Stimulatie door hormonen zorgen voor een versterkte witte vloed in de zwangerschap, een verschijnsel dat sterk kan variëren. In het prille begin zijn de golven afscheiding in de vorm van melkachtig, helder of wit slijm soms het eerste signaal dat er geen menstruatie komt maar een zwangerschap in ontwikkeling is! De afscheiding is normaal, tenzij er jeuk, pijn en roodheid optreedt wat op een infectie kan duiden. Houdt het milieu zuur en draag enkel katoenen ondergoed. In de loop der zwangerschapsweken of maanden zal de afscheiding verminderen tot een bekender niveau.

Maagzuur

Een brandende pijn tot diep in je keel: Brandend maagzuur. Vanaf een maand of vijf kan dit veel last gaan bezorgen. De kringspier die de maag van de maag afsluit verslapt door de werking van de zwangerschapshormonen en de toenemende grootte van de buik maakt dat er meer druk op de maag ontstaat waardoor maagzuur de verkeerde kant op kan gaan stromen, terug de slokdarm in. Pepermunt, drop (niet teveel) of een droge boterham kunnen brandend maagzuur iets stillen. Bij brandend maagzuur in de nacht is het het beste op de linkerzij te liggen zodat het zuur beter in de maag blijft.

Rugpijn

Rugpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Vaak komt het door een verkeerde houding, bijvoorbeeld het maken van een holle rug om beter in evenwicht te blijven. Dit is logisch want het zwaartepunt van het lichaam komt in de loop van de zwangerschap anders te liggen. De groeiende buik 'hangt' als het ware aan de rug en trekt deze automatisch hol. Echter, hierdoor raken spieren en banden overbelast. Draag geen hoge hakken en ontlast de rug door vaker te zitten in plaats van te staan, neem daarnaast veel rust door af en toe te liggen.

Striae

Striae staat voor zwangerschapsstriemen of zwangerschapsstrepen en deze kunnen overal ontstaan maar de meest voorkomende plekken zijn op de buik, de borsten en boven de liezen. Het zijn roze-paarsblauwe strepen van enkele centimeters lang die na de bevalling uiteindelijk verbleken tot zilverwit. Het ontstaat doordat de huid zo ver onder spanning staat en uitrekt dat de elastische vezels van het onderhuidse bindweefsel worden verscheurd. Dit is onherstelbaar. De strepen zijn feitelijk de kleine littekens van de geknapte vezels. Insmeren met zalven en olie om het effect te verminderen heeft helaas geen bewezen werking. Na de zwangerschap is de huid op de plekken van de strepen wat dunner en ietwat rimpelig.

Misselijkheid en braken

Misselijkheid en je 'vreemd' voelen in de zwangerschap is normaal in de zwangerschap. Af en toe overgeven is ook nog gewoon mits je zoveel mogelijk een normaal menu kunt aanhouden. Overmatig braken en je uiterst slecht voelen is echter reden voor nader onderzoek, vooral als er ook sprake is van gewichtsafname. Na bloedonderzoek zal meestal een behandeling met infuus volgen en/of het geven van medicijnen om de balans in het lichaam te herstellen.

Veranderde smaak en reuk

Het kan gebeuren dat bepaalde dingen die je altijd lekker vond, ineens onaangenaam worden, bijvoorbeeld koffie, alcohol, vlees, pepermunt, tandpasta, sigarettenrook en thee. Er is een verscherpte waarneming van geuren maar ook kun je dingen ruiken die er niet zijn. Andersom kan ook: Vieze geuren worden ineens prettig, zoals de geur van spiritus of de geur van bloemenwater. Daarbij kan er een onbedwingbare trek zijn in voedsel dat je normaal niet lust of nooit eet. Haringen en zure bommen zijn berucht, maar het kan letterlijk van alles zijn. Kenmerkend is dat deze zwangerschapslusten onmiddellijk moeten worden beantwoord. Denk aan de echtgenoot die middenin de nacht voor zijn zwangere vrouw een blik tutti frutti opent! Het kan ook gaan om voedsel dat je 'bij gebrek aan beter' maar gaat eten omdat je favoriete eten je tegenstaat.

Zwangerschapsjeuk

Door de hormonen ontstaat een er een lichte stuwing in de lever waardoor bepaalde stoffen in de gal niet goed worden afgevoerd en in het bloed terechtkomen. Die stoffen veroorzaken de jeuk en pukkeltjes die een beetje op muggenbulten lijken. Er zijn verkoelende pasta's en poeders verkrijgbaar die het iets kunnen verminderen. Een lauwwarm bad kan ook verkoeling geven, daarna voorzichtig droog deppen. Vermijd zeep.

Zwangerschapsmasker

Je huid kan door de vele veranderingen en extra productie van hormonen problemen geven. De huid kan droger of juist vetter worden maar er kunnen ook pigmentvlekken ontstaan en dit heet het zwangerschapsmasker. Ze ontstaan in het gezicht en zijn een soort grote, lichtbruine moedervlekken. De vlekken verergeren als je gaat zonnen als het pigment zich enkel op een paar plaatsen gaat concentreren. Er zijn nog talrijke andere verkleuringen mogelijk waaronder een zwangerschapslijn. Dit is een donkere, verticale streep die vanaf de navel naar beneden loopt. Na de zwangerschap verdwijnen al deze symptomen maar niet direct.

Spataderen

Zwangerschap heeft een belangrijke invloed op het ontstaan van spataderen en de helft van de vrouwen krijgt er mee te maken. De oorzaak is verhoogde druk in de aderen, een toegenomen hoeveelheid bloed en slapper wordende wanden in de bloedvaten. Gevolgen zijn een gespannen en zwaar gevoel in de benen, vochtophoping in de onderbenen, tintelingen en nachtelijke krampen in de kuiten, jeuk en pijn. Daarnaast is er het schoonheidsaspect hoewel spataderen ook zo diep kunnen liggen dat je ze niet ziet. Spataderen kunnen leiden tot complicaties zoals een aderontsteking of trombosebeen, maar ze zijn veelal tijdelijk en verdwijnen enkele maanden na de bevalling. Lang staan kan spataderen verergeren.

Geen zin in seks

De behoefte aan seksueel contact is in de zwangerschap nagenoeg afwezig. De afname van de seksuele behoefte treedt al direct op. Oorzaken zijn velerlei en hangen samen met de zwangerschapsverschijnselen maar ook met de gedachte dat geslachtsverkeer schadelijk zou kunnen zijn voor de zwangerschap of met een gevoel minder aantrekkelijk te zijn. Behalve deze bijkomende factoren is de voornaamste oorzaak toch een zeer veranderde hormoonbalans vergeleken met voor de zwangerschap. Deze balans ontmoedigt seksueel contact om de doodeenvoudige reden dat het lichaam constateert dat er al een zwangerschap is. Hormonen die normaal gesproken seksualiteit aanmoedigen om een bevruchting te bewerkstelligen zijn afwezig, weer andere hormonen zijn in dusdanig hoge concentraties in het lichaam aanwezig dat lustgevoelens op een nulpunt blijven. De behoefte aan steun, intimiteit en tederheid vermindert in de regel meestal niet.

Druk op de blaas

Door de toenemende zwaarte van de buik komt ook de blaas in het gedrang. Er lijkt minder urine in te passen waardoor vooral aan het einde van de zwangerschap het niet ongewoon is dat je vaker moet plassen of 's nachts uit bed moet omdat je blaas vol is. Dit kan ook in het begin van de zwangerschap ontstaan maar als de blaas door een omhoog schuivende baarmoeder weer wat ruimte krijgt vermindert dit na enkele maanden. Echter, aan het einde van de zwangerschap drukt het hoofd van de baby op de blaas en dat voel je. Spontaan kleine beetjes urine verliezen bij drukveranderingen is ook mogelijk, vooral als je moet lachen, hoesten of iets optilt. Als er echter pijn bij het plassen ontstaat is dat niet gewoon en zou je de huisarts moeten raadplegen. Het is helaas wel gewoon dat de baby echt tegen je blaas schopt en dat kan zelfs zeer pijnlijk zijn.

Harde buiken

Soms trekt de baarmoeder zich even kort samen en ontspant dan weer. Deze zogenaamde 'harde buiken' worden ook wel oefenweeën genoemd. Ze komen in de hele zwangerschap voor maar worden prominenter naarmate de zwangerschap vordert en vooral vanaf de vijfde maand gaan ze opvallen. Je kunt het zien als een soort training voor de baarmoeder die zich voorbereidt op de bevalling. De harde buiken kunnen geen kwaad mits ze niet bij voortduring gaan plaatsvinden omdat dan immers een vroegtijdige bevalling kan plaatsvinden. De baby komt door een harde buik echter niet in de knel. Het kan ook plotseling ontstaan als iemand de buik aanraakt of als de baby tegen de baarmoederwand schopt. Dit is een reflex van de baarmoederspieren die dan spontaan samentrekken. De naam 'harde buik' wijst erop dat de buik inderdaad zo hard als een plank wordt tijdens zo'n oefenwee.

Nesteldrang

Er wordt soms wat lacherig over gedaan, maar veel vrouwen merken kort voor de uitgerekende datum dat ze nog van alles in huis moeten doen. Het huis krijgt nog even een grote beurt, keukenkastjes worden gesopt en gordijnen worden zelfs nog vermaakt. Het is onduidelijk waar deze onbestemde nesteldrang precies vandaan komt maar het komt overeen met wat sommige vrouwen af en toe ervaren in de week voor de menstruatie: Plotselinge werkdrang, iets met de handen willen doen en niet met het hoofd, in staat zijn tot grote klussen waar je anders niet voor voelt, enz. In de zwangerschap kan het zijn dat je dit alles doet omdat je in het achterhoofd hebt dat het er voorlopig niet van zal komen. Nesteldrang is normaal, maar ook als je het niet hebt is er niets aan de hand.

Soms gaat het mis

Miskraam

Een op de tien zwangerschappen eindigt voor de zestiende week in een miskraam. De reden is in de meeste gevallen dat het vruchtje niet levensvatbaar is door een chromosomale afwijking of een verkeerde ontwikkeling. Soms komt het door een tekort aan het hormoon progesteron, een afwijking van de baarmoeder, een ontsteking of een infectieziekte. Wat er volgt is bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnen. Uiteindelijk kan het bloedverlies gaan lijken op een zeer sterke menstruatie. Bedrust en medicijnen zullen geen baat hebben omdat de zwangerschapshormoon-productie is afgenomen en gaat stoppen. Soms is na een miskraam curettage nodig waarbij de baarmoeder onder plaatselijke of algehele verdoving wordt schoongemaakt. Direct weer zwanger worden is niet aan te bevelen omdat het lichaam eerst moet herstellen, dus neem een pauze van minimaal twee maanden in acht.

Hoge bloeddruk

Bij elke zwangerschap wordt de bloeddruk gemeten en deze is dikwijls iets hoger dan voor de vrouw normaal is, maar wel aanvaardbaar. Als deze echter te sterk stijgt kan dat een aanwijzing zijn voor zwangerschapsvergiftiging. Een voortdurende hoge bloeddruk wijst op een niet optimaal functionerend vaatstelsel en hierdoor zou de baby in groei kunnen achterblijven omdat de bloedvaten van de baarmoeder en placenta dan ook minder goed doorbloed zijn. De behandeling bestaat uit een zoutarm of zoutloos dieet en rust, eventueel in bed.

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging oftewel toxicose komt een enkele keer voor aan het einde van de zwangerschap en uit zich in vocht vasthouden dat je kunt zien aan dikke vingers, benen en voeten, een gestegen bloeddruk en teveel eiwit in de urine. Ook kan het voorkomen dat je dan bijvoorbeeld meer dan een pond per week aankomt. In een ernstig geval kan een toxicose leiden tot eclampsie, een soort stuipen die schadelijk zijn voor baby en moeder. Bijtijds wordt echter een behandeling gegeven: Een zoutarm of zoutloos dieet en bedrust. Als dit geen verbetering geeft volgt een ziekenhuisopname met extra bewaking via hormoonbepalingen, echoscopie en harttonencontrole van de baby. De bevalling wordt opgewekt als het voor de baby veiliger is de baarmoeder te verlaten.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hoeft niet meteen tot een miskraam te leiden maar het is vrijwel onmogelijk dat zo'n zwangerschap goed afloopt. Het embryo ontwikkelt zich niet in de baarmoeder maar in de buikholte of in een van de eileiders, waar niet voldoende ruimte is om de vrucht te laten groeien. Dit soort zwangerschappen komt gelukkig zelden voor, een op de tweehonderd zwangerschappen is buitenbaarmoederlijk. Meestal is er een operatie noodzakelijk om het embryo weg te halen.

Zwangerschapsdiabetes

Als de buik wel erg groot is, wordt er gekeken of er sprake is van zwangerschapsdiabetes. Dit is een verschijnsel dat na de zwangerschap weer verdwijnt maar kan risico's met zich meebrengen. Meestal volgt een speciaal dieet, eventueel aangevuld met insuline-injecties. Het komt voor bij 1 tot 2 procent van alle zwangere vrouwen. De aandoening treedt meestal op tijdens de tweede helft van de zwangerschap en uit zich behalve in de dikkere buik door het vele vruchtwater ook in veel dorst en veel plassen. Doordat bepaalde zwangerschapshormonen insulineresistentie (weerstand tegen de werking van insuline) veroorzaken, treedt er een verminderde glucosetolerantie op. De verhoogde bloedsuikerspiegels veroorzaken een sterke groei van de baby dat tot complicaties bij de bevalling kan leiden. Om dit alles te voorkomen wordt tijdens de zwangerschapscontroles standaard urine gecontroleerd.

Zwangerschapspsychose

Het gebeurt een heel enkele keer dat een zwangere vrouw in een zeer ernstige, geestelijke crisis terechtkomt. Soms leidt dit tot opname in een psychiatrische kliniek. Veranderingen op het gebied van de hormonen speelt een rol bij zo'n ernstige stoornis in de persoonlijkheid. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: Enerzijds een een ernstige depressie met gevaar voor zelfdoding, anderzijds de zogeheten zwangerschapswaanzin of zwangerschapspsychose gekenmerkt door een ongegronde achterdocht voor de omgeving, een niet te volgen gedachtegang en gehoorhallucinaties. De psychische stoornissen vertonen overeenkomst met soortgelijke stoornissen na de bevalling. Wie er 'vatbaar' voor is, kan dit bij een volgende zwangerschap weer krijgen.

“A mother’s joy begins when new life is stirring inside… when a tiny heartbeat is heard for the very first time, and a playful kick reminds her that she is never alone.”

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bandenpijn bij zwangerschapBandenpijn bij zwangerschapBandenpijn bij zwangerschap: die twee horen bij elkaar als thee met een koekje. Bandenpijn kan al zeer vroeg in de zwang…
Bandenpijn en zwangerBandenpijn en zwangerBandenpijn in de zwangerschap komt meestal voor rond de 20e week. Maar ook al vroeg in de zwangerschap kan bandenpijn vo…
Zwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterZwangerschapsverschijnselen in het tweede trimesterHet tweede trimester van de zwangerschap loopt van week 14 tot en met week 27. Het aanbreken van het tweede trimester is…
Hcg-waarden tabelHcg-waarden tabelHCG is een hormoon dat alleen tijdens de zwangerschap voorkomt. Dit hormoon is te meten met een urinetest of middels een…

Miskraam overkomt maar liefst 1 op 4 vrouwenMiskramen komen vaker voor dan men wel zou kunnen denken. De cijfers zijn uiteenlopend, de ene spreekt over één vrouw op…
Bronnen en referenties
Reacties

Nouschka, 23-11-2012
Goede middag,
Ik ben nu in de 17de week van mijn zwangerschap. En sinds een week heb ik erg veel last van mijn middenrif. Veel steken en het voelt soms alsof er iets verschuift tussen mijn middenrif. Soms doet het zoveel pijn dat ik niet meer weet hoe ik moet zitten, liggen of staan. Wat is dit precies en wat kan ik er aan doen?
Bij voor baad dank, groetjes Nouschka. Reactie infoteur, 23-11-2012
Hi Nouschka, pas later in de zwangerschap kan er een scheurtje in het middenrif ontstaan, doordat de druk in de buik verhoogd is. Met 17 weken zou je dit nog niet verwachten. Omdat je veel pijn hebt moet je dit wel laten uitzoeken door je arts of verloskundige. Grt, A.

Kirsten, 15-11-2012
Hallo,
Ik ben nu bijna 5 weken zwanger. Vannacht werd ik wakker met hevige buikpijn. Ik heb geplast, maar daarna werd ik zo misselijk, duizelig en zweterig van de pijn, dat ik best wel in paniek raakte. Ik had het gevoel dat ik zo weg kon vallen. Na nog geen half uur was de pijn ineens weg, en daarmee ook de misselijkheid. Is dit iets waar ik me gelijk zorgen over moet maken? Of moet ik een mogelijke volgende keer afwachten en er dan pas wat mee doen? Reactie infoteur, 15-11-2012
Hi Kirsten, de meeste vrouwen weten meteen of buikpijn afkomstig is van de darmen of van de baarmoeder. In het laatste geval voelt het als lichte weeen of menstruatiepijn. Wat er met jou aan de hand is kan niemand online vaststellen, daarvoor zul je toch echt contact moeten opnemen met je huisarts of verloskundige. Hopelijk blijft de zwangerschap intact. Groetjes, A.

Valerie, 05-10-2012
Hallo,

ik ben nu 8 weken zwanger en heb sinds gisteren enorm last van jeuk en opgezwollen vingers, volgens vele artikels komen deze symptomen van vochtophouding, maar in de laatste periode van de zwangerschap voor. Moet ik mij zorgen maken?
Groetjes Reactie infoteur, 08-10-2012
Hi Valerie, meld dit aan je verloskundige of huisarts. Oorzaken zijn te talrijk om hier te bespreken, bovendien moet de arts dit onderzoeken. Grt, A.

Dame, 08-07-2012
Hallo, ik heb sinds 3 maanden een onregelmatige menstruatie en elke keer maar 2 dagen en dan is het weer voorbij. Nu heb ik ook constant steken bij mijn lies en jeukende, pijnlijke borsten. Pijn in mijn onderrug en mijn buik voelt heel strak aan. Heb al verschillende testen gedaan, maar negatief. Wil niet nog een keer naar de dokter. Kan het zijn dat gewone testen niet goed reageren i.v.m te weinig hcg? Reactie infoteur, 09-07-2012
Hi Dame, zwangerschapstesten zijn zeer gevoelig. Bij zwangerschap zijn er geen menstruaties, ook geen onregelmatige. De uitslagen van de testen zijn dus juist. Grt, A.

Anoniem, 03-07-2012
Hi ik heb een vraagje, ik heb vorige maand 2maal toe mijn pil vergeten en niet extra in genomen daarna, nou ben ik wel ongesteld geweest maar heel kort en alleen donkere afscheiding en maar een klein beetje. ik ben heel erg moe, lome benen, obstipatie, grotere tepels, krampen en pijn in me buik wat door trekt naar me rug, regelmatig hoofdpijn. ik heb na me ong in 1, 5wk 3 testen gedaan die negatief waren. wat nu? Reactie infoteur, 04-07-2012
Hi Anoniem, pilgebruik kan gepaard gaan met een lange lijst verschijnselen, waarvan je slechts een deel opnoemt. Lees daarvoor de bijsluiter. Jouw lichaam heeft duidelijk behoefte aan de natuurlijke situatie. Stoppen is dus wat je moet overwegen. Groetjes, A.

Xaviera, 03-07-2012
Hallo, ik heb sinds een aantal weken echt steken tegen me blaas net alsof je gestoken word met een mes in je blaas. Sinds vandaag is mijn kindje heel erg actief normaal nooit zo erg als nu. En de steken zijn vandaag wel heel erg. Ben nu 38+5 weken zou dit een teken kunnen zijn dat de bevalling binnenkort nadert? Hoop dat iemand mij antwoord kan geven op mijn vraag…
Alvast heel erg bedankt.

Groetjes xaviera Reactie infoteur, 04-07-2012
Hi Xaviera, in de laatste weken is alles erop gericht het lichaam voor te bereiden op de naderende bevalling. Steken tegen de blaas wijst erop dat een zenuw hoger in het bekken wordt geraakt (door de baby), wat weer verdwijnt als je de bevalling gehad hebt. Het is daar van binnen natuurlijk erg krap geworden! Een erg bewegende baby kan erop duiden dat het kindje een andere positie aanneemt en/of dat jij veel fysieke rust hebt. Een goed teken dus. Vind je het toch verontrustend, raadpleeg dan je arts of verloskundige. Sterkte met de laatste loodjes, A.

Vanessa, 28-06-2012
Hoi, ik ben nu 23 weken + 4 dagen zwanger en heb sinds deze week last van van draaierigheid 's morgens bij het opstaan, heb nu geprobeerd om iets minder snel of brusk op te staan maar het helpt niet echt. Heb nu ook last van gezwollen enkels en ben enorm moe desondanks mijn vitamines. Dat je vermoeid bent is normaal maar ik kan slapen van 20u30 tot 06u30 aan één stuk door en dat lijkt me iets minder normaal. Op het werk is het echt hectische en even een pauze nemen lukt niet en daar zijn ze dan ook niet echt mee opgezet. Soms harde buiken, meestal als ik me druk maak op het werk wordt het bovenste van mijn buik hard en wrijf ik er wat over met het gedacht dat het wat verminderd maar het verminderd pas als ik een douche heb genomen. Groetjes Vanessa Reactie infoteur, 29-06-2012
Hi Vanessa, het gevoel flauw te vallen bij het opstaan komt vaak voor in de zwangerschap. Ook tien uren slaap is gewoon te noemen. Een zwangerschap vergt zeer veel van het lichaam. Het lichaam pakt zelf die rust, en doet dat des te meer als het overdag te veel wordt belast. Harde buiken zijn, mits incidenteel, ook normaal maar je moet er mee oppassen. Je merkt zelf al dat volledige ontspanning, namelijk onder de douche, het gevoel pas wegneemt. Rust is de remedie, dus korter werken of stoppen met werken. Groetjes, A.

Sharon, 23-06-2012
Hallo, ik heb vorige week voor het eerst seks gehad, maar wij hebben dit zonder condoom gedaan. en nu heb ik ineens heel veel dikke witte afscheiding, veel meer en dikker dan normaal, ook ben ik vaak duizelig en heel erg moe. een paar dagen na dat ik seks heb gehad had ik ook een beetje pijn in mijn onderbuik, het leek een beetje op de pijn die ik heb als ik ongesteld moet worden. ook had ik een paar dagen gelen opeens een paar druppels bloed in mijn onderbroek. ik ben wel aan de pil maar ben die in de vorige maand regelmatig vergeten, toen ik seks had was ik net een weer een weekje met een nieuwe strip begonnen. zou ik nu misschien toch zwanger kunnen zijn? Reactie infoteur, 24-06-2012
Hi Sharon, nee. Grt, A.

Mamaskia, 21-06-2012
Hallo, ik ben vandaag 5 weken zwanger. Heel erg spannend maar ook maakt het me zenuwachtig. Want hoe zeker ben je er van dat alles goed komt met je baby? Ik voel wel krampen en mn borsten doen de ene dag meer zeer dan een andere dag en last van de rug en een lichte vermoeidheid en de obstipatie mag er ook bij. Maar toch maak me zorgen. Is dat normaal?
Normaal heb ik nooit krampen als de menstruatie moet aantreden dus wat zijn krampen en wat zijn steken? Reactie infoteur, 22-06-2012
Hi Mamaskia, je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. Het begin van de zwangerschap gaat gepaard met tal van klachten, ook die jij beschrijft. Krampen zijn pijnlijke, onwillekeurige samentrekkingen van spieren, en de baarmoeder is natuurlijk ook een spier. Steken zijn scherpe, plotselinge pijnen. Je kunt er in de zwangerschap niets mee, behalve afwachten tot het weer verdwijnt. In de regel is dat na de derde maand zo. Groetjes, A.

Suzy, 25-05-2012
Hoi, ik ben sinds vorige maand niet meer ongesteld geworden, en de pil was niet werkbaar omdat ik antibiotica gehad heb, maar nu vorige week ontzettend veel last van hoofdpijn, (drukkend) en ook van krampende pijnen in me onderbuik, lijkt net als ik ongesteld moest worden die pijn en ook veel wittevloed. zijn dit tekenen op een zwangerschap? Reactie infoteur, 25-05-2012
Hi Suzy, dat kan alleen de uitslag van een zwangerschapstest je vertellen. Grt, A.

Anoniem, 19-05-2012
Hallo. ik ben al bijna 1 maand overtijd met mijn menstruatie, heb het nog nooit zo lang gehad als ik eerlijk ben. ik voel me soms zo erg misselijk dat ik moet braken, maar het niet tot zo ver komt. wat ik erg vervelend vind! ook me buik is het een beetje dikker, (boven de navel) ik moet wel al heel vaak plassen. mijn plas is vloei geel wat bekend dat?ook ik heb best vaak buik krampen. ook heb ik soms aardig last van maag zuur, of als ik een sigaretje rook wordt ik erg duizelig, heb dus helemaal geen zin meer in een sigaret. ik zelf ben bang een zwangerschaps test te doen, omdat ik al eerder een miskraam van mijn vriend gehad heb, en we nu ook wel graag een kindje willen. maar ik bang ben voor een negatiefe test. heb soms ook wel eens last in mijn zij, en afentoe rare gevoel in mijn buik… is dit wel een teken van zwanger zijn? hopelijk kunnen jullie me helpen… ik zit te denken volgende week een test te halen omdat ik dan een maand overtijd ben, (ik zit niet aan de pil en ik vrij onveilig) Reactie infoteur, 20-05-2012
Hi Anoniem, gele urine betekent dat je te weinig drinkt. Gezien sommige verschijnselen en het feit dat je ook daadwerkelijk zwanger kunt zijn is het raadzaam zsm een zwangerschapstest te doen. Vooral de misselijkheid en het uitblijven van de menstruatie zijn aanwijzingen. Groetjes, A.

Priscilla, 14-05-2012
Hallo. Ik heb een paar vraagjes, laatste tijd ben ik erg moe misselijk worden van bepaalde dingen en me borsten voelen vol en zwaar aan. Ik ben eerder zwanger geweest van mijn 1e kindje, alleen kan ik me echt niet meer indenken hoe dat was. Ik kreeg toen ik zwanger was van mijn 1e kindje pas symptomen rond de 8 weken. Mijn laatste menstruatie was 7 maart. Ik ben tussentijds zwanger geweest (maar vroege miskraam gehad) alle symptomen vertrokken wel weer. Ik heb ook veel last van witte afscheiding en zoals ik al zei ik heb veel symptomen, maar ik weet me er geen raad mee. Ik ga van de week een test doen, maar kan het zijn dat ik zwanger ben? Als u dit zo leest? Reactie infoteur, 15-05-2012
Hi Priscilla, dat is heel goed mogelijk. De test zal het uitwijzen. Groetjes, A.

Silke, 13-03-2012
Hallo ik ben 38 weken zwanger en heb al een tijdje last van een pijnlijke plek niet op mijn buik zelf maar erboven waar hij begint. Het is een branderig trekkend gevoel. Soms is het net of je bh drukt fel in je vel. Het is zelf deze week nog pijnlijker geworden. het komt echt van binnenuit want mijn vel ziet niet rood ofzo.Als je er op drukt doet het ook pijn maar er is niks te voelen binnenin wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 14-03-2012
Hi Silke, dit kan voorkomen bij zwangerschap. Door verhoogde druk in de buik en spanning op de (spier)weefsels kan soms een scheurtje in het middenrif ontstaan (middenrifbreuk of hiatus hernia). Dit is waarschijnlijk wat je hebt, en gaat vanzelf weer over als de zwangerschap voorbij is. Groetjes, A.

Lotte, 10-01-2012
Ik heb sinds 3 weken enorme buikpijn/krampen. me buik is ook hard en opgezwollen, lijkt dus net of ik zwanger ben. Zijn er mensen die dit hebben meegemaakt en zwanger blijken te zijn? Reactie infoteur, 11-01-2012
Hi Lotte, wat je beschrijft zijn geen zwangerschapssymptomen. Groetjes, A.

Aris, 16-11-2011
Ik ben nu 34 weken zwanger en weet al 3 weken dat ik zwangerschapssuiker hebt. moet nu een koolhydraten en suikervrije dieet volgen om me suiker laag te houden e 4x per dag me suiker controleren door middel van prikken. Ook weet ik vanaf vaandag dat me HB en ijzer te laag waren 2 weken geleden, maar de gyneacoloog zei niks erover. afgelopen maandag was ik iets meer dan 3 uurtjes duizelig en naar mijn gevoel zag ik sterretjes(wazig en dubbel zien, dat ik zelfs de krant niet kon lezen en me dochter dubbel zag). Gisteer had ik bijna de hele dag bonkend hoofdpijn en duizeligheid. Moet vanmiddag wel weer naar de gyneacoloog.

Dus me vraag is of het ernstig klinkt? Me baby was eind oktober veelste klein en een week later was die weer 200 gram aangekomen en was die gemiddeld gewicht (1600 gram bij 31 weken) ook is die al een tijdje ingedaald met het hoofd naar beneden en heb ik pijn bij me vagina (lijkt net alsof ik zijn hoofd voel drukken) bij het rechtop zitten op wc en dergelijk. Ook heb ik de afgelopen 6 maanden al 3x schimmelinfectie gehad en streptokok (b), waarvan het weer terug is gekomen.

Hebt het gevoel dat ik veel eerder ga bevallen, is dit een aantal signalen of kan het nog tot het einde duren? is me tweede zwangerschap. Reactie infoteur, 17-11-2011
Hi Aris, dat kan enkel je behandelend arts je zeggen. De druk op het bekken is in de laatste weken wel normaal, maar pijn niet. Verder vind ik de zware hoofdpijn, duizeligheid, het wazige en zelfs dubbelzien verontrustend, en dit vraagt dan ook om onderzoek. Verder: de schimmelinfectie zal gekomen zijn doordat je glucosepeil lange tijd te hoog was, en een laag Hb komt in zwangerschap erg vaak voor. Je gynaecoloog zal inmiddels duidelijkheid hebben gebracht. Sterkte met de laatste loodjes, A.

Simone, 18-10-2011
Ik ben nu 31+4 weken zwanger. Heb veel last van harde buiken, niet pijnlijk, wel vervelend. Maar elke keer voel ik ook druk ontstaan op de uitgang van m'n vagina (weet het even niet beter te omschrijven). Is het iets waarmee ik even naar de verloskundige moet? Of is dit gewoon passend bij de zwangerschapsduur en hoort het bij de harde buiken.
alvast bedankt! Reactie infoteur, 20-10-2011
Hi Simone, waarschijnlijk ligt het kindje erg laag en/of drukt het tegen de baarmoedermond aan. Dit komt aan het eind van de zwangerschap wel voor en heeft geen speciale betekenis. Wel zou ik het aan de verloskundige melden zodra je weer op controle gaat. Ook zou je tussentijds een telefoontje kunnen plegen. Sterkte in de laatste weken, A.

Kirsten, 11-10-2011
Ik ben inmiddels 37 weken en 4 dagen zwanger en sinds gisteravond is mijn buik werkelijk kei en kei hard. Vannacht ben ik mijn bed uit gegaan en ben ik languit op de bank gaan liggen met een warme kruik. Op de plek waar de kruik lag werd mn buik zachter en soepeler maar de rest van mijn buik bleef en blijft hard.

Het is lastig en - wanneer ik de dagelijkse dingetjes in huis probeer te doen- ook wat pijnlijk. Vraag is: kan dit kwaad? Reactie infoteur, 12-10-2011
Hi Kirsten, je beschrijft de bekende 'harde buiken', maar die moeten wel weer verdwijnen. Waarom het deze keer aanhoudt weet ik niet, en het is raadzaam dit zsm te laten nakijken. Misschien is de baby anders gaan liggen en is die houding voor het kindje wel praktisch, maar niet voor jou ;). Het belangrijkst is dat je gewoon 'leven' blijft voelen, maar dat zal je bekend zijn. Vraag het eens na bij je arts of verloskundige! Succes met de laatste loodjes, A.

Kleinmeisje, 10-10-2011
Ik heb een vraagje, ik ben de laatste tijd wat vaker misselijk, een vol gevoel. Vermoeidheid, stemmingswisselingen, ene moment heel vrolijk, 5min later beetje depri of chagrijnig.
ook heb ik bijna elke dag een zeurende pijn in mijn onderrug. Vorige week heb ik wat "plopjes" in mijn onderbuik gevoeld. Dit duurde 2 a 3 dagen. Daarna niet specifiek meer gevoeld. Soms ook een opgeblazen gevoel in me buik. Maar ik moet nog 1week de pil slikken. Zijn het dan gewoon voortekenen van een menstruatie ookal heb ik de "symptomen" sinds mijn laatste menstruatie is afgelopen. Ook voelt de pijn in mijn onderrug anders dan anders en de plopjes in mijn buik heb ik nog nooit gehad.
Ben benieuwd wat jullie te vertellen hebben. Reactie infoteur, 11-10-2011
Hi Kleinmeisje, dit artikel gaat over zwangerschap of mogelijke zwangerschap, maar als je de anticonceptiepil slikt is de kans op zwangerschap verwaarloosbaar klein. De symptomen die je beschrijft duiden ook helemaal niet op zwangerschap. Voortekenen van de menstruatie zijn in het jouw geval ook niet, omdat je met de pil eigenlijk de hele maand in de 'voortekenen' zit, niet enkel de week ervoor. Groetjes, A.

Bianca, 04-10-2011
Ik zit in de 6e week van mijn zwangerschap, ik heb pijnlijke borsten, met vlagen beetje misselijk en een beetje pijn in mijn onderbuik. Maar dit zakt wat af, moet ik mij zorgen gaan maken? Reactie infoteur, 05-10-2011
Hi Bianca, nee, want je beschrijft zwangerschapssymptomen. Groetjes, A.

Angela, 03-10-2011
Ik ben momenteel 9 weken zwanger van de tweede. Nu heb ik steken aan de rechterkant van mijn baarmoeder vooral als ik ga zitten. Tevens ook last van mijn rug. Moet ik mij zorgen maken. Ik neem aan dat dit nog geen bandenpijn is. Reactie infoteur, 04-10-2011
Hi Angela, het is een variant op bandenpijn. Spieren en banden, maar ook de baarmoeder zelf natuurlijk, worden langzaamaan opgerekt. Dit kan af en toe pijnklachten veroorzaken, waaronder rugpijn. Meld het aan je verloskundige zodat ze je adviezen kan geven. Groetjes, A.

Eileen, 20-09-2011
Ik ben momenteel 22 weken zwanger, heb alle klachten al gehad :-) maar nu heb ik sinds 3 dagen enorme steken in me onderbuik dan kan ik gewoon niet lopen en zitten. Meestal aansluitend hieraan moet ik naar de wc voor me ontlasting, echter is me ontlasting de hele week al uitgebleven en sinds gisteren komt er moeizaam wat harde korrels uit. Wat kan dit betekenen en moet ik contact opnemen met me verloskundige over deze hevige pijnen? Reactie infoteur, 21-09-2011
Hi Eileen, dit klinkt als verstopping. Pas je voedingsgewoonten aan, dus eet veel vezels, d.w.z. fruit (vooral druiven, kiwi, vijgen, pruimen), roggebrood, ontbijtkoek, volkoren pasta en brood, etc. Als het niet helpt kun je er misschien iets voor krijgen, dus breng het uiterlijk bij je volgende bezoek ter sprake. Groetjes, A.

Moi, 19-09-2011
Ik ben nu 21 weken zwanger en heb veel last van een soort onrustig gevoel in mijn armen, schouders, heupen, billen en soms rug. Het voeld een beetje als zenuwirritatie. Ik heb er vannacht vrijwel niet van geslapen en heb er vandaag de heledag last van gehad. Weet gewoon niet waar en hoe ik moet zitten of liggen. Adviezen en/of tips zijn welkom… Reactie infoteur, 20-09-2011
Hi Moi, ik heb hier geen verklaring voor, maar hopelijk is het tijdelijk. Het beste is de arts te raadplegen. Groetjes, A.

Aynur, 06-09-2011
Hallo, k ben nu 33 weken zwanger en heb al een paar maanden pigmetvlekken om alleen me rechter borst. Is dit normaal? Reactie infoteur, 07-09-2011
Hi Aynur, als je zwanger bent heb je meer pigment in je huid. Waarom je het alleen in de buurt van je rechterborst hebt is me niet duidelijk. Omdat het in je zwangerschap ontstond zal het er waarschijnlijk toch gewoon bij horen, en is de kans groot dat het na de zwangerschap ook weer verdwijnt. Dit kun je afwachten. Groetjes, A.

Dharma, 03-09-2011
Ik ben nu bina 6 weken zwanger. Ik heb continu honger, niet altijd met trek. Zodra ik gegeten heb voel ik het eten meteen in mijn keel zitten. Ik voel me dan een beetje misselijk (tot nu toe niet overgegegeven) en moet dan heel veel boeren. Is dit normaal? Is het normaal om nu al zoveel honger te hebben (zonder een specifieke trek)? Reactie infoteur, 04-09-2011
Hi Dharma, in zwangerschap is misselijkheid normaal, continu honger niet. Boeren is verder ook niet specifiek voor zwangerschap. Groetjes, A.

Char, 30-08-2011
Ik vroeg me af, vanaf wanneer je zere borsten kan krijgen, het is me namelijk niet helemaal duidelijk, er staat dat het een van de eerste verschijnselen is, kan iemand mij vertellen vanaf wanneer ik zere borsten zou kunnen krijgen? Reactie infoteur, 31-08-2011
Hi Char, pijnlijke borsten treden soms in elke cyclus op, vanaf de ovulatie tot aan de menstruatie. Bij zwangerschap verdwijnt de 'pijn' dus niet, maar blijft het aanhouden, er komt immers geen menstruatie. Ook zie je vaak dat tepels extreem gevoelig en pijnlijk worden (soms direct na de bevruchting al). Groetjes, A.

Rinie, 12-08-2011
Ik ben nu ongerveer 6 weken zwanger en ik heb regelmatig erg veel dorst. Ik drink elke dag 1.5l tot 2l water naast mijn andere drinken. Komt dat vaker voor? Kan het een symptoom zijn van zwangersschapsuiker, of is het daar sowieso veel te vroeg voor? Bedankt voor de reactie alvast. Reactie infoteur, 13-08-2011
Hi Rinie, als de dorst zo opvallend is, dan is dat niet gewoon. Bij zwangerschapsdiabetes ga je ook zeer veel plassen (door het vele plassen krijg je dan dorst), maar dit treedt doorgaans pas na ca. 24 weken zwangerschap op. Het kan geen kwaad je arts of verloskundige te raadplegen. Groetjes, A.

Gina, 06-08-2011
Ik ben al 2 maanden gestopt met de pil, en had 2 weken geleden onveilig gemeenschap gehad met mij vriend, sindsdien heb ik vaak erge hoofdpijn, mijn mond voelt niet echt lekker aan zoals maagzuur of een droge mond. ik heb nu last van mijn onderbuik vooral aan de linker kant, en af en toe aan mijn rug. als ik erop druk is het best wel hard, en als ik in het midden druk boven mijn navel kan ik mijn hartklopping voelen, en goed ook. en heb erge hoofdpijn dat ik af en toe niet kan slapen, en ben sindsdien ook erg vermoeid ik heb niet echt veel afscheiding maar toen ik naar de wc ging was mijn onderbroek echt nat terwijl ik net nieuwe had aangetrokken, het was meer waterig maar later werd het wat dikker. ik wou nog eventjes wachten totdat ik ongesteld word voordat ik naar de huisarts ga. maar zou ik zwanger kunnen zijn? Reactie infoteur, 08-08-2011
Hi Gina, daarvoor bestaan zwangerschapstesten. Naar de huisarts hoef je niet te gaan, tenzij het je gaat om onderzoek naar je klachten. Beterschap, A.

Jilla, 17-06-2011
Hallo, ik ben in de 6e week van mijn zwangerschap en ik heb al twee weken lang last van droge mond, vooral voor het slapen! ik drink dan meestal een flesje water, maar het gaat maar niet voorbij! Soms duurt het wel de hele nacht! Ik drink genoeg overdag ik snap het niet! Wat is de oorzaak hiervan en is dit normaal? Reactie infoteur, 18-06-2011
Hi Jilla, in de zwangerschap zie je eerder het omgekeerde, namelijk een drijfnatte mond door veel te veel speeksel. Als je behalve die droge mond ook veel plast, kan het een tijdelijk tekort aan ADH zijn (gestagene diabetes insipidus). Dit kan in de zwangerschap voorkomen. Het beste is je behandelend arts te informeren. Groetjes, A.

Miranda, 10-06-2011
Goedenmorgen,

İk zit met een probleem. İk ben in mijn 20ste week zwangerschap en deze week kreeg ik problemen met zien.
3 Dagen geleden kon ik bijna een uur niet goed zien. Alof ik door gebroken glas heen keek. Het maakte me misselijk en angstig.
Nu vandaag heb ik het weer. En ik zweet er ook erg bij. Geen honger gevoel door dit.
Weet iemand wat dit is en wat ik misschien kan doen?
M.v.g. Miranda Reactie infoteur, 11-06-2011
Hi Miranda, dit moet je melden aan je huisarts of gynaecoloog. Waarschijnlijk heeft het op een of andere manier met je zwangerschap te maken, maar dat moet na onderzoek dan blijken. Sterkte, A.

Anoniempje, 10-06-2011
Hoy,
3 weken geleden was ik een wwek ongi zoals gewoonlijk, 1 dag na mijn pil heb ik sex gehad en in de morgen had ik hele lichte krampen en toen ik naar de wc ging zag ik een beetje bloed in mn onderbroek maar meer was er ook niet. nu ben ik dus 3 weken verder en in die tijd ben ik heel vaak misselijk soms wel 3 keer op een dag verder heb ik pijnlijke borsten en nachtmerries zou dat mischien een teken van zwangerschap kunnen zijn? en ik heb de pil trouwens wel verder geslikt. Reactie infoteur, 10-06-2011
Hi Anoniempje, als je de pil slikt moet je er vanuit gaan dat zwangerschap uitgesloten is. Een zwangerschap begint niet met bloedverlies, en ontstaat ook niet vlak na een pilbloeding. Verder ben je in een zwangerschap niet driemaal daags misselijk, maar meestal non-stop. Pijnlijke borsten komt door het gebruik van de pil, en nachtmerries hebben niets met dit alles van doen. Ik hoop dat je hiermee genoeg info hebt. Groetjes, A.

Ellis, 10-05-2011
Kan je ook al misselijk zijn als je laatst (29-04-2011) ongesteld bent geworden? Korter dan normaal, maar wel ongesteld. Heb die maand ook geen onveilige seks gehad. Ben soms wel misselijk nu. Wat kan dit zijn.? Reactie infoteur, 11-05-2011
Hi Ellis, als dat je eerste menstruatiedag was dan is er in deze cyclus nog niet eens sprake van een ovulatie, laat staan een zwangerschap. Misselijkheid kan aan 1001 dingen liggen, bijv. een wat hoog oestrogeenpeil halverwege de cyclus, of tijdens pilgebruik. Groetjes, A.

Elise, 16-04-2011
16 maart ben ik ongesteld geworden, mijn cyclus duurt meetstal tussen de 28 en 30 dagen. zit nu op de 31e dag, nou heb ik wel zoiets van, ach het kan wel eens iets later komen, maar mijn voorgevoel zegt heeelll iets anders… mijn gevoel zegt: je bent zwanger. Ik heb gevoelige tepels (normaal helemaal niet) me borsten ook wel, maar daar maak ik niks op uit, omdat ik normaal ook welgevoelige borsten heb als ik ongi moet worden. Heb sinds een paar dagen lichte hoofdpijn, vermoeide bovenbenen, rusteloos in me lichaam, snel geirriteerd, en heb sinds een week jeuk rond mijn vagina (niet erin trouwens, is al wel stuk minder geworden, maar af en te jeukt het nog steeds, ga daarvoor ook maar even naar een dokter toe), als ik te snel opsta word ik duizelig, heb de hele dag een soort van droge mond/keel gevoel, drink dus ook veelmeer dan ik normaal doe, en ja natuurlijk moet ik dan ook wel meer naar het toilet. Zou ik zwanger kunnen zijn? en wanneer is het beste om te gaan testen? Reactie infoteur, 18-04-2011
Hi Elise, vrijwel geen enkel verschijnsel wat je beschrijft is gerelateerd aan mogelijke zwangerschap. De allereerste symptomen van zwangerschap zijn meestal misselijkheid, pijnlijke borsten en versterkte afscheiding. Een zwangerschapstest kun je desgewenst nu al doen, maar de klachten die je beschrijft doen vooral denken aan een naderende menstruatie (hoofdpijn, snel geirriteerd, rusteloosheid, uitgedroogde slijmvliezen in mond, vaginale jeuk, vaker plassen, enz.). Groetjes, A.

Anita, 12-02-2011
Hallo,
toen ik 21 januari me menstruatie moest krijgen had ik ongelovelijke pijn in me onderrug en ik had een heldere bloeding van 1,5 dag daarna ben ik langs de huisarts gegaan om te vragen wat het kan zijn want normaal is me menstruatie langer en het voelt er anders uit en ziet er anders uit de bloeding
mijn huisarts zei het kan innesteling zijn geweest of dat je het vruchtje bent verloren maar doe maar een thuistest
ik een test gedaan was negatief maar nu komt het probleem
ik voel me soms duizenlig ben veel moe word soms ook misselijk van sterke geuren en heb de hele dag door eetlust
ben ook aan het temperaturen vanaf deze maand omdat wij al 15 maanden bezig zijn voor een kindje
nu heb ik vandaag nog een test gedaan om te kijken of het geen innesteling was geweest maar het was negatief
nu ben ik bang dat ik gewoon te graag een kindje wil en misschien daarom me lichaam een zwangerschap aanpraat
of zou het kunnen zijn dat het deze ronde raak zou zijn maar dan zou ik pas na 21 feb kunnen gaan testen dus daarvoor is het nu toch nog veel te vroeg
ik voel me in ieder geval zo anders
wat kan dit zijn
mijn moeder zei dat ze 3 maanden negatieve test had en later toch wel zwanger bleek te zijn
wat kan ik het beste doen toch weer afspraak maken bij de dokter?
groetjes Anita Reactie infoteur, 13-02-2011
Hi Anita, je hoeft helemaal niets te doen. Die bloeding van anderhalve dag moet je toch maar als een menstruatie beschouwen. Vanaf die dag kreeg je een nieuwe ronde & nieuwe kansen, mits je natuurlijk ovuleert want dat is bij zwanger worden het hele punt. Je symptomen kunnen het gevolg zijn van andere zaken, op de versterkte weergave van geuren na. Want dat is een aanwijzing voor zwangerschap, hoewel in deze fase te vroeg, zeker gezien de negatieve testuitslagen. Omdat je al vijftien maanden bezig bent lijkt het me tijd dat je wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog om uit te zoeken waarom je maar niet zwanger raakt. Groetjes, A.

Karin, 09-02-2011
Hallo,
1,5 week terug hebben wij de 20-weken echo gehad. (deze week ben ik 21 weken zwanger) Maar wat opviel al tijdens de 10 weken echo en nu weer met de 20 weken echo is dat het kindje met het hoofdje naar beneden ligt vlakbij de opening van mijn baarmoeder. De verloskundige die de 20 weken echo deed zei oh die zit er nog wel met voldoende ruimte van af. Maar ik maak me toch zorgen. Ik moet al heel vaak plassen en af en toe op mijn werk (heb een staand beroep) heb ik het gevoel dat ik mijn benen echt bij elkaar moet houden. Op het verslag van de 20 weken echo schreef de verloskundige: abnormale hoofd ligging… Wat moet ik hiermee? En moet ik me echt zorgen maken? Reactie infoteur, 10-02-2011
Hi Karin, nee. Met 20 weken is het kindje nog erg beweeglijk omdat het alle ruimte heeft. Wat je verloskundige dan ook bedoelt met abnormale hoofdligging begrijp ik niet. Zoiets is pas te zeggen na de 36e week, als het hoofd op een gegeven moment naar beneden moet liggen en niet andersom. Je moet vaak plassen maar dat is in de zwangerschap volkomen normaal. Veel staan is in de zwangerschap verder nooit goed, en dat merk je dan ook doordat de baarmoeder naar beneden gaat drukken. Je bekkenbodemspier heeft met al dat staan dan ook veel te verduren. Wat ik je aanbeveel is korter te werken of te stoppen met werken. Zwangerschap is dan wel geen ziekte, maar vraagt veel aandacht. Rust is het beste. Groetjes, A.

Yannie, 15-12-2010
Hallo,
Ik heb al een paar weken last van misselijkheid en duizeligheid. Daarnaast ben ik ook vaak heel erg moe. Vaak opwerk heb ik de neiging om over te geven, waardoor het later weer weggaat. Ik heb nu enorme last van mijn borsten. Ik ben langs de huisarts geweest, wegens door de misselijkheid en buikpijn kreeg ik daarnaast er ook nog bij. Maar de huisarts zei dat ik een lage bloeddruk had, en dat de misselijkheid maar voor een tijdje zal zijn en niks ergs zal zijn. Stiekem maak ik mij wel zorgen, wat het eigenlijk is. Mijn menstruatie zou (gisteren) 13 dec. moeten zijn, maar ik ben het nog steeds niet. Voor mij is het wel een beetje moeilijk om achter te komen of ik noou zwanger bent of niet.
Graag hoor ik snel wat van u! Reactie infoteur, 16-12-2010
Hi Yannie, daarvoor bestaan zwangerschapstesten. Het is wel zo dat misselijkheid pas ontstaat rond de tijd dat je ongesteld had moeten worden, natuurlijk niet al weken ervoor. Gezien de last van je borsten lijkt het erop dat de menstruatie toch in aantocht is. Waar de andere symptomen vandaan komen is iets voor de arts. Groetjes, A.

Kendra Lynn, 10-12-2010
Hallo
ik heb test gedaan eentje was niet duidelijk genoeg, maar ben nu wel misselijk, is al 3 weke terug plus ik ben aantal dagen ongesteld gewoon geweest alleen nu is het wel over heb ik afentoe bloeding wat wel raar is, en ik voel me ook raar bij, ik snap het niet ben ik nou wel zwanger of niet, Reactie infoteur, 11-12-2010
Hi Kendra, een 'beetje' zwanger kan niet, dus raadpleeg de test voor de interpretatie van de uitslag. Voortdurend bloedverlies wijst absoluut niet op zwangerschap. Groetjes, A.

Minny (infoteur), 29-04-2009 #37
Weet iemand iets van depressies na het stoppen met de borstvoeding? Reactie infoteur, 04-05-2009
Hi Minny, een veranderende hormoonbalans na een bevalling maar ook na het staken van borstvoeding, vooral als dit vrij abrupt is gebeurd, kan sombere gevoelens in de hand werken. Dit is een tijdelijk verschijnsel waar wat trucs voor zijn: Zonlicht, lichaamsbeweging, muziek en communiceren met andere moeders, vrienden en familie. Ga je naar de arts dan zal het meer in de medische sfeer worden gebracht waaronder het voorgeschreven krijgen van medicijnen. Kies wat bij je past. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.