Zwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etc

Zwanger van een tweeling: misselijk, eetlust, maagzuur etc Een tweeling-zwangerschap: misselijkheid, plassen, brandend maagzuur, groeiende borsten, benauwdheid. Een zwangerschap van een tweeling vergt meer van het lichaam van de vrouw. Hoe verlopen de eerste drie maanden van de zwangerschap en wat zijn de belangrijkste symptomen?

Tweelingzwangerschap

Veel zwangere vrouwen zijn aangedaan wanneer ze ontdekken dat ze meer dan één baby verwachten. Dit heeft tijd nodig om eraan te wennen. Gelukkig zijn er nog ruim zeven tot acht maanden de tijd om aan dit idee te wennen en zich erop voor te bereiden. Met vier weken zwangerschap zijn de twee baby's via echografie te zien als twee kleine vruchtzakjes. Hoewel dit niet altijd duidelijk te zien is tot een zwangerschapsduur van zes weken. De baby's ontwikkelen zich vrij snel. In deze periode ontwikkelen zich bij de baby's de hersenen, de blaas, de lever, de nieren, de rug, en het hart. Andere organen worden ook aangelegd.

De eerste keer dat de tweeling goed zichtbaar is via echografie, hebben ze een lengte van ongeveer 2-3 mm lang. Dit is minder dan een rijstekorrel. In week 7 of 8 is de tweeling al een stuk groter geworden. Het kloppen van de twee hartjes kan ook worden gezien middels echografie. Een tweeling-zwangerschap wordt vaker gecontroleerd middels een echo dan bij een eenling-zwangerschap.

Vaker plassen en misselijkheid in de ochtend

Een verhoogde drang om te plassen is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de vroeg zwangerschap. De baarmoeder groeit en oefent hierbij druk uit op de blaas, hierdoor kan de urine minder goed worden opgehouden. Vooral bij een tweeling-zwangerschap groeit de baarmoeder harder. Het plassen mag niet pijnlijk zijn of branderig aanvoelen. Is dit wel het geval, dan bestaat er een kans op blaasontsteking.

Ochtendmisselijkheid komt vaker voor en is vaak ook ernstiger bij een tweeling-zwangerschap. Dit is erg vervelend voor de vrouw. Misselijkheid en braken kunnen voorkomen op elk moment van de dag, maar komt het meest voor in de ochtend. Kleine maaltijden eten, verspreid over de dag, verlichten de maag waardoor de misselijkheid wordt beperkt. Veel zwangere vrouwen ervaren daarnaast ook een ander gevoel van geur en krijgen soms een afkeer van bepaalde geuren en smaken.

De bloedsomloop bij een tweelingzwangerschap

Veel vrouwen krijgen een of meerdere neusbloedingen of ervaren benauwdheid tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat de slijmvliezen in het lichaam een verhoogde bloedtoevoer hebben. De verhoogde bloedtoevoer naar de slijmvliezen van de neus zorgt ervoor dat deze opzwelt en extra slijm aanmaken. Sommige zwangere vrouwen ervaren ook een gevoel van kortademigheid. Het gevoel zal erger worden naarmate de zwangerschap vordert. Dit komt door een verhoogde hartslag. Een verhoogde hartslag is nodig om de grotere hoeveelheid bloed te kunnen rondpompen.

grotere borsten zijn een belangrijk symptoom van de vroege zwangerschap. Bij een tweeling-zwangerschap zwellen de borsten vaak meer op dan bij een eenling-zwangerschap. Rond het tepelhof ontstaat er een donkere verkleuring. De borsten dienen goed te worden ondersteund gedurende de zwangerschap middels een juiste zwangerschaps-beha. Vooral bij een tweeling-zwangerschap, waarbij de borsten zwaarder worden, is dit van belang.

Eetlust: eten voor drie?

De vrouw bemerkt soms een grote verandering in de eetlust. Dit is een van de eerste tekenen van een zwangerschap. De meeste vrouwen zullen een toename van hun eetlust opmerken tussen 4 en 6 weken zwangerschap. Het is een volkomen normaal verschijnsel dat aan kan blijven houden gedurende de rest van de zwangerschap. Bij een tweelingen-zwangerschap, moet de vrouw luisteren naar wat haar lichaam vertelt en hier ook naar eten. Een vrouw die een tweeling verwacht, heeft ongeveer anderhalf zoveel behoefte aan calorieën dan een niet zwangere vrouw. Eten voor drie is dus niet nodig.

Het is ook heel normaal om zich moe te voelen gedurende de dag. Het lichaam maakt overuren om twee gezonde baby's groot te krijgen en te voltooien. De zwangere vrouw moet proberen om extra slaap te krijgen door eerder naar bed te gaan, eventueel een dutje overdag erbij. Het eten van gezonde voeding en het uitoefenen van lichte bewegingsoefeningen zal hierbij helpen.

Brandend maagzuur

Een tweelingzwangerschap veroorzaakt vaker brandend maagzuur en komt ook vaak eerder voor in de zwangerschap. Dit ter vergelijking met een normale zwangerschap. Dit komt doordat de baarmoeder groter is. Een Rennie helpt meestal wel tegen brandend maagzuur. Ga niet liggen na de maaltijd, maar maak een korte wandeling of zit rechtop voor een tijdje totdat het voedsel door de maag is. Sommige zwangere vrouwen krijgen te maken met een verstopping. Veel water drinken en een verhoogde inname van vezels helpt hierbij.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vroege zwangerschapssymptomenVroege zwangerschapssymptomenWanneer je zwanger bent, verandert het lichaam in een razend tempo. Vooral in de eerste weken gebeurt er veel, waardoor…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…

Eén slagader navelstreng: SUAEén slagader navelstreng: SUAEén slagader in de navelstreng komt voor bij ongeveer één op de honderd zwangerschappen. Dit wordt ook wel SUA genoemd.…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.