Tips voor de kraamvisite

Als er een baby op komst is zal er ook bezoek op komst zijn. De ene ouders ervaren dit als prettig, de andere willen er de eerste week niks van weten. Respecteer de wensen van de ouders en wees niet ongeduldig ook al wilt u de baby zo graag zien. In dit artikel leest u allerlei tips voor als u op kraamvisite wilt of gaat.

Wanneer op kraamvisite

Als u behoort tot het gezin zult u hoogstwaarschijnlijk al een bezoekje mogen brengen zodra de baby geboren is. Dit zijn dus bijvoorbeeld:
  • broer
  • zus
  • vader
  • moeder
en uiteraard deze familieleden van uw geliefde. Ook al geven ze niet aan dat je weg moet probeer toch niet al te lang te blijven, de kersverse ouders zullen hun rust nodig hebben. De rest kan beter afwachten wat er in het geboortekaartje staat aangegeven of wat er eventueel telefonisch besproken wordt.
De meeste geboortekaartjes worden niet direct dezelfde dag nog verstuurd, dit is vaak zodat de ouders en de baby de eerste paar dagen even kunnen wennen, de keuze is echter aan de ouders zelf. Bel wel altijd eerst, een onverwachts bezoek kan normaal gesproken leuk zijn maar met een baby en weinig slaap kan het erg ongelegen komen. Veel ouders plannen vaste dagen of tijdstippen in de week waar ze eventueel visite langs kunnen laten komen. Probeer ook echt op dat tijdstip daar te zijn, het is al moeilijk genoeg om visite tussen het voeden door te plannen.
Een bezoek van een half uur is lang genoeg om de baby even te zien, een beschuitje te eten en bij te kletsen. Hou een maximale tijd van een uur in je achterhoofd, vooral als je in de eerste 3 weken langs komt.

Beschuit met muisjes

Het eten van beschuit met muisjes is echt een Nederlandse traditie, de gekleurde muisjes zijn dan ook verzonnen Cornelis de Ruijter. Rond de 17e eeuw kregen de nieuwe moeders wel al kraamanijs, dit is een likeur van de knoppen en zaden van de anijsplant. De anijs zou goed zijn voor:
  • de baarmoeder, deze zou sneller de oorspronkelijke grootte aannemen
  • de productie van moedermelk
In eerste instantie waren er enkel witte muisjes verkrijgbaar, daarna witte met roze en als laatste witte met blauwe.

De baby vast houden

Verwacht ten eerste nooit dat je de baby vast zal mogen houden, vooral de eerste paar dagen zullen de ouders dit wellicht niet willen. Een nieuwe moeder kan het lastig vinden om de grenzen aan te geven, het beste is dan ook om niet te vragen of je de baby vast mag houden maar om te wachten tot de moeder zelf vraagt of je hem/haar vast wilt houden.
Als het wel hou er dan rekening mee dat de nek en het hoofdje zijn bij een pasgeboren baby heel kwetsbaar, hij/zij zal z'n hoofd in eerste instantie ook nog niet zelf op kunnen tillen. Het is dan ook belangrijk het hoofdje goed te ondersteunen in welke houding dan ook. Hou enkel alleen de baby vast als u gezond bent, alleen al een koortslip kan voor een baby tot ernstige gevolgen lijden.
Zorg ook dat u geen sterke geur bij u draagt, de geur van de pasgeboren baby is vaak een hele zachte geur waar de vaders en moeder ontzettend van genieten, dus laat het liefst de parfum en/of sigaretten enzovoorts thuis.

Kraamcadeau

Veel mensen kopen kleding voor pasgeboren baby's echter groeit een baby heel snel en is het lastig om een goede maat uit te zoeken. Het kan zomaar zijn dat het lieve mutsje dat u heeft gekocht direct al niet om het hoofdje past, dat zou zonde zijn. Dingen die altijd wel in de smaak vallen zijn:
  • dingen met de naam van de baby er op
  • slabbetjes
  • kleding het liefst in een wat grotere maat
  • voorleesboeken
  • speelgoed voor als zij/hij wat ouder is
  • een cadeaubon
  • een cadeau voor moeders of vaders
Origineel zijn met een cadeau kan leuk zijn maar is niet echt nodig, het beste is als het iets is wat ook echt goed bruikbaar is. Vaak krijgt enkel de baby nieuwe spulletjes terwijl de ouders nog heel erg vermoeid zijn van de hele bevalling, een goed idee is dan ook om hun te verwennen met bijvoorbeeld een lekkere badjas, badspullen of een bon voor een etentje of uitstapje zodat ze dit straks met de baby samen kunnen gaan doen.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kraamvisite: het bezoek aan de baby én de ouders9 maanden lang zit iedereen in spanning en dan is het zover: de geboorte van een baby. Deze feestelijke gebeurtenis word…
Hoe ga ik om met het ontvangen van kraamvisite?Hoe ga ik om met het ontvangen van kraamvisite?Het duurt niet lang of het eerste kraambezoek staat na de geboorte van je spruit op de stoep. Dat gebeurt in het ziekenh…
Alternatief voor beschuit met muisjesAlternatief voor beschuit met muisjesAls er een baby geboren wordt, is het de traditie dat de kraamzorg beschuit met muisjes uitdeelt aan het kraambezoek. Al…
Kraamtips voor de vaderKraamtips voor de vaderAls je voor het eerst vader wordt is dat vanzelfsprekend een spannende tijd. Je weet niet hoeveel impact het heeft voor…
Zwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschapZwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschapZwangerschapshypertensie houdt in dat je een verhoogde bloeddruk hebt tijdens de zwangerschap. Een verhoogde bloeddruk k…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.