Hoe ga ik om met het ontvangen van kraamvisite?

Hoe ga ik om met het ontvangen van kraamvisite? Het duurt niet lang of het eerste kraambezoek staat na de geboorte van je spruit op de stoep. Dat gebeurt in het ziekenhuis of bij je thuis. Meestal zijn het directe familieleden die als eerste op visite komen om de baby te bewonderen en de boreling vast te houden. In de eerste weken ontvang je waarschijnlijk veel kraambezoek. Het is handig om vooraf te bepalen wat je wensen zijn, want misschien zit je er helemaal niet op te wachten dat de je pasgeboren baby door iedereen wordt vastgehouden en geknuffeld. De geboorte van je baby kondigt een bijzondere periode aan. Je hebt tijd nodig om als gezinnetje aan elkaar te wennen. Het constant ontvangen van kraambezoek kan dan ontzettend vermoeiend zijn. Je bent herstellende van de bevalling en je bent druk met het geven van voedingen en verschonen. Als je je kindje de borst geeft, is het belangrijk dat je voldoende rust neemt om dit goed te kunnen doen. De kraamverzorgende helpt je de eerste week met de zorg van je baby.

Rusttijden op geboortekaartjes

Je kunt instructies voor kraambezoek prima op het geboortekaartje zetten. Geef de rusttijden aan en vermeld dat visite moet bellen om een afspraak te maken. Als je de eerste week bezoek wilt ontvangen, kun je dit doen op momenten dat de kraamzorg aanwezig is. Die kan de kersverse bewonderaars voorzien van beschuit met muisjes en koffie en thee, terwijl jij lekker in bed of op de bank kunt liggen.

Vasthouden van baby

De eerste weken is het belangrijk dat je baby zich goed kan hechten aan de primaire verzorgers (meestal de papa en de mama). Dat gebeurt vooral door het opsnuiven van de geur. Daarom is het belangrijk dat jullie zelf veel lichamelijk contact hebben met de baby. Het continue van hand tot hand laten gaan van de zuigeling werkt voor hem of haar onrustig. Voel je dus niet verplicht om je baby door te iedereen te laten vasthouden. Veel moeders vinden het niet prettig als al het bezoek de baby op schoot neemt. Niet iedereen is ook even handig met het vasthouden van zo’n kwetsbare uk. Het is heel normaal dat je de eerste tijd last hebt van ‘tijgergevoelens’ en je kindje uit bescherming het liefste zelf vasthoudt.

Hoe om te gaan met zieke bezoekers

Weiger zieke bezoekers gerust de toegang tot je huis. Het kan daarbij gaan om personen met een verkoudheid, griep of koortslip. Vraag of ze een andere keer terugkomen, omdat een pasgeboren baby erg vatbaar is. Jonge zuigelingen lopen sneller een ernstige bacteriële infectie op dan oudere kindjes en volwassenen. Ook verkoudheden en virussen springen makkelijk over op een pasgeboren kleintje. Je baby wordt van een virusziekte of een bacteriële infectie makkelijk erg ziek, waardoor ziekenhuisopname noodzakelijk kan zijn. De meeste zieken blijven uit zichzelf wel weg. Toch zijn er altijd mensen die vinden dat je ‘je niet zo moet aanstellen.’ In dat geval kun je zeggen dat je deze beperking hanteert op advies van de dokter, verloskundige of kraamverzorgende en dat je simpelweg geen risico neemt.

Bron: Gfhjkm123, PixabayBron: Gfhjkm123, Pixabay

Koortslip

Een koortslip komt vaak voor bij volwassenen en kinderen en gaat vanzelf over. Het herpesvirus (voluit herpes simplex virus) veroorzaakt blaasjes met vocht op of bij de lippen. Voor pasgeboren baby’s is deze aandoening levensgevaarlijk en zeer besmettelijk. Zuigelingen jonger dan vier maanden hebben een zwak afweersysteem. Het herpesvirus kan baby’s erg ziek maken. In het ergste geval treedt een ernstige ooginfectie of zelfs een hersenvliesontsteking op. Dat kan dodelijk zijn.

Handen wassen

Laat bezoekers die de baby mogen vasthouden de handen wassen. Op deze manier maak je de kans alweer kleiner dat je kleintje ziek wordt. Het is niet verstandig om bezoekers toe te staan om de baby op een vinger te laten sabbelen.

Omgaan met kraamvisite

Bankhangers

Als kersverse moeder mag je zelf weten hoe je bezoekers ontvangt. Wees niet bang om assertief te zijn. Dit kan nodig zijn als mensen bijvoorbeeld naar je zin te lang blijven hangen. Het kan heel vermoeiend zijn als mensen tot ’s avonds laat blijven, terwijl jij nog een voeding moet geven. Het is juist normaler dat kraambezoek zeker in de eerste weken niet langer dan één tot twee uurtjes langskomt. Geef gerust aan dat je rusttijd begint of dat je je kindje moet gaan voeden. Als de hint dan nog niet wordt begrepen, kun je aangeven dat je moe bent en het bezoek bedanken voor de komst. Vraag daarbij of ze willen gaan, omdat je ogen bijna dichtvallen.

Vroege vogels

Normaal vind je onaangekondigd bezoek ontzettend gezellig, maar niet in je kraamtijd. Vraag mensen die onverwachts op visite komen gerust om een andere keer terug te komen op afspraak. Dit kun je ook doen voor mensen die toevallig in de buurt zijn en even langs wippen om een blik op de baby te werpen. Vaak blijft dit bezoek langer dan de aangekondigde tien minuten en ben je helemaal uit je ritme. Je kunt de kans op onverwachte visite kleiner maken door de geboortekaartjes pas na een week op te sturen of een babyborrel te organiseren waarbij iedereen welkom is.

Bezoek afbellen

Voel je je op een dag niet lekker of ben je gewoon heel erg moe? Aarzel dan niet om het kraambezoek af te bellen. Het belangrijkste is dat jij en je baby genoeg energie hebben. Voel je dan ook niet verplicht om bezoekers te ontvangen als je daar niet toe in staat bent. Visite kan altijd een nieuwe datum plannen.

Bron: Rawpixel, PixabayBron: Rawpixel, Pixabay

Vraag visite gerust om hulp

Iedereen begrijpt dat de kraamvrouw het rustig aan moet doen. Vraag je bezoekers dan ook gerust om te helpen of maak juist gebruik van een aanbod om even bij te springen. Geef ook aan als dit nodig is. De visite vindt het in dit geval helemaal niet erg om zelf koffie te zetten of om beschuit met muisjes klaar te maken. Neem ook gerust hulp aan als iemand voorstelt om even te stofzuigen, de wc te poetsen of om een boodschap te doen. Deze bezoekers zijn alleen maar blij als ze iets voor je kunnen betekenen. Wanneer mensen aan de telefoon vragen wat ze voor je kunnen doen, dan kun je bijvoorbeeld ook om eten vragen. Van een lekkere lunch of een avondmaaltijd knap je helemaal op.

Cadeautip

Heb je geen zin om overladen te worden met babyspullen die je allang hebt? Zet dan gerust de afbeelding van een spaarvarken op het geboortekaartje. Bezoekers hoeven zo niet op zoek naar een passend cadeau (altijd lastig, want wat hebben de kersverse ouders nog niet?) en het laat alleen maar zien dat je een verstandige ouder bent door alvast een spaarrekening voor je kindje te openen!
© 2018 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Kraamvisite: het bezoek aan de baby én de ouders9 maanden lang zit iedereen in spanning en dan is het zover: de geboorte van een baby. Deze feestelijke gebeurtenis word…
Wat te doen bij een koortslip?Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
Tips voor de kraamvisiteAls er een baby op komst is zal er ook bezoek op komst zijn. De ene ouders ervaren dit als prettig, de andere willen er…

Zwangerschap en Natural-KillercellenZwangerschap en Natural-KillercellenBij een transplantatie met niet-eigen materiaal treden afstotingsverschijnselen op. Echter, dankzij ons bestaan weten we…
Blighted ovum - leeg vruchtzakjeBlighted ovum - leeg vruchtzakjeStel: je bent zes tot acht weken zwanger en je bezoekt voor het eerst de verloskundige. Je hebt een positieve zwangersch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skimpton007, Pixabay
  • Bronnen:
  • https://www.24baby.nl/baby/gezondheid/koortslip-baby/
  • https://www.ikbenzwanger.com/je-belangen-tijdens-de-bevalling-en-geboorte-van-je-baby.php
  • https://babyblog.nl/babywiki/de-10-geboden-voor-kraamvisite/
  • https://www.kraamzorglc.nl/kraamperiode/kraamvisite
  • https://www.brabbels.com/kraamvisite-zo-houd-je-het-leuk-!.html
  • https://www.24baby.nl/geboorte/kraamtijd/kraamvisite-tips/
  • Jouw babycare Bijbel, pagina’s 59-60, onder redactie van Dr. A.J.R
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: Gfhjkm123, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Rawpixel, Pixabay
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.