Huismiddeltjes tegen acné

Huismiddeltjes tegen acné Acné is een vervelende aandoening die veel mensen leed toebrengt. De puistjes zijn echter over het algemeen vrij goed te behandelen. Dit kan met reguliere behandelingen zoals benzoylperoxide, alfahydroxyzuren en pijnstillers. Acné behandelen kan echter ook met alternatieve middeltjes zoals teatree olie en aloë vera. Er bestaan ook diverse huismiddeltjes tegen acné zoals citroensap en ijsblokjes.

Wat is acné?

De huid produceert talg om de huid elastisch te houden. Bij sommige mensen raakt deze talgproductie echter verstoord waardoor er te veel talg aangemaakt wordt. Dit veroorzaakt een verstopping van de poriën. Dit is acné, ook wel puistjes of pukkels genoemd.

Acné vulgaris is de meestvoorkomende vorm van acné en wordt gekenmerkt door witte of zwarte puistjes op met name het gezicht, de borstkas, schouders of rug. Er kunnen ook onderhuidse bulten optreden die zeer pijnlijk kunnen zijn en dikwijls gepaard gaan met een rode zwelling op de huid.

Hormoonschommelingen kunnen ook een oorzaak van acné vormen. Onder andere in de puberteit, tijdens de menstruatie of zwangerschap of bij het gebruik van anticonceptiemiddelen vinden hormoonschommelingen plaats.

Acné behandelen

  • Er bestaan crèmes, lotions en gels die benzoylperoxide bevatten. Dit is een stof die een lichte irritatie van de huid veroorzaakt woordoor afstervende huidcellen sneller afsterven waardoor de poriën weer open komen te liggen. Daarnaast doodt benzoylperoxide bacteriën.
  • Alfahydroxyzuren bevorderen eveneens het verwijderen van de dode huidcellen. Alfahydroxyzuur bestaat in diverse vormen, glycolzuur wordt echter het meest gebruikt.
  • Wanneer je een puistje op voelt komen houdt dan minimaal tweemaal daags een ijsblokje (verpakt in een plastic zakje) tegen de puist voor ongeveer vijf minuten. De kou vermindert de roodheid en de ontsteking.
  • Aspirine en ibuprofen zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking die een acné aanval kunnen beperken.

Alternatieve behandeling van acné

  • Breng driemaal daags teatree olie aan op de puistjes. Tea tree olie vermindert de infecties en bevordert de genezing.
  • Wanneer de acné met name tijdens de menstruatie optreedt drink dan 1 tot 2 koppen kruisboombessenthee per dag. Het kan enkele maanden duren voor effect zichtbaar is.
  • Breng met een watje wat citroensap of azijn op de puistjes. Het zuur helpt de poriën schoon te houden.
  • Het aanbrengen van aloë vera op de puistjes brengt volgens onderzoekers binnen vijf dagen genezing. Je kan hier producten die aloë vera bevatten voor aanschaffen maar ook het vocht uit vers afgesneden bladeren gebruiken.

Wanneer naar de arts?

Wanneer je zo af en toe een puistje hebt is er niets aan de hand. Wanneer de puistjes na drie maanden echter nog steeds niet reageren op vrij verkrijgbare producten of wanneer de huid ernstig ontstoken raakt is het verstandig een arts te raadplegen. Raadpleeg de arts ook wanneer de huid met vocht gevulde bulten of rood-paarsachtige vlekken vertoond.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Puistjes bestrijden: wat kun je er zelf aan doen?Puistjes bestrijden: wat kun je er zelf aan doen?Puistjes kunnen je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten, vooral als ze in het gezicht voorkomen. Vooral bij jongeren vorm…
Tea Tree Oil, waarvoor te gebruiken?Tea Tree Oil, waarvoor te gebruiken?Oorspronkelijk komt Teatree-olie uit Australië en is afkomstig van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Teatr…
Acné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten waar (jonge) adolescenten regelmatig mee te maken krijgen. Ken…

Duizendblad tegen winterhandenIn de winter, hebben meer mensen last van dat vervelende verschijnsel winterhanden en wintervoeten. Ten gevolge van de k…
Invloeden op whiplash klachtenInvloeden op whiplash klachtenDe een heeft meer klachten na een whiplash dan een ander. Hoe komt het toch dat sommige mensen vrij snel herstellen na e…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 19-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.