Puistjes bestrijden: wat kun je er zelf aan doen?
Puistjes kunnen je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten, vooral als ze in het gezicht voorkomen. Vooral bij jongeren vormt deze hinderlijke kwaal soms een groot probleem, omdat de puberteit toch al een lastige periode kan zijn. De wetenschap is nog niet zover dat ze acne altijd kunnen genezen, maar wel is duidelijk dat je een aantal dingen kunt doen om puistjes zoveel mogelijk te beperken. Het heeft niet alleen te maken met genetische aanleg, maar ook met hormoonschommelingen waardoor er een verhoogde aanmaak is van talg die de poriën verstoppen. Wat kun je zelf doen tegen deze ontsierende puistjes?
Hoe je aan puistjes komt
Bij het ontstaan van puistjes produceert de huid een teveel aan talg. Talg is een olieachtige stof dat je huid beschermt tegen uitdroging. Wanneer er een teveel aan is, raken de poriën verstopt en ontstaat er acne. De vorm die het meeste voorkomt is
acne vulgaris. Hierbij ontstaan puistjes op het gezicht, borst en schouders en uiten zich als witte of zwarte mee-eters of rode plekken. Bij een ernstige vorm van acne kunnen er cysten of harde bulten ontstaan, die ook pijnlijk kunnen zijn. Hoewel acne meestal erfelijk is, kan het ook ontstaan door hormoonschommelingen die ontstaan door de puberteit, gebruik van de anticonceptiepil, de menstruatie, zwangerschap of menopauze. Ook kunnen poriën afgesloten worden door het gebruik van make-up. Sommige mensen krijgen puistjes door stress of zonnebaden.
Puistjes bestrijden
Vooral mensen in de puberteit kunnen zich onzeker voelen door puistjes. Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd om puistjes bij mensen helemaal uit te roeien. Wel kun je er zelf een aantal dingen aan doen om ze te voorkomen of te bestrijden. Er zijn een aantal producten verkrijgbaar die acne kunnen bestrijden en er zijn ook een aantal eenvoudige en natuurlijke middelen te gebruiken. Hier volgen een aantal tips tegen acne:
Koelen
Zodra er een puist zichtbaar wordt, houd er dan minstens twee keer per dag maximaal vijf minuten een ijsblokje tegen aan. Niet direct tegen de huid houden, maar bijvoorbeeld in een plastic folie. Pas op met washandjes omdat deze bacteriën kunnen bevatten. Het is nog beter om elk uur de puist even te koelen, maar voor de meeste mensen is dat lastig haalbaar. De kou zorgt ervoor dat de ontsteking vermindert, waardoor de roodheid afneemt.
Benzoylperoxide
De eerste stap is het gebruik van een crème, lotion of gel die de stof
benzoylperoxide bevat. Deze stof geeft een lichte huidirritatie, waardoor afstervende huidcellen sneller afschilferen. Als gevolg hiervan zullen verstopte poriën sneller opengaan. Bovendien doodt benzoylperioxide ook de bacteriën die een ontstekingen van verstopte poriën veroorzaken.
Alfahydroxylzuur
Alfahydroxylzuren zoals
glycolzuur zorgen ervoor dat dode huidcellen beter worden verwijderd, waardoor de poriën minder gauw verstopt raken. Zoek daarom en crème, lotion of gel die deze stoffen bevat.
Aspirine of ibuprofen
De pijnstillers aspirine of ibuprofen zijn ontstekingsremmende middelen en ze kunnen acne beperken. Neem niet meer dan de maximale dagelijkse hoeveelheid en lees hiervoor goed de bijsluiter. Neem zonder overleg met je arts nooit deze middelen langer dan een paar dagen en ook niet als je jonger bent dan zestien jaar.
Teatree-olie
Breng deze olie drie keer per dag aan op de puistjes. Deze olie bevat een stof die infecties te lijf gaat en genezing bevordert.
Kruisboombessenthee
Wanneer je acne krijgt voor de menstruatie, neem dan één tot maximaal twee kopjes kruisboombessenthee per dag. Dit kruid helpt om de hormoonhuishouding te reguleren, maar het duurt een aantal maanden voordat er effect is.
Zuur
Breng met een watje citroensap of azijn aan op de puist. Het zuur helpt om de poriën schoon te houden.
Nootmuskaat en honing
Breng een mengsel van honing met nootmuskaat aan op de puist en laat het 20 minuten intrekken. Spoel het daarna af. Honing heeft een ontsmettende werking.
Aloë vera
Breng een product aan dat aloë vera bevat of knijp het vocht uit een verse aloë verablad en breng het aan op de huid. Wil je weten waarom aloë vera goed is voor je huid, klik dan
hier.
Reinig je huid
Een goede hygiëne is belangrijk, maar door je huid te goed te reinigen kun je juist puistjes krijgen. Dat komt omdat talgklieren gestimuleerd worden om talg te produceren als deze door het reinigen van de huid verwijderd is. Vermijd daarom korrelige huidreinigers en gebruik bij voorkeur wegwerpreinigingsdoekjes.
Scheerapparaat
Voor mannen is er het advies om het scheerapparaat goed te ontsmetten om bacteriën die de huid kunnen infecteren te doden.
Uitknijpen of juist niet?
Het is beter om een puist niet uit te knijpen zodat de huid gesloten blijft. Dit voorkomt dat bacteriën naar binnen kunnen dringen. Sommige mensen hebben een onweerstaanbare drang om te toch uit te knijpen. Als je dan toch een puist wil leegmaken, reinig dan goed de huid om en op de puist en je handen. Doe dit alleen bij een rijpe puist. Zorg voor een ontsmette naald en prik in de puist waardoor de pus eruit kan. Maak het droog met een watje en wat waterstofperoxide erop. Wees je ervan bewust dat bacteriën dieper naar binnen kunnen dringen, meer ontstekingen kunnen veroorzaken en dat er een grotere kans op littekens is.
Lees verder