Puistjes bestrijden: wat kun je er zelf aan doen?

Puistjes bestrijden: wat kun je er zelf aan doen? Puistjes kunnen je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten, vooral als ze in het gezicht voorkomen. Vooral bij jongeren vormt deze hinderlijke kwaal soms een groot probleem, omdat de puberteit toch al een lastige periode kan zijn. De wetenschap is nog niet zover dat ze acne altijd kunnen genezen, maar wel is duidelijk dat je een aantal dingen kunt doen om puistjes zoveel mogelijk te beperken. Het heeft niet alleen te maken met genetische aanleg, maar ook met hormoonschommelingen waardoor er een verhoogde aanmaak is van talg die de poriën verstoppen. Wat kun je zelf doen tegen deze ontsierende puistjes?

Hoe je aan puistjes komt

Bij het ontstaan van puistjes produceert de huid een teveel aan talg. Talg is een olieachtige stof dat je huid beschermt tegen uitdroging. Wanneer er een teveel aan is, raken de poriën verstopt en ontstaat er acne. De vorm die het meeste voorkomt is acne vulgaris. Hierbij ontstaan puistjes op het gezicht, borst en schouders en uiten zich als witte of zwarte mee-eters of rode plekken. Bij een ernstige vorm van acne kunnen er cysten of harde bulten ontstaan, die ook pijnlijk kunnen zijn. Hoewel acne meestal erfelijk is, kan het ook ontstaan door hormoonschommelingen die ontstaan door de puberteit, gebruik van de anticonceptiepil, de menstruatie, zwangerschap of menopauze. Ook kunnen poriën afgesloten worden door het gebruik van make-up. Sommige mensen krijgen puistjes door stress of zonnebaden.

Puistjes bestrijden

Vooral mensen in de puberteit kunnen zich onzeker voelen door puistjes. Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd om puistjes bij mensen helemaal uit te roeien. Wel kun je er zelf een aantal dingen aan doen om ze te voorkomen of te bestrijden. Er zijn een aantal producten verkrijgbaar die acne kunnen bestrijden en er zijn ook een aantal eenvoudige en natuurlijke middelen te gebruiken. Hier volgen een aantal tips tegen acne:

Koelen

Zodra er een puist zichtbaar wordt, houd er dan minstens twee keer per dag maximaal vijf minuten een ijsblokje tegen aan. Niet direct tegen de huid houden, maar bijvoorbeeld in een plastic folie. Pas op met washandjes omdat deze bacteriën kunnen bevatten. Het is nog beter om elk uur de puist even te koelen, maar voor de meeste mensen is dat lastig haalbaar. De kou zorgt ervoor dat de ontsteking vermindert, waardoor de roodheid afneemt.

Benzoylperoxide

De eerste stap is het gebruik van een crème, lotion of gel die de stof benzoylperoxide bevat. Deze stof geeft een lichte huidirritatie, waardoor afstervende huidcellen sneller afschilferen. Als gevolg hiervan zullen verstopte poriën sneller opengaan. Bovendien doodt benzoylperioxide ook de bacteriën die een ontstekingen van verstopte poriën veroorzaken.

Alfahydroxylzuur

Alfahydroxylzuren zoals glycolzuur zorgen ervoor dat dode huidcellen beter worden verwijderd, waardoor de poriën minder gauw verstopt raken. Zoek daarom en crème, lotion of gel die deze stoffen bevat.

Aspirine of ibuprofen

De pijnstillers aspirine of ibuprofen zijn ontstekingsremmende middelen en ze kunnen acne beperken. Neem niet meer dan de maximale dagelijkse hoeveelheid en lees hiervoor goed de bijsluiter. Neem zonder overleg met je arts nooit deze middelen langer dan een paar dagen en ook niet als je jonger bent dan zestien jaar.

Teatree-olie

Breng deze olie drie keer per dag aan op de puistjes. Deze olie bevat een stof die infecties te lijf gaat en genezing bevordert.

Kruisboombessenthee

Wanneer je acne krijgt voor de menstruatie, neem dan één tot maximaal twee kopjes kruisboombessenthee per dag. Dit kruid helpt om de hormoonhuishouding te reguleren, maar het duurt een aantal maanden voordat er effect is.

Zuur

Breng met een watje citroensap of azijn aan op de puist. Het zuur helpt om de poriën schoon te houden.

Nootmuskaat en honing

Breng een mengsel van honing met nootmuskaat aan op de puist en laat het 20 minuten intrekken. Spoel het daarna af. Honing heeft een ontsmettende werking.

Aloë vera

Breng een product aan dat aloë vera bevat of knijp het vocht uit een verse aloë verablad en breng het aan op de huid. Wil je weten waarom aloë vera goed is voor je huid, klik dan hier.

Reinig je huid

Een goede hygiëne is belangrijk, maar door je huid te goed te reinigen kun je juist puistjes krijgen. Dat komt omdat talgklieren gestimuleerd worden om talg te produceren als deze door het reinigen van de huid verwijderd is. Vermijd daarom korrelige huidreinigers en gebruik bij voorkeur wegwerpreinigingsdoekjes.

Scheerapparaat

Voor mannen is er het advies om het scheerapparaat goed te ontsmetten om bacteriën die de huid kunnen infecteren te doden.

Uitknijpen of juist niet?

Het is beter om een puist niet uit te knijpen zodat de huid gesloten blijft. Dit voorkomt dat bacteriën naar binnen kunnen dringen. Sommige mensen hebben een onweerstaanbare drang om te toch uit te knijpen. Als je dan toch een puist wil leegmaken, reinig dan goed de huid om en op de puist en je handen. Doe dit alleen bij een rijpe puist. Zorg voor een ontsmette naald en prik in de puist waardoor de pus eruit kan. Maak het droog met een watje en wat waterstofperoxide erop. Wees je ervan bewust dat bacteriën dieper naar binnen kunnen dringen, meer ontstekingen kunnen veroorzaken en dat er een grotere kans op littekens is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Puistjes bestrijden met tandpastaHeb je er wel eens over gehoord? Doe tandpasta op puisten en ze verdwijnen. Er wordt gezegd dat tandpasta je puist uitdr…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…

Belang van goede mondhygiëne bij diabetes (suikerziekte)Belang van goede mondhygiëne bij diabetes (suikerziekte)Heel wat diabetespatiënten zijn er zich niet van bewust dat ze extra gevoelig zijn voor mondaandoeningen zoals tandvlees…
Bètablokker Metoprolol (Selokeen), werking en bijwerkingenBètablokker Metoprolol (Selokeen), werking en bijwerkingenBètablokkers zijn oorspronkelijk gemaakt voor hartritmestoornissen. Nu worden ze daarnaast massaal gebruikt tegen hoge b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
  • Boek: 1001 veilige remedies ISBN: 978-90-6407-818-7
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 12-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.