Puistjes bestrijden met tandpasta

Heb je er wel eens over gehoord? Doe tandpasta op puisten en ze verdwijnen. Er wordt gezegd dat tandpasta je puist uitdroogt en dat je er binnen een paar dagen vanaf kunt zijn. Werkt het nou eigenlijk echt om tandpasta op je puistjes te smeren? Is het wel zo verstandig om dit te doen? Zitten er ook nadelen aan wanneer je je puistjes gaat bestrijden met tandpasta?

Puistjes en acne

Wanneer je last van puistjes hebt, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Puisten ontstaan door verstopte talgklieren. Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid en dit kan vooral bij pubers veel voorkomen. Toch kunnen ook volwassenen last hebben van zogenaamde jeugdpuistjes. En die puistjes kunnen erg vervelend zijn. Meestal zitten ze op plaatsen waar ze direct opvallen, zoals het gezicht en de hals.

Middelen tegen puistjes

Er worden talloze middelen gegeven tegen puistjes, maar welke werken nou echt? Er wordt van alles geroepen. Eén van de dingen die je ongetwijfeld wel eens hebt gehoord, is dat je puistjes kunt bestrijden met tandpasta. Het is een verhaal dat al jaren rondgaat. Maar in hoeverre klopt dit verhaal nou eigenlijk?

Tandpasta en puisten

Wat je volgens het verhaal moet doen is je puistjes ís avonds insmeren voordat je naar bed gaat. Je laat dit vervolgens de hele nacht zitten en de dag erna is je puist verdwenen. In dit hele verhaal zit een kern van waarheid, maar tegelijkertijd kan het heel gevaarlijk zijn. Dit heeft meerdere redenen. Zo kan de tandpasta juist voor verstopping van de poriën zorgen. Ook kan de tandpasta voor huidirritaties zorgen en dit levert juist méér problemen op. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij mensen de volgende ochtend wakker werden met kleine brandwonden in het gezicht. Deze kunnen ontstaan door de mental in de tandpasta.

Waarom doen mensen dit?

Waarom gebruiken mensen tandpasta voor hun puistjes als het zo slecht is voor je huid? Dit heeft waarschijnlijk te maken met het tintelende gevoel dat je krijgt wanneer je tandpasta op je huid smeert. Dit tintelende gevoel geeft mensen het idee alsof er iets aan het veranderen is. Ook heeft lang niet iedereen in de gaten hoe gevaarlijk het voor de huid kan zijn.

Het werkt wel!

Er zullen altijd mensen zijn die roepen dat het wel werkt. Dit komt omdat tandpasta inderdaad voor uitdroging kan zorgen, waardoor het puistje verleden tijd is. De vraag is alleen, wil je een gevaarlijk product gebruiken tegen je puistjes? Tandpasta wordt gebruikt voor je tanden en is vrij agressief, zodat het tandplak en bacteriën kan verwijderen. Het is niet gemaakt voor op de huid en je moet hier dus echt goed mee oppassen. Je loopt namelijk werkelijk het risico at je brandwonden kunt krijgen.

Wat helpt dan wel tegen puistjes?

Wanneer je van je puistjes af wilt komen, is het verstandig de huid goed te reinigen. Doe dit bij voorkeur niet met zeep, want zeep kan juist voor verstoppingen zorgen. Drink ook voldoende water op een dag, zodat je de huid eveneens van binnen kunt reinigen. Als dit niet werkt, kun je naar een huisarts of dermatoloog gaan en hulp vragen. Zo krijg je persoonlijk advies dat sowieso voor jou zal werken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…

Flaporen corrigeren met flapoorstickersFlaporen corrigeren met flapoorstickersCirca vier procent van de mensen wordt geboren met flaporen. Door ongewone spanning in het kraakbeen gaan de oren teveel…
Cortisone injectie: nadelen & bijwerkingen cortisonespuitCortisone injectie: nadelen & bijwerkingen cortisonespuitEen van de meest voorgeschreven medicijnen tegen ontstekingen is cortisone. Naast de orale inname via tabletten kan dit…
Bronnen en referenties
  • http://plazilla.com/page/4295024363/top-10-tips-om-van-puisten-af-te-komen
  • http://acnevitaal.nl/blog/puistjes-bestrijden-met-tandpasta/
  • http://www.beautylab.nl/tandpasta-tegen-puistjes/
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.