Roaccutane tegen acne

Roaccutane tegen acne Acne hebben kan erg vervelend zijn. Wanneer de acne ernstige vormen aanneemt en de meeste medicijnen niet lijken te werken, kan roaccutane voorgeschreven worden. Dit middel werkt heel goed, maar bevat daarnaast ook erg veel bijwerkingen. Wat is het precies voor een medicijn en werkt het echt tegen extreme acne?

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening, die zich in de talgklieren plaatsvindt. Als de talgklieren ontstoken raken (wat bijvoorbeeld kan gebeuren tijdens de puberteit), ontstaan er puistjes, mee-eters, cysten of steenpuisten. Acne krijg je niet alleen als je jong bent, maar kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen.

Extreme acne

Een paar puistjes is misschien vervelend, maar niet storend. Wanneer het echter heel veel of hele grote puisten zijn, kan het veel hinder opleveren. Iemand die last heeft van veel acne, zal daarop worden beoordeeld worden door andere mensen. Nare opmerkingen of vragen zijn soms dagelijkse kost voor iemand met extreme acne. Logisch dus dat je er erg onzeker van kunt worden.

In zo’n geval kun je het beste naar de huisarts gaan en om raad vragen. De huisarts bepaalt dan of er medicijnen gebruikt moeten worden, of stuurt je door naar een dermatoloog (een huidspecialist). Samen kan er dan gezocht worden naar een oplossing. Zo kan er bijvoorbeeld bekeken worden of er een bepaalde allergische reactie is en worden er verschillende medicijnen uitgeprobeerd om van de acne af te komen.

Roaccutane

Het middel dat als laatste redmiddel wordt gebruikt om van acne af te komen is Roaccutane. Dit middel zorgt ervoor dat de celdeling van de bovenste huidlaag gestimuleerd wordt. Hierdoor vermindert de talgproductie. Het medicijn heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Het is erg belangrijk dat de patiënt zich aan de kuur volgt. Stoppen kan op ieder moment, maar doe dit wel altijd in overleg met de arts.

Bijwerkingen van Roaccutane

Helaas kent Roaccutane erg veel bijwerkingen. De vele bijwerkingen zijn dan ook redenen om voorzichtig te zijn met het uitschrijven van een recept.

Droog

Al vanaf de eerste capsule zul je merken dat je lippen droog worden. Dit wordt tijdens de kuur steeds erger. Ook de binnenkant van je mond en je huid kunnen droog worden. De slijmvliezen en ogen kunnen ook gevoelig zijn voor droogte. Raadpleeg altijd je arts als je ogen droog worden. Voor droge lippen zijn er veel soorten zalfjes. Het beste kun je bij een apotheek uitleggen dat je Roaccutane slikt, zij weten vaak wat goed werkt. Voor de binnenkant van je mond helpen zuurtjes, waar je op kunt zuigen. Als je huid droog is, dan is de kans groot dat deze ook snel beschadigd. Pas daarom goed op, schaafwonden kunnen erg snel voorkomen.

Zon

Je huid is tijdens de kuur overgevoelig voor zon. Ga dus niet in de zon of onder een zonnebank. Kom je toch in de zon? Bescherm jezelf dan goed met een pet en een hoge factor zonnebrandcrème. Mocht je tijdens je kuur op vakantie gaan naar een zonnig land, overleg dan met je dermatoloog. Wellicht is het mogelijk de kuur tijdelijk te verlagen of uit te stellen.

Zwangerschap tijdens gebruik van Roaccutane

Tijdens het slikken van de kuur is het ten strengste verboden zwanger te worden. Dit kan namelijk zorgen voor ernstige afwijkingen. Aan te raden is dus ook om te zorgen voor een goed anticonceptiemiddel, zoals bijvoorbeeld een spiraaltje of een sterke pil. Een lichtere pil werkt waarschijnlijk niet tijdens het gebruik van Roaccutane. Ook borstvoeding geven is geen goed idee, omdat bestandsdelen van het medicijn terug te vinden is in de moedermelk. Roaccutane heeft geen effect op de zaadcellen van een man.

Autorijden en machines

Er bestaat een mogelijkheid dat de rijvaardigheid afneemt. Dit heeft vooral te maken omdat de functie van de ogen achteruit kan gaan. Pas vooral op met rijden in het donker.

Haaruitval

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je last hebt van haaruitval tijdens de kuur. Dit is tijdelijk en na de behandeling hersteld het haar zich vanzelf weer.

Andere bijwerkingen van Roaccutane

  • Spierpijn
  • Uitslag
  • Daling van rode en witte bloedlichaampjes
  • Stop van groei (als de patiënt nog niet uitgegroeid is)
  • Benauwdheid
  • Misselijkheid

Er zijn nog veel meer bijwerkingen. Deze staan allemaal in de bijsluiter van het medicijn. Lees de bijsluiter goed door voordat je aan de behandeling begint en laat je goed informeren door je behandelend arts.

Lees verder

© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten waar (jonge) adolescenten regelmatig mee te maken krijgen. Ken…
Tetralysal tegen acne en puistjes - Resultaten en ervaringenAcne en puistjes kunnen efficiënt behandeld worden met Tetralysal, een medicijn dat door de dermatoloog moet worden voor…
Alles over acne samengevatAlles over acne samengevatNiets is zo vervelend als rondlopen met ontsierende puistjes in je gezicht. Vanwaar komt acne, heeft het bepaalde oorzak…
Acne: Wat is een makkelijke en goedkope oplossing?Elke tiener krijgt er bijna wel mee te maken: puistjes. De één wat meer dan de ander, maar wat doe je er aan? Als je zwa…

Vaccin tegen baarmoederhalskanker; de voorlichting ontbreektIn Nederland wordt op jaarbasis ongeveer 600 keer de diagnose baarmoederhalskanker gesteld. De ziekte komt vooral voor b…
Huid verzorging en tips voor een gevoelige huidDe gevoelige huid is zeer dun en/of fijn van structuur. De huid reageert snel op kou en hitte, verbrandt snel en heeft s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Saulo Cruz, Flickr (CC BY-2.0)
  • Bijsluiter Roaccutane
  • Eigen ervaringen
  • Dermatoloog praktijk Nijmegen
Reactie

Eefje, 26-12-2009
Ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb last van acné. Ik word er niet echt mee gepest maar ik vind het héél vervelend. Ik word er altijd depressief van als ik mooie meisjes op televisie zie. Dan denk ik: waarom kan ik niet zo mooi zijn? Ik vind mezelf best een mooi meisje maar het is niet dat ik een hoge air heb. Als ik geen acné zou hebben zou ik véél zelfverzekerder zijn. Het kan misschien door de puberteit komen dat ik nu acné heb, maar dan nog zou ik ze liever weghebben. Dit medicijn trekt wel mijn aandacht dat het zou kunnen werken maar daarvoor heb ik een paar vraagjes :
- gaat je acné en je puistjes écht weg of blijf je er nog een deel van zien?
- werkt het wel tijdens de puberteit? Omdat je huid dan vetter is heeft het medicijn misschien geen effect…
- als je stopt met het te gebruiken, komen je puistjes dan terug? Bijvoorbeeld: ik ben uit mijn puberteit en ik begin een mooiere huid te krijgen en ik wil stoppen met het medicijn, dus als ik stop krijg ik dan wél puistjes of niet?
- is het een zalfje? Wanneer moet je het opdoen? Is het duur?
- moet je er een voorschrift voor hebben?

Dit zijn een hoop vragen en ik hoop er snel een antwoord op te krijgen omdat ik écht onzeker word van mijn acné. Reactie infoteur, 26-12-2009
Beste Eefje,

Als je hulp wilt tegen je acné kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Hij of zij kan dan oordelen of dit medicijn iets voor je is.

Je kunt Roaccutane niet krijgen zonder voorschrift en je mag er ook pas mee stoppen als de arts dit aangeeft. Het is een heftig middel, maar het werkt zéker.

Het is geen zalfje, maar een pil en het werkt van binnenuit.

Het beste is dus om met je huisarts te overleggen wat te doen. Hij of zij zal dit medicijn zeker niet meteen aanraden, maar misschien eerst andere dingen proberen. Accepteer dat. Zie Roaccutane echt als uiterse oplossing. Vooral vanwege de vele bijwerkingen kun je er eigenlijk beter niet aan beginnen. Mocht niets werken, kan er uiteindelijk besloten worden om Roaccutane te gebruiken.

Succes ermee!

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.