Aloë vera: medicijn en cosmetica

Aloë vera: medicijn en cosmetica De aloë vera is een plant die al sinds duizenden jaren niet alleen wordt gebruikt als medicijn, maar ook vanwege de verzorgende werking. De plant bevat een soort gel, dat enzymen, mineralen, essentiële vetzuren en aminozuren bevat. Het is goed voor de groei van nieuwe cellen in de huid. Het zorgt voor een stevige en jonge huid, maar het geneest wondjes ook sneller.

De aloë veraplant

Aloë vera komt vermoedelijk oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland. Tegenwoordig komt hij wereldwijd voor. In de apotheken in Polen zie je deze plant vaak in de vensterbank staan. Zo bevinden er zich op het eiland Barbados vele kwekerijen van deze plant. Deze plant heeft een korte stam die zich vanaf de basis vertakt. Het heeft een blauwgroene kleur en de bladeren zijn aan de onderkant afgerond. Aan de rand hebben ze uit elkaar staande, hoornachtige tanden. Het is een trossige plant die zowel rode als gele bloeiwijzen kent. In de bloembuis zitten meeldraden verborgen. Het vruchtbeginsel bestaat uit drie vruchtbladen en groeit uit tot een doosvrucht.

In de geschiedenis

De populariteit van de plant is niet alleen wereldwijd, maar ook al duizenden jaren oud. Zo heeft de plant in China en India een lange traditie in de geneeskunst. De oude Egyptenaren gebruikte de plant niet alleen op medische basis, maar schreven er ook mystieke krachten aan toe en de plant kreeg de naam: “plant van de onsterfelijkheid.” De Egyptische koningin Cleopatra gebruikte aloë vera als cosmetisch middel ter ondersteuning van de schoonheid.

Ook speelde aloë vera in de klassieke oudheid een rol bij magische en rituele verbrandingen van wierook. In Noord-Europa zijn de genezende krachten van de plant ook al langere tijd bekend. De kennis hierover is in Noord-Europa terechtgekomen door de geschriften van de Arabische, Griekse en Romeinse geleerden. In een aantal Arabische landen heeft aloë vera een bepaalde symboliek. Er zijn moslims die een aloë verablad in de deurpost hangen als ze naar Mekka zijn geweest. Dit doen ze als teken van verbondenheid met de profeet Mohammed en als geluksbrenger en beschermer van het kwaad. In Curaçao hangen mensen de plant ondersteboven aan het plafond tegen het kwaad en slechte vibraties.

Waar de plant voor wordt gebruikt

Het sap van de aloë vera kan worden gebruikt als wondmiddel en tegen zonnebrand. Het is een plant die al duizenden jaren wordt gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige, verzorgende, opwekkende en verstevigende eigenschappen. Vanwege de heilzame werking wordt het ook verwerkt in cosmetische producten. Het sap is afkomstig uit het blad. De bladeren worden afgesneden, de druppels worden eruit verzameld en in de lucht gedroogd.

De werking van het sap

Het sap van deze plant is een soort gel. Het bevat enzymen, mineralen, essentiële vetzuren en aminozuren. Het zorgt voor versteviging van de celwanden, het heeft een natuurlijke reinigende werking en heeft een herstellende werking op beschadigd weefsel. Bovendien wordt het immuunsysteem versterkt. Het verbindt zich met vocht, bespoedigt de aanmaak van nieuwe huidcellen en bevordert de genezing van wondjes.

Goed voor de huid

Aloë vera is wordt bij ons het meest toegepast in de huidverzorging. Het sap kan snel en diep de huid indringen en verjongt de huid en gaat rimpels tegen. Als gevolg hiervan ziet de huid er frisser uit. De enzymen van het sap zijn in staat om dode huidcellen los te maken waardoor de huid meer ruimte heeft om te ademen. De natuurlijke zuurgraad van de huid wordt ondersteund, de huid wordt elastisch en gezond gehouden en de huidherstellende eigenschappen worden ondersteund. Aloë vera wordt ook gebruikt bij insectenbeten, zonnebrand of eczeem.

Een eigen aloë veraplant

Let er goed op dat als je een aloë-veraplant koopt, dat het ook om een exemplaar gaat van de aloë vera en dat het geen ander soort aloë plant is. Het is ook mogelijk om de plant zelf te stekken. Als je iemand kent met een aloë veraplant kun je vragen om een scheut. De beste manier om hem te stekken is om hem in een pot te doen met twee delen zand en een deel potgrond en daarna goed met water te begieten. Geef de plant pas na twee weken weer water en daarna weer als de aarde volledig is uitgedroogd. Het is een woestijnplant en daarom heeft hij niet veel vocht nodig, maar wel veel zonlicht.

Oogsten

Deze plant heeft 3 tot 4 jaar groei nodig om alle nuttige bestanddelen te ontwikkelen. Als je gebruik maakt van de plant, neem dan als “oogst” steeds het onderste deel van het blad omdat daar de meeste gel in zit. Snijd het blad vanaf de stam af met een scherp mesje. Ook kun je een deel van het blad wegsnijden. Als je (een deel van) het blad eraf hebt gehaald, snijd dan de stekelige randen eraf. Zorg dat je al het sap hebt verwijderd voordat je het blad verder gebruikt. Gebruik het gele sap niet omdat dit een irriterende werking kan hebben. Halveer het blad in de lengte en schraap de doorzichtige gel eruit met een lepel. Als je het direct wilt gebruiken, kun je het opengesneden blad met de meest geleiachtige kant op je huid leggen.

Waar verkrijgbaar

Als je zelf geen aloë veraplant wilt kweken, kun je de gel in de winkel kopen. Zowel drogisterijen als reformzaken verkopen het. Smeer je gezicht en decolleté bij voorkeur twee keer per dag in met de gel. Ook zijn er gezichts- en haarmaskers verkrijgbaar als je jezelf lekker wilt verwennen.

Lees verder

© 2013 - 2025 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…
Aloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera wordt al van oudsher gebruikt omwille van zijn genezende functie. Toch kennen vele mensen deze plant nog niet.…

De geneeskracht van rondbladige buccoBucco is een plant die met name in de hooglanden van Zuid-Afrika voorkomt. Bucco komt steeds minder voor. Tegenwoordig m…
De geneeskracht van potentiehoutVroeger was het een gebruik om bomen namen te geven naar hun geneeskrachtige werking. Potentiehout is een eeuwenlang geb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WandererCreative, Pixabay
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.