De huid van jong tot oud: hoe de huid verandert

De huid van jong tot oud: hoe de huid verandert De huid van een baby ziet er heel anders uit dan de huid van een bejaarde. Naarmate we ouder worden, verandert de structuur van de huid en haren. Een aantal invloeden komen van buitenaf, zoals de vervroegde veroudering van de huid door overmatige blootstelling aan zonlicht of het verouderingsproces vertragen door een vochtinbrengende crème te gebruiken. Hoe verloopt de ontwikkeling van de huid van jong tot oud en wat kun je eraan doen om de huid optimaal te verzorgen?

De verandering van de huid

De huid van een klein kind is egaal, zacht en kwetsbaar terwijl de huid van een bejaarde vol met rimpels en gevlekt is. De huid en haren veranderen naarmate we ouder worden. Dit komt onder andere door hormonale veranderingen en door schadelijke invloeden van buitenaf zoals de UV-straling van de zon. De meeste mensen hebben ooit wel eens problemen met de huid, bijvoorbeeld door allergie, eczeem of een andere vorm van huidirritatie.

Hoe de huid verandert

Sommige veranderingen aan de huid komen door het verouderingsproces en dat is helaas niet tegen te houden. De structuur van het weefsel verandert door de invloed van hormonen (overgang) of door een bepaalde aandoening. Ook spelen de invloeden van buitenaf een rol. Iemand de veel buiten heeft gewerkt, en dus veel is blootgesteld aan zonlicht, heeft meer tekenen van veroudering door de UV-straling van de zon dan iemand die altijd binnen heeft gezeten. Hoe de ontwikkeling van de huid van jong tot oud verloopt, wordt hieronder besproken.

Baby's

Het huidoppervlak van een pasgeboren baby is veel groter dan de inhoud van het lichaam. Dit maakt een babyhuid kwetsbaarder voor warmte en vochtverlies. Daarom kan een baby sneller uitdrogen dan een volwassene. Net na de geboorte heeft de baby nog hormonen van de moeder in het lijf, waardoor de talgklieren worden gestimuleerd. De bloedvaten van een baby reageren sneller, waardoor de huidskleur ineens van roze naar rood kan kleuren. Let er dan ook goed op dat je een baby goed aankleedt, dus niet te koud of te warm. De weerstand van een baby is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor baby’s snel last kunnen krijgen van aandoeningen zoals luieruitslag door irritatie door contact met urine. De huid van een baby is veel gevoeliger voor chemische, fysieke en microbiële aanvallen.

Jonge kinderen

Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg met invloeden van buitenaf die ervoor zorgen dat veelkomende huidafwijkingen bij kinderen ontstaan, zoals atopisch eczeem. Atopisch eczeem komt steeds vaker voor, en het is niet altijd bekend waardoor iemand atopische aandoeningen krijgt. Het is een huidaandoening waarbij er ontstekingsreacties ontstaan in het lichaam, waaronder in de huid. Atopisch eczeem kan worden opgewekt door allergenen zoals de huisstofmijt of door koemelk in de voeding. Het is niet aangetoond dat deze aandoening vermeden kan worden door het kind in plaats van koemelk borstvoeding te geven.

Op school

Zodra een kind naar het kinderdagverblijf of school gaat, zal het in contact komen met besmettelijke ziekten, zoals waterpokken. Dit jeukt verschrikkelijk en een kind kan er moeilijk van af blijven. Als een kind nog erg klein is, kun je hem handschoenen aantrekken om krabben te voorkomen. Oudere kinderen kun je bijvoorbeeld een verkoelend bad geven en een lotion met aloë-vera gebruiken. De huid kan op veel manieren in contact komen met irriterende chemische stoffen, bijvoorbeeld nikkelallergie waardoor er contacteczeem kan ontstaan. Kinderen vallen wel eens waardoor er schaafwonden en blauwe plekken ontstaan. Houd wondjes goed schoon met een ontsmettend middel zoals jodium.

Puberteit

Vele pubers hebben last van jeugdpuistjes. Voor hen is het belangrijk dat ze de huid goed reinigen. Hiervoor kan bijvoorbeeld twee keer per dag een milde zeep gebruikt worden. Het uitknijpen van puistjes kan infecties veroorzaken, waardoor er lelijke littekens kunnen ontstaan. Het is beter om puistjes aan te stippen met een wattenschijfje met teatree-olie zodat ze uitdrogen. Meisjes bij wie zich vet in de dijen en billen beginnen op te hopen, kunnen op die plaatsen last krijgen van cellulitis. Dit is volkomen normaal bij vrouwen, vooral bij vrouwen met wat overgewicht. Hoewel het ontsierend kan zijn, kan er misschien door middel van gewichtsverlies of massage iets aan gedaan worden om het te verminderen. Maar de sinaasappelhuid zal meestal niet verdwijnen.

Twintigers

De huid begint kalmer te worden na de tienerjaren. Bij sommigen kan de aanmaak van talg nog vrij groot zijn. Zij kunnen nog wat last hebben van puistjes, maar in mindere mate dan de puberteit. In de loop van de twintiger jaren zal het vernieuwingsproces van de huid geleidelijk aan vertragen en als iemand ongeveer dertig is, zullen de eerste tekenen van veroudering zichtbaar worden. De huid kan wat droger worden en sommige mensen zien de eerste rimpeltjes verschijnen. Twintigers kunnen de effecten van het verouderingsproces vertragen. Het belangrijkste wat iemand kan doen is overmatige blootstelling aan de UV-stralen van zon te vermijden. En als je in de zon gaat, smeer je dan goed in. Drink voldoende, zo’n 2,5 liter per dag om de vochtbalans op peil te houden. Roken zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. Het is beter om hiermee te stoppen. Reinig dagelijks je huid met een vochtinbrengende crème of lotion.

Dertigers

Bij dertigers zijn de tekenen van het verouderingsproces vaak al goed te zien. Het aantal collagene en elastische vezels die de huid strak houden, neemt af. Zo worden er lijntjes rond de ogen zichtbaar omdat de huid droger wordt, waardoor de beschermlaag van de huid minder sterk wordt. Gesprongen aderen vormen kleine rode vlekjes. En lachrimpels zijn dieper aan de kant waarop je vaak ligt. De verandering in de levensstijl zijn niet meer zo ingrijpend, maar stress kan nog wel van grote invloed zijn. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor (minstens 15) en reinig je huid dagelijks met een vochtinbrengend product. Oogcrèmes en gels kunnen ook handig zijn in dit stadium.

Middelbare leeftijd

Als je altijd goed bent geweest voor je huid, vooral als je niet overmatig in de zon bent geweest en in een goede gezondheid verkeert, zullen de tekenen van veroudering minder duidelijk zichtbaar zijn. De lijnen rond de ogen worden dieper en er komen rimpels in het voorhoofd. Sommigen krijgen ouderdomsvlekken. De huid wordt dunner na het 45ste levensjaar en ziet er minder stevig uit. Er zijn minder bloedvaatjes in de huid waardoor de jeugdige glans verdwijnt. Gebruik juist op deze leeftijd producten met een vochtinbrengende werking. Een rijke vochtinbrengende lotion kan helpen om een vermoeide, doffe huid te verkwikken en de structuur ervan te verbeteren.

60-plus

De veranderingen in het uiterlijk van de huid die zijn ingezet bij vijftigers, gaan door bij zestigers en zelfs nog ver daarna. Naarmate je ouder wordt, zal de huid droger en slapper worden en er ontstaan meer rimpels. De bloedsomloop wordt langzamer, waardoor de huid wat lichter wordt van kleur. Het is te merken aan wondjes die langzamer genezen. De meeste 60-plussers merken dat een vochtinbrengende crème of lotion de beste manier is om de huid te verzorgen.

Grijs haar

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het krijgen van grijs haar, zoals erfelijkheid, leeftijd en leefstijl. Er zijn mensen die in hun twintiger jaren al hun eerste grijze haren krijgen, maar er zijn ook vijftigers met bijna geen grijze haren. Een gezonde voeding, weinig stress, niet roken zijn invloeden van buitenaf die het proces van vergrijzing van het haar kunnen vertragen. Maar als het in je genen zit om vroegtijdig grijs te worden, zal het haar verven de oplossing zijn om er wat aan te doen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Huidveroudering is niet te voorkomen, wel te vertragen. Begin daarom vroeg met smeren en let op waar je je huid aan bloo…
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…

Is het mogelijk om oogkleur lichter te maken?Is het mogelijk om oogkleur lichter te maken?De bruine kleur is op onze planeet de meest voorkomende oogkleur. In veel landen vindt men praktisch alleen maar bruine…
Gevoelige huid verzorgen? Niet duur!Iedereen met een gevoelige huid herkent het wel: een droog en trekkerig gevoel, snel eczeem of ander uitslag op de huid…
Bronnen en referenties
  • Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.