Is het mogelijk om oogkleur lichter te maken?

Is het mogelijk om oogkleur lichter te maken? De bruine kleur is op onze planeet de meest voorkomende oogkleur. In veel landen vindt men praktisch alleen maar bruine irissen. Met name in Azië en Afrika is de bruine kleur de standaard. Om van de standaard af te wijken willen mensen graag een andere oogkleur, maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Kun je op een natuurlijke manier je oogkleur lichter maken? Zijn er ook cosmetische ingrepen mogelijk om je iris een paar tinten lichter te maken? Kun je honing gebruiken om je ogen op te lichten? Ontdek hier de mogelijkheden.

De kleur van mijn ogen

De ogen worden wel eens de poort naar de ziel genoemd. Als je diep in iemands ogen kijkt zie je de ware identiteit van een persoon. Ook wanneer je zelf in de spiegel kijkt, kijk je vaak naar je eigen ogen. Je ogen zijn dus heel belangrijk voor je eigen identiteit en voor de manier waarop jij jezelf ziet. Je kunt er natuurlijk niet omheen, de kleur van je irissen bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt en hoe jij jezelf ziet. Veel mensen hebben bruine ogen. Deze mensen dromen echter vaak van een andere kleur. Waarom is dat eigenlijk?

Ik wil mijn oogkleur veranderen

Oogkleur is erg belangrijk voor mensen. Het is een kenmerk dat bij elk uniek mens hoort. Als je goed om je heen kijkt zie je enorm veel verschillende kleuren. Vooral in Nederland is er grote diversiteit op het gebied van oogkleur. In andere landen is dat echter niet het geval. Zeker in de zuidelijke landen van Europa is er veel minder diversiteit. In Afrika en in Azië heeft bijna iedereen een donkere iris. Om jezelf te onderscheiden van de massa willen vooral deze mensen graag een andere oogkleur. Vooral een lichtere oogkleur is populair.

Lichte oogkleuren zijn zeldzaam

Als we alle mensen op onze planeet bekijken is goed te zien dat donkere ogen standaard zijn. Sterker nog, slecht een handjevol mensen hebben blauwe, grijze of groene ogen. In Nederland is het omgekeerde waar. In het noorden en noordwesten van Europa hebben de bewoners met name lichte irissen. Dit is, globaal gezien, echter vrij uniek. Lichte ogen zijn dus zeldzaam en daarmee zijn ze ook begeerlijk. Iets wat zeldzaam is wordt vaak meer gewaardeerd en is meer gewild. Blauwe en groene kleurcontactlenzen zijn bijvoorbeeld de meest gewilde kleuren.

Oogkleur zelf lichter maken

Hoe maak je eigenlijk je eigen oogkleur lichter. Kan het eigenlijk wel? In principe is het onmogelijk om je eigen oogkleur een lichtere teint te geven. Je kunt je ogen niet verven zoals je dat wel met hoofdhaar kunt doen. Sterker nog, als je ogen gaat verven of bleken wordt je waarschijnlijk blind. Wat kun je dan wel doen?

Kleurcontactlenzen voor donkere irissen

Een makkelijke en veilige oplossing zijn kleurcontactlenzen. Dit zijn contactlenzen die je op je eigen ogen plaats. De contactlenzen hebben een bepaalde kleur die jij leuk vindt. Mensen met erg donkere ogen kunnen echter beter niet kiezen voor staalblauwe kleurcontactlenzen. Dit zal enorm onnatuurlijk ogen. Mensen met donkere irissen hebben in de meeste gevallen ook een donkere huidskleur en donker hoofdhaar. Een te groot contrast zal onnatuurlijk ogen. Beter is het om te kiezen voor amberkleurige, donkergroene of lichtbruine contactlenzen. Mensen met een lichtere huidskleur en met lichter hoofdhaar kunnen in principe elk mogelijke kleur kiezen.

Oogkleur oplichten met honing

Ondanks dat het nooit echt wetenschappelijk is aangetoond beweren sommige mensen dat honing je oogkleur op een natuurlijke manier kan laten oplichten. In honing zit inderdaad een stofje dat bijvoorbeeld je hoofdhaar heel geleidelijk kan oplichten. Hoe zit het dan met je oogkleur? Als je honing op je oog druppelt gebeurt er eigenlijk het volgende. De honing valt op je hoornvlies. Je hoornvlies bepaalt niet wat voor oogkleur je hebt, pigment verantwoordelijk voor een je oogkleur (melanine) zit namelijk dieper in je oog. Het oplichten van je oogkleur met honing is dus zeker niet aan te raden.

Krijg je mooiere ogen van het eten van wortels?

Nee. Mooiere ogen krijg je niet door het overvloedig eten van wortels. In wortels zit caroteen. Dit stofje geeft de wortels zijn mooie oranje kleur. Tevens zit er in een wortel nog veel meer nuttige stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Ook je ogen zijn blij met wortels maar je ogen worden er niet perse mooier van. Ook je oogkleur (je iris) zal niet lichter worden als je meer wortels gaat eten. Echter, wat wel helpt om je ogen meer te laten sprankelen, meer glans te geven en je algehele uitkijk te verbeteren is een gevarieerd eetpatroon aan te nemen.
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De spiegel van de ziel: Veranderingen aan de oogkleurDe spiegel van de ziel: Veranderingen aan de oogkleurOgen spelen een centrale rol onder de zintuiglijke organen. Er is in de loop der tijd veel verandering op het gebied van…
Zeldzame oogkleuren bij de mensZeldzame oogkleuren bij de mensOnze ogen zijn misschien wel het mooiste deel van ons lichaam en komen voor in de meest aantrekkelijke kleuren welke kun…
Blauwe ogen: een intelligente verschijning!Blauwe ogen: een intelligente verschijning!In Nederland vind je genoeg mensen met blauwe ogen. Van staalblauwe ogen tot donker blauw en van oogkleuren waar veel bl…
Oogkleur: Ontwikkeling van kleur van ogenOogkleur: Ontwikkeling van kleur van ogenDankzij onze ogen zijn we in staat om te kijken. Het eerste wat mensen zien als ze andere mensen aankijken, zijn de ogen…

Wat maakt een man knap? Aantrekkelijkheid bij mannenWat maakt een man knap? Aantrekkelijkheid bij mannenMannen zijn niet weg te denken uit onze wereld. Ongeveer de helft van de wereldbevolking bestaat uit mannen, de andere h…
De huid van jong tot oud: hoe de huid verandertDe huid van jong tot oud: hoe de huid verandertDe huid van een baby ziet er heel anders uit dan de huid van een bejaarde. Naarmate we ouder worden, verandert de struct…
Bronnen en referenties
Reactie

Nicky, 17-02-2016
Tegenwoordig kan je bruine ogen laten laseren. De kleur eronder is blauw. Na de behandeling heb je dus blauwe ogen. Eenmaal gedaan kan je niet meer terug. Ook kan je een permanente lens in je oog laten zetten in welke kleur je maar wilt. Reactie infoteur, 16-03-2016
Klopt. Alleen is deze oogbehandeling nog niet voor iedereen beschikbaar. Het is verstandiger om kleurcontactlenzen te gebruiken. Dit is niet permanent en lijkt veiliger voor de ogen.

Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 04-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.